Button îşi păstrează victoria: nicio penalizare din partea comisarilor

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 13.06.2011
Jenson Button şi-a păstrat victoria obţinută pe circuit la Montreal după ce comisarii de cursă au considerat că este nevinovat în incidentele cu Lewis Hamilton şi Fernando Alonso.

Jenson Button a obţinut duminică o victorie senzaţională în Marele Premiu al Canadei, însă rezultatele au rămas incerte din cauza faptului că pilotul echipei McLaren urma să fie investigat de comisari pentru două incidente din timpul cursei.

Mai întâi, Button a avut un contact cu coechipierul său Lewis Hamilton pe linia de start-sosire, după ce acesta din urmă a încercat să-l depăşească. Chiar dacă Button a virat spre stânga şi l-a lovit pe Hamilton, comisarii au ajuns la concluzia că este nevinovat pentru că nu a ştiut de prezenta acestuia în poziţia respectivă.

"După poziţia lui Hamilton din acel moment este puţin probabil ca Button să-l fi văzut pe Hamilton, lucru confirmat de piloţi. În momentul contactului, Button nu se mutase la fel de mult pe partea stângă precum în turul precedent. Comisarii au ajuns la concluzia că Hamilton avea motive să creadă că l-a văzut şi că ar fi putut reuşi manevra de depăşire. În plus, comisarii au concluzionat că este rezonabil să creadă că Button nu era conştient de poziţia lui Hamilton de pe partea stângă.

Prin urmare, comisarii decid că acesta a fost un "incident de cursă" şi nu iau nicio măsură suplimentară", precizează comisarii cursei într-un comunicat de presă.

Acelaşi verdict a fost dat şi în cazul duelului lui Button cu Fernando Alonso din turul 44, când spaniolul a abandonat după ce a fost lovit din spate de britanic. Comisarii au stabilit că fostul campion mondial nu are nicio vină pentru abandonul suferit de rivalul său.

"[Button] a fost poziţionat clar pe interior înainte de intrarea în viraj şi a concurat pe bordură pentru a evita monopostul numărul 5 (n.r - Alonso) pe exterior. Având în vedere condiţiile şi declaraţiile ambilot piloţi, comisarii decid că acesta a fost un "incident de cursă" şi nu iau nicio măsură suplimentară", au precizat comisarii.

În urma victoriei din Canada, Button a urcat pe locul 2 în clasamentul general cu 101 puncte, însă are de recuperat 60 de puncte faţă de liderul Sebastian Vettel.

Via | FIA

Comentarii (47)

  • ctlnmihai
    Button
    Era și păcat să piardă cursa la masa verde cum se spune..Dar cred că Button și-a epuizat aseară tot norocul din acest sezon..Să faci 6 opriri . să te lovești cu 2 monoposturi și ,materialul tău să nu pățească nimic, adversarul să greșească chiar în ultimele 2 tururi , prea multe pentru o singură cursă..
    45 4
  • Button
    Subscriu. Cursa interesanta, palpitanta. Vettel a platit norocul de etapa trecuta. Button asteptam....... Hamilton rapid dar cred ca-i necopt inca. Prea coleric. Alonso ghinion plus eroare de strategie, din nou. Shumi sarea si piperul cursei............. cel putin finalul de cursa.
    36 1
  • Era culmea sa mai primeasca o penalizare
    Oricum a fost penalizat la Monaco ,cand inainte de oprirea cursei s-a permis schimbarea pneurilor si unde ar fi castigat ca si aseara. Pur si simplu a fost fenomenal. Pacat ca Lewis a trebuit sa abandoneze. Abia astept cursa de la Silverstone cand masinile vor fi din nou egale. Abia astept sa vad curse in care vetel pleaca mai in spate de locul 5, va vedem atunci cum mai merge.
    17 10
  • Hamilton
    Hamilton era mai rapid si trecea de Button insa el la impins in zid.nu exista k nu la vazut pt k se vede clar k Button se uita in oglinda stanga si tot continua sa mearga pe partea stanga a circuitului,sa-si apere pozitia dar a fost prea de tot pt el....Ferrari se vede k nu rezista pana la sfarsitul cursei,bine si fac,ar trebui sa ia exemplu si Vettel.
    14 34
  • button
    Button i-a cerut scuze lui Ham,deci la blocat intentionat,la vazut sigur dar nu a mai vrut sa cedeze cum a facut de fiecare data in fata lui Ham si bine a facut daca vrea sa castige curse,cred ca vom avea un razboi la Mclaren in acest sezon.Cred ca daca Massa nu gresea si nu isi lovea nasul masinii il ajuta pe Vettel sa castige,deoarece Button trebuia sa-l depaseasca si pe Massa si nu mai avea timp la dispozitie sa-l depaseasca si pe Vettel,dar a iesit bine si asa.
    10 15
  • Hamilton
    Mai exista si o pedala numit FRINA. Trebuia sa utilizeze, si totul era bine. Pe tot parcursul cursei sigur putea sa-l depaseasca undeva pe Button. Graba strica treaba.
    24 5
  • mobius
    este bine
    Ma bucur pentru victoria lui Button, comisarii de cursa au luat deciziile cele mai bune pentru readucerea spectacolului pe circuite. Este bine asa dar, in ce priveste incidentul cu Alonso raman la parerea ca Button a gresit deoarece in acea sicana urma curba la stanga in care Alonso era pe interior si cu jumate de masina in fata lui. Button a intrat cu roata stanga fata intre rotile de pe dreapta ale monopostului Ferrari. Alonso a dat dovada de multa sportivitate acceptand ideea unui incident normal de cursa, preferand in acelasi timp ca victoria de la Montreal sa-i fie acordata lui Button si nu lui Vettel.
    12 4
  • ctlnmihai
    Hamilton -Button
    Asta a fost cursa lui Button dar Hamilton e cu o clasă și ceva peste Button care realizează șiel lucrul acesta .Plus că Vettel e deja campion mondial și acest lucru îl știu și piloții Mclaren...Război la Mclaren nu mi s-a părut a fi după modul în care sărbătoreau cei de la Mclaren după cursă..Oricum a fost o atmosferă diferită față de ceea ce se întâmpla anul trecut după ce Vettel și Webber s-au ciocnit în Turcia parcă
    16 14
  • E bine ca victoria i-a ramas lui Button, altfel Vettel se desprindea prea tare de restul pilotilor. Dar adevarul e adevar si-l stim cu totii. Button a fost de vina pt coliziunea cu Ham si cu Alonso. Cu Ham a fost clar ca a strans foarte puternic (se putea termina mult mai rau pt Ham) zidul fiind foarte aproape iar masina putea ricosa pe pista in fata altor masini. Iar cu Alonso a fost clar depasit dar nu s-a lasat pana nu i-a agatat spatele.
    16 9
  • Interesant
    O cursa foarte interesanta,palpitanta....unde comisarii de cursa au fost mai zelosi decat in mod normal[a se interpreta startul cursei cand au preferat sa introduca safety car-ul)].
    In rest,ce a fost de spus s-a spus,comentariile dumneavoastra fiind pertinente si la obiect.
    Un singur lucru as aduga,si sa nu "aruncati" cu pietre in mine......sper sa il vad pe Kobayashi in sezonul viitor intr-o masina Ferrari,Red ,Merc sau McLaren ..s-ar putea sa fiim foarte surprinsi de el.
    9 1
  • Ce atata entuziasm? Campionatul e terminat, batalia se da pentru locul 2 si 3. Bafta! Ne vedem in 2012.
    10 8
  • hamilton ?
    Daniele !
    Nu crezi ca parerea lui Niki Lauda despre comportamentul favoritului tau ar putea fi o stire interesanta ?
    11 11
  • Spartanu
    MP al Canadei
    de ce l-ar lovi button intentionat pe hamilton,pai doar sunt coechipieri si amandoi trebuie sa termine cursa si sa faca puncte.de depasit acolo mi se pare corect...dar in nici un caz button nu l-a lovit intentionat si mi se pare corect ca' comisarii au decis sa nu-l penalizeze.dar in cazul in care l-a lovit pe alonso,acolo trebuia sa se i-a masuri asupra lui button.
    11 8
  • rau rau
    unde este dreptatea asa idioti de comisari nu am vazut in viata mea vai de mama lor de bosorogi imputiti nu stiu nimic de reguli...
    3 16
  • mclaren
    La Mclaren va fi razboi pe pista,nu in afara ei.Button si-a cerut scuze lui Ham in timp ce Webber nu a facut asta din contra,a alimentat scandalul.
    8 1
  • ???
    ma lamureste si pe mine cineva de ce se primesc penalizari?(cand din cauza atingerilor sa spunem ca in cel mai rau caz se sfarsec cu o pana sau e nevoie de o aripa noua)sau se gandesc daca esti in mijlocul plutonului cu o masina nu foarte competitiva nu contezi, oricum n-ai sansa sa castigi asa ca 30-40 de secunde penalizare nu conteaza?(daca tin bine minte sutil a fost penalizat pentru ca la atins din spate pe rosberg)mi placut cursa toate cele 4 ore dar ipocrizia de care sa dat dovada in unele momente mi lasat un gust amar .
    2 6
  • florin sm
    button
    super cursa pt button, chiar dk nu gresea vettel in max doua tururi tot il depasea.
    4 9
  • @florin sm
    unde mha 2 tururi cand eram in ultimul tur cand a gresit vettel?=)))....
    12 1
  • McLarenF1
    McLarenF1-nu mai iti da tu cu parerea de Ferrarichiar nu te uiti in oglinda ca esti penibil!Ce cursa ai vazut ?eu am vazut una in care Hamm a fost penibil-si in care BUT-la scos pe ALO-din pacate din cauza asta nu rezista Ferrari..amaratule
    7 14
  • florin sm
    sper ca dominatia redbul sa se termine
    hai mclaren......
    11 6
  • ham-button
    daca o facea senna era cel mai tare pilot al tuturor timpurilor o face un baiat negru si antipatic pt majoritatea de aici e cel mai naspa pilot pff sunteti penibili va rog sa va uitati la curse cu senna si sa vedeti ce face el acolo,si incidentul cu button a fost 100% greseala lui button (la impins in zid ) nu pot sa spun acelasi lucru si cu veber cand ham a cam fortat acolo dar ce sai faci e bataios pustiul!
    16 5
  • florin sm
    HAI mclaren
    mai paulinio imi place ca ti cu ferrari dar sun jale JALE
    10 4
  • florin sm
    florin sm-nu e vb ca tin cu Ferrari sau RBR..etc-e vb de cate unii de pe aici-care vad alta cursa si nu au ochelari :))Ferrari incep sa mearga bine la fel si Mclaren-dar echipele sunt echilibrate-la psihic stau mai bine Ferrari cu pilotii-la Mclaren trebuie adus un doctor sa controleze pilotii-ca au probleme mari!Nu poti conduce asa in halul asta si sa periclitezi viata colegilor tai!!Astfel de piloti trebuiesc penalizati de comisari-si merita pe deplin.
    6 10
  • salutare
    daca in turul 50,esti pe 21,iar la sfarsit termini pe primul loc,asta spune tot despre "mototolul de Button",cum ii spuneti voi!
    De data asta Schumacher,trebuie pus pe locul 2 in acesta cursa,dupa Button.
    Cineva zicea aseara ca 'e pacat ca Schumacher,nu a avut pneuri soft'!Am sa-l intreb pe user,daca a fost cumva la un pis(h)stop,de nu a vazut cand a schimbat si el pneurile!
    12 2
  • mad!
    in pauza dintre cele doua bucati de cursa cei de la McLaren au setat masina lui Buton pentru uscat. Oricum nu aveau ce pierde. O data uscata pista a fost mult mai rapid. Asta nu spune nimic de valoarea masinii.
    McLsaren-ele raman sub RBR -uri dar au strategi destupati, si un pic de noroc. Noroc pentru ca nu a rupt masina cand l-a scos pe Alonso si ca nu l-au penalizat.
    Poate ca nu l-au penalizat pentru ca cele 5 puncte luate de la Vetel nu schimba nimic din soarta campiuonatului dar mai lungeste lista invingatorilor de curse.
    12 3
  • crisusa1974
    Scenarii
    Button castiga urmatoarele 2 curse si Vettel ia de la locul 3 in jos.

    PS:Prea frumos sa fie adevarat ,DAR ma intreb cat de frumos ar fi finalul de F1 anul asta?:)
    4 4
  • Eu nu am vazut cursa, dar inainte ca Button sa il loveasca pe Alonso, Alonso tocmai depasise, sau Button tocmail il ataca ? Care era in fata inainte de accident Alonso sau Button ?
    2 1
  • salutare
    @dmd
    Alonso era inainte,Button ii luase interiorul,iar intrarea in sicana era pe dreapta,iar in mijlocul sicanei Button,la lovvit pe Alosno in partea dreapta al lui Alonso,acesta rasucindu-se pe pista si ajungand pe vibratoare,nu a mai putut pleca!
    http://www.youtube.com/watch?v=bIDKFfnW5fI
    http://www.youtube.com/watch?v=AzFqODZy454
    4 0
  • @mad79
    Am vazut, dupa parerea mea, Alonso era cu aproape toata masina la intrarea in viraj, deci cred ca Button este vinovat.
    4 6
  • de ce?
    de ce nu e steward the stig?O cursa fabulosa.... pe parcursul ei, eu personal l-am injurat pe bernie ca trebuie sa duca F1 in 'mijlocul' apei.. dar sa dovedit o idee buna.Mai ramane o intrebare:Cine va fi urmatorul care il bate pe Vettel?Hamilton l-a batut dar a ajuns rau, button cred ca valencia nu va rupe gura targului.. si ramane alonso...
    2 5
  • regulament de 2 bani
    Chestia asta cu umblatul la masini pe steag rosu nu e corecta. La fel au procedat la monaco la fel si ieri. Schimbi pneuri, setari, se anuleaza munca unui pilot care se lupta corect sa ajunga in fata in timp ce un altul capata un avantaj major. E intrerupta cursa, foarte bine, stai in masina, nu te dai jos, nu schimbi nimic. Cine umbla la monopost sau paraseste masina iese din cursa. Asa ar fi corect.
    6 3
  • Sa se dea jos poate, dar fara modificari la pneuri si altele.
    4 2
  • nu mi se pare corect daca era vorba de ferrari se aprindeau toti comisarii trag vanul asta pentru red bull si mc laren
    1 6
  • cred ca daca button termina de la locul 3 in jos ar fi fost penalizat... toata lumea asteapta si spera ca vettel sa mai si piarda ... si nu puteau strica asta PS personal cred ca au fost simple incidente de cursa la fel ca si cel dintre hamilton si massa de la monaco sau de la fuji 2008
    5 1
  • Uraaaaaaaaaa...
    In sfarsit se mai aplica "regulamentul". Ar fi fost nedrept sa fie depunctat Button, cat despre Hamilton ar fi cazul sa fie pus la punct.
    Nu ar fi mai bine ca rezultatul cursei sa fie disputat pe pista si nu in afara ei?!
    De ce nu mai este ca in alte vremuri (cand traia Senna) cat conta mai mult talentul si nu politica?!A se vedea si documentarul despre viata lui Senna.
    4 5
  • andrei
    of
    E aşa plin de piloţi aici încât mă mir cum de aveâi timp să comentaţi şi nu sunteţi în maşini, pe pistă. Oricum, după felul în care se comentează cred că cei mai mulţi nu ştiţi nici măcar să conduceţi o maşină pe stradă. De exemplu, sunt curios dacă este cineva care, conducând o maşină, a trecut printr-o baltă mai mare neavând ştergătoarele pornite. Sau câţi au nimerit dintr-o dată gheaţă într-o curbă pe un drum perfect uscat în rest (seamănă destul de mult cu situaţia piloţilor cu slickuri din cursa de ieri). Dar pe forum toată lumea ştie mult mai bine decât comisarii de cursă(care, apropo, sunt specialişti) cine şi cum e de vină, la fel cum toţi ştiţi care pilot e cel mai bun şi care e cel mai slab. Nu ar fi oare mai frumos dacă v-aţi spune părerile doar atunci când aveţi habar despre subiect şi, în rest, dacă tot vă place să vă citiţi să spuneţi doar dacă v-a plăcut sau nu cursa?
    7 2
  • Montreal 2011
    Nu am vazut cursa, dar am fost mereu la curent cu ce s-a intamplat pe pista, inclusiv deznodamantul (Thanks @mad79!) Ceea ce vroiam sa spun de fapt e ca imi place la nebunie cum arata clasamentul general intermediar al pilotilor :D FABULOS! ( ca sa ii citez si pe baietii de la DigiSpot :)))) Button demonstreaza ca nu a devenit intamplator campion mondial (si aici cine intelege, pricepe:P)
    In rest, toate bune, tuturor!
    6 1
  • Ahm...i-a cineva in considerare faptul ca oglinda lui Button era plina de picaturi de ploaie si nu putea vedea nimic?Mai tine minte cineva team radio-ul ala:"What is he doing?!"?
    Oh,sa nu mai fim nostalgici dupa vremurile in care traia Senna:)).
    3 1
  • Bravisimo
    ce n-ati spune... Bravo Button!!!!!!!!!!!
    foarte frumos, m-am bucurat mult. Ii era victoria meritata lui inca de la Monaco... AMERITAT!!! si gata!
    3 3
  • profa de romana
    @wholiviapart
    corect: ia cineva nu "i-a cineva"
    3 2
  • vano_2680
    O intrebare la cei ce îl ridica în slăvi pe Button;cîștiga el cursa daca Hamilton si cu Alonso continuau cursa?
    6 0
  • ctlnmihai
    marius_kji
    să fie război pe pistă.. oricum tot Hamilton rămâne mai bun decât Button.. Mă întreb ce s-ar fi spus dacă Button ar fi abandonat și nu Hamilton..Cum ar fi început unii să spună că Button este defavorizat de Mclaren..
    7 5
  • andrei !
    in legatura cu buton a gresit sau nu la incidentul cu Alonso, in studioul DIGI era un "oarecare" invitat ce se da cate o data cu masini de curse. Acel invitat a fost ferm in afirmatia ca Buton trebuia sa lase masina rosie sa treaca. Te las pe tine sa descoperi despre cine vorBesc
    3 2
  • Button si altele...
    Valoarea unui pilot nu se judeca dupa o cursa, nici macar dupa un sezon, ci trebuie evaluata intreaga sa activitate, spunea acum aproape 2 decenii Alain Prost.Button a avut noroc, o masina setata pentru pista uscata si a fost intr-o zi de gratie.Pentru un pilot bun acestea se intampla o data in cariera, pentru pilotii de geniu(Fangio, Moss, Clark, Stewart, Prost, Senna, Schumacher), aceste ipostaze sunt mai frecvente...anyway, Button a reusit o victorie antologica, dar e putin probabil sa se mentina pe acest trend
    13 4
  • Button
    De acord cu bernd. Jenson este un pilot foarte bun dar a avut si o zi de gratie. O cursa, cea mai frumoasa victorie din cariera lui, insa hazardul a avut un rol major. Button este un pilot cerebral, are si experienta, a stiut foarte bine cand sa forteze in aceasta cursa. Nu are insa talentul lui Alonso, Hamilton sau Vettel. La finele sezonului sunt convins ca va termina inclusiv sub primii doi in clasament insa asta nu inseamna ca vreau sa diminuez calitatea aratata duminica. Judecatile de valoare trebuie facute privind in ansamblu. Rosberg e mai rapid ca Michael, dar n-ar fi reusit acea depasire. Trebuie sa fii Schumacher ca sa poti inventa asa ceva. Oricum, ma bucur de calitatea din ce in ce mai mare a curselor de F1, si sincer, cand Button se apropia de Vettel si apoi a depasit..ei bine, sunt convins ca au aflat si vecinii. Si nu locuiesc la bloc:)
    3 0
  • andrei
    Andrei Alexandru
    la 11.06.2011, 21:26@mad79
    "Credea cineva ca va fi altul rezultatul?" ----> Fanii McLaren, deja dadeau cursa ca o dubla castigata de McLaren LOL. P.S. Cine a spus ca McLaren avea o masina setata pentru ploaie? Mama Omida?
    0 2
  • ctln
    Hamilton clar este mai bun decat Button,avand acelasi material de cursa s-a vazut asta(fara sa uitam ca Ham este copilul lui Ron Dennis),la dovedit si pe Alonso in 2007 dar nu cred ca este mai bun decat Vettel.Poate intr-o zi vor fi coechipieri si ne vom lamuri in aceasta privinta.Si cu defaforizarea probabil ca poti sa faci asta o data dar nu tot timpul si sa crezi eronat ca celalalt nu are voie sa fie mai rapid.Atat
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru