Hamilton câştigă pe ploaie în Brazilia şi rămâne în cursa pentru titlu! Rosberg şi Verstappen completează podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 13.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a câştigat cursa de la Interlagos desfăşurata pe ploaie şi a redus la 12 puncte diferenţa care îl separă de Nico Rosberg înaintea etapei decisive din Abu Dhabi.

Marele Premiu al Braziliei a fost bulversat de mai multe rafale de ploaie, care au determinat numeroase accidente în pluton şi, implicit, numeroase întreruperi ale cursei prin Safety Car şi chiar steag roşu. Din aceste motive, cursa s-a întins pe mai bine de 3 ore, iar Mercedes a reuşit să se impună în ciuda performanţelor bune obţinute în aceste condiţii de rivalii de la Red Bull Racing. 

O ploaie puternică a determinat amânarea începutului de cursă cu 10 minute, iar comisarii au decis ca startul să aibă loc sub Safety Car din motive de siguranţă. Acest lucru a permis o plecare fără probleme din grilă, cu Lewis Hamilton în faţa lui Nico Rosberg şi cu Kimi Raikkonen în faţa lui Max Verstappen, Sebastian Vettel şi Daniel Ricciardo.

Maşina de siguranţă a ieşit de pe traseu după turul 7, iar Verstappen l-a depăşit imediat pe Raikkonen pentru locul 3, în timp ce Vettel a derapat pe finalul turului 11 şi a pierdut timp preţios înainte de a intra la boxe pentru pneuri intermediare. Pilotul Scuderiei a pierdut însă timp şi la înlocuirea cauciucului stânga-spate, revenind pe circuit doar pe locul 19.

În aceeaşi zonă, Marcus Ericsson a pierdut controlul volanului două tururi mai târziu şi s-a izbit de zidurile de pe margini, rămânând blocat chiar pe drumul spre boxe. Safety Car-ul a intrat pe circuit, iar Verstappen şi Ricciardo au profitat de situaţie pentru a intra la boxe pentru pneuri intermediare şi au revenit pe locurile 4 şi 9.

Urmareste Automarket
La câteva secunde după ieşirea maşinii de siguranţă, Raikkonen a derapat pe linia dreaptă, a lovit zidurile de ambele părţi ale pistei, iar comisarii au decis suspendarea cursei în turul 20 prin steag roşu. După o lungă pauză, cursa a fost reluată sub Safety Car, însă în turul 28 a fost întreruptă din nou prin steag roşu din cauza condiţiilor dificile.
La două ore după startul iniţial al cursei, piloţii au ieşit din nou pe traseu în spatele maşinii de siguranţă, care a revenit la boxe după 3 tururi.

Imediat după restart, Verstappen l-a depăşit pe Rosberg şi a urcat pe locul 2, iar câteva tururi mai târziu olandezul a derapat spectaculos în ultimul viraj, însă a controlat exemplar monopostul Red Bull şi şi-a păstrat poziţia în fata germanului. Între timp, Vettel a cucerit poziţie după poziţie şi a urcat până pe locul 6 în turul 48, atunci când Safety Car-ul a intrat din nou pe circuit după un accident suferit de Felipe Massa în apropierea liniei boxelor. 

Ambii piloţi Red Bull au oprit la boxe pentru înlocuirea intermediarelor cu pneuri de ploaie, iar Verstappen a coborât până pe locul 12 şi a început o cursă de urmărire, depăşindu-l inclusiv pe Ricciardo. Olandezul a progresat într-o manieră impresionantă, iar cu câteva tururi înainte de final a efectuat depăşirea decisivă asupra lui Sergio Perez pentru a ocupa locul 3, ultimul care permite prezenţa pe podium.

În tot acest timp, Hamilton şi-a păstrat fără emoţii prima poziţie în faţa lui Rosberg, în ciuda faptului că germanul s-a aflat practic în repetate rânduri chiar în spatele britanicul înainte de restarturi. În urma acestor rezultate, Hamilton a redus la 12 puncte decalajul care îl desparte de Rosberg, cu o singură cursă până la finalul sezonului.

Perez a ocupat locul 4 în faţa lui Vettel, iar clasamentul a fost completat de Carlos Sainz, Nico Hulkenberg şi Ricciardo.

Felipe Nasr şi Fernando Alonso şi-au trecut în cont ultimele puncte puse în joc. 

Clasament general:

Comentarii (40)

  • merita Rosberg sa fie campion???? Max nota 10
    34 30
  • Rosberg a primit cadou pozitia 2 de la rb
    39 27
  • Înca nu merita ....mai trebuie să ia locul 3 în ultima cursă!!!
    Asa curse ar trebui să vedem!!! Red bull varza cu strategiile....dacă îi punea din prima pneuri albastre lu max ..ajungea sigur pe2
    26 15
  • BravoMax!
    Max era mai rapid si decat Ham, cu putin noroc castiga cursa. Max omul cursei! Cred ca haterii de la ferrari s-au linistit. Vetelica tipa ca era trimis pe iarba dupa ce si el a facut acelasi lucru :)))
    30 24
  • Daca nu-l bagau pe Verstapen la boxe il depasea pana la final si pe hami. Excelenta cursa. Am vazut piloti care se lamentau ca-i ud si altii care abia asteptau sa alerge. Asta e spiritul de invingator! Ferrari degeaba au masina aia buna. N-au piloti.
    18 29
  • BravoMax!
    Max a schimbat ultimul, dar slabut, nu face decat copieaza tot ce face Ricciardo. Pacat de Ricciardo, nu mai are suportul echipei, mai bine pleca la Ferrari, pacat.
    18 23
  • @Gino: Daca nu-l bagau la boxe, nu termina cursa. A fost o miscare foarte buna, cred ca si cei de la Ferrari puteau risca cu Vettel o strategie asemanatoare dar degeaba, dorm in boxa.
    17 7
  • Rosberg avea setata masina pentru conditii mixe, nu era cea mai buna idee, cei de la Ferrari la fel, in timp ce pilotii Red Bull erau pregatiti sa concureze pe ploaie, nu inteleg de ce restul nu au facut la fel... Zice radarul ca o sa fie ploaie cand va incepe cursa si tu... pregatesti masina pentru conditii mixe, de ce? Plus greseli de amatori la Ferrari, primul Vettel nu era atent la dunga alba, dupa care Raikkonen... pe langa total si cica astia sunt piloti care vor sa lupte pentru titlu... dezamagitor este putin spus.

    Dar ca sa fiu sincer, dupa ultimele curse arata ca totul este regizat, se doreste un final la Abu Dhabi si planul asa a fost facut, pacat.
    23 11
  • Ce sa riste cu fetel ca nu e in stare sa stea pe pista, stie doar sa vocifereze si sa se planga in radio! Slab campion. 4 titluri. bleah!
    21 19
  • bernie
    Kimishor e maret pe ploaie. Ma asteptam s-o dea de gard.
    13 19
  • Pacat de Hamilton care a pierdut campionatul din cauza fiabilitatii monopostului Mercedes..de remarcat ca dintre toti pilotii cele mai sincere felicitari le merita Hamilton ,Verstappen si Grosjean..sunt singurii care au si-au dorit sa concureze in conditiile care au fost la Interlagos..C eilalti nu-si merita salariile primite..F 1 a devenit un sport al domnisoarelor..Rosberg va fi un campion mondial lipsit de glorie :)
    27 17
  • Andrei
    @zzz depinde ce fel de monopost ai sub fund. Cand e unul bine echilibrat si setat poti pilota in orice conditii. De unde stii tu care sunt pilotii care au vrut si care n-au vrut? Eu am auzit doar cateva opinii acolo.
    18 8
  • Verstapen, indiferent ce spun unii care nu-l iubesc din motive stiute, e un pilot spectaculos si ff talentat. Un viitor campion mondial. Ii doresc bafta multa.
    38 7
  • @GTS, probelam e ca setarile pentru conditii mixte/ploaie se face inainte de calificari. Probabil ca echipele nu au stiut exact ce vreme o sa fie.
    19 0
  • Se fac*
    8 0
  • pif666
    asa cum am spus si in trecut : cei mai buni piloti de pe grila sunt si actualmente : alonso si hamilton.
    vettel este un campion-4- la numar . este o mare realiare,dar cu o supermasina. din pacate acum isi arata adevarata valoare : medie !
    cat despre verstapen ma rezum la un singur comentariu : un mucos !
    o sa va convingeti anul care vine !
    nu o sa castige in veci un campionat . merge ori la bal ori la spital . o sa ajunga de 5 ori la bal si 1 singura data la spital . sa speram ca nu si la iml
    14 15
  • Cum ii zice la echipa aia rosie? Ferrari nu cred, ca aia erau vesnic in top la timpul lor, Flecari, cumva? Nu de alta dar la fiecare inceput de sezon ne aburesc cu vise marete si in fiecare sezon finalul este tot mai jalnic...... De la Flecarii ar fi cel putin 3 care trebuie sa plece, cei doi chiloti (le-a trecut vremea) si arivederci ala cu barba lui de om lenes....
    11 17
  • Ferrari
    Imi place Max tot mai tare. N-are mama n-are tata. Racer adevarat!! Bravo Pustiu'! Poate candva o sa-l vad si la Ferrari!
    16 13
  • mobius
    Un maxim pentru Max. Vor spune unii ca exagerez dar eu cred ca si Alonso a facut o cursa mare.
    21 8
  • Dragomir
    Alonso a gresit strategia. L-au bagat la boxe in stintul 2 pentru intermediare. Altfel era in fata lui Sainz. Au gresit si pentru Button. Mclaren n-au avut o strategie prea inspirata. Iar masina..e departe de de top.
    20 1
  • Automarket, din clasamentul pilotilor (cel general, din partea dreapta) va lipsesc 2 piloti, chiar nu-i frumos :)
    5 0
  • Cursa ca cursa, dar cei de la Sauber au luat 2 puncte cu doar o singura cursa inainte de finalul sezonului!
    14 2
  • Si asta in timp ce Renault are... 8 puncte dupa 20 de curse din 21...
    10 1
  • Ham a schimbat casca in timpul cursei. A luat startul cu cea galbena iar la final a fost cu cea alba. Viziera castii lasa apa sa intre si ii intra apa in ochi, asa au spus cei de la Sky
    8 2
  • Hamilton si Verstappen au fost FENOMENALI si- au aratat ca inca sunt momente cand talentul pilotului conteaza.Perez,Sainz,Hulkenberg,Nasr si Ocon au facut o cursa foarte buna.Ceilalti 15 s-au remarcat prin incidente si atitudine de plangaciosi.
    18 13
  • Valimanelistu
    Vetel recidiveaza. Din nou aceleasi lamentari. Exact unde l-a scos el pe Alonso afara a fost scos de Max. Si tot el spune ca n-a fost corect. Vai si-amar. O sa-l arunce italienii ca pe un dinte rupt.E drept. Se cam potrivesc acum. Sacu si peticu.
    11 12
  • Mclaren F1
    Titlul se joaca in finala arbitrat de Verstapen. Daca fiabilitatea nu intervine Rosberg iese campion mondial.
    10 1
  • Mercedes
    Rosberg nu forteaza, pare ca joaca doar la rezultat, are confortul punctelor si face exact ce trebuie. Data fiind situatia motoarelor face foarte bine, il obliga pe Ham sa forteze. Celor care spun ca Rosberg nu "merita". Bai baieti, cine termina campionatul cu cele mai multe puncte e campion mondial. Daca Ham nu dormea la inceputul sezonului altfel stateau lucrurile. Iar probleme cu masina a avut si Rosberg anul trecut cu duiumul.
    22 13
  • massa un pilot devotat la toate echipele pe unde a fost si respectat de toata lumea,pacat ca nu a terminat cursa.Respect!
    21 3
  • Senna Fan
    Frumoasa cursa (atat cat a fost).
    Hamilton nu mai are nimic de pierdut. Rosberg joaca inteligent si nu risca. Este constient ca nu e mai rapid ca Hamilton. Compenseaza insa prin inteligenta. Verstappen foarte rapid, dar trebuie sa se mai maturizeze. Are timp. Vettel slab. Pacat de Kimi. In rest sa teptam ultima cursa. Am totusi senzatia ca este o regie, dar poate e doar in imaginatia mea.
    24 5
  • Mclaren F1
    O cursa foarte buna a facut Fernando Alonso, dupa acea eroare ajuns pe 17, la 3 sec de Button, apoi in 14 tururi ramase pana la final castiga 7 locuri si urca inapoi in top 10. Din pacate strategia din prima parte, cand a incaltat intermediarele n-a fost una nimerita.
    10 3
  • Desi tin cu Ferrari din obisnuinta, nuy as putea spune ca-s fan, observ niste lucruri. Vettel urla ca a fost scos de pe traiectorie dupa ce el a facut acelasi lucru cu Alonso, care culmea, asta din urma l-a scos de pe traiectorie pe Massa in in urma cu 1 cursa. Au mai avut muierile astea 2 o cursa din asta prin 2014 cand se acuzau reciproc.
    Vettel este bun pe ploaie, dovada cursele din anii trecuti, insa in cursa asta s-a facut de cacao, ori masina este echilibrata prost, ori el. Cert este ca am vazut cam la fiecare curba, cum derapa cu spatele si incerca o redreseze, de fapt cand se filma de deasupra capului pilotului, se si auzeau miscarile de volan bruste pentru redresarea monpostului. Personal, cred ca fara greselile astea, el era mult mai in fata dar asa, s-a chinuit pe final cu un Sainz.
    Max, acest max pe care il stimam la inceputul sezonului si pe care l-am blamat in ultimele 8-9 curse(pe motive intemeiate, bineinteles), in cursa asta, el a dovedit calitati de mare pilot, redresarea acea cand s-a intors la 360 de grade am vazut-o doar la Vettel intr-o cursa din 2014, astea nu-us de colo. As fi dorit sa termine pe 2 Max, sa vad un pic de presiune pe Nico in ultima cursa insa Rbr au vrut neapart victoria. Totusi, cu 3 tururi inainte de a schimba pe intermediare, Max a derapat exact chiar in evenimentul descris mai sus, ce rost avea sa puna intermediarele. Nu stiu unde s-a vazut ca Max a fost mai rapid de cat Lewis, a fost vreo 2-3 tururi insa deja Hamilton aveau numari recorduri pe urmatoarele tururi, se distantase la vreo 3 secunde sio a crescut la 9 secunde dupa greseala lui Max. Din moment ce pierzi aderenta pe full weat, ce cauti pe intermediare, si-au compromis locul 2. La o adica, nici nu aveau nevoie de al doilea set de cauciucuri, terminau pe primul set, cauciucurile lui Lewis si Nico era inca utilizabile la finalul cursei, Max avea aderenta mai mare, cred si eu, ultimul set de anvelope le-a utilizat pe finalul cursei pentru 15-20 tururi.
    11 1
  • parerea mea
    Cateva ganduri dupa cursa
    De ce nu o puteau amana cu 1-2-3 ore? Oricum era mai bine decat sa tot distruga masini si sa uzeze SCul.
    Nu zice nimeni sa nu se concureze pe wet, dar au fost multe momente cand pilotii se dadeau cu barcuta (dupa cum se plangea chiar max, nu vettel:) )
    Nu am stat sa studiez daca este adevarata afirmatia conform careia setarile wet/dry sunt interzise dupa calificari. Dar daca este adevarat, atunci Bernie & the gang merita sa fie dati afara cu jde mii de suturi in c.r, ba chiar sa stea si la mititica pentru restul zilelor. Este inadmisibil sa oblige un pilot sa iasa cu setari de uscat pe vreme uda, este ca si cum ati merge iarna la curse pe slickuri.
    Hamilton si Rosberg si-au bifat taskurile si totul se va duce in ultima cursa. In mod normal, Rosberg nu ar trebui sa aiba problem in a-si adjudeca locul 2. Cred ca poate lua si locul 1, dar nu va risca nimic, daca Max va vrea sa il depaseasca, se va da la o parte ca si ieri.

    Desi Max face uneori spectacol de calitate, eu nu sunt chiar asa entuziast in privinta lui. Fara indoiala ca are nebunia necesara unui pilot de F1, dar pana acum nu a dovedit ca are si inteligenta necesara succesului.
    De ce spun asta? In cursa de ieri numai norocul si prudenta competitorilor (daca Max era in locul lui Perez sau Vettel, sigur nu-I lasa pe astia sa treaca fara sa-i buseasca un pic) l-au scutit de un accident. Pana la urma astea nu's curse pe PS2, ci curse reale, pe circuit, unde un incostient poate omori sau rani oameni.
    La cateva tururi dupa ce, cu pneuri full wet, a pierdut controlul monopostului si era sa aiba soarta lui Kimi, s-a gandit el ca era vremea pentru intermediare, ca doar toata lumea spunea ca ploua si era mai rau ca la inceput:)) Unii o sa-mi spuna ca asa a vrut echipa. Le reamintesc ca decizia este a pilotului, in cursa de ieri avand multe exemple in care pilotii au refuzat sa iasa pe intermediare sau- vezi Button- au cerut sa reia pneurile full wet.
    Dupa ce a vazut ca a facut-o lata iar echipa ii cere sa reia fullW, ce spune Max? Sa mai asteptam, ca poate f'un coleg are iar accident si apare safety car-ul. Mare om, mare caracter!
    Baietasul este un gambler, ieri a avut noroc, dar este statistic dovedit ca norocul nu dureaza la nesfarsit. Ca sa fie si campion va trebui sa-si foloseasca creierul.
    16 1
  • Si inca ceva, cursa mai slaba ca asta, porcarie mai mare nu am mai vazut de mult, adica la inceput cand conditiile meteorologice erau foarte rele, au dat start in cursa si apoi au acordat steag rosu cand deja apa nu mai era pe traseu. Lasa pilotii sa conduca monoposturile sa vedem spectacol, la inceput au iesit multi din cursa. Mare noroc pe Nicusor asta, il intrebau intr-una de la boxe daca se poate descurca, asta si cu Vettel cereau intr-una intrarea la boxe. II inteleg pe ambii, Nico pierdea locul 2 iar Seb pierdea timp din cauza unui monopost slab, nesetat pe ploaie.
    Ca si in alte curse pe ploaie, s-a vazut ca Rbr este pentru Mercedesul condus de Nico, lui Lewis nu au avut ce sa ii faca niciodata.
    7 5
  • Piloții RBR au fost băgați intenționat la boxe ptr cele 2 Schimburi cu intermediare ptr a nu se amesteca intre Hamilton si Rosberg.In felul asta au mimat strategii alternative si nu i-au deranjat pe cei doi din fata...Acesta este rezultatul discuțiilor de dinaintea cursei dintre Toto Wolf si cei de la RBr...Jalnic după părerea mea....De asta echipa i-a trimis in pluton ptr ca era limpede ptr toată lumea ca erau cei mai rapizi de pe circuit...Cu siguranță așa cum au mai spus o si alții RBr au avut mașinile setate pe cursa de ploaie iar ceilalți au mers probabil pe setări mixte...Si așa cum bine a punctat ușerul @parerea mea in astfel de weekend-uri de curse cu vreme ploioasa sa se dea liber permanent la setări ptr a putea fi setate mașinile sa ruleze in siguranță...In privința copilului de la RBR sunt multe de spus dar se pare ca nici echipa nu il mai poate struni...asta pana nu ajunge la spital sau baga el pe altul nu se potolește...El concurează de parca cursele sunt pe viață sau pe moarte fara a menaja câtuși de puțin ceilalți piloți mai ales ieri in condiții extreme...Copilul asta este un pericol letal ptr ceilalți piloți..Stiu ca o sa se găsească câțiva pe aici sa ma injure... Si mie îmi plac duelurile spectaculoase, dar ce face minimnax asta este de-a dreptul nebunie curata...Nu sunt genul care sa dorească răul cuiva , dar daca se va întâmpla vreodată sa producă un accident grav intr-o cursa mai bine sa sufere el decât altul nevinovat. .
    11 3
  • balatescu
    CE FALSI SINT CEI DE LA MERCEDES ! IL FAC CAMPION FORTAT PE ROSBERG VA ADUCETI AMINTE CE NERVOSI AU FOST WOLF SI LAUDA CA A CISTIGAT HAMILTON IN AUSTRIA !!! HAMILTON ESTE SINGURUL PILOT CU MOTOR MERCEDES CARE A AVUT PROBLEME !!! ROSBERG DACA IESE CAMPION O SA FIE UN CAMPION FALS NU PE MERIT FACUT LA APELUL BOCANCILOR !!!
    6 8
  • Pt toti care vb fara voi,nu va mai uitati la curse de f1 daca nu va plac depasirile,vedeti campionatul mondial de raliuri ca acolo nu se depaseste.''IF YOU NO LONGER GO FOR A GAP THAT EXISTS,THEN YOU ARE NO LONGER A RACING DRIVER''.Asta pt cunoscatori,o seara buna la toata lumea.
    1 7
  • bernie
    bine mai flo ne-ai convins cat esti tu de priceput...acum dute in treaba ta si lasa necunoscatorii sa-si spuna si ei parerea...din pacate ptr tine esti inca necunoscator in a respecta opiniile altora...acest lucru este mai important decat a fi un bun cunoscator al f1...stau si ma intreb cati dintre comentatorii astia ca tine au condus vreodata o masina macar cu 250km/h.multi veti fi umeziti de mult....eu unul am reusit sa ating o data aceasta viteza si nu m-am simtit relaxat gandindu-ma la ce s-ar putea intampla dintr-o foarte mica eroare...asa gandescsi pilotii experimentati [la nivelul lor bineinteles ] inainte dea se angaja intr-un duel cu copii teribilisti [ mai tinerei sau imaturi ] asa ca tine cunoscatorule de doua parale...
    5 0
  • @bernie,taci ca iti miroase gura..
    0 0
  • SI daca vrei,iti dau si masina mea sa te ''dai' cu 250,ca acolo e limitata bai papagalule,ca eu nu te-am jignit nici pe tine nici pe altcineva,am constatat doar anumite treburi.Asa ca ia-ti masina aia a ata second de second si hai sa te dai cu a mea ,sa nu mori neimplinit bernie din nu stiu ce sat???
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru