Button a câştigat la Suzuka, iar Vettel a devenit campion!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 09.10.2011
Jenson Button a câştigat cursa din Japonia, însă nu l-a putut împiedica pe Sebastian Vettel să devină matematic campion mondial după ce a terminat pe locul 3.

Marele Premiu al Japoniei a oferit o luptă spectaculoasă pentru victorie între Sebastian Vettel şi Jenson Button, însă soarta titlului mondial a fost decisă matematic cu patru curse înainte de finalul sezonului.

Vettel a plecat mai bine la start şi a reuşit să-l blocheze pe rivalul său de la McLaren, care a "muşcat" din iarbă şi a solicitat o penalizare de tip drive-through pentru german, însă şi-a luat revanşa la a doua serie de opriri la boxe.

Britanicul a rămas pe circuit un tur în plus în apropiere de jumătatea cursei şi a revenit pe circuit în faţa pilotului Red Bull Racing, iar în finalul cursei a făcut faţă presiunii exercitate de Fernando Alonso şi l-a evitat în extremis pe Vitantonio Liuzzi în ultimul tur.

În cele din urmă, Vettel a terminat doar pe ultima treaptă a podiumului după ce a fost depăşit şi de Fernando Alonso după ultimul pitstop, însă acest rezultat a fost suficient pentru a-şi adjudeca matematic titlul mondial, întrucât avea nevoie de un singur punct pentru a tranşa lupta. Astfel, la 24 de ani şi 98 de zile, Vettel a devenit cel mai tânăr dublu campion mondial din istoria Formulei 1, doborând cu aproape un an recordul stabilit de Alonso în 2006.

Plecat doar de pe locul şase al grilei de start, Mark Webber a făcut o cursă foarte bună şi a terminat pe locul patru, după ce a câştigat două poziţii la a doua intrare la boxe.

Lewis Hamilton şi Felipe Massa au fost implicaţi într-un nou incident de cursă, iar acroşajul dintre cei doi a fost ca efect detaşarea unei componente a monopostului Ferrari şi la intrarea Safety Car-ului pe circuit. Ulterior, Hamilton a revenit şi l-a depăşit pe Massa pentru a termina pe locul cinci, în timp ce Massa a ocupat în final locul şapte.

Între cei doi, pe locul şapte, a terminat Michael Schumacher, iar septuplul campion mondial a avut clipele sale de glorie înainte de ultima intrare la boxe, când a fost liderul cursei timp de câteva tururi.

În plus, setuplul campion mondial a rezistat pe final în faţa atacurilor lui Felipe Massa, în timp ce clasamentul a fost completat de Sergio Perez (Sauber) şi Vitaly Petrov (Renault). Ultimul punct pus în joc a fost obţinut de Nico Rosberg, după ce pilotul echipei Mercedes GP a recuperat nu mai puţin de 13 locuri faţa de poziţia sa de start.

Kamui Kobayashi, favoritul publicului local, a terminat doar pe locul 13 la capătul unei curse dificile. Plecat de pe locul şapte, pilotul echipei Sauber a pierdut patru poziţii după ce a ratat startul, iar ulterior a luptat în pluton, însă nu a fost capabil să revină în puncte.

Singurul abandon al cursei a fost trecut în dreptul lui Sebastien Buemi, elveţianul oprind monopostul pe circuit după ce pneul dreapta-fata s-a detaşat de monopostul Toro Rosso la scurt timp după prima intrare la boxe.

Japonia - Rezultate cursă

 1.  Button        McLaren-Mercedes           1h30:53.427
 2.  Alonso        Ferrari                    +     1.160
 3.  Vettel        Red Bull-Renault           +     2.006
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +     8.071
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    24.268
 6.  Schumacher    Mercedes                   +    27.120
 7.  Massa         Ferrari                    +    28.240
 8.  Perez         Sauber-Ferrari             +    39.377
 9.  Petrov        Renault                    +    42.607
10.  Rosberg       Mercedes                   +    44.322
11.  Sutil         Force India-Mercedes       +    54.447
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:02.326
13. 
Kobayashi Sauber-Ferrari + 1:03.705 14. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:04.194 15. Maldonado Williams-Cosworth + 1:06.623 16. Senna Renault + 1:12.628 17. Barrichello Williams-Cosworth + 1:14.191 18. Kovalainen Lotus-Renault + 1:27.824 19. Trulli Lotus-Renault + 1:36.140 20. Glock Virgin-Cosworth + 2 laps 21. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 2 laps 22. Ricciardo HRT-Cosworth + 2 laps 23. Liuzzi HRT-Cosworth + 2 laps Fastest lap: Button, 1:36.568 Not classified/retirements: Driver Team On lap Buemi Toro Rosso-Ferrari 35 World Championship standings, round 15: Drivers: Constructors: 1. Vettel 324 1. Red Bull-Renault 518 2. Button 210 2. McLaren-Mercedes 388 3. Alonso 202 3. Ferrari 292 4. Webber 194 4. Mercedes 123 5. Hamilton 178 5. Renault 72 6. Massa 90 6. Force India-Mercedes 48 7. Rosberg 63 7. Sauber-Ferrari 40 8. Schumacher 60 8. Toro Rosso-Ferrari 29 9. Petrov 36 9. Williams-Cosworth 5 10. Heidfeld 34 11. Sutil 28 12. Kobayashi 27 13. Di Resta 20 14. Alguersuari 16 15. Buemi 13 16. Perez 13 17. Barrichello 4 18. Senna 2 19. Maldonado 1

Comentarii (50)

  • Felicitari
    Felicitari Vettel dar ma bucur si pentru Button , una din cele mai frumoase curse de anul acesta !
    40 1
  • alonso
    cred ca a facut mai mult decat a putut, felicitari, shumi a condus si el cursa a fost bine, in rest ordine de echipa din nou RBR, in rest numai bine si binenteles felicitari castigatorului este cu o clasa peste ham
    27 18
  • @Cursa
    Felicitari lui Button pt o cursa perfecta...si sa nu uitam de Alonso care a scos totul din acel Fiat Panda F50
    32 8
  • bravo vettel
    felicitari vettel, cursa foarte buna pentru pilotii de pe podium si nu numai, ce sa mai, revine spectacolul in f1.
    13 3
  • Red Bull
    Bravo Vettel, felicitari.
    15 4
  • Felicitari lui Button
    23 3
  • @Johann
    ce-ai johann, ai mancat ceva stricat ?
    ce tot vrea atata alonso sa-l atinga pe vettel nujt. oricum, se vede ca fraieru moare de ciuda =))) probabil si-a reamintit de petrov =)))))

    BINE PETROV !!!!!
    13 27
  • simona
    Felicitari proaspatului dublu campion mondial, si la cat mai multe titluri!
    Felicitari Button, felicitari Alonso!
    Cand scapam de maimuta CRIMINALA? Nu mai are ce cauta pe circuit !!!
    27 19
  • KalEl
    bravo SUPERMAN bine ca n-ai fost tu in fiatul ala panda cum spunea cineva mai sus ca tu terminai prul cursa inainte ca ceilalti sa fi facut un tur, si ia si tu ceva Kriptonita si calmeazate baiete, poate tie ciuda tie ca aterminat pe 2
    6 10
  • hellboy
    O cursa frumoasa, cu un final asteptat
    Cum am scris si ieri, speram sa castige Button.
    O cursa frumoasa(total neasteptata facuta de un monopost Ferrari), lucru care oarecum sugereaza faptul ca italienii incep de pe acum sa testeze unele componente ale monopostului de anul viitor.
    Felicitari Vettel, ai fost magistral tot sezonul, avand si materialul tehnic la dispozitie.
    Sper ca anul viitor, italienii sa aiba o masina apropiata, iar atunci cred ca si campionatul va fi mai spectaculos, pt ca anul acesta, Vettel nu a resimtit presiunea castigarii titlului.
    16 1
  • hellboy
    PS>>>>>>>>
    De dragul zilelor apuse,oate la anul, imaginea cu Michael pe primul loc o sa fie si la sfarsitul cursei.
    13 7
  • Stefan
    @kaiei-esti un idiot!
    Stiu ca frustrarea e apasatoare pt intelectul tau si cedezi, la fel cum face ham ham al tau, care nu iese din penibil!Bine ca este macar un creier intreg la echipa aai altfel cu o masina buna s-ar duce la vale!Alonso cu o masina inferioara meclaren se batea cu Button si Vettel la victorie!Nu te mai intreb pe ce loc e ham ham...s-ar putea totusi sa nu stii sa citesti.
    14 14
  • Acum cred ca Vettel ar trebui sa declare..ca il interesa mai mult punctul decat victoria.Putea mai mult decat locul 3,dat fiind faptul ca masina lui Alonso era inferioara clar si mai ales cu pneuri medii..oricum,campion stiam deja ca va iesi.
    Bravo lui Button,Webber pacat..ar fi trebuit lasat sa faca si el ceva frumos in cursa,sa-l depaseasca pe Vettel poate...data viitoare,avand in vedere ca nu mai au nimic de pierdut.
    Bravo si lui Rosberg ce a ajuns in puncte si..sa vedem cine va lua locul 2 acum..
    7 2
  • Ham la popice HRT
    Felicitari Vettel!Felicitari Button si Alonso!Formidabila cursa!Ham se va duce la HRT unde va face echipa cu Liuzzi la echipa de popice.Acolo-i locul!
    15 11
  • bravo lui Vettel, ma asteptam sa castige titlul dupa ce ca a dominat sezonul cu multe victorii
    bravo si lui Button a mai obtinut o victorie anul asta
    bun rezultatul lui Alonso altceva nu mai stiu ce sa zic decat sa ajungem sanatosi la anul si sa vedem mai mult spectacol si echipe precum Ferrari, Mercedes, McLaren etc. sa se dueleze cu Red Bull de la egal la egal
    9 3
  • sa nu uit poate ca Schumi la anul va fi mai competitiv cu monopostul Mercedes
    13 3
  • Mclaren F1
    Lewis
    Sunt fan al lui Lewis dar sunt dezamagit.Cu o masina capabila de victorii se bate cu locotenentul lui Alonso..pe care il tot ia la tinta aiurea..dominat complet de Jenson, nu stiu ce sa mai zic.Probabil ca trebuie sa se reorienteze cumva, nu-l vad bine deloc.
    20 8
  • @McLaren F1
    Multi is dezamagiti de prestatia lui Lewis..si foarte multi il critica poate pe buna masura , dar azi Lewis a avut cateva probleme cu masina care l-au costat in mare parte cursa
    12 12
  • o maare problema!
    Masina lui ham are o singura problema.HAMILTON LEWIS!Mai bine ar pilota-o Di Resta sau Perez!
    15 8
  • Mi-a parut rau ca victoria lui Button a fost eclipsata de Vettel si campionatul lui.Bravo Button!
    10 4
  • SUZUKA
    V-am zis eu ca maimutoiul o so comita din nou cu Massa.Un imbecil. Nu sunt fan McLaren dar sincer, ma bucur ca Button a demonstrat ceva azi. Bravo Vettel pt al doilea titlu !!!
    25 14
  • ctlnmihai
    Suzuka
    Felicitari Red Bull pentru titlurile cucerite.Bravo Button ,Hamilton si Mclaren.
    0 1
  • Button l-a depasit umilindu-l pe Ham.Ce frumos..
    4 3
  • Lewis
    pacat... o cursa compromisa cu acea problema la pneu. Oricum valoreaza cat o victorie aproape faptul ca l-a brutalizat pe Massa. I-a dat peste bot lui Felipe din nou. Felipe cand il vede in spate sau in fata pe Lewis va trebui sa se retraga la boxe si sa reporneasca dupa ce s-a indepartat "taifunul" :))))
    10 41
  • another slap on Felipe's nose AGAIN :))))
    Let's continue on this way Lewis until Felipe will go to to HRT or Virgin. Another slap for Felipe in South Korea. I can't wait for another slap on Felipe's nose :)))
    9 35
  • F1 fan
    @Daniel Popescu
    scuze pentru deranj dar am observat o mica greseala
    " în timp ce Massa a ocupat în final locul şapte. Între cei doi, pe locul şapte, a terminat Michael Schumacher"
    Multumesc si in rest a fost o cursa superba felicitari lui Button
    6 2
  • Laurentiu
    Alonso
    sa speram ca in sezonul viitor aceasta incertitudine sa dispara in rezultatele ferraristului..cine credea ca alonso termina azi pe 2 si la o secunda de locul 1
    2 1
  • @putinica& co
    ma mira ca antal putinica si colegul lui nu au observat si nu au comentat faptul ca masina ferrari dupa aproximativ 7 tururi ajunge la uzura pneurilor la care rbr si mclaren ajungeau in aprox 5 tururi, de aici rezultase si timpul pe care alonso il castiga dupa cele aprox 7 tururifata de cele doua masini rbr si mclaren.

    s-au prins doar la sfarsit cand diferenta recuperata de alonso a inceput sa fie mai vizibila. (intr-un timp mai scurt)

    Dl. Mms.aveai ochelarii de soare pe ochi cand ai vazut cursa?

    Pe pneuri medii alonso si-a creat un avans de 2 secunde si...in fata lui vettel, iar dupa 7-8 tururi cum am spus mai sus a inceput sa ii ia secunde si lui button chiar si pe medii.

    Domnilor comentatori, cam dezamagitoare capacitatea dvs de observatie.
    4 1
  • mobius
    un dublu campion mondial inainte de vreme
    Am vazut astazi (pentru ca astazi a fost singura data cand Vettel s-a amestecat cu plebea), un pilot care castiga cu patru etape inainte de final , campionatul mondial, chinuindu-se sa depaseasca un pilot Force India, asteptand pentru aceasta doua tururi pentru a putea doar cu ajutorul DRS-ului sa depaseasca acel pilot (poate i-a fost frica sa nu fie lovit si sa abandoneze). Cat despre duelul cu Alonso ce sa mai varbim, pentru mine a fost foarte clar care dintre cei doi are clasa. In rest bravo Button, Hamilton a dovedit inca o data, daca mai era nevoie ca este imatur si campionatul pe care l-a castigat i-a fost oferit (contracost) de Glock, lucru pentru care acesta din urma plateste (nimic nu este gratis pe lume). Imi este teama ca Vettel, facut in mod artificial cel mai tanar dublu campion mondial, cu toate ca nu se compara cu Hamilton, sa nu fie afectat de aceasta.
    8 22
  • george
    vettel
    Vettel a castigat al doile titlu de campion mondial, fara a dovedi ca este cel mai bun pilot (asta e parerea mea). Vreau sa-l vad intr-o cursa revenind de pe locul 10 si castigand-o, iar apoi pot spune ca e cel mai bun. Pana atunci, e doar un pilot extraordinar de rapid si precis.
    3 2
  • cursa
    unde pot vedea si eu cursa daca sti cineva
    mersi mult
    0 2
  • Salut
    Vettel a ajuns sa fie dublu campion datorita lui Dietrich Mateschitz . Acesta a cumparat 2 echipe de formula 1 a angajat pe cei mai buni ingineri/tehnicieni si asa a facut o o echipa cu care sa se bata pentru titlu si o echipa de teste: Scuderia Toro Rosso.
    Spuneti-mi si mie cei care detin Ferrari, McLaren, etc. au o a 2-a echipa in afara de Dietrich Mateschitz ?
    8 11
  • hellboy
    @costi
    programe-tv.eu si urmezi pasii de acolo.
    0 2
  • hellboy
    @sorin666
    Nu cred ca RBR ii foloseste pe cei de la Toro Rosso ca echipa de teste, deoarece aia nu se vad.
    Trebuie admis chiar si de noi, fanii Ferrari ca au mers brici RBR, cu o masina oarecum discutabila din pct de vedere regulamentar, dar au avut un pilot rapid, constant, care impreuna cu echipa(care i-a fost in totalitate dedicata lui) au reusit o treaba extraordinara.
    Poate mai testeaza RBR ceva componente pe la echipa a 2-a, dar nu prea imi vine sa cred...
    Poate o sa fie invidiosi cei de la RBR pe broscari anul viitor :)........(dar nici asta nu o prea cred).
    Sper ca la anul, Ferrari sa aiba o masina cat de cat apropiata fata de concurenta.
    8 2
  • hellboy
    @Mclaren_Mircea_84
    Recunoaste si tu ma ca Ham al tau, inafara de un talent enorm (pe care nu zic ca nu-l are) nu are nimic (creer).
    Evolueaza in F1 ca si cum ai pune-o pe mamaie sa joace (loveste in stanga si-n dreapta fara mila, dupa care tot el da vina pe masina, sau pe alti, el nefiind niciodata vinovat).
    Asa cum esti tu fan Badbinton, recunoaste ca, la aceleasi masini il cam nenoroceste Button :D
    In locul tau, as intra in pamant, sau cel putin nu as incerca sa mai scriu o vreme.... (cativa ani pana ii vine mintea pacaliciului la cap), dar si tu esti tot ca el, asa ca astept un comentariu, oricum, raspunsul la ceea ce vei scrie, nu ti-l mai dau.
    12 8
  • Brava Vettel!!
    Vettel face legea.Excelent rezultat!!Doua titluri mondiale, l-a batut pe Alonso si Button ca pa mandea ham nu-l mai pun la socoteala.Astept ca meclada sa-l dea afara.Un singur lucru face meseriasu lu peste, ma amuza bine.Schumacher e mare, se vede clasa de supercampion ce face cu o masina de pluton.Brava!Astept cu nerabdare sa mai vad peripetiile mascariciului de la meclada si cum o ia in freza de la Button.Webber un barbat adevarat, felicitari.La fel si Alonso care face treaba buna.Campionat inchis, raman 4 curse cu protagonisti dramatici unii comici altii.Spectacol cu Vettel si Red Bull!Mandea nu va lipsi, n-are cum
    13 7
  • @Mclaren_Mircea_1984
    poti sa-ti schimbi login-ul in Hamilton_Mircea_1984. Dc esti fun McLaren puteai sa postezi o felicitare lui Button.
    P.S. Rog alter ego-ul sa se abtina de la comentarii(si eu ma abtin sa-l mai critic pe ham)
    9 5
  • mandea ham
    Mandea si-a cerut scuze cica:)-la cat e de labil psihic nu ma mir sa-l tina
    6 4
  • Bogdan
    sezonul 2011
    Bravo Vettel, Button, Alonso!
    Speram ca in sezonul 2012 Ferrari sa fie din nou in joc pentru titlu.
    Forza Rossa!!!!
    8 1
  • ovidiu15081982
    VETTEL CAMPION MONDIAL !!!
    Felictari lui Vettel pentru noul titlu cucerit !!! Button a facut o cursa superba si a aratat ca e un pilot cerebral care stie cum sa scoata ce e mai bun din masina fara sa o distruga sau sa-i distruga pe altii cum face hamilton !!! Sper ca la anul cei de la ferrari sa aiba o masina competitiva cu acre sa se bata la titlu alaturi de red bull mclaren si de ce nu mercedes !!! Go mclaren !!!
    2 2
  • @hellboy
    Altfel nu se explica avansul avut de catre cei de la RBR fata de celelalte echipe si ma refer McLaren, Mercedes si nu neaparat Ferrari, care au mers foarte prost, noroc cu Alonso care a mai spalat un pic din rusine.
    8 0
  • @Button
    Un pilot insipid, inodor si incolor. Daca nu era dublul difuzor Brawn in 2009 nu era campion IN VECI. Si nici nu va mai fi niciodata. Lewis s-a prabusit sezonul acesta datorita unor momente in care s-a pierdut cu firea si s-a pripit, a unor ghinioane (precum cel de azi) dar si a comisarilor de cursa. Chiar daca Button termina in fata lui anul acesta, Lewis il va aduce unde ii este locul pe Button anul viitor, in asa fel incat lui Jenson i se vor termima pana si butonii de la camasa. Nu-l voi felicita pe Button niciodata, orice ar face. Lewis e cel mai talentat pilot de la Mclaren, dar din pacate anul acesta nu stiu ce s-a intamplat cu el, a fost confuz si neinspirat aproape cursa de cursa. Recunosc ca nu are strategia pneurilor, calmul, si capacitatea de a gestiona o cursa precum Button, dar acestea sunt compensate de viteza in stare pura de care este capabil.
    8 35
  • Felicitari campionului!
    Bravo Vettel si Button, sper sa reusesti sa iei lucul 2 la general. Alonso chiar daca are mult talent anul asta nu mai are sanse tinand cont ca cei de la Ferrari au decis sa nu mai imbunatatesca masina.Felicitari celor trei pentru cursa oferita.
    7 2
  • @Mircea_1984
    Oricat il criticati pe Mircea are dreptate cand spune de ce s-a intampalt in 2009 cu Button
    7 14
  • hamilton-button
    ceea ce se petrece acum in clasamente intre cei doi seamana din ce in ce mai mult cu perioada raikkonen-massa la ferrari... super vedeta cu fitze este eclipsata de locotenentul care tace si face... probabil massa il domina pe kimi din cauza (sau "datorita" pt fanii brazilianului) lipsei de motivatie si a neintegrarii ecestuia in cadrul scuderiei. hamilton cred ca este dominat in parte tot din cauza faptului ca-si consuma resursele in afara pistei cat si datorita stilului de pilotaj care uzeaza axcesiv firvele pneuri pirelli... culmea in trecut kovalainen degrada mai mult pneurile spate la McLaren iar hamilton se descurca bine...
    0 0
  • ctlnmihai
    @Davidenko
    Nu prea cred ca are dreptate Mircea_1984 cand spune ceea ce spune despre Button, ii inteleg frustrarea dar cam atat. Button a iesit campion in 2009 identic cu ce s-a intamplat anul acesta si sincer nu vad care este problema. Red Bull a avut un pachet foarte competitic si din pacate (pentru concurenta) le-a mers ceas. Orice pilot ar vrea sa castige la fel titlul, cine spune ca vrea concurenta pana in ultima cursa ori este prost ori un are nici o sansa la titlul. Hamilton face spectacol, dar din pacate este un spectacol ieftin care il va duce nu spre un titlul ci spre alte "oportunitati" adica alte echipe si alte competitii. McLaren vrea rezultate, iar Hamilton can't deliver. Button seems able to do it thou.
    18 4
  • hellboy
    @sorin666
    Poate undeva au trisat, poate au investit in cercetare mai mult decat era permis, poate chiar Toro Rosso au fost ''calul de bataie''...
    Oricum, au fost magistrali, iar pana la proba contrarie, se aplica prezumtia de nevinovatie:)
    Foarte posibil sa ai dreptate, chiar nu stiu, dar totusi, mi-e greu sa cred asta.
    Bafta
    4 3
  • @hellboy
    Da ai dreptate, hotul neprins negustor cinstit (mai pe romaneste)
    Bafta si tie
    4 3
  • Popicul
    cinstea celor de la RBR !?!
    Atunci cand a fost interzis difuyorul suflat adica in anglia, Alonso a castigat cu o masina gresita din proiectare. Dupa ce s-a revenit asupra deciyiei.....
    ziceti voi ce vreti dar ceva tot a fost, asa cum zice si Ross Brown, e cam greu sa faci atatea elemente noi fara sa sari peste baremul de cheltuieli. Probabil cei de la STR faceau componente ce ajungeau la RBR ( interpretare fortata, care ar fi posibila daca erau romani, dar nici Austriecii nu sunt ingerasi...).
    Partea proasta e ca la chestia cu bugetul nu este nici o pedeapsa !
    aia cu reducerea limitei pentru anul urmator.....
    Dar ca la noi regula e ca parleazul, smecherii sar peste el, cateii trecpe sub si fraeri se opresc!
    3 2
  • Vali1951
    Costi
    Costi, vezi pe http://f1gp.ro/ - reluare de pe DigiSport1
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru