Australia, calificari: Button si Barrichello, prima linie a grilei de start!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 28.03.2009
Brawn GP a confirmat forma excelenta din aceasta iarna si ocupa prima linie a grilei de start in Marele Premiu al Australiei prin Jenson Button si Rubens Barrichello!

Dupa numeroase speculatii legate de forma echipei Brawn GP din timpul testelor din aceasta iarna, calificarile pentru Marele Premiu al Australiei au adus prima confirmare oficiala a calitatii monopostului BGP 001 dezvoltat de reputatul inginer si proprietar Ross Brawn.

Jenson Button va pleca din pole position in cursa de la Antipozi dupa ce a reusit sa devanseze piloti mult mai titrati din competitie, englezul fiind cronometrat cu 1:26.202. Performanta lui Button a fost completata in mod magistral de coechipierul acestuia, Rubens Barrichello, care va pleca de pe pozitia a doua in cursa. Veteranul Formulei 1 a demonstrat inca o data ca nu este un pilot depasit, in ciuda faptului ca in urma cu numai cateva luni presa de specialitate nu ii dadea nicio sansa de a continua in Formula 1.

O alta surpriza placuta in aceasta sesiune de calificari este Sebastian Vettel, revelatia de anul trecut confirmandu-si valoarea si la Red Bull, dupa ce cel mai tanar castigator de Grand Prix a reusit sa stabileasca al treilea timp. Germanul va fi acompaniat pe a doua linie a grilei de start de Robert Kubica, polonezul reusind aceasta performanta la capatul unei sesiuni pline de suspans.

Nico Rosberg nu a reusit sa repete performantele din antrenamente, insa locul 5 ocupat pe grila de german reprezinta o adevarata gura de oxigen pentru pilotul echipei Williams, dupa un sezon 2008 extrem de slab. Toyota Racing a demonstrat inca o data ca in sezonul 2009 va beneficia de un monopost performant, dupa ce Timo Glock si Jarno Trulli s-au pozitionat pe locurile 6 si, respectiv, 8.

Vazuta drept singura echipa care ar putea rivaliza cu Brawn GP pentru victorie in cursa de debut a noului sezon, Scuderia Ferrari a dezamagit in calificari, Felipe Massa urmand sa plece doar de pe locul 7.

In plus, coechipierul sau, Kimi Raikkonen, va lua startul doar de pe locul 9, dupa ce a reusit sa il devanseze in Q3 doar pe Mark Webber.

FARA SURPRIZE IN Q1

Brawn GP s-a impus in prima parte a calificarilor, Barrichello reusind sa se apropie vertiginos de granita de 1:25.000. Button s-a pozitionat imediat in spatele coechipierului sau, in timp ce Webber, favoritul publicului local, a incheiat Q1 pe locul 3, urmat de Glock si Heidfeld. Ferrari nu a impresionat in mod deosebit in aceasta parte a calificarilor, Massa si Raikkonen terminand pe locurile 6 si, respectiv, 8.

Intre timp, Williams a dat primele semne de oboseala, dupa ce Rosberg a stabilit al 7-lea timp, iar Nakajima a terminat pe 12, in spatele lui Alonso. Desi la un moment dat a ocupat locul 4, Hamilton a avut pe final mari emotii in a promova in Q2, acelasi lucru fiind valabil si in cazul coechipierului sau, Kovalainen.

In ceea ce priveste pilotii eliminati in aceasta parte a calificarilor, lucrurile nu au stat deloc surprinzator, conform previziunilor din aceasta iarna. Aflat la debutul sau in Formula 1, Sebastien Buemi va pleca in cursa de pe locul 16, in timp ce coechipierul sau, Sebastien Bourdais, va porni de pe ultima pozitie a grilei de start. Intre cei doi piloti ai Scuderiei Toro Rosso s-au intercalat Nelson Piquet Jr, pe locul 17, si cei doi piloti ai echipei Force India, Giancarlo Fisichella si Adrian Sutil.

MCLAREN, DE LA RIDICOL LA DEZAMAGIRE

Cea de-a doua parte a calificarilor a adus mai multe surprize in privinta pilotilor eliminati.

McLaren a fost marea dezamagire, echipa confirmand poate pentru prima oara oficial ca are numeroase probleme in acest sezon de debut. Heikki Kovalainen va pleca doar de pe locul 14, in timp ce Lewis Hamilton nici macar nu a participat in Q2 din cauza unei probleme la transmisie. Astfel, sperantele pilotul englez de a obtine un punct in cursa de duminica s-au diminuat drastic.

Din fata celor doi piloti McLaren va pleca Kazuki Nakajima, in ciuda faptului ca japonezul a avut prestatii excelente in antrenamentele de vineri. Fernando Alonso a reprezentat o alta dezamagire, pilotul echipei Renault urmand sa plece doar de pe locul 12. Intre timp, desi este singurul pilot al celor de la BMW-Sauber care utilizeaza sistemul KERS in acest weekend, Nick Heidfeld a ratat calificarea in Q3 si va pleca doar de pe locul 11.

UPDATE: Lewis Hamilton a fost retrogradat pe ultimul loc al grilei de start dupa ce a schimbat cutia de viteze. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Rezultatele complete ale sesiunii sunt disponibile aici.

Marele Premiu al Australiei se va desfasura duminica, 29 martie, cu incepere de la ora 09:00, ora Romaniei.

Comentarii (45)

  • da!
    cum am spus in urma cu o luna,avem confirmarea nasterii unei mari echipe:).Pole pt Brawn!
    0 0
  • calificari
    nu am cuvinte,am tot sperat ca brawn gp este doar un foc de paie,dar daca masina lor este regulamentara eu zic ca nu are cine sa le sufle titlul atat la piloti cat si la constructori,macar am nimerit echipa buna pt calificari,succes maine in cursa tuturor!
    0 0
  • ctlnmihai
    Button si Barrichello, prima linie a grilei de start
    O sesiune de calificari pe care am urmarit-o fara emotii deoarece stiam k favoritii mei nu se vor lupta ptr. pole-position .Felicitari echipei Brawn Gp.
    0 0
  • dar
    sa vedem cat de legala este aceasta masina pe 5 aprilie
    0 0
  • Aur
    Astept cu nerabdare 5 aprilie...
    Oricum, bravo pentru Button.
    0 0
  • :))
    atat de "legala' incat au s-o copieze toti:)
    0 0
  • @reno si alonso
    se pare k am avut dreptate. fara o masina buna nu prea ai ce face ...
    0 0
  • NeoGalaxy
    Super calificari
    Ferrari au cam dezamagit, iar McLaren s-a cam ars. Ceva ma face sa cred ca McLaren le-au dat motorul celor de la Brown de cateva luni de zile, pentru ca masina este foarte bine pusa la punct. Evident facerea de bine... fu... de mama.
    0 0
  • ..
    cursa cred ca va fi si mai spectaculoasa,ma astept la resturnari de situatii:).Bafta tuturor!
    0 0
  • :)
    acum 2 sezoane honda era in a 3-a grupa valorica la F1 champ... cred ca asta spune tot despre ross brawn... cred ca se zgarie pe ochi alonso :) si vettel... e in stare sa bata pe orcine!
    0 0
  • da
    vettel,singurul care a incercat ceva azi,dar cursa de maine va fi o copie perfecta a ce se intamlpa acum cativa ani cand schumi si barrichello mergeau lipiti unul de altul cap coada,dar daca atunci schumi castiga mai mereu acum e greu de pariat pe castigator :)) eu unul as merge pe barrichello,oricum ecartul fata de brawn si celelalte la sf cursei zic eu ca va fi undeva la peste 20 de sec asta daca totul merge ok.
    0 0
  • @drstupid
    cand ma gandesc ca fernando statea pe ganduri...:)asa e viata:)
    0 0
  • hamilton
    locul lui acolo e...numa bun p15 , de altfel s-a si vazut ca s-a multumit cu acest loc ramanand la boxe in Q2
    0 0
  • vettel...
    felicitari pt Vettel, Kubica si Rosberg ....restu mai vedem maine cind cred ca o sa avem parte de citeva surprize
    0 0
  • Alonso n-are ce regreta
    Nu prea cred ca Alonso are mari regrete. El are alte planuri - sa piloteze pentru Ferrari. Si cine stie, e foarte posibil sa lupte pentru titlu chiar anul acesta.


    Inca un lucru, au fost clar avantajate echipele care folosesc acel difuzor, deci celelalte echipe deja cred ca sunt in plin lucru pentru implementarea lui. Presupun ca la urmatoarele curse se vor mai reduce timpii intre echipe, nu vor mai favoriti clari, iar pe la mijlocul sezonului vor iesi in fata echipele cu resurse.


    In rest, pilotii vor fi cei care fac diferanta
    0 0
  • Greutatea monoposturilor
    Apropo, unde se poate de vazut greutatea monoposturilor dupa calificari?
    0 0
  • brawn
    sunt foarte curios de aportul pe care KERS il va da echipelor maine.Daca Brawn gaseste resurse financiare sunt sanse sa ramana in fata tot sezonul.Insa cel putin in primele 2,3 curse ii vad foarte puternici.
    0 0
  • ctlnmihai
    @cobra
    Hamilton a avut si probleme la cutia de viteze desi nici fara aceste probleme nu cred k reusea o clasare mai buna. si ca bucuria ta sa fie mai completa in cazul k o sa schimbe cutia de viteze o sa fie penalizat inca 5 locuri..inca n-ai trecut peste faptul ca Massa n-a reusit sa castige anul trecut titlul? ai frustrari mari nene.oricum nici Ferrari n-a reusit mare lucru azi
    0 0
  • ????
    eu acum am vazut ce premii se dau anu asta........ma gandesc daca se mai merita atata bataie de cap??
    0 0
  • @ctlnmihai
    frate e normal sa ai frustrari ...care fan nu are frustrari cand vede ca titlul se decide din ordine de echipa........dar lasa ca a trecut si anul asta o sa vedem ce mai reuseste micutul frate cu obama
    0 0
  • surprize surprize
    cred ca e prima data cand ma bucur pt Barrichello de cand a plecat de la Ferrari :) mi se pare mie sau lumea e cam suparata dupa calificarile de azi? :P
    0 0
  • @Cyrus
    greutatea monoposturilor va fi facuta public maine inainte de cursa. Ce o sa fie mai interesant este ca o sa aflam cand schimbarile sunt blocate.
    0 0
  • @Cyrus
    Vom publica pe Automarket greutatea monoposturilor imediat ce datele vor fi disponibile.
    0 0
  • @alecstm
    Din cate imi aduc aminte acum, FIA va publica greutatile monoposturilor imediat dupa calificari. Imediat, adica astazi, probabil :)
    0 0
  • @cobra
    e normal , dar macar tine-le pt. tine.
    0 0
  • ctlnmihai
    @cobra
    Ordine de echipa ?? ai memoria scurta cobra..ai uitat cum s-a dat la o parte Kimi in
    China k sa treaca Massa? sau cum a primit cadou victoria de la Spa? si am o rectificare :nu esti numai frustrat ,esti si rasist...oricum sunt mai multe feluride fani daca vrei sa ce vreau sa spun .daca nu fa-mi placerea de a nu-mi mai raspunde
    0 0
  • ctlnmihai
    @cobra
    *daca vrei sa intelegi ce vreau sa spun*
    0 0
  • bine
    anu asta mai usor cu spamu......pt ca nu va fi nevoie.....cel putin acum ham ham este undeva in pluton si nu vad cand va scoate capul de acolo........toate astea datorita arogantei lui si faptelor din sezonul trecut
    0 0
  • @daniel.popescu
    tot ce e posibil :) la rtl si rtl Klub zicea ca o sa aflam maine inainte de cursa. E posibil ca se refera la telespectatori, ca vor afla atunci.
    0 0
  • ctlnmihai
    @cobra
    dintre toti userii care au comentat aici esti singurul care te-ai referit la pilot si nu la monopost.Nici Schumacher daca se urca in mclaren-ul lui Hamilton nu facea mai nimik.. oricum cobra ti-am acordat prea multa atentie desi sincer nu vad nimic interesant in ceea ce spui kre sa justifice atentia mea
    0 0
  • @ctlnmihai
    nu vad rostu, de ce iti mai bati capu. Lasa-ma sa-ti dau un sfat: lasa-l in lumea lui ;)
    0 0
  • ctlnmihai
    alecstm
    Ai dreptate.Oricum nici fanii mclaren si nici Ferrari nu au motive sa fie bucurosi,ptr.ca noile regulamente au schimbat total ordinea in F1 cel putin pana acum..Dintre favoriti unii nu confirma si ceilalti confirma partial..
    0 0
  • lol
    hai ca am hotarat sa nu mai intru in polemica cu voi.....nu meritati nici atat.....succes in cursa
    0 0
  • parerea mea
    mai mult ca sigur ca brawn gp,toyota si williams vor avea castig de cauza la apelul facut de celelalte echipe.de asemenea sunt sigur ca celelalte echipe au si inceput lucrul la implementarea acelui deflector pe propriile monoposturi,iar pana la revenirea in europa vor recupera acest handicap tehnologic daca decizia fia va fi favorabila celot 3 echipe care s-au comportat foarte bine in acest week-end.ramane de vazut cum se vor comporta cand vor fi nevoite sa instaleze sistemul kers pe propriile monoposturi ,ptr ca mai devreme sau mai tarziu anul asta vor fi obligate sa o face.iar atunci vor avea ele de suportat un handicap tehnologic ptr ca celelalte echipe vor fi inaintea lor.nu-mi fac probleme ptr granzii f1.ferrari ,mclaren si renault vor reveni in forta.pana atunci vom urmari alti pritagonisti in locul favoritilor nostri.
    0 0
  • calificari
    De asteptat ceea ce s-a intamplat. Nu inteleg de ce totusi Toyota nu a urcat mai sus. Avantajul echipelor incriminate este clar. Asteptam sa vedem daca e legal sau nu. Avem confirmarea ca RedBull deja lucreaza la ceva asemanator in cazul in care se decide ca difuzorul este legal. Sunt convins ca si restul la fel fac
    Un bravo adresat lui Vettel si Kubica care au reusit sa depaseasca masina (ma intreb ce ar fi fost daca si ei aveau acelasi eleron. Dezamagire mare Ferrari si enorma McLaren. Astept cursa desi se pare ca se cam stiu locurile. Numai ploaia mai poate face ceva.
    0 0
  • ctlnmihai
    @ westmclaren
    Nu inteleg dezamagirea in ceea ce priveste mclaren.din teste s-a vazut k are probleme...oricum cred k anii in care o echipa o sa domine F 1 cateva sezoane la rand se cam duc
    0 0
  • calificari
    Sper din tot sufletul ca monopostul pus la punct de Ross Braun va fi validat, pentru ca altfel credibilitatea si autoritatea FIA ar fi in cadere libera. Ma bucur pentru Barrichello, pentru ca l-am considerat intotdeauna un nedreptatit. Se confirma cu aceasta ocazie ca diferentele dintre piloti angajati in F1 nu sunt foarte mari la diferentierea lor contribuind hotarator calitatea materialului tehnic si strategiile abordate in cursa. Hamilton are un loc, 20 potrivit cu obraznicia si aroganta sa. Cat despre cursa, cred ca va fi un spectacol autentic cu multe surprize. Sper ca rezultatul ei sa nu fie stabilit pe 14 aprilie la masa verde.
    0 0
  • ctlnmihai
    @mobius
    sunt de acord cu tine la prima broblema ( rezultatul cursei sa nu fie decis la masa verde ).Cat despre obraznicia lui Hamilton nimeni nu e perfect. Putina obraznicie reiese si din comentariul tau daca il cu citesc cu m multa atentie
    0 0
  • ctlnmihai
    @mobius
    *problema
    0 0
  • ctlnmihai
    @mobius
    Sunt de acord cu tine si la problema privind calitatea pilotilor si materialul tehnic folosit e clar k materialul tehnic conteaza f mult
    0 0
  • @ctlnmihai
    nu e nevoie sa faci corecturi gramaticale....aici nu suntem la scoala si nu are nimeni pretentii....atat timp cat se intelege ce ai vrut sa spui e ok
    0 0
  • punctaj
    Dupa stirea calificarilor mie imi apare faptul ca am luat doar 180 cind de fapt am avut pe Barichello, Brawn Gp, Williams, Rosberg, Nakajima si Force India. E o eroare sau atitea puncte am primit?
    0 0
  • NeoGalaxy
    @McLaren
    Cum spunea un clasic in viata despre McLaren, "Masina este cea mai frumoasa, Lewis este cel mai bun, Kers merge bine, au toate sansele sa castige."

    Parerea mea este ca McLaren au pariat ca daca le vor da motorul celor de la BGP ei ar putea sa bata Ferrari si astfel McLaren sa domine linistiti pentru gloria lui Lewis. Dar ce au gresit este ca le-au dat pachetul motor+sistem motorizare+ cutie, prea repede astfel avantajand echipa BGP.

    Interesant este deci boss-ul Virgin a sosit astazi devreme, sa semneze un ipotetic contract de sponsorizare, pe masini se afla deja sigla acestuia. Deci... faptul ca Virgin cumpara sau nu compara au fost doar, strategii de marcheting. Cum spune cineva, mai grav nu este ce ne dorim, ci cand obtinem ce ne dorim.

    Vom avea un "spectacol autentic" doar ca este doar o farsa. Adica vom avea paine si circ.
    0 0
  • punctaj
    aceasi echipa ca @purique, acelasi punctaj 180
    0 0
  • ?
    Imi spune si mie cineva dc am primit decat 180 pct in calificari?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru