F1: Verstappen câștigă în SUA. Hamilton și Leclerc, descalificați

de Alexandru Monenciu
Luni, 23.10.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Max Verstappen a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Statelor Unite. Hamilton și Norris au completat podiumul, dar septuplul campion mondial a fost, ulterior, descalificat, împreună cu Charles Leclerc.

Caravana Formulei 1 a ajuns în Texas, pentru Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii. Am avut un weekend plin, cu etapă de sprint și revenirea lui Daniel Ricciardo în monopostul Alpha Tauri, după accidentul suferit în Olanda.

Verstappen a câștigat cursa de sprint, dar în cursa de duminică a pornit de pe poziția a 6-a. Între timp, ambele monoposturi Aston Martin și ambii piloți Haas au fost nevoiți să ia startul de pe linia boxelor, după ce inginerii au făcut modificări pe timpul nopții.

NORRIS TRECE DE LECLERC

Cu motoarele turate la maxim, piloții au așteptat stingerea semaforului care anunță startul în cursă. Odată ce s-a întâmplat acest lucru, Norris a pornit excelent și a reușit să intre în virajul 1 în fața lui Charles Leclerc. Tot acum, Sainz a trecut de Hamilton, iar Piastri a ajuns de pe 10 pe 6.

Oscar Piastri și-a încercat norocul și cu Max Verstappen, în virajul cu numărul 12, dar triplul campion mondial a rezistat atacului.

În față, Norris era deja la peste 2 secunde în fața lui Leclerc, iar Ocon și-a informat echipa despre o serie de probleme cu părțile laterale ale monopostului, rezultate în urma unui contact cu Piastri. Între timp, Russell a ajuns de pe 5 pe 8.

Hamilton s-a apropiat și, într-un final, a trecut de Carlos Sainz în virajul 12. Vizibil afectat, Esteban Ocon a ajuns în coada plutonului până la finalul turului cu numărul 5. Verstappen a trecut de Sainz, iar Hamilton s-a folosit de DRS pentru a-l lăsa în spate pe Leclerc.

ABANDON PENTRU OCON ȘI PIASTRI

Ocon a continuat să aibă probleme, tocmai de aceea Alpine a decis să retragă monopostul, pentru a treia oară în 5 etape.

La scurt timp, și McLaren a luat aceeași decizie pentru Oscar Piastri.

Aproape de finalul turului 11, Verstappen a trecut de Leclerc, iar 2 tururi mai târziu, Hamilton a stabilit cel mai rapid tur.

Olandezul de la Red Bull a intrat la boxe pentru schimbul de pneuri, în turul 17. Un tur mai târziu, au intrat Norris, Sainz și Perez. Hamilton se chinuia pe circuit, din cauza pneurilor, și chiar a blocat frânele în virajul cu numărul 11.

Într-un final a intrat și Leclerc pentru schimbul de pneuri, dar a pierdut poziția în favoarea lui Sainz și Perez.

Magnussen a fost avertizat de pe margine pentru încălcarea limitelor circuitului. Între timp, Alonso l-a depășit pe Zhou și a intrat în puncte.

Și Norris a blocat frânele în virajul 11, ceea ce i-a permis lui Verstappen să se apropie și mai tare de monopostul McLaren. În turul 29, olandezul l-a depășit pe britanic, în ciuda încercărilor acestuia din urmă de a-și recupera poziția.

Sergio Perez avea un ritm foarte bun, ajungând de pe 9 pe 5. Încet, mexicanul s-a apropiat de Sainz, iar Hamilton a redus din diferența până la Norris. În acest moment, cei de la McLaren l-au chemat la boxe pe britanic.

După alte intrări la boxe, Verstappen a trecut de Leclerc, fiind urmat de Norris. Albon, la rândul său, a trecut de Ricciardo. La scurt timp, Leclerc a mai pierdut o poziție, în favoarea lui Hamilton. Puțin mai în spate, Alonso a ajuns pe 9, după ce l-a depășit pe Tsunoda.

Dar, la scurt timp, veteranul de la Aston Martin a fost lovit de ghinion și a fost nevoit să abandoneze, din cauza unei probleme la suspensia spate.

A urmat apoi un duel 100% britanic, între Hamilton și Norris, septuplul campion mondial având câștig de cauză.

Aproape de finalul cursei, Albon a primit o penalizare de 5 secunde, după mai multe încălcări ale limitelor circuitului.

VICTORIE PENTRU VERSTAPPEN. HAMILTON ȘI LECLERC, DESCALIFICAȚI

Deși era destul de aproape, Hamilton nu a reușit să treacă de Verstappen, astfel că olandezul de la Red Bull și-a trecut în cont o nouă victorie. Hamilton a încheiat cursa pe locul 2, iar Norris pe 3.

După cursă, însă, monoposturile pilotate de Lewis Hamilton și Charles Leclerc au fost inspectate. FIA a ajuns la concluzia că podeaua era mult prea uzată, tocmai de aceea a decis să îi descalifice pe cei doi piloți.

În urma acestei decizii, Norris a fost promovat pe locul 2, iar Sainz pe 3. De asemenea, Perez a ajuns pe 4, iar Russell pe 5. Cel mai norocos a fost Logan Sargeant, care a ajuns pe 10 și și-a trecut în cont primul său punct în Formula 1.

Comentarii (5)

  • Who gives a flying vestappen? :)
    1 12
  • Eurosport : Sir Hamilton a cerut FIA să-l oprească pe Verstappen, pe motiv de dominație plictisitoare pentru marele public al F1 ! Probabil că asta prin alte și alte deja celebre TD-uri, care să lovească în Red Bull. Bravo Sir Hamilton, între 2014-2021 nu te-au bătut deloc asemenea gânduri !
    23 36
  • Știți care-i poanta? Președintele(arabul) i-a spus că va controla mai multe mașini ca să nu se simtă persecutați cei de la Red Bull și uite așa a fost găsit el neregulamentar. Probabil nu i-a spus și lui Wolf.
    24 34
  • @DAV
    N-a uitat Hamilton episodul Abu Dhabi 2021 si nici n-o sa-l uite vreodata.
    0 20
  • @Radu
    Da, nici eu nu l-aș fi uitat. Și nimeni altul în locul lui. Dar să fim serioși, în anul acela Hamilton nu merita campionatul, numai gândindu-ne la cele minim 18 puncte pe care practic i le-a furat lui Verstappen în Anglia. Sau la berbecul motorizat Mercedes care i-a distrus cursa din Ungaria, încă minim 15 puncte, șamd. Care ar fi fost situația cu acele puncte ? Fanii englezului raportează totul la ultima cursă, omițând restul, ceea ce este de înțeles pe undeva, dar nu corect. Cele mai multe victorii, pole-uri și podiumuri, spun cam totul.
    22 25

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru