Avancronica Marelui Premiu de Formula 1 al Europei

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 23.06.2011
Cât de mult vor fi afectate echipele de schimbarea regulamentului tehnic în plin sezon competiţional? Află din avancronica etapei de la Valencia.

Circuitul stradal din Valencia este considerat unul dintre cele mai plictisitoare din calendarul competiţional, însă ediţia din acest an a Marelui Premiu al Europei tinda să atragă o atenţie mult mai mare decât de obicei.

Principalul motiv este legat de schimbarea de ultimul moment a regulamentului tehnic, care prevede că începând cu această etapă echipele nu vor mai avea posibilitatea de a schimba setările motorului intre calificări şi cursa. În acelaşi timp, piloţii speră că utilizarea sistemului DRS îi va ajuta să efectueze depăşiri.

În acest context, rivalitatea dintre Red Bull Racing şi McLaren tinde să atingă un nou rival, iar Ferrari stă la pândă pentru a profita de orice situaţie favorabilă.

 

CE ECHIPA VA FI CEA MAI DEZAVANTAJATA DE NOUL REGULAMENT?

În condiţiile în care Red Bull Racing este singura echipă care a plecat din pole position în acest sezon, se anticipează că austriecii vor fi cei mai afectaţi de interzicerea modificării setărilor intre calificări şi cursă, pe considerentul că ei utilizează anumite setări specifice.

Cu toate acestea, Red Bull insistă că toate echipele vor fi afectate într-o măsură mai mare sau mai mică şi că performanţele monopostului RB7 se datorează unui cumul de factori, şi nu unei singure componente. Alte echipe potenţial afectate negativ vor fi McLaren şi Renault, în timp ce Ferrari ar putea avea cel mai mult de câştigat la acest capitol.

 

CIRCUITUL DE LA VALENCIA

Circuitul de la Valencia este realizat pe străzile din portul cu acelaşi nume de la Marea Mediterană şi este caracterizat de numeroase viraje lente. Lăţimea îngustă a pistei de concurs joacă un rol semnificativ în reducerea dramatică a şanselor de depăşire, însă sistemul Drag Reduction System (DRS) poate ajuta la remedierea situaţiei.

La fel ca în Canada, sistemul DRS va putea fi activat în două zone distincte: la 285 de metri după ieşirea din virajul 10 şi la 35 de metri după ieşirea din virajul 14, însă va exista o singură zonă de detecţie, stabilită la 130 de metri înainte de intrarea în virajul 8.

Iată un tur virtual pe circuitul de la Valencia:

 

Date generale despre circuit:

 Lungime tur  5.419 km
 Numar tururi  57
 Distanta totala  308.883 km

 

 

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

La Valencia, piloţii vor avea oportunitatea de a inaugura pneurile medium, care nu au mai fost folosite până acum în acest sezon, însă compoziţia acestora a fost deja modificată de Pirelli pentru a oferi o rezistenţă mai bună. Cealaltă opţiune este reprezentată de pneurile soft, pe care piloţii le cunosc foarte bine.

Intenţia unicului furnizor de cauciucuri din competiţie este ca strategiile echipelor să vizeze cel mult două opriri la boxe, întrucât un număr mai mare produce confuzii pentru fani.

 

INFORMAŢII METEO

După ploile torenţiale care au bulversat cursa de la Montreal, piloţii se vor putea bucura de o vreme frumoasă la Valencia. Vineri, cerul va fi mai mult dsenin cu uşoare înnorări după-amiază, însă şansele de ploaie sunt minime, în timp ce temperatura va urca până la 25 de grade. Sâmbătă şi duminică cerul va fi complet senin, iar temperaturile vor fi în uşoară creştere, urmând să ajungă la maxim 27 şi, respectiv, 30 de grade.

 

REZULTATE ÎN ULTIMII TREI ANI

Valencia a debutat în calendarul Formulei 1 cu numai trei ani în urmă, iar până în prezent nicio echipă şi niciun pilot nu a reuşit să se impună de două ori:

 Sezon  Castigator
 2010  Sebastian Vettel (Red Bull)
 2009  Rubens Barrichello (Brawn GP)
 2008  Felipe Massa (Ferrari)

 

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL EUROPEI

  • Red Bull Racing este singura echipă care a plecat din pole position în acest sezon. Sebastian Vettel a obţinut şase dintre ele, în timp ce Mark Webber a plecat primul în Spania;
  • În ultimele două curse, Vettel a plecat întotdeauna de pe prima linie a grilei de start;
  • Fernando Alonso (Ferrari) şi Vitantonio Liuzzi (Hispania) sunt singurii piloţi care şi-au surclasat coechipierii (Felipe Massa, respectiv, Narain Karthikeyan) în toate calificările din acest sezon;
  • Două dintre cele trei curse de la Valencia au fost câştigate de pilotul care a plecat din pole position;

 

PROGRAM

Din cauza transmisiunilor în direct ale turneului de tenis de la Wimbledon şi a etapei de MotoGP de la Assen, DigiSport a decis să nu transmită în direct calificările şi a doua sesiune de antrenamente libere din cadrul Marelui Premiu al Europei. Acestea vor putea fi urmărite ulterior înregistrat.

Iată programul complet al transmisiunilor:

 Eveniment  Ziua  Ora  Transmisii TV
 Antrenamente 1  vineri, 24 iunie  11:00  DigiSport 2
 Antrenamente 2  vineri, 24 iunie  15:00  DigiSport 1, inregistrat, 19:45
 Antrenamente 3  sambata, 25 iunie  12:00  DigiSport 2
 Calificari  sambata, 25 iunie  15:00  DigiSport 1, inregistrat, duminica 12:45
 Cursa  duminica, 26 iunie  15:00  DigiSport 1

 

Comentarii (20)

  • singura cursa la care adorm
    Noroc ca anul trecut m-am trezit spre final sa vad depasirea lui Kobayashi.
    Pe o scara de la 1 la 10 in plictiseala, circuitul asta ia cu brio 11.
    15 2
  • Astia de la digi deja se intrec cu gluma..calificarile sunt aproape la fel importante ce si cursa. Mai urmeaza sa vedem si cursa inregistrata si gata. Noroc cu stream-urile.......
    20 3
  • DigiSport
    Astia de la digi sport au ajuns mai rau ca cei de la TVR1. Iubesc acest sport, am sperat ca odata cu digisport in sfarsit voi vedea F1 asa cum trebuie, dar ... eroare. Incent incet incep sa se prosteasca. L-am criticat pe Alexandrescu, dar si cei doi comentatori incep sa dea in strachini. Digisport = DEZAMAGIRE. Calificarile sunt imp la fel ca si cursa. PACAT Digisport. MAre pacat.
    18 4
  • DigiSport
    Noroc cu RTL.........daca nu dau cei de la digi calificarile sunt niste ipocriti,
    17 2
  • hakkinen
    @dmd&@balandru
    Nu stiu ce ati inteles voi...dar calificarile se dau si IN DIRECT si in RELUARE ( acum parca sunt Dan D. )
    8 5
  • Digisport
    Transmit calificarile, ba mai mult le transmit si in reluare ca bonus! Mai cititi inca o data mai sus... Eu unul m-am lasat de digisport... am alte solutii paralele mult mai interesante. Cine cunoaste, ma-ntelege de ce! Daca tot aloc 7 ore pe weekend Formulei 1 macar sa vad profesionalism la cel mai inalt nivel la lucru!
    10 4
  • @Schubler@hakkinen
    Intrati pe DigiSport sa vedeti programul.
    7 1
  • hakkinen
    @tocean78
    Ai dreptate si nu-mi vine sa cred ! nu-mi revin ! Digisport da tenis si motogp,nu da calificarile de la Valencia ! Rusine Digisport !
    17 0
  • Streaming RTL
    SALUT, as dori si eu un link cu live streaming RTL pe care sa vad si eu calificarile. Multumesc anticipat.
    4 0
  • @kapp
    http://www.vipbox.tv/sports/motosport.html streaming de RTL nu stiu,eu prin RTL pe digital.
    5 0
  • Digisport3
    Vor lansa digisport3 tocmai ca sa poata acoperi toate transmisiunile directe pe care le-au cumparat. Pana acum nu vedeam si antrenamentele libere. Eu zic ca e mult mai bine cu digi decat cu TVR1. Sunt la inceput si vor creste. Sunt sigur de asta.
    5 3
  • stream
    http://www.leaguetv.net/p/watch-live-motor-sports-online.html
    aici sunt mai multe
    3 0
  • Catre toti fanii F1!!!
    Daca vrem sa vedem calificarile live, le putem solicita celor de la digi sport printr-un e-mail sa le transmita.

    formula1@digisport.ro - este adresa lor de mail.
    9 0
  • crismar56
    Eu vad o "crestere" negativa la Digisport. E posibil sa vedem posturi diferite.
    7 0
  • Multumiri
    Multumiri celor care m-au ajutat in legatura cu streamingurile RTL.
    3 0
  • cosmin
    rusine
    astia de la digi se intrec cu gluma de la o cursa la alta sdau poate pe viitor a sa vedem cursele inregistrate sau poate pt ei calificarile de la moto gp sunt mai importante ca cele de la f1
    5 0
  • @tocean78
    Am vazut. Le urez succes! Am unde sa vad Formula 1. Nu-mi mai bat capul cu ei! Sa dea si filme porno daca vor la ora cursei si tot nu-mi pasa ce fac!
    7 0
  • Jiji,mitica... liga 1?
    Eu raman la parerea ca ne racim gura pe degeaba.F1 pt. digi, e precum liga a 2-a pt. gsp.Formula 1 in romania niciodata nu va bate balacareala numita liga 1.Asa ca... ne ramane sa ne uitam la rtl germa,bbc englezesc sau rtl kubl unguresc..... Tenisul primeaza in zilele noastre..
    5 0
  • Mai joaca cineva F1 challenge 2011 ? Pe sfarsit de cursa nu mai merge frana merge taras, ce trebuie sa fac ? Unde se seteaza frana ?
    0 0
  • Alonso09
    Formula 1 un sport mai mult ignorat
    In ziua de azi tenisul (dupa mine cel mai plictisotor sport) este mult mai vizat decat F1.Ce ma interteseaza pe mine un fan al F1 sa vad niste oameni cu rachete in mana tipand pe teren si lovind o minge.Si daca moto gp se dadea la ora calificarilor mai ziceam,dar moto 2 fratilor lastima.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru