Hamilton a câştigat Marele Premiu din Abu Dhabi!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 13.11.2011
Lewis Hamilton l-a învins pe Fernando Alonso şi a câştigat cursa din Abu Dhabi după ce Sebastian Vettel a abandonat în primul tur din cauza unei pene.

Lewis Hamilton a obţinut duminică pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi a treia victorie din acest sezon, după ce a profitat la maxim de abandonul suferit de Sebastian Vettel, pilotul care a plecat din pole position.

Acesta din urmă a avut un start excelent, însă în virajul doi pneul dreapta-spate a cedat în mod surprinzător şi s-a dejantat, incident în urma căruia campionul mondial a ieşit în decor.

Germanul a reuşit să ajungă cu greu la boxe în postura de ultim clasat, însă mecanicii au constatat că nu pot remedia defecţiunile la podea, evacuare şi suspensii, motiv pentru care pilotul echipei Red Bull Racing a fost nevoit să abandoneze.

Retragerea sa l-a promovat pe Hamilton pe prima poziţie şi a rămas lider până la final, iar Fernando Alonso a a rămas în imediata sa apropiere graţie depăşirilor de la start efectuate în dăuna lui Mark Webber şi Jenson.

Ferrari s-a mulţumit astfel doar cu locul doi, în timp ce Jenson Button a urcat pe ultima treaptă a podiumului în ciuda unor probleme temporare la sistemul KERS. Pilotul echipei McLaren a oferit câteva dueluri spectaculoase cu Mark Webber, însă câştigătorul celei de-a treia poziţii s-a stabilit timpuriu, în momentul în care australianul a optat pentru o strategie mai puţin obişnuită cu trei opriri la boxe, ultima dintre ele petrecându-se chiar în ultimul tur, pentru a utiliza şi pneurile medium.

Chiar dacă a pierdut mult timp din această cauză, Webber a terminat în cele din urmă pe locul patru, în faţa unui Felipe Massa care a pierdut aproape 10 secunde după o greşeală de pilotaj spre finalul cursei. În stilul caracteristic, Mercedes GP şi-a adjudecat locurile şase şi şapte prin Nico Rosberg şi Michael Schumacher, urmaţi de Adrian Sutil şi Paul di Resta de la Force India, care şi-a consolidat astfel poziţia a şasea în clasamentul general.

Di Resta a fost singurul care a optat pentru o singură oprire la boxe, în timp ce ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Kamui Kobayashi de la Sauber.

Cursa a produs spectacol doar în primele tururi, după care cele două zone DRS s-au anulat practic reciproc, iar piloţii care depăşeau pe prima zonă erau învinşi imediat pe a doua zonă.

În plus, numeroşi piloţi întârziaţi i-au blocat pe liderii cursei, iar Pastor Maldonado s-a numărat printre cei penalizaţi cu un drive-through.

După ce a plecat de pe ultima linie a grilei de start, Williams a terminat pe locurile 12 şi 14 prin Rubens Barrichello şi Maldonado, însă echipa britanică rămâne pe locul nouă în clasamentul general cu numai cinci puncte.

Pe lângă Vettel, şi Daniel Ricciardo, Sebastien Buemi şi Jerome D'Ambrosio au fost nevoiţi să abandoneze, în timp ce Mark Webber a stabilit timpul de referinţă după ce a fost cronometrat cu 1:42.612 în turul 51.

Abu Dhabi - Rezultate cursa:

 1.  Hamilton      McLaren-Mercedes           1h37:11.886
 2.  Alonso        Ferrari                    +     8.457
 3.  Button        McLaren-Mercedes           +    25.881
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +    35.784
 5.  Massa         Ferrari                    +    50.578
 6.  Rosberg       Mercedes                   +    52.317
 7.  Schumacher    Mercedes                   +  1:15.900
 8.  Sutil         Force India-Mercedes       +  1:17.100
 9.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:40.000
10.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 lap
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +     1 lap
12.  Barrichello   Williams-Cosworth          +     1 lap
13.  Petrov        Renault                    +     1 lap
14.  Maldonado     Williams-Cosworth          +     1 lap
15.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
16.  Senna         Renault                    +     1 lap
17.  Kovalainen    Lotus-Renault              +     1 lap
18.  Trulli        Lotus-Renault              +    2 laps
19.  Glock         Virgin-Cosworth            +    2 laps
20.  Liuzzi        HRT-Cosworth               +    2 laps

Fastest lap: Webber, 1:42.612

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Ricciardo     HRT-Cosworth                 49
Buemi         Toro Rosso-Ferrari           19
D'Ambrosio    Virgin-Cosworth              18
Vettel        Red Bull-Renault             1


World Championship standings, round 18: Drivers: Constructors: 
 1. 
Vettel 374 1. Red Bull-Renault 607 2. Button 255 2. McLaren-Mercedes 482 3. Alonso 245 3. Ferrari 353 4. Webber 233 4. Mercedes 159 5. Hamilton 227 5. Renault 72 6. Massa 108 6. Force India-Mercedes 57 7. Rosberg 83 7. Sauber-Ferrari 42 8. Schumacher 76 8. Toro Rosso-Ferrari 41 9. Petrov 36 9. Williams-Cosworth 5 10. Sutil 34 11. Heidfeld 34 12. Kobayashi 28 13. Alguersuari 26 14. Di Resta 23 15. Buemi 15 16. Perez 14 17. Barrichello 4 18. Senna 2 19. Maldonado 1

Comentarii (35)

  • HE'S THE FASTEST MAN ON THE TRACK
    Bravo Hamilton!
    56 40
  • Bravo Hamilton !
    Hamilton The Best, liniste in rest !
    42 43
  • @ovidiurusnac
    N-are rost s-o spui din 2 motive: 1-pt.ca Vettel nu s-a aflat pe circuit si 2-am impresia ca Webber a stabilit cel mai rapit tur, nu Hamilton :P
    38 57
  • buuu
    Scoate-ti de pe site prostia aia cu ,,cel mai inspirat manager" !
    26 4
  • @mavrick
    fiind pe primu loc, inseamna ca per total e cel mai rapid:) pe Vettel lasa-l in pace, e de pe alta planeta:D
    48 16
  • @ALONSO
    BINE ALONSO, L-AI DEPASIT PE PETROV !!!! OLEEEEEEEEEEE
    45 25
  • @Abu Dhabi 2011
    OMG ce abandon a avut Vettel in al doilea viraj, ce pana de rahat. Tare Hamilton care s-a tinut bine, dar mai tare a fost Alonso care ma uimeste la fiecare cursa. Nu stiu ce face baiatul asta dar scoate FLT cu o masina slab, s-a tinut langa Hamilton toata cursa, si paradoxal a reusit sa iasa pe 2. Sunt 2 campioni anul acesta: Vettel ca numar de victorii si puncte si Alonso ca pilot care merge foarte bine, ceas chiar cu o masina mai slab. Toti pilotii isi doresc masini rapide dar din pacate/fericire doar cativa stiu ce sa faca si cu masina mai slaba. Bravo Alonso! As zice si Bravo Hamilton, dar din pacate Vettel a abandonat.

    P.S. Pilotii intarziati... ce pot sa zic decat ca cursa asta au fost in dezastru atat pentru primii 2 piloti cat si pentru urmatorii 3.
    27 31
  • @Mavrick
    Cat de repede te rotesti la 180 grade de ieri...Hamilton scosese cel mai bun timp pe tur dar ieri conta doar rezultatul....deci cred ca nu avea rost s-o spui.
    35 11
  • bine ca a castigat McLaren ca eram satul sa vad numai victorii RedBull, dar imi pare rau ca Vettel a abandonat in asemenea hal, in rest ce pot sa zic bravo Hamilton, bravo Alonso si Ferrari, bravo Button, ma bucur ca Schumi a terminat cursa in puncte si se pare ca Mercedes sunt pe o panta ascendenta dar in fine numai bine tuturor si ne vedem la ultima cursa
    32 4
  • @Cursa
    Lewis victorie pentru fani in special pt Mircea care sunt sigur ca are un weekend fericit.
    Alonso scoate toti caii putere din Fiat Panda F50
    Button a obtinut cam tot ce se putea tinand cont de problema cu KERS-ul
    Webber putea spera la podium daca nu avea acel pit-stop
    Massa Nush ce mai cauta la Ferrari:(

    RING DING DONG RING DING DONG DIGI DING DING DING ia sfarsit Vettel cel putin in Abu Dhabi.
    44 8
  • @ovidiurusnac
    Fiti-ar limba si litaratura romana, inclusiv rationamentul de ras sa-ti fie! Total=100%! A stabilit el cel mai bun timp pe un tur de circuit?Nu! Asa ca nu poti sa vorbesti decat ca in medie a fost cel mai rapid! Si-ti repet: spune-ne tu vorbele tale doar cand toti adversarii lui demni de temut se afla pe circuit.Dar pentru ca mai devreme am observat ca duci lipsa de rationament iti descifrez eu sensul sfatului pe care ti-l dau: daca Vettel n-ar fi avut acel mare ghinion sansele ca Hamilton sa castige erau mici tinand cont ca dupa cateva viraje Vettel era la o distanta de cateva lungimi bune de monopost fata de Hamilton ; Si inca ceva dupa care cedez pentru ca as incalca un principiu ce-ar demonstra ca sunt mai prost decat prostii: Intreaba-l pe KalEl ce legatura are Alonsocu Petrov, ca eu nu reusesc sa-mi dau seama!
    12 49
  • Duelul valorilor
    Fara Newey ,Vettel ar fi un pilot de pluton. Astazi am vazut o cursa in care s-au duelat adevaratele valori: Hamilton-Alonso, Weber-Button.
    Astept sa li se alature si Kimi, Schumacher nu s-a vazut.
    39 30
  • Macar pe final de sezon Hamilton arata ca se poate ridica..din pacate,la nivelul lui Button.Acesta din urma a fost bun,desi putea si mai bine de atat..Vettel a demonstrat inca o data ca masina face totul..de data aceasta degeaba masina buna,daca pilotului ii mai trebuie experienta...Webber putea face ceva frumos,chiar sa ajunga pe podium,insa echipa nu l-a ajutat din nou...bravo si lui Alonso care a scos din nou totul din masina...
    11 18
  • @mavrick
    Bravo tie..bine ca esti mai destept..
    32 6
  • @Meclaren_Mircea_1984 ia codul morse si citeste cu atentie!
    …/._/////../_ _/../////…/.._/_ _./../////._ _./.._/._../._
    9 41
  • Hamilton a câştigat Marele Premiu din Abu Dhab
    Bravo Hamy ,Button și Mclaren..dacă și F1-zone care l-a porcăit în fel și chip pe Hamilton până recunoaște că e o valoare adevărată Hamilton e clar că vine sfârșitul lumii
    23 5
  • @mavrik
    http://www.facebook.com/groups/Formula1.Romania/
    2 1
  • @garbage_man
    Nu e F1 Zone cel adevarat
    1 11
  • Davidenko
    ai dreptate..apropo eu sunt infamul ctlnmihai..m-am decis să -mi fac cont din nou aici
    8 8
  • F1..zone
    scuzele mele.
    9 4
  • @garbage_man
    si pe facebook ai cont?
    1 2
  • foame mare!
    Vettel a lasat niste firimuturi.Ia te uita ce de flamanzi au venit sa ciuguleasca!Asta e, sunteti abonati cativa ani buni la resturile aruncate de pe masa bogata a Red Bull!
    22 30
  • @Abu Dhabi 2011
    Despre CMRT, cel din 2011 este cu peste 2 secunde mai incet ca cel din 2009, dezamagitor.

    Nu cred ca Vettel a gresit la start, pur si simplu pneul nu a rezistat, iar pentru asta nu cred ca este vina cuiva. Totusi Vettel putea sa castige si cred ca chiar ar fi castigat daca nu avea acel accident.
    13 20
  • Spartanu
    Hamilton a câştigat Marele Premiu din Abu Dhabi
    Desi sunt fan Ferrari,recunosc ca Hamilton a fost mai rapid decat Alonso.Bravo lui pt victorie.Mi-a placut foarte mult cursa,in general,dar sunt multumit de ambii piloti de la Ferrari.Alonso atata a putut,asta e.
    18 1
  • andrey_1293
    @MMS
    O mentalitate excelenta! cum drq poti sa spui ca lu Vettel ii mai trebe experienta cand el a facut pana. Experienta sa schimbe cauciucu din mers ce fel de experienta...:))) ai ca mai amuzat aicea. Daca te uitai bine la start, vedeai ca dupa primu viraj vettel avea 2 lungimi de masina in fata lu hamilton, deci sia fructificat mai mult decat excelent avantaju din pole. Si cu experienta lu schumacher si barrichello la un loc, vettel navea ce sa faca. Penele pot lovi pe oricine. Asa ca gandeste putin inainte sa scri ceva. Cat despre hamilton saracu, el arata ce poate abia acuma cand nu mai e nicio miza. Trebuia sa arate mai devreme. Poate cu vreo 10 etape in urma:))). Alonso iar isi forteaza lastunu la maxim si obtine rezultate excelente. Asta da pilot. Webber - strategia cea mai dezastruoasa:)). E pe podium in ultimul tur si se opreste pt schimbul obligatoriu - na castigat absolut nimic. Massa pana la jumatea cursei se lupta pentru podium. Dupaia se gafeaza si o da in bara iar button - cu stiulul lui conservativ a mers ceas anu asta. VICECAMPION! sa vina Brazilia:X
    23 8
  • mavricu
    Superb circuit, un parc de distractie cu dedicatie Ferrari .... dar, lipseste ceva. Lipseste pilotul ...
    Anul trecut, bla, bla, bla, ca strategia, ca nu se poate depasi ... Dar azi Alonso l-a putut depasi pe Button. Anul trecut trebuia ori un pilot mai bun in masina lui Alonso ori un pilot mai slab in masina lui Petrov. Prima conditie e mai usor de rezolvat de catre Ferrari ...
    Vettel a luat o pauza, Hamilton a dat clasa. Numai curse acre avu Alonso pe acest circuit. Tocmai rememoreaza momente din 2007 ....
    Fernando L Alonso ...
    Ferrari Trezireeeea!!
    5 10
  • Fanii lui mandea-bula dragostei se bucura de parca ar fi castigat un campionat:))..pai cam asa o sa arate viata voastra inca vreo 2-3 ani..ca apoi mandea ajunge la hrt, ca principal dezvoltator;).La anul puteti lua o pauza si sa reveniti doar in ultimele 2 curse, cand deja titlul va fi adjudecat din nou de Red Bull.
    21 27
  • super hamilton :D
    16 8
  • Hamilton, the best !
    Frumoasa cursa, Hamilton si-a aratat adevarata clasa, doar 8 piloti in acelasi tur. A avut cel mai bun timp pe circuit in Q2, Vettel stia ca oricum nu are nici o sansa, s-a gandit sa abandoneze din primii metrii,cat inca e pe primul loc, ca sa nu fie umilit de Lewis
    30 25
  • Felicitari castigatorilor
    Sper ca la anul sa se schimbe regulamentul concursului.
    Propun un sistem ca cel de anul trecut , cu singura diferenta ca in etapa finala sa participe primii 100-200 sau chiar 300 din cei care obtin punctajul cel mai mare.

    Multa bafta celor de pe lista in continuare!
    8 0
  • Pt F1zone
    "Fara Newey ,Vettel ar fi un pilot de pluton"

    Cred ca te cam grabesti cu concluziile, atita timp cit aceasta este o munca in echipa nu putem spune ca unul e mai slab fara altul. Nu sunt fan Vettel dar "ei" fac treaba buna. Nu poti soune ca depinde totul de Newey, e geniu dar mai sint si alte piese din puzzle. (ce face o masina buna , un pilot rapid daca la boxe un mecanic nu reuseste sa schimbe in timp :) )
    14 0
  • F1 2012
    A fost un sezon superb, interesant, unele curse chiar m-a tinut cu sufletul la gura...
    As vrea sa fac un pronostic pentru 2012 si va invit pe toti ceilalti s-a va spune-ti parerile.
    Pentru titlu vor lupta toti :) dar real cred ca doar Lewis , Alonso si Vettel vor fi favoritii, si nu stiu de ce am impresia ca nu Vettel v-a fi Nr 1.
    Cred ca Mercedes GP v-a progresa si mai mult.
    13 7
  • gramatica
    e "gre-a"
    Ddorele, v-a fi = va fi
    2 10
  • gigel manelistu
    recordul pe tur
    Dragi prieteni, in legatura cu cine a stabilit cel mai rapid tur in cursa, daca hamilton voia sa scoata record, il scotea, dar Eddie Jordan spunea ca o cursa trebuie castigata in cel mai lent mod posibil. Ce rost are sa fortezi ca un apucat, riscand sa faci greseli, cand ritmul tau normal e indeajuns de rapid pentru locul 1? Webber era in lupta cu Button, deaia forta, sa nu mai vorbim ca era pe Softuri, restul fiind pe Medii. Doar Vettel e atat de orgolios incat sa scoata record in ultimul tur, de dragul statisticii. Bravo Lewis, bravo Fernando, bravo Jenson, si, de ce nu, bravo Sahara Force India.
    12 3
  • x_zone
    :)
    gigele exista un mavrikkt de doi bani gauriti pe aici, nu mai spune adevaruri :)
    9 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru