Ferrari, acuzată că a utilizat ordine de echipă în Coreea de Sud

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 29.10.2010
Publicaţia Autosport susţine că Ferrari l-a obligat pe Felipe Massa să încetinească brusc la Yeongam pentru ca Fernando Alonso să nu piardă prea multe locuri după problemele de la pitstop.

Scuderia Ferrari se regăseşte din nou în centrul atenţiei privind încălcarea regulamentului sportiv al Formulei 1 în privinţa ordinelor de echipă.

După ce a scăpat cu o amendă simbolică de 100.000 de dolari pentru că l-a obligat pe Felipe Massa să-i cedeze victoria lui Fernando Alonso în Marele Premiu al Germaniei, Ferrari este acuzată că a apelat la ordine de echipă şi în Marele Premiu al Coreei de Sud.

Alonso a pierdut aproximativ 4 secunde la intrarea la boxe pentru schimbul de pneuri, într-un moment în care Felipe Massa se apropia de finalul unui tur şi urma să intre pe linia dreaptă de start-sosire în faţa unui pluton compact format din mai mulţi piloţi. Potrivit publicaţiei britanice Autosport, în acel moment Ferrari i-a solicitat lui Massa să încetinească brusc pentru ca Alonso să nu fie depăşit de prea multe monoposturi, rezultatul fiind că spaniolul a fost depăşit doar de Lewis Hamilton, în timp ce brazilianul a pierdut o poziţie din cauza atitudinii sale.

"Ferrari s-a gândit suficient de rapid pentru a-l folosi pe Massa să încetinească plutonul de pe circuit, prevenind ca şi alte maşini în afară de cea a lui Hamilton să profite.

Acest lucru l-a costat pe Massa un loc", a scris Mark Hughes în cronica de cursă din Coreea de Sud publicată în ediţia de joi a revistei Autosport.

Acesta a adăugat că, în absenţa ordinelor de echipă, Massa şi alţi piloţi l-ar fi depăşit pe Alonso după intrarea acestuia la boxe, eveniment în urma căruia şansele la victorie ale spaniolului s-ar fi redus dramatic.

Chiar dacă vin din partea uneia dintre cele mai cunoscute publicaţii de profil din lume, acuzaţiile ar putea fi contestate cu uşurinţă de Ferrari. În primul rând, în timpul cursei nu au fost difuzate convorbirile radio dintre ingineri şi Massa din momentul respectiv şi, chiar dacă brazilianul a primit astfel de indicaţii, Ferrari ar putea argumenta că solicitarea de a încetini a avut legătura cu condiţiile dificile ale pistei din cauza ploii.

Pe de altă parte, în cazul în care aceste acuzaţii se bazează pe fapte reale, Ferrari s-ar afla într-o postură mult mai dificilă decât în Germania.

Practic, dacă a utilizat ordine de echipă, Ferrari a influenţat nu numai ordinea propriilor piloţi în cursă, ci şi rezultatele altor piloţi implicaţi indirect în acest caz.

Via | GrandPrix

Comentarii (26)

  • Publicaţia Autosport
    Stau si ma intreb: daca Ferrari/Alonso nu se mai aflau in lupta pentru titlu s-ar mai fi inventat si publicat asta? Eu sunt convins ca tuturor adversarilor le e greu sa accepte ca raspunsul e "nu".
    Sfatul meu este: nu mai incercati sa-i "muscati"din toate partile ca asa veti manca si .....cu galeata :))
    42 24
  • Forza Ferrari
    In spate sunt sigur ca sunt ofticatii de la RedBull.
    28 19
  • EndlessDarkness
    Beyond My Fear
    Se oftica britanii rau de tot dupa ce anul asta pilotii McLaren au fost ridiculizati, era de astept asa ceva. De fapt vom mai vedea astfel de reportaje pentru ca mai sunt doar 2 curse si tensiunea creste.
    28 11
  • Galileeo
    Atac la Ferrari-psihologia adversarului
    Curios cum se "sesizeaza" unii cand e vb de Ferrari...Button cand a incetinit formand un trenulet dupa el doar ca Ham sa intre la boxe pt penalizare si sa iasa tot pe...2...aia ce-a mai fost?Este evident ca "cineva" porneste un atac la Ferrari unul marsav.Daca pe pista nu pot, incearca alte tertipuri.
    ps-isi mai aduce aminte pe vremea lui Schumi practica asta era curenta.
    29 8
  • Hughes
    Hughes sigur nu este un iubitor de Ferrari.S-ar cuveni ca in afara de speculatii sa vina cu niste probe.Altfel e doar un titlu de tabloid care vinde gras.
    24 8
  • EndlessDarkness
    Beyond My Fear
    Comic este ca Alonso iese cu peste 4 secunde in fata lui Massa, si in spatele lui Massa nu se vede nici un pilot... cand iese Alonso. Turul 33/55 pentru cine a vazut cursa si nu s-a uitat la Cartoon Network la Dexter's Laboratory. Saracii ziaristi britanici... cred ca pana la ultima cursa o sa inventeze si Darleks care ii ataca pe Hamilton si Button, numai ca sa nu dea vina pe ei.
    23 10
  • EndlessDarkness
    Beyond My Fear
    Ultima stire inca nepublicata arata cam asa: Buemi parcheaza masina pentru ca SC-ul sa intre in cursa. Buemi il ajuta pe Alonso sa castige cele 4 secunde pierdute la pitstop! Buemi va fi primit de Papa!
    25 8
  • ctlnmihai
    Ferrari, acuzată că a utilizat ordine de echipă în Coreea de Sud
    Greu de dovedit acest lucru şi mai ales greu de pedepsit după ordinele de echipă din Germania.. dacă în ciuda ordinelor de echipă destul de clare în Germania ,împotriva echipei Ferrari nu s-au luat măsuri,luarea unor măsuri acum ar însemna distrugerea credibilităţii Fia..aia care a mai rămas...
    13 23
  • Diesel
    EndlessDarkness
    Asta este chiar foarte probabila:), mai degraba asta decat povestioara cu Massa.Daca jurnalistul britanic era mai inspirat..
    20 2
  • Spartanu
    FORZA FERRARI!
    este clar ca exista ciuda,multa invidie care va continua sa o atace pe Ferrari pana la sfarsitul sezonului.nu numai il ataca unii personal pe alonso,dar chiar si echipa Ferrari?daca ar fi fost hamilton sau cei de la RBR la conducerea clasamentului sunt sigur ca de ei nu s-ar fi vb urat.
    19 4
  • Andrei
    Ferrari
    Parca Ferrari sunt o natie de romani si cei care o critica sunt italieni.Asta e o palma data italienilor daca erau respectati asa cum se considera ei nu ar fi atacurile astea la adresa lor.Dovada ca nici ei nu sunt iubiti(stiu ca e doar un sport dar daca ar fi Red Bull sau McLaren ar tacea din gura carcotasii)
    16 3
  • Andrei
    la conducere
    9 2
  • Andrei
    alonso
    Oricum daca iese campion Alonso ma bucur pt ca merita
    19 5
  • fabulatii
    cred ca aceasta supozitie poate fi demontata foarte usor de cei indreptatiti si cerceteze , este suficient sa compare timpi pe tur in tururile din perioada cand a facut schimbul de pneuri Alonso dar cred ca daca era vorba de asa ceva sareau de fund cei din spatele lui Masa. Imi pare rau ca trebuie sa spun dar cred ca riscam sa fim paranoici. Eu sunt de acord cu ordinele de echipa doar cand sunt in disputa cei din aceasi echipa, daca ar fi adevarat aceasta presupunere m-as dezice de Ferrari , ar fi vorba de nesportivitate
    12 6
  • Daca iese campion se mai gaseste un "ordin de echipa", daca nu iese campion se uita toate aceste povesti
    10 3
  • Spartanu
    F1
    daca o sa castige alonso campionatul mondial,parca vad ca multi care il critica acuma,o sa-l laude.de la mihai nici nu ma astept.o sa fca infarct daca alonso devine campion mondial.
    9 5
  • Spartu'_anu
    alternativa la a acuza Ferrari
    lucrurile sunt simple. RBR, etc. mai bine nu mai se oboseste inutil sa acuze Ferrari. Acolo sus e Todt care a dat cale libera la manarii. Asa ca RBR mai bine se hotaraste sa-l sprijine clar si pe fata pe Webber pana nu e prea tarziu. RBR are un plus de performanta fata de Ferrari. Asa ca doua podiumuri cu Webber pe primul loc si Vettel pe 2 (dupa ce a oferit locul lui Webber in caz de nevoie) ar fi suficiente. Si atunci fanii Ferrari ar carcoti si l-ar acuza pe cine ? Dap, pe Todt ...
    1 10
  • Diesel
    Ferrari
    Fanii in general(indiferent ai cui sunt)au reactii diferite si divergente.Ferrari in schimb sunt absolut sigur ca in caz de insucces vor fi demni.Alonso la fel.Pe tot parcursul anului au fost cel mai putin "vocali", nu au avut nimanui nimic de reprosat, spre deosebire de reprezentantii altor echipe..
    8 1
  • Diesel
    motive
    ferrari au fost cei mai putin vocali dar ..... nu prea aveau ce carcoti. Neregulile earu in ograda lor ....
    0 7
  • Spartu'_anului
    concluzie logica
    daca RBR nu este peste Ferrari atunci si Webber si Vettel sunt peste Alonso. L-au batut in calificari si in cursa erau in fata lui. Doar norocul lui Alonso este peste ghinionul altora .....
    Da, Alonso a folosit a patra oara acel motor. E ciudat cum este si performant si fiabil .... dar cu Todt acolo sus nu ma mira nimic
    1 8
  • Cornel
    Ordine de rchipa ?!
    Eu inregistrez fiecare mare premiu de pe canalul RTL Klub (Ungaria), comentariile echipei din studio coroborate cu cele ale reporterului de la fata locului fiind extrem de pertinente.
    Canalul respectiv chiar a dat o reluare a schimbului de pneuri pt. Alonso si a iesirii pe pista, iar eu, in urma ciririi acestei stiri, am reluat vizionarea acestui episod. La iesirea lui Alonso, Massa era departe, iar in urma lui Massa la cateva secunde a aparut plutonul care il urmarea. Concluzia: fabulatie, rea credinta si frustrare din cauza performantelor Mc Laren (vezi inversunarea celor de la Mc Laren privind flexibilitatea eleroanelor adversarilor, o alta gogorita a lor). Imi pare rau si ma dazamagesc cei de la Mc Laren pentru ca sunt printre cele mai vechi echipe din F1, iar pe englezi ii consider cei mai civilizati.
    9 0
  • Spartanu
    Cornel
    pana sa mearga alonso la mclaren si eu i-am considerat pe britanici civilizati,dar nu sunt civilizati.l-au preferat pe hamilton decat pe alonso.sper sa le para rau in viitor.
    8 0
  • Spartanu
    spartu'_anu
    banuiesc ca esti ctlnmihai si din nou iti bati joc de mn.
    7 0
  • Stoner
    fani meclewis
    Grea si meritata umilinta pentru imberbii de la meclewis si sustinatorii lor.Varza monopostu si varza pilotii.Neuronu stingher nu intelege cum rezista motorul Ferrari 4 curse..sunteti prosti, nu intelegeti ce se-ntampla cu Red Bull si acum nici cu Ferrari.Vai si-amar de voi.
    7 4
  • mobius
    reaua credinta
    Alonso a pierdut patru secunde la boxe din cauza unui mecanic ce nu a putut prinde bine o roata. Aceste patru secunde au fost suficiente pentru Hamilton sa-l depaseasca dar el se afla in urma lui Alonso la mai putin de 4 secunde. Ceilalti in frunte cu Massa, se aflau la mult mai mult in urma, deci nu aveau cum sa ameninte locul lui Alonso, iar echipa cunostea foarte bine ecarturile dintre piloti. Nu este logic ce sustine reporterul englez, dar ce conteaza, sunt destui care sustin ca albul e negru.
    6 0
  • ctlnmihai
    loose you know how
    Massa Ham si Schumi au intrat inaintea lui Alonso la boxe.Mercedes de altfel demonteaza balivernele scornite de tavara looserilor britanici.
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru