Tesla Model S P85D este cel mai puternic sedan electric din lume

de Dragoș Băltățeanu
Vineri, 10.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla a prezentat cea mai puternică versiune a sedanului Model S. Aceasta poartă indicativul P85D, are două motoare electrice, 691 CP și poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 3.2 secunde!

Esential 2 motoare electrice
691 cai putere
3.2 secunde de la 0 la 100 km/oră
Tesla, producătorul american de automobile premium electrice, a prezentat unui grup restrâns de ziariști din Statele Unite, cea mai nouă versiune din gama Model S. Sedanul electric are acum o nouă versiune de top ce poartă indicativul P85D, D-un însemnând Dual Motor. Asta înseamnă că Tesla Model S P85D are nu unul, ci două motoare electrice, câte unul pentru fiecare punte. Astfel, Model S P85D are acum tracțiune integrală și o putere combinată de 691 CP, ceea ce face din sedanul electric unul dintre cele mai puternice automobile cu patru portiere. Vânzările pentru noua versiune încep în luna decembrie, iar primele livrări sunt așteptate pentru luna februarie 2015.

Pentru a obține această putere, P85D folosește un motor electric de 221 CP pentru puntea față și un altul de 470 CP pentru puntea spate. Rezultatul: o putere combinată de 691 CP și un timp de accelerare de la o la 100 km/oră de 3.2 secunde. Tesla Model S P85D devine astfel un automobil mai rapid ca Dodge Charger Hellcat sau Porsche Panamera Turbo S.

Un sfert de milă este parcurs în 11.8 secunde. În ciuda performanțelor, noua versiune Model S poate fi deosebită de restul gamei doar de cineva cu un ochi agil. În afară de logo-ul din spate și etrierii vopsiți în roșu, nimic nu trădează diferența față de modelul P85, cu tracțiune spate.

Viteza maximă pentru Model S P85D este de 250 km/oră, iar autonomia a fost mărită cu 16 km față de cea a modelului P85. Asta înseamnă că noul P85D poate parcurge 443 km cu acumulatorii încărcați. Adăugarea celui de-al doilea motor a mărit greutatea automobilului cu 132 kilograme, totalul fiind de 2.240 kg. Greutatea este distribuită ideal între cele două punți, raportul fiind 50:50.

Prezentarea noului model a avut loc pe un mic aeroport din Los Angeles, în prezența lui Elon Musk, CEO-ul Tesla. "Am îmbunătățit Modelul S la toate capitolele, ceea ce nu a fost ușor de făcut", a spus Musk în fața celor prezenți.

Pe lângă noua versiune de top, sedan-ul primește mai multe variante propulsate prin intermediul a două motoarele electrice. Acestea vor purta denumirile de 60D, 85D sau P85D în funcție de puterea celor două motoare. Variantele 60D și 85D folosesc motorul electric de 188 CP pentru ambele punți.

Tesla Model S 60D poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 5.7 secunde, iar 85D are nevoie de 5.2 secunde. 

Pe lângă prezentarea noilor versiuni, Tesla a adus și o serie de nouăți la capitolul dotări. Cea mai notabilă este un nou sistem numit ce permite pilotarea semi-autonomă a modelelor Tesla. Sistemul folosește un set de camere video și un sonar pentru a monitoriza traficul și eventualele obstacole. Dacă sistemul este activ și traficul încetinește, Model S își va regla viteza în consecință și se poate opri automat dacă este necesar. Sistemul monitorizează și părăsirea accidentală a benzii de rulare, iar o simplă atingere a manetei de semnalizare pe autostradă va permite și schimbarea benzii de rulare, fără ca cel de la volan să mai acționeze volanul. De asemenea, cu ajutorul camerelor video, sistemul poate citi limitele de viteză și reglează viteza de rulare în funcție de acestea.

Tesla are deja aproape toate ingredientele pentru a crea un automobil autonom, Elon Musk spunând că ne putem aștepta ca acesta să apară peste cinci sau șase ani. 

Via Road&Track | Foto: Jalopnik

Comentarii (3)

  • Hellcat
    Cel mai puternic sedan din lume: Dodge Charger Hellcat 707cp
    Cel mai puternic sedan electric din lume:Tesla Model S P85 691cp
    American Power!!
    20 13
  • @Hellcat
    Mda... si nu uita sa-i schimbi motorul dupa primul colt... asta daca reusesti s-o pui pe roti dupa iesirea in decor... cam atat despre fiabilitatea si tinuta de drum tipic americana...
    9 9
  • AndreiRN
    Tesla are un ritm de crestere si dezvoltare care lasa pe multi in praf.
    Personal asist la agresivitatea cu care ataca numere de productie din luna in luna mai mari.
    Producem 2000 de praguri saptamanal acuma si cer o crestere de 10% lunara. O sa fie dificil.
    4 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru