FIA confirmă din nou legalitatea sistemului F-duct utilizat de Mercedes

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 22.03.2012
FIA a confirmat din nou că noul sistem F-duct pentru aripa spate utilizat de Mercedes este legal. Vor contesta Red Bull şi Lotus rezultatele germanilor din Malaysia?

Red Bull şi Lotus sunt nemulţumite de noul sistem de tip F-duct introdus de Mercedes în acest sezon şi au avut mai multe discuţii cu FIA pe marginea legalităţii acestuia.

Ultima discuţie a avut loc joi seara în paddock-ul circuitului de la Sepang, însă Charlie Whiting, directorul de curse al FIA, şi-a păstrat opinia că noul sistem este perfect regulamentar, întrucât sistemul F-duct este activat de sistemul DRS şi nu implică o acţiune directă a pilotului.

În urma acestei decizii, Red Bull Racing şi Lotus au două alternative: fie acceptă verdictul FIA şi dezvoltă un sistem similar pentru aripa spate, fie înaintează un protest oficial împotriva celor de la Mercedes pe parcursul Marelui Premiu al Malaysiei.

În cazul în care vor alege a doua variantă, o decizie finală în privinţa legalităţii sistemului va fi luată de comisarii de cursă de la Sepang. Dacă aceştia vor considera că sistemul F-duct este ilegal, rezultatele obţinute de Mercedes vor fi anulate, iar echipa va fi descalificată din Marele Premiu al Malaysia.

Totuşi, chiar şi într-o astfel de situaţie, echipa lui Ross Brawn va avea posibilitatea de a merge la Curtea Internaţională de Apel a FIA pentru rejudecarea cazului.

Presa internaţională speculează că Red Bull Racing lucrează de mai mult timp la un sistem F-duct asemănător cu cel al rivalilor de la Mercedes, însă introducerea acestuia pe monopost este incertă.

Oficialii campioanei mondiale au sugerat însă ca adevăratul motiv pentru care contestă sistemul F-duct este o înţelegere privată între echipe potrivit căreia niciuna dintre echipe nu ar fi avut dreptul să urmărească anumite direcţii de dezvoltare pentru anumite componente.

"FIA a permis sistemul, dar Mercedes a încălcat acordul dintre echipe", a precizat Adrian Newey, directorul tehnic al Red Bull, pentru Auto Bild. Înţelegerea dintre echipe a fost însă una de tip verbală, astfel că nu există niciun fel de sactiuni pentru nerespectarea acesteia.

Via | Autosport | GMM

Comentarii (4)

  • Newey devine penibil
    E ca şi cum, la fotbal, te-ai înţelege cu echipa adversă să nu-ţi dea gol în cazul în care va avea ocazia să facă asta.
    Ce-i aia "acord între echipe", mai ales unul bazat pe astfel de considerente ?
    12 6
  • @georgele
    Georgica tata, ce-ai tu daca oamenii s-au inteles!Lasa comparatia cu fotbalul, in capu' tau nu poate sa incapa ce-i aia fair play si gata.Du-te la fotbal si ia-ti seminte.
    5 16
  • :)
    Dacă din ceea ce am spus eu tu nu poţi decât sa te legi de comparaţia cu fotbalul, fapt la care mă aşteptam din partea unora (şi îmi asum asta), atunci poţi sa mergi la o plimbare.
    N-are nici o legătura cu fairplay-ul, atunci când vorbim despre cele mai bogate echipe din campionat. Mi se pare amuzant cum încearcă unii să-şi verse frustrarile. Intotdeauna, găselniţele celor de la Red Bull au respectat orice regulă, sau mai bine zis n-au incălcat nici una. Aşa să fie oare ? Acum, că nu pot implementa acelaşi lucru (presupun), o bagă pe asta fairplay-ul.

    PS: Te rog, păstrează abordările de genul acela pentru tine. Daca tata era atât de prost pe cât eşti tu, probabil ca m-aş fi sinucis.
    8 5
  • Redbull si Lotus
    Daca protesteaza Redbull si Lotus in continuare vor decide ca este ilegal!Pai ce o cursa ii legal si alta ilegal!Esapamentul celor de la Redbull cit de legal a fost sa nu mai vorbim de aripa fata !Daca sunt buni sa faca si ei un F-duct si gata!Redbull numai este in carti si protesteaza!parca vad ca la jumatatea sezonului protesteaza impotriva celor de la Mclaren ca au cistigat curse!Daca ala a zis ca ii legal sa dezvolte!
    12 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru