Cum functioneaza pneurile de iarna pentru Formula 1

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 19.01.2010
Automarket va prezinta cateva detalii inedite despre pneurile de iarna construite pentru monoposturile de Formula 1.

Pentru a marca revenirea circuitului de la Montreal in Formula 1, Red Bull a programat pentru finalul saptamanii trecute o demonstratie pe zapada in Canada. Temperaturile ridicate inregistrate in regiune au obligat insa organizatorii sa anuleze evenimentul, iar in acest moment nu este clar daca acesta va fi programat pentru o alta zi.

In cadrul demonstratiei, elvetianul Sebastien Buemi, singurul pilot confirmat la Toro Rosso pentru sezonul 2010, ar fi pilotat un monopost de Formula 1 echipat cu pneuri de iarna.

Acestea din urma reprezinta o necunoscuta atat pentru fani, cat si pentru echipele din competitie, intrucat cursele de Formula 1 se desfasoara in afara sezonului rece. Pneurile de iarna pentru Formula 1 sunt produse de Bridgestone la fabrica din Tokyo si sunt prevazute cu 420 de ventuze pentru fiecare cauciuc fata si 588 de ventuze pentru cele spate.

Ventuzele sunt realizate din wolfram si sunt "impachetate" intr-un invelis de aluminiu, iar montarea celor 2016 ventuze pe cele patru pneuri ale monopostului necesita o munca de 16 ore din partea inginerilor.

Designul pneurilor este similar cu cel al pneurilor de ploaie din Formula 1, iar amplasarea ventuzelor urmareste un anumit tipar pentru ca acestea sa reziste intr-un climat cat mai dificil.

Contrar asteptarilor, pneurilor de iarna din Formula 1 folosesc o tehnologie imprumutata de pe masinile de strada si realizate din componente moi care asigura o aderenta foarte buna. In acest mod, pneurile de iarna pentru Formula 1 pot fi utilizate la temperaturi mult mai scazute decat cele intalnite in mod curent la Marile Premii.

Via | Bridgestone | Red Bull

Taguri: Bridgestone

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru