Echipele mici dezvăluie că bugetul mediu pentru F1 este de aproape 100 de milioane de euro

de Daniel Popescu
Miercuri, 29.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Force India, Sauber, Marussia şi Caterham au informat FIA că bugetul de participare în Formula 1 pentru o echipă de nivel mediu ajunge la aproape 100 de milioane de euro.

Esential 95 de milioane de euro este bugetul mediu al unei echipe de Formula 1
Mai multe echipe care se confruntă cu probleme financiare încearcă să atragă atenţia asupra costurilor ridicate de operare pe care le presupune participarea în Formula 1.

Force India, Sauber, Marussia şi Caterham au trimis o scrisoare preşedintelui FIA, Jean Todt, în care dezvăluie sumele alocate pentru dezvoltarea şi întreţinerea unei echipe de nivel mediu în Formula 1.

Datele furnizate de echipe confirmă că noile motoare turbo V6 de 1.6 litri reprezintă cel mai mare cost şi că bugetul unei echipe medii ajunge cu uşurinţă la aproape 100 de milioane de euro.

În această sumă nu sunt însă incluse cheltuielile cu salariile piloţilor, serviciile de hospitality de la curse şi nici cele legate de marketing. Iată lista oferită de cele patru echipe în cadrul scrisorii către FIA:

Componente Milioane euro
Sistem de propulsie 22
Cutii de viteze si sistem hidraulic 4
Combustibil si uleiuri de motor 1.2
Pneuri 1.4
Electronica 1.5
IT 2.3
Salarii 16
Transport si cazare personal 9.5
Productia monopostului 16
Tunel de vant si CFD 14.5
Utilitati si intretinere

1.5

Servicii de HR 1.2
Transportul monoposturilor 4
Total 95.1

Echipele de top precum Ferrari, Mercedes sau Red Bull alocă în mod obişnuit aproximativ 200 de milioane de euro anual, în timp ce echipele mici precum Caterham şi Marussia nu dispun de mai mult de 50-60 de milioane de euro.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care cele două echipe au intrat în insolvenţă şi nu vor concura în cursele din Statele Unite şi Brazilia

Via Autosport

Comentarii (4)

  • Bogdan
    Daca vrei sa stai la masa bogatilor trebuie sa si platesti. Ei vor sa se imparta drepturile TV in mod egal si doar sa faca figuratie ... stupid. Daca nu isi permit F!, sunt multe alte competitii in care sa concureze.
    13 4
  • Formula 1 inseamna inventie,inovatie,dezvoltare, asa ca sloganul toti prosti dar egali nu prea functioneaza. Asta este F1 , nu te obliga nimeni sa concurezi daca nu esti capabil.Ce ar insemna sa dezvolte marrusia si caterham sisteme de propulsie, cutii de viteze , fara a cheltui insa bani?
    In F1 se testeaza cam tot ce apare in viitor pe masinile de serie si chestia asta functioneaza(foarte bine chiar) de ceva timp . Nu cred ca este cazul sa se schimbe ceva care functioneaza bine, eventual se pot aduce imbunatatiri si nu piedici.
    8 4
  • Ferrari
    Voi va dati seama ce ineptii spuneti? Daca cei"saraci" dispar F1 ramane o competitie in 3-4......Sunteti chiar chiori si nu observati ca nu sunt echipe superbogate sa astepte la usa? Credeti ca o F1 cu Ferrari, McL, Merc si Red(Williams are bugetul asigurat pe sezonul urmator dar..... peste doua sezoane.....) ar fi viabil pentru cineva? chiar si cu 3 masini tot nonsens ar fi......... Daca suma minima din drepturile TV si publicitate ar fi 100.000.000 Euro atunci sportul asta ar creste simtitor pentru ca toti ar avea capacitatea sa concureze, sa aiba masina performanta si toti ar aveea capacitatea sa gaseasca sponsori care sa acopere diferenta! Ce ne facem daca sezonul urmator se retrage si Marussia, Caterham si Sauber? raman 16...... Credeti ca Haas o sa faca mare branza? toti noi venitii au latrat tare cand au venit...... Solutii sunt, trebuie doar sa isi reduca mortul pretentiile, nu-i normal ca el sa culeaga un porcoi de bani si artistii firimiturile!
    7 6
  • Acest calcul arata clar ca limita de 50 mil euro pe care vroia FIA s-o impuna acum cativa ani era o himera. Ca sa nu mai zic si de pretentia lui Bernie de a avea cat mai multe curse, tinute in zone f departate, chestie care mareste costurile. Observ pareri foarte critice despre echipele "sarace" si ma mir cum de noi romanii, popor care sigur nu suntem in zona "bogatilor", sarim prea repede de partea celor puternici. Ei aduc inovatia si dezvoltarea; ei cheltuie pentru spectacol, iar cei mici i-ar fura printr-o redistribuire a veniturilor. Daca ne-am gandi numai la oamenii care se formeaza, pe bani putini, la aceste echipe mici si tot ar trebui sa respectam mai mult punctul lor de vedere.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru