Proiect de lege controversat: depășirea pe linia continuă va fi permisă în anumite condiții. Se va putea depăși coloana în trafic?

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 16.11.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un nou proiect pentru Codul Rutier prevede că un șofer va putea efectua depășiri pe linia continuă dintre sensuri dacă vizibilitatea este redusă, iar obstacolul depășit se deplasează cu o viteză foarte mică. Cu alte cuvinte, depășirea unor mașini blocate în trafic ar putea deveni legală.

Codul Rutier a primit în ultima perioadă numeroase propuneri de modificare, iar cea mai recentă a fost dezvăluită în această săptămână.

Noul proiect de lege prevede că un șofer va putea efectua o manevră de depășire pe linia continuă sau linia dublă continuă care separă sensurile de mers, însă numai în anumite condiții:

vizibilitatea drumului este de cel puțin 20 de metri;

lățimea drumului este de cel puțin 7 metri;

manevra se realizează pentru "depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate sau care se deplasează cu o viteză foarte mică".

Ultima prevedere este însă și cea mai controversată. Așa cum este formulat în prezent, articolul din cadrul proiectului de lege este formulat suficient de ambiguu pentru a permite efectuarea depășirilor pe linia continuă chiar și atunci când șoferii din fața sa sunt blocați în trafic la semafor. Astfel de manevre pot deveni cu ușurință periculoase în cazul în care șoferul nu se asigură că are timp să revină pe sensul său de mers înainte de apariția altor mașini din sens opus.

În expunerea de motive, inițiatorul legii susține că a propus acest proiect cu scopul de a fluidiza traficul, în special pentru operatorii economici și marii transportatori.

În plus, expunerea de motive include și mențiunea că în prezent "șoferul este sancționat nediferențiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acțiunea".

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de Senat, de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, Guvernul a adoptat o serie de modificări la Codul Penal. Printre ele se numără și pedepsirea cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă a persoanelor care consumă băuturi alcoolice sau alte substanțe psihoactive după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la prelevarea probelor biologice.

Excepția de la regulă este cazul în care persoana respectivă consuma anumite substanțe sau medicamente administrate de personal medical ca urmare a rănilor suferite în urma unui accident.

Și această propunere are nevoie de votul Parlamentului pentru a intra în vigoare.

Via Avocatnet, Hotnews

Comentarii (14)

  • someone
    mai bine ati introduce verificarea cunostintelor de trafic si comportament rutier al pietonilor si biciclistilor ( care traverseaza strada pe zebra calare pe bicicleta )
    mai bine ati responsabiliza pietonii prin a-i gasi vinovati si responsabili de accident asupra lor, daca acest accident are loc unde nu exista trece de pietoni.
    decat sa permiteti depasirea liniei continue, mai bine i-ati amenda pe cei ce opresc acolo si forteaza un astefel de lucru. sau daca va e greu sa faceti asta, puneti delimitare de beton intre sensuri, sa vedem cine mai opreste blocand o intreaga coloana.
    dar terminati cu atitudinea de kkt tipic romaneasca de a gasi calea cea mai usoara si convenabila, aratati ca aveti big balls si taiati raul de la radacina, nu doar aruncati rahatul sub covor; caci si de acolo pute
    21 3
  • @someone
    Ai dreptate, dar si asta cu linia continua e buna. De cate ori nu stai dupa un excavator, tractor, caruta uneori pe o linie continua de 3 km.?! Nu cred ca vrei sa stai o luna pe tusa pentru o situatie aiurea. Mai ales ca la mine in zona e plin de linii continue. De ex, pe 8 km am linie continua cu vreo 5 zone libere de 20 m de linie discontinua. Deci practic e linie continua...continua

    Apropo de pietoni.
    Ar trebui facuta o campanie de catre politie, precum cea cu bautul a 2 litri de apa pe zi, in care sa mentioneze ca PIETONII CARE TREC PE ZEBRA TREBUIE SA SA ASIGURE.
    15 4
  • foarte foarte inteligent....dai romanului un deget si iti va lua toata mana!

    operatorii economici si marii transportatori SI ASA MERG cu viteze mari, depasesc pe linia continua sau pe trecerea de pietoni. Acum, "deplasarea cu viteza foarte mica" va ramane la latitudinea zmeului grabit sa ajunga la destinatie si sa te tii atunci de planatat cruci pe marginea drumului.

    foarte, foarte "inteligent"

    @@someone..afara se fac cozi de un kilomteru in fata utilajului agricol si NIMENI nu depaseste. Dar astia nu au unde sa se duca...toti sunt soferi de WE si pensionari.

    eu cred ca natia asta se adanceste intr-un fel de IDIOTENIE generalizata :(
    15 4
  • Eu zic sa respiram adanc si sa ne pregatim temeinic ca "alesii nostri" lucreaza, nu se-nCURrca...

    Urmeaza proiect de lege cu depasirea prin parcare sau pe trotuar, cu depasirea pe linie de tramvai, ce linie , pe scuar frate peste lume (asta o preda domn' profesor/sofer de autobuz de la jandarmerie), depasirea alora de stau cuminti la rosu (chiar nu stiu ca is fraieri), depasirea cand altii opresc la trecerea de pietoni (ce drq cauta si astia pe carosabil? nu le ajunge trotuaru?), depasirea prin spatiu verde (avem expert pe unu cu X5, da cica era saracu in misiune... pe Marte), depasirea pe sensul celalalt de autostrada (ca pe banda de urgentza s-a cam demodat) s.a.m.d. ca am cam obosit...

    Ce sa faci daca saracii e cam DEPASITI de situatie... doar "i-am ales"!
    12 2
  • Petronel
    @vianu
    Afara nu esti obligat sa mergi prin localitati.
    Atunci iti doresc doar asa sa dai, peste carute dupa care sa stai 3 kilometri, daca iti face placere

    @c
    Si ai impresia ca nu sunt destule linii continue puse aiurea? Sau tu nu conduci prin tara, doar fantasmagorizezi?
    1 7
  • Petronel
    @c
    Si nu confunda soferii corecti care respecta legea, cu cei care nu o respecta oricum ar fi ea.
    Ala cu X5 si ala de la jandarmerie, stiind ca are colegi la politie, si sa fie interzis sa conduci o masina, tot si-ar face de cap. Cei care sunt nebuni, oricum nu le pasa de lege.
    0 6
  • Ajung si io aseara pe acasa ca tot omu si ce sa vaz cand deschid televizoru:
    pe unu cu bata de baseball pe contrasens (dubla continua prin centru capitalei), mare vedeta ce face valva/rating si pe net. Bine ca macar "omu" era semnalizat corespunzator cu girofar galben - PERICOL PUBLIC (nicidecum alceva).
    Da' ce or avea in comun acesti BIZONI/ZMEI/BALAURI ai soselelor??? Faptul ca lucreaza in M.A.I.??? Adica sunt cu MAI multe perechi de bile? Li se permite MAI multe lor? M.A.I. esti MAI presus de LEGE???
    Hai ca MAI lamurit/ciuruit...

    PS-ul de rigoare:
    Fiecare padure isi are uscaturile ei, dar astia parca prea semnalizeaza...
    Dormi linistit, M.A.I. vegheaza (si F.N.I. facea la fel). Astept sa fiu contrazis cu fapte in strada...

    @Petronel
    Sezi mumos ca nu pricepi... sau esti din M.A.I.? Oricum esti pe langa subiect... ai auzit de PAMFLET? mai uitate pe la Patraru...
    11 2
  • MAI "uita-te" pe la Patraru - evident... ma luase valu...

    sau: agramat cum ar zice unii...

    PS (daca tot am revenit): nu am nimic cu oamenii (multi) din M.A.I. care isi fac bine treaba (chiar ii salut si ii respect - sper sa isi aduca aminte de mine cand m-or trage pe dreapta); dar sa mai faca ceva "curatenie" ca le strica unii (aia de "semnalizeaza") imaginea... chiar e nevoie... din pacate... si acu nu e PAMFLET!
    10 0
  • someone
    @ c : sant multe texte semnalizate ' atentie pamflet' dar datorita celor ce le voteaza trebuie luate ca atare. sant foarte curios ce pedeapsa / amenda primeste babuinul respectiv, pentru depasirea linie dubla continue ( si legea inca nu e voatata ) si pentru amenintare cu bataia rupta din rai
    5 0
  • @someone

    "Babuin" ai zis? Aaaaa... te refereai la "creier"... io il vazusem gorila ... dupa "aspect"... deh.. tot rangu ala...
    5 0
  • PROSTI CU CLOPOT !!!!!!!!!!!!!
    2 1
  • Pt mine o ok..ultima oara mi s-a luat permisul pt linie continua..doi timpiti mergeau cam cu 5km/h pe centura orasului..zic hai mai fratilor ca exagerati..astept si astept si astept,s-or trezi frate din somn sau din betie si tot astept si pina la urma ma iau dracii si depasesc...bineinteles duba politiei nu am vazut-o in tufis si pa permis..le zic la militieni "d-le dar mergeau cu viteza unui pieton,cit sa astept dupa ei,macar de aveau avarii sau sa traga putin pe dreapta sa ne lase sa trecem"...no interesting,noi ne-am facut planu pe azi ,merem si noi la o cafeluta si gata-i sutu ca doara suntem bugetari ....asa ca puteti sa ma injurati da ptmine e f bine
    1 1
  • @mda

    Chiar nu te-ai prins ca aia doi de mergeau cu 5 km la ora erau colegii alora din duba?!?
    Asa se face, ca la sah, rokada mare - rokada mica, cu schimbu, 2 la duba si 2 in trafic.... si schimb de tura, pana sari calul isi te trezesti ca nebunu (ala cu grad mai mare) iti ia regele (permisul) si cand ajungi acasa la regina ridici din umeri precum pionul ...

    Doar sahul e sportul lor preferat, ce nu stiai?!?
    1 0
  • Completare:

    ”... si cand ajungi acasa la Regina, ridici din umeri precum pionul... Buna draga, sunt eu ... PIETONUL!”
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru