Avancronică F1 Valencia - Schumacher sau Raikkonen?

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 21.06.2012
Într-un sezon imprevizibil cu şapte câştigători în şapte curse, fanii aşteaptă o victorie supriză din partea lui Michael Schumacher sau Kimi Raikkonen în Marele Premiu al Europei.

Sezonul 2012 al Formulei 1 va intra în cărţile de istorie ca unul dintre cele mai imprevizibile din cei peste 60 de ani ai competiţie, după ce şapte piloţi de la cinci echipe diferite au câştigat câte o cursă în primele şapte etape ale sezonului.

Cei care aşteaptă însă ca unul dintre cei şapte "magnifici" să repete performanţa şi în Marele Premiu al Europei ar putea avea parte de o surpriză: Michael Schumacher şi Kimi Raikkonen sunt doar doi dintre piloţii de top creditaţi cu şanse să obţină victoria la Valencia, în timp ce Sergio Perez ar putea produce o mare surpriză în acelaşi stil în care Pastor Maldonado a demonstrat la Barcelona că vremea şi specificaţiile circuitului pot influenţa decisiv rezultatele.

NOI UPDATE-URI TEHNICE

Mai multe echipe şi-au anunţat intenţia de a introduce câteva update-uri semnificative pentru Marele Premiu al Europei.

Deloc surprinzător după debutul modest de sezon, Ferrari îşi trage partea leului cu o nouă aripă faţă şi o nouă podea, pe lângă modificări la aripa spate şi sistemul de evacuare. Între timp, Mercedes a anunţat o modificare a designului sistemului DRS utilizat de Michael Schumacher după defecţiunea tehnică de la Montreal.

Nu în ultimul rând, Caterham îşi propune din nou să câştige primele sale puncte în Formula 1 prin intermediul unor update-uri planbificate atât pentru Valencia, cât şi pentru etapa următoare de la Silverstone.

CIRCUITUL DE LA VALENCIA

Circuitul de la Valencia este realizat pe străzile din portul cu acelaşi nume de la Marea Mediterană şi este caracterizat de numeroase viraje lente.

Lăţimea îngustă a pistei de concurs joacă un rol semnificativ în reducerea dramatică a şanselor de depăşire, mai ales că nu există nici o linie dreaptă foarte lungă care să contribuie la acest aspect.

De altfel, tocmai din acest motiv, cursa de la Valencia este considerată cea mai puţin bogată în evenimente din calendarul competiţional, mai ales că nici măcar sistemul Drag Reduction System (DRS) nu aduce beneficii majore. Pentru ediţia din acest an, FIA a anunţat că sistemul DRS va putea fi activat în cursă doar pe scurta linie dreaptă de la ieşirea din virajul 11, după ce anul trecut tehnologia a fost disponibilă şi la ieşirea din virajul 16.

DATE GENERALE DESPRE CIRCUIT

 Lungime tur  5.419 km
 Numar tururi  57
 Distanta totala  308.883

 

TUR DE CIRCUIT LA VALENCIA

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza pneuri medium şi soft pentru Marele Premiu al Europei, ca urmare a faptului că vremea se anunţă caniculară, iar circuitul beneficiază de cele mai multe viraje din calendarul competiţional (25).

Potrivit estimărilor realizate de unicul furnizor de pneuri din Formula 1, piloţii vor opta pentru strategii cu două sau trei opriri la boxe, acestea urmând să fie adaptate în timpul cursei în funcţie de comportamentul compoziţiilor. Totuşi, nu este exclus ca unii dintre piloţi să încerce o strategie cu o singură oprire la boxe.

INFORMAŢII METEO

Căldură şi nicio şansă de ploaie. Aşa sună pe scurt prognoza meteo pentru Marele Premiu al Europei. Datele funrnizate de meteorologi arată că cerul va fi senin în fiecare dintre cele trei zile ale competiţiei, iar temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius.

Astfel, vineri se vor înregistra maxim 32 de grade, sâmbăta 30-31 grade, iar duminică 34 sau chiar 35 de grade Celsius.

REZULTATE ÎN ULTIMII PATRU ANI

Circuitul stradal de la Valencia a debutat în calendarul competiţional în 2008, astfel că până acum au avut loc doar patru ediţii:

 Sezon  Castigator
 2011  Sebastian Vettel (Red Bull)
 2010  Sebastian Vettel (Red Bull)
 2009  Rubens Barrichello (Brawn)
 2008  Felipe Massa (Ferrari)

 

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL EUROPEI

  • Sebastian Vettel nu a mai urcat pe podiumul de premiere de trei curse, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2009. Totuşi, pilotul echipei Red Bull a câştigat ultimele două curse desfăşurate la Valencia;
  • Trei dintre cele patru curse desfăşurate până acum la Valencia au fost câştigate de pilotul care a plecat din pole position;
  • Lewis Hamilton şi Nico Rosberg sunt singurii piloţi care au terminat în puncte în fiecare dintre cele patru curse de la Valencia.

PROGRAM

Marele Premiu al Europei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  Transmisii TV
 Antrenamente 1  vineri, 22 iunie  11:00  DigiSport 1
 Antrenamente 2  vineri, 22 iunie  15:00  DigiSport 1
 Antrenamente 3  sambata, 23 iunie  12:00  DigiSport 1
 Calificari  sambata, 23 iunie  15:00  DigiSport 1
 Cursa  duminica, 24 iunie  15:00  DigiSport 1

Comentarii (7)

  • Kimi Raikkonen for the win! :D
    17 4
  • Norbert
    Raikkonen tot castiga de la inceputul sezonului.Tare pacat de masina aia...
    5 8
  • Alonso , Vettel sau Hamilton.
    8 11
  • Eu cred ca ar putea fi Schumacher;daca obtine pole-ul ca la Monaco si cu un pic de sansa...ar putea castiga.Dar eu unul as prefera sa-l vad pe Kimi invingator la Valencia sau chiar pe Button ca deja m-am cam saturat sa vad un pilot valoros obtinand doar 2 puncte in 4 curse.
    8 2
  • andrei
    sper ca Shumacher de data aceasta va avea noroc si va scapa de ghinioanele tehnice sau de Grosjean care ia provocat citeva abandonuri si isi va arata adevaratele sale calitati de mare pilot...la Monaco daca nu era penalizarea sunt sigur ca termina cursa pe primul loc...
    1 1
  • definitely Kimi :)
    4 1
  • Serban
    Toata lumea a uitat de Button?, poate se razbuna pe toate momentele avute, in fine, GOOOO KIMI!!!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru