F1: Verstappen câștigă în Qatar. Olandezul a devenit triplu campion mondial în acest weekend

de Alexandru Monenciu
Luni, 09.10.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 din Qatar, pe circuitul de la Losail. În acest weekend, olandezul de la Red Bull Racing și-a trecut în cont cel de-al treilea titlu mondial.

Marele Premiu de Formula 1 din Qatar a fost etapă cu sprint, cursă care s-a desfășurat în ziua de sâmbătă. Câștigătorul a fost Max Verstappen, și a fost o victorie care i-a adus, de asemenea, al treilea titlu mondial.

Așadar, cursa de duminică nu a avut o miză foarte mare pentru olandezul de la Red Bull Racing.

POLE POSITION PENTRU VERSTAPPEN

Chiar și așa, a pornit din pole position, în fața piloților Mercedes-AMG Petronas, George Russell și Lewis Hamilton. Din cauza mai multor schimbări de componente, Sergio Perez a pornit de pe linia boxelor, iar pentru Carlos Sainz cursa s-a terminat înainte să înceapă din cauza unor probleme la sistemul de alimentare cu combustibil.

Imediat după stingerea semaforului, Max Verstappen și-a păstrat prima poziție. Hamilton a încercat o depășire pe exterior, dar s-a ciocnit cu monopostul coechipierului său și a fost nevoit să abandoneze. La rândul său, Russell s-a "târât" până la boxe pentru a putea continua.

Oscar Piastri a profitat de drama de la începutul cursei și a promovat până pe poziția a 2-a, de pe 6. În timp ce monoposturile rulau în spatele mașinii de siguranță, Nico Hulkenberg a primit o penalizare de 10 secunde pentru start necorespunzător.

Bottas, Magnussen, Stroll și Lawson au profitat de Safety Car și au intrat la boxe pentru schimbul de pneuri.

Cursa a fost reluată în turul 4, iar Verstappen se afla la conducere în fața lui Piastri, Alonso, Leclerc, Ocon și Norris.

Din spatele plutonului, Russell a început atacul și, până în turul 10 a ajuns în puncte, pe locul 10.

Ocon a trecut pe la boxe în turul 11, fiind urmat de Alonso, Piastri și Leclerc. Între timp, Verstappen și-a creat un avantaj lejer și a intrat la boxe în turul 17. Campionul mondial en titre a revenit pe circuit în spatele lui Alexander Albon.

Pilotul Williams a trecut și el pe la boxe, ceea ce a însemnat că Verstappen a revenit la conducerea cursei. Tot acum, Norris a trecut de Leclerc pe linia de start/sosire, iar Russell avea bătălia sa, destul de aprinsă, cu Pierre Gasly.

Britanicul a trecut până la urmă de francez. În turul 25, Verstappen avea un avans de aproape 10 secunde, moment în care Piastri a trecut din nou pe la boxe. A urmat, la scurt timp, Fernando Alonso.

PENALIZARE PENTRU PEREZ

Perez a primit o penalizare de 5 secunde pentru încălcarea limitelor circuitului. Nici Alonso nu a scăpat de o mustrare din partea stewarzilor, după ce a tăiat virajul cu numărul 2 și a revenit pe circuit în fața lui Leclerc.

Din cauza temperaturilor mult prea ridicate, Logan Sargeant a amenințat stări de rău, iar șeful echipei Williams l-a sfătuit să se retragă la boxe.

Americanul a mai rămas câteva tururi pe circuit, pentru ca într-un final să renunțe la cursă.

Revenind pe circuit, Max Verstappen a intrat încă o dată la boxe în turul 35. Piastri și Norris ocupau locurile 2 și 3, iar Russell a ajuns până pe poziția a 4-a.

În turul 44 a oprit și Piastri, iar Norris a trecut pe la boxe în turul următor.

După încă o trecere pe la boxe, Verstappen a trecut linia de sosire, la 5 secunde în fața lui Piastri. Norris a urcat pe a treia treaptă a podiumului. În spatele britanicului de la McLaren s-au aflat, pe rând, George Russell, Charles Leclerc, Alonso, Ocon, Bottas, Zhou și Perez.

Comentarii (3)

  • Bietii raceri - transpirati si terminati. Sargeant n-a reusit sa termine cursa, nu-i la fel de rezistent, dar acum e OK. Finalul conteaza intotdeauna !
    2 1
  • Cred ca obligatia de a intra la standuri de trei ori, i-a dezavantajat vadit pe cei de la Red Bull, ale caror pneuri aratau inca bine dupa 18 ture. In fine, nici Max nu a fost fortat sa traga prea tare de masina, de unde si diferenta mica fata de McLaren. Gestionare perfecta a situatiei. Sa vedem urmatorul GP, ca sa intelegem daca McLaren s-a apropiat atat de mult, sau a fost doar conjuctura.
    Cocalarul tot cocalar. Initial s-a plans, cum face intotdeauna, ca a fost scos afara de propriul coechipier si a trebuit sa vada reluarile ca sa inteleaga ca el a fost curca beata.
    Pana in 2025 inclusiv, Verstappen 1000000% campion, n-are cine sa-i stea in drum, nici macar cu masini echivalente.
    6 7
  • Dom'le, media asta engleză s-a tâmpit de tot, au ajuns de un pupincurism atroce, mai rău decât feroce ! Articol în Motorsport, intitulat " How Hamilton's latest F1 battle error dents his otherwise stellar 2023" !!! Pe bune ??? Un 2023 stelar ??? În ce lume trăiesc ăștia, ce GP-uri văd ei, că pe cele de anul ăsta nu cred ! Poate doar dacă le văd în reluare pe cele de până-n 2020 !
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru