Australia, antrenamente 1: Williams domina autoritar sesiunea

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 27.03.2009
Nico Rosberg si Kazuki Nakajima au dominat autoritar prima sesiune de antrenamente libere de la Melbourne.

Prima sesiune de antrenamente libere a noului sezon competitional nu a fost lipsita de surprize, pe langa cele deja evidentiate de testele din aceasta iarna.

Oarecum surprinzator in conditiile interzicerii testelor din timpul sezonului, prima jumatate de ora a sesiunii a fost una foarte linistita, pilotii limitandu-se la efectuarea unor tururi de instalare clasice. Acest lucru este totusi explicabil prin noua regula a motoarelor, care stipuleaza ca pilotii pot utiliza doar opt unitati pe parcursul unui sezon competitional, inclusiv pentru zilele de vineri.

Fostul campion mondial Kimi Raikkonen a fost pilotul care a dominat o mare parte din aceasta sesiune, reusind succesiv mai multi timpi prin care a monopolizat prima pozitie in clasament. Totusi, pe parcursul sesiunii s-au mai perindat cativa piloti pe primul loc, printre acestia numarandu-se Heikki Kovalainen sau Rubens Barrichello.

Surpriza a venit spre finalul sesiunii, cand Nico Rosberg a stabilit timpul de referinta al diminetii, fiind urmat la mai putin de o zecime de secunda de coechipierul sau, Kazuki Nakajima.

Astfel, Williams a inceput cu dreptul noul sezon, confirmand atractia exercitata de circuitul de la Albert Park, acolo unde anul trecut a obtinut o performanta majora in cursa. Interesant este ca ambii piloti ai echipei Williams au stabilit acesti timpi pe componentele mai dure ale pneurilor oferite de Bridgestone, reusind sa depaseasca inclusiv pole-positionul lui Lewis Hamilton de anul trecut.

Finalul sesiunii l-a gasit pe Kimi Raikkonen pe pozitia a treia, Ferrari confirmand astfel evolutiile bune din iarna care tocmai a trecut. Desi nu a reusit o performanta similara precum in teste, Brawn GP a demonstrat ca va fi una dintre echipele de top ale noului sezon, dupa ce Rubens Barrichello si Jenson Button au terminat pe locurile 4 si, respectiv, 6. Intre cei doi piloti s-a intercalat Heikki Kovalainen, finlandezul aducand astfel o raza de speranta pentru McLaren Mercedes.

Felipe Massa a reusit sa termine sesiunea pe locul 7, in fata pilotul echipei Toyota, Timo Glock. Force India a obtinut un excelent loc 9 in aceasta dimineata, reusind prin Adrian Sutil sa il devanseze chiar si pe dublul campion mondial Fernando Alonso.

Asa cum ne-a obisnuit in sezonul precedent, BMW-Sauber s-a multumit cu pozitii la mijlocul plutonului, Nick Heidfeld si Robert Kubica terminand pe locurile 11 si, repsectiv, 13. Intre cei doi coechipieri s-a intercalat unul dintre veteranii Formulei 1, Jarno Trulli, in timp ce Giancarlo Fisichella a ocupat locul 14.

Aflat la debutul oficial intr-un monopost de Formula 1, Sebabstien Buemi a stabilit al 15-lea timp al zilei, reusind sa se plaseze in fata campionului mondial Lewis Hamilton. Britanicul a continuat evolutiile dezamagitoare din aceasta iarna, confirmand inca o data ca McLaren nu este intr-o forma care sa-i permita sa atace victorie, in ciuda timpului realizat de Kovalainen.

Red Bull a fost echipa cu cele mai putine tururi efectuate in aceasta dimineata, astfel ca Mark Webber si Sebastian Vettel au ocupat in final locurile 17 si, respectiv, 20. Intre cei doi piloti si-au facut simtita prezenta Nelson Piquet Jr si Sebastien Bourdais.

Clasamentul complet al sesiunii este disponibil aici.

Via | F1.com

Comentarii (10)

  • schimbari
    e 10...mai deblocati si voi schimbarile ?ca trebuie sa mai ne duce msi noi pe la scoala :)
    0 0
  • @Demolatorul_vega
    pai au scris ieri ca de la 10.30 dau drumu la schimbari
    0 0
  • @copii
    La cat de tehnici sunt copiii azi ma mir ca nu se descurca ei cu un mobil smecher de la "tati":)
    0 0
  • antrenamente
    uimitor dar nu cred ca o sa se desfasoare asa si calificarile, poate iar se ambaleaza ca anu trecut williams si pina la urma nu fac nimic
    0 0
  • ha
    ma voi de unde ati luat stirea ca vad ca sunteti prost informati... n-au 8 motoare pentru tot sezonul indiferent de sesiune. au 8 motoare pentru calificari si cursa si alte 4 motoare separate pentru antrenamente
    0 0
  • @travis_daye
    Cele 8 motoare trebuie utilizate pentru intregul sezon, inclusiv pentru antrenamentele de vineri. Detalii complete gasesti pe site-ul oficial al Formulei 1: http://www.formula1.com/inside_f1/rules_and_regulations/sporting_regulations/8692/fia.html sau pe site-ul FIA. Pe scurt, extras dintr-o declaratie a lui Charlie Whiting, directorul de curse al FIA: "For 17 races, the eight engines will have to do the three days of each grand prix"
    0 0
  • Cele 4 motoare sunt
    pentru teste si nu antrenamente
    0 0
  • Rugaminte
    Va rog ca in astfe de stiri sa inserati un tabel cu timpii scosi, diferenta intre timpi, numar de tururi parcurse....
    Multumesc.
    0 0
  • @CatalinF1
    Clasamentul detaliat se regaseste in sectiunea Circuite/Rezultate, iar un link catre tabel este vizibil la finalul fiecarei stiri de acest tip.
    0 0
  • Mea culpa
    Ce-i corect e corect.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru