Rabla Plus începe peste o săptămână: bonus de 10.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini electrice

de Daniel Popescu
Joi, 15.03.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Programul Rabla Plus 2018 va începe în cursul săptămânii viitoare și va presupune în continuare acordarea unui bonus de 10.000 de euro la achiziționarea unei mașini electrice și de aproape 5.000 de euro pentru un hibrid plug-in.

Autoritățile au început joi ediția 2018 a programului Rabla Clasic, care se va desfășura în aceleași condiții ca și anul trecut.

Cu ocazia acestui anunț, Ministerul Mediului a anunțat că programul Rabla Plus, dedicat achiziționării de mașini electrice și hibride, va fi lansat în cursul săptămânii viitoare. La fel ca și la ediția inaugurală de anul trecut, orice persoană va primi un bonus de 45.000 de lei (circa 10.000 de euro) la achiziționarea unei mașini electrice și de 20.000 de lei (aproape 5.000 de euro) la cumpărarea unei mașini plug-in hybrid.

Noutatea introdusă pentru acest an este că bonusul poate acoperi cel mult 50% din prețul de comercializare al mașinii, însă pe piață oricum nu există mașini electrice care să coste sub 20.000 de euro. Mai degrabă, regula a fost implementată pentru ca cvadriciclul Renault Twizy, care costă circa 11.500 de euro, să poată fi achiziționat prin intermediul acestui program.

"Programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare.

Avem un buget aprobat de Guvernul României de 120 de milioane de lei. Pentru acest an, estimăm că se vor cumpăra prin Programul Rabla Plus un număr de 2.000 de mașini electrice", a declarat Gabriela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Cifrele anunțate de oficiali sunt optimiste, în condițiile în care anul trecut s-au achiziționat doar 370 de mașini electrice prin Rabla Plus. O altă noutate este că o persoană poate achiziționa o singură mașină pe an prin intermediul Rabla Plus.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului susține că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) așteaptă un acord final din partea Comisiei Europene pentru un program de realizare a unei rețele de stații de încărcare pe teritoriul României.

Model electric Preț de pornire
euro cu TVA
BMW i3 38.199
BMW i3s 41.769
Kia Soul EV 33.665
Renault Zoe 31.250
Volkswagen e-Golf 37.975
Renault Twizy 11.500
Smart Fortwo ED 22.078
Smart Fortwo Cabrio ED 25.337
Smart Forfour ED 22.738
Volkswagen e-Up 25.837

Via Hotnews

Comentarii (14)

  • Renault Twizzy de la 7.000? Pe site-ul lor spun ca pleaca de la 11.500 https://www.renault.ro/gama-renault/vehicule-electrice/twizy/pret-si-specificatii.html#grade-TWZ-0
    5 8
  • anonymus
    Inainte sa se aplice tichetul si la twizy, pretul cvadriciclului pleca de la sub 7000 si ajungea la maxim 10000 cu toate optiunile selectate. Acum "multumita" tichetului pretul pleaca de la 11500 si ajunge la 14500.
    13 8
  • anonymus
    Am uitat sa spun ca in Romania pretul era la fel ca in germania, iar acum e cu 4000 de euro mai scump.
    7 9
  • Smart electric nu punem in lista?
    4 9
  • @alex: Twizy costa 7.000 de euro fara pretul acumulatorului inclus, care se platea separat sub forma unei rate lunare. In cadrul programul Rabla Plus, Twizy poate fi cumparat doar cu acumulatorul inclus, de aici si pretul de 11.500 euro.
    10 10
  • @Smart: Cele 3 modele electrice Smart nu apar in prezent in configuratorul Smart, insa le-am adaugat in tabel cu ultimele preturi pe care le stiam.
    5 10
  • @anonymus + daniel.popescu: multumesc de lamuriri
    0 10
  • Golanie ca la Twizi,roaba aia cu scaun de tramvai,si cu abonament la baterie(iarna nici nu poti circula cu ea,,nu incalzire,iar cheala e fara usi).Golania cea mai mare vine din partea celor cu statii de incarcare,implicit guvernantilor.Pretul la curent va creste, astai cu statiile taxeaza cu ora,,si nu e o diferenta de pret fatza de benzina/motorina(mai ales).Castiga doar producatorii si guvernul mafiot...ca de gaze,poluare,,e cam frectie,cel putin in Ro.Ce fac celelalte continente care sunt tot pe planeta Tera?
    9 16
  • Twizy nu se încadrează in program, valoarea bonusului ...10 k depaseste 50% din valoarea masinii.
    4 5
  • Nu vad in tabel Leaf cu 378 km declarați conform standard xyz, Hyundai Ioniq si nici Jaguar I Pace. A5c1
    3 6
  • Nu vad in tabel Ioniq electric si nici I-Pace Jaguar. De Nissan Leaf nici pomeneala.
    7 5
  • @LLL: Modelele mentionate de tine nu se vand (inca) pe piata din Romania.
    5 4
  • @ daniel.popescu
    Corect, insa trebuiau mentionate desi inca nu sunt in showroom-uri. Personal am sunat la Nissan pentru Leaf electric 40 si mi-au comunicat ca se poate depune avansul de 1000 de euro iar pana cel tarziu in luna a 8-a masina va sosi cu , configuratia dorita de mine. De asemenea inca asteapta "de la centru", comunicarea preturilor pentru Romania. Varianta Leaf cu baterie 60 va ajunge in Europa abia in primavara anului 2019.
    Am sunat si la Hyundai pentru Ioniq - varianta electrica, cei de acolo se balbaiau si nu stiau ce informatii se dau. Intr-un final mi-au comunicat sec: " o comanda poate dura si 8-10 luni, dar cel mai probabil lista de precomenzi se va deschide abia in toamna - septembrie-octombrie.
    I-Pace - nu stiu nimic de Jaguar, bugetul e limitat.
    Astept cu mare interes alte informatii vis a vis de elctrice. Multumesc.
    6 5
  • mircea
    @LLL

    Cât timp mașinile nu au preț, nu pot fi incluse într-un tabel care prezintă prețurile. La fel cum, dacă un copil nu e născut, nu are CNP.

    În rest, te invităm să citești testul nostru cu noul Leaf, scrie acolo exact când ajunge în showroom-uri: http://www.automarket.ro/test-drive/test-drive-nissan-leaf-82235.html

    Îți mulțumim pentru întrebări.
    6 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru