Brawn: "Noile evacuări, mai importante decât dublu-eleroanele"

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 17.03.2011
Ross Brawn susţine că noul sistem de evacuare al monopostului Renault este mai performant decât dublu-eleroanele care au jucat un rol esenţial în sezonul 2009 al Formulei 1.

Schimbările repetate ale regulamentului tehnic din ultimii ani au condus la apariţia unor inovaţii pe monoposturi, cele mai semnificative fiind dublu-eleroanele şi sistemele de evacuare.

În urmă cu doi ani, Brawn GP, Williams şi Toyota au introdus dublu-eleroanele, care au jucat un rol important în timpul mondial cucerit de fosta echipă Honda. Acestea au fost interzise începând din acest sezon, însă Renault a reuşit să refacă o mare parte din forţa de apăsare aerodinamică pierdută din acest motiv prin introducerea unui nou sistem de evacuare, care permite eliminarea gazelor de eşapament prin eleronul spate.

În opinia reputatului inginer Ross Brawn, soluţia adoptată de echipa anglo-franceză aduce un avantaj de performanţă mai important decât cel oferit anterior de dublu-eleroane.

"Este o zonă semnificativă şi poate mai importantă decât dublu-eleroanele în termeni de performanţă şi, bineînţeles, toate echipele lucrează cu partenerii motoarelor pentru a obţine cât mai multă energie din evacuare, aşa că este o zonă interesantă de dezvoltare.

Acesta este spiritul Formulei 1 de a forţa limitele şi de a găsi noi zone (n.r - de dezvoltare). În viitor am putea descoperi că nu suntem unde vrem şi poate vom schimba regulamentul pentru a-l controla, iar în 2013 avem o singură evacuare şi motoare turbo, aşa că există multe schimbări care vor veni. Dar este o zonă de dezvoltare fascinantă în spiritul F1", a declarat şeful echipei Mercedes GP.

Soluţia adoptată iniţiat de Renault a fost copiată ulterior în diverse variante şi de echipe precum Red Bull şi Ferrari.

Via | Autosport

Comentarii (1)

  • dublu-... ?
    era vorba despre "double diffuser", nu eleron
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru