FIA va anunta luni verdictul in scandalul Renault

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 21.09.2009
Consiliul Mondial al FIA a inceput in aceasta dimineata audierile in cazul Renault referitoare la Marele Premiu al statului Singapore din 2008, un verdict fiind asteptat in cursul acestei dupa-amiezi.

Viitorul constructorului Renault in Formula 1 va fi decis in buna masura la finalul zilei de astazi, dupa ce Consiliul Mondial al FIA va lua o decizie in privinta acuzatiilor formulate de Nelson Piquet Jr. la adresa echipei.

Fostul pilot al echipei franceze sustine ca Flavio Briatore si Pat Symonds i-au cerut sa provoace un accident deliberat in Marele Premiu al statului Singapore din sezonul 2008, pentru a favoriza victoria coechipierului sau, Fernando Alonso.

Dupa cateva zile in care a refuzat sa faca orice comentariu oficial, Renault a anuntat marti ca Flavio Briatore si Pat Symonds au fost indepartati de la echipa. In plus, Renault a lasat sa se inteleaga ca va pleda vinovata in acest caz, insa lucrurile au luat o intorsatura neasteptata dupa ce au aparut informatii potrivit carora constructorul francez va veni la Paris cu o adevarata armata de avocati pentru a-si apara reputatia.

Initial, s-a speculat ca fostii sefi ai echipei nu vor participa la audieri intrucat nu mai sunt anagajati la Renault, insa se anticipeaza ca Briatore va fi prezent luni in sala de sedinte a FIA.

De asemenea, la audieri vor participa Nelson Piquet Jr si, foarte probabil, si Fernando Alonso. Spaniolul a negat vehement orice implicare in acest scandal, sustinand ca nu a stiut nimic despre intentiile lui Piquet Jr. Cu toate acestea, Alonso va fi nevoit sa apara in fata Consiliului Mondial pentru a-si sustine punctul de vedere. Va reamintim ca Piquet Jr. si Symonds au primit deja iminitate din partea FIa pentru a dezvalui adevarul despre acest scandal.

Principalul punct de reper al audierilor va fi dosarul realizat de FIA impotriva echipei Renault, care a aparut saptamana trecuta pe internet.

Un verdict in acest scandal este asteptat sa fie dat in cursul acestei dupa-amiezi, insa totul va depinde de modul in care se va apara Renault. Daca francezii vor admite ca accidentul lui Piquet Jr. a fost deliberat, situatia va fi mult mai usoara pentru Consiliul Mondial, insa in caz contrar oficialii forului mondial vor trebui mai intai sa demonstreze daca acuzatiile brazilianului sunt sau nu conforme cu realitatea.

In functie de modul in care va pleda, Renault ar putea fi amendata cu o suma consistenta, iar rezultatele sale din sezonul precedent al putea fi anulate.

Cu toate acestea, ipoteza unei excluderi din Formula 1 nu este inca eliminata. Singurul lucru cert este ca rezultatele din Marele Premiu al statului Singapore nu vor fi adaptate in mod retroactiv in cazul in care performanta lui Alonso va fi anulata.

CRASHGATE: Citeste aici toate articolele legate de scandalul in care este implicata echipa Renault dupa accidentul lui Nelson Piquet Jr. din Marele Premiu al statului Singapore din sezonul 2008.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru