FIA: "Propunerile FOTA sunt nerealiste"

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 03.06.2009
Max Mosley a catalogat drept nerealiste propunerile FOTA pentru modificarea regulamentului tehnic, fapt ce demonstreaza ca un compromis intre cele doua parti este departe de a fi incheiat.

Dupa ce Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull Racing si Scuderia Toro Rosso au amenintat ca se vor retrage din Formula 1 in cazul in care FIA nu va moddifica regulamentul tehnic, FIA a dat semne la Monaco ca va accepta un compromis in aceasta privinta.

Drept urmare, echipele au depus cereri pentru inscrierea in sezonul 2010, insa numai cu conditia ca propunerile acestora sa fie acceptate. Echipele doresc semnarea unui nou Acord Concorde pana pe 12 iunie si eliminarea introducerii unui buget maxim anual in Formula 1.

Reactia FIA a intarziat sa apara timp de mai multe zile, insa Max Mosley este citat miercuri de presa elvetiana in timp ce afirma ca nu doreste sa faca echipelor pe plac. Presedintele FIA sustine ca forul mondial este singurul care poate stabili regulamentul Formulei 1.

"Noi facem regulile. Facem asta de 60 de ani si vom continua in acelasi mod. Nu stiu daca vom gasi o solutie la acest conflict, dar cele mai multe propuneri ale FOTA sunt nerealiste", a declarat britanicul pentru publicatia Motorsport Aktuell.

Mosley sustine ca semnarea Acordului Concorde pana pe 12 iunie este putin probabila, intrucat echipele au redactat documentul "in graba" si, prin urmare, acesta nu este finalizat.

De asemenea, acesta afirma ca masurile propuse de FOTA reprezinta o adevarata amenintare la adresa noilor echipe din competitie. "Este aproape evident ca vor sa faca viata grea noilor echipe", a adaugat Mosley.

In contextul acestor afirmatii, conflictul dintre actualele echipe din Formula 1 si FIA pare departe de a fi incheiat, iar viitorul competitiei este implicit pus in pericol, intrucat cele noua echipe care fac parte in prezent din FOTA au sugerat ca nu vor participa in sezonul 2010 in cazul in care propunerile privinta Acordul Concorde si bugetul maxim nu le vor fi respectate. Singura echipa actuala care s-a inscris in sezonul 2010 fara sa puna conditii este Williams.

Via | ManipeF1

Comentarii (2)

  • NeoGalaxy
    @FIA
    Ceva ma face sa cred ca totul tine de faptul ca echipe doresc sa castige ceva mai multi bani (pe care oricum ii merita) din acele drepturi comerciale. Cum au inceput sa strige ca vor mai multi bani, cum a inceput Mad Max sa spuna ca ba echipele se pot inlocui, ba sunt prea multe si au prea multi bani, ba ca sa castige medalii, ba sa castige titlul cel care castiga cele mai multe curse, si tot asa mai departe. Nu exista coincidente, iar asta este o coincidenta.
    Spectacol in Formula 1 nu se poate decat atunci cand cineva are o masina puternica si altii mai talentati sau mai motivati incerca sa-l urmareasca si sa-l bata. Asta inseamna spectacol in Formula 1. Nimeni nu stii sa explice ce-i place in Formula 1, dar toti isi dau cu parerea. Mai grav este ca... tocmai cel care conduce destinele acestui sport... vede in ceata viitorul lui.

    Sper ca Ferrari sa se retraga pentru ca acest sport nu mai reprezinta un sport pur singe. Exista Le Mans, exista FIA GT si exista si alte idei. Doar Formula 1 tradeaza in primul rand natura sportului, pedigree-ul lui si mai ales, tocmai ce-l facea special si unic.
    0 0
  • BANII
    Banii sunt toata miza disputei. De fapt Montezemollo a spus la inceputul disputei pe inscriere ca problema de baza este gestionarea formulei 1. Echipele, prin FOTA, vor sa gestioneze afacerea atat prin regulamentul tehnic, cat si prin distribuirea drepturilor comerciale. Acum F1 este pe val, la audienta TV, dar la Turci, la Chinezi si Malaezieni nu prea merge lumea la curse acuma, cu superechipe pe afis.
    Cine va fi curios in Arabia, Australia, China, Japonia, Malaezia Brazilia si Turcia de concursul intre echipe care nu spun nimic?
    Max si Bernie cred ca se pot intoarce in timp, in anii 60 cand F1 era lupta intre echipe mici si campion era un constructor care folosea un motor dezvoltat dintr-o mototpompa (CLIMAX). Baietii trebuiesc traziti si asta se poate face numai prin a-i lasa un an sau doi sa televizeze curse cu circuite goale, la posturi TV de mana a doua. Oare ei vor ca F1 sa aiba soarta curselor din Champcar, unde echipele nu au superbugete dar nu au nici superpiloti iar in ce priveste audienta, sunt in pragul falimentului.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru