STUDIU BRIDGESTONE: 71% dintre şoferi circulă cu o presiune prea mică în anvelope
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Cei de la Bridgestone au verificat 38.000 de autovehicule în 2010 în Europa. Rezultatul acestui studiu, efectuat în nouă ţări, a arătat că 71% dintre şoferii verificaţi circulau cu o presiune prea mică în anvelope. Din cauza acestui fapt, şoferii respectivi şi alţii asemenea lor au risipit două miliarde de litri de carburant şi au emis 4.8 milioane de tone de CO2 fără niciun motiv.Risipa lor le-a făcut şi o gaură semnificativă în portofel, costul estimat al carburanţilor respectivi fiind de 2.8 miliarde de euro – ne referim aici la toţi şoferii din Uniunea Europeană, dacă se păstrează procentul de şoferi care circulă cu anvelopele dezumflate. Un alt rezultat îngrijorător a fost faptul că o parte dintre şoferii verificaţi circulau cu anvelopele aproape dezumflate.
Mai precis, 7.5% dintre şoferii verificaţi circulau cu o presiune cu până la 0.5 bari sub recomandarea constructorului, în timp ce 0.5% dintre cei verificaţi aveau o presiune mai mică de 0.75 bari în anvelope.
Un alt pericol pentru siguranţa rutieră este reprezentat de faptul că 12% dintre şoferii verificaţi aveau anvelope mai uzate decât permite legea – ceea ce înseamnă că aveau "şanţuri" care nu avea nici măcar 1.6 milimetri adâncime. Circa 2% dintre anvelopele inspectate erau atât uzate extrem, cât şi dezumflate.Rularea cu anvelopele umflate incorect nu numai că vă afectează consumul de carburant, ci şi performanţele vehiculului, manevrabilitatea şi siguranţa acestuia. Spre exemplu, rezistenţa la rulare reprezintă între 18 şi 26% din forţa pe care trebuie să o învingă un vehicul pentru a se deplasa. În momentul în care această forţă creşte – în cazul de faţă, prin anvelopele dezumflate – consumul de carburant creşte, dar nu neapărat în procentul reprezentat de forţă în raport cu energia pe care trebuie să o consume vehiculul, ci într-o măsură mai mare, deoarece acesta se manifestă pe întreaga perioadă în care vehiculul se află în mişcare.
Pentru a afla presiunea optimă pe care trebuie să o aibă anvelopele dumneavoastră, consultaţi fie manualul tehnic al acesteia, fie marcajul de pe montantul B de pe partea şoferului ( îl găsiţi la muchia acoperită de colţul portierei).
În cazul în care doriţi să sporiţi economia de carburant a vehiculului dumnevoastră, puteţi mări presiunea în anvelope cu 10-15% faţă de recomandarea constructorului, dar nu trebuie să depăşiţi această valoare. Presiunea maximă suportată de o anvelopă este trecută pe flancul lateral al acesteia. Verificaţi cel puţin o dată pe lună presiunea în anvelope, dar nu uitaţi să faceţi această măsurătoare înainte să porniţi la drum, deoarece aerul din anvelope se va încălzi de la frecarea acestora cu suprafaţa de rulare şi se va dilata subtil, existând riscul citirii unei valori incorecte.Via | Bridgestone
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Mediu
-
Potrivit noilor teste GreenNCAP, Dacia Spring este cea mai eficientă mașină electrică din Europa pe perioada de producție și de utilizare. Mai mult, același test relevă că Ford Puma este mașina cea mai prietenoasă cu mediul la nivel european în clasamentul mașinilor cu motoare termice. (27.03)
-
Autoritățile din capitala Poloniei au anunțat, recent, un plan de reducere a poluării provenite de la autovehicule. Astfel, începând din 2024 se vor aplica anumite restricții pe drumurile publice din Varșovia. (28.01)
-
Compania japoneză Asics, specializată în producția de pantofi sport, a lansat un produs în colaborare cu un producător de airbaguri. Pantofii folosesc airbaguri reciclate. (22.01)
-
OFICIAL: Acesta este noul BMW Seria 5. Versiune electrică i5, cu 582 km autonomie
-
Noul Volkswagen Touareg facelift: faruri noi, motor V6 electrificat și preț de 69.000 de euro
-
Prețuri noul BMW Seria 5 în România: start de la 59.000 de euro
-
Prețuri Jeep Avenger în România: start de la 38.900 de euro
-
Tesla Model Y rămâne cea mai vândută mașină electrică în Europa. Dacia Spring, pe locul 5 în aprilie
acu' . . . daca omu ie dobitoc, si nu stie sa mai treaca printr-o vulcanizare si sa dea 5 lei ca sa isi faca presiunea macar la 2 luni, merita sa plateasca un set nou de pneuri sau sa incaseze o intalnire de gradul trei cu un copac :)