La revedere, Bridgestone! Bine ai revenit în Formula 1, Pirelli!

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 18.11.2010
Bridgestone a părăsit Formula 1 după 14 ani, iar locul japonezilor va fi luat pentru cel puţin 3 ani de producătorul italian Pirelli.

Marele Premiu din Abu Dhabi a consemnat ultima prezenţă a producătorului Bridgestone în Formula 1 ca furnizor oficial de pneuri şi a marcat încheierea unei prezenţe de 14 ani fără întrerupere în cea mai importantă competiţie a sporturilor cu motor.

Japonezii au furnizat pneuri în competiţie în câte o cursă din sezoanele 1976 şi 1977 pentru Tyrrell şi, respectiv, Kojima, însă debutul într-un sezon complet s-a petrecut abia în 1997. După 2 ani de concurenţă cu Goodyear, Bridgestone a fost unicul furnizor de pneuri din Formula 1 în perioada 1998-2000.

"Formula 1 a fost o mare provocare pentru compania noastră. Am intrat în sport în 1997 împotriva unui competitior foarte experimentat precum Goodyear, care concurase în multe curse înainte, dar am fost competitivi din primul sezon. Intrarea noastră în Formula 1 s-a petrecut cu un an mai devreme decât planificarea iniţială şi după numai două sezoane am fost nevoiţi să furnizăm pneuri pentru toate echipele. A fost o mare provocare, dar am răspuns bine.

Am avut două sezoane în care ne-am rafinat produsele şi metodologia înainte de următoarea mare provocare", povesteşte Hirohide Hamashima, directorul departamentului de dezvoltare al pneurilor din cadrul Bridgestone.

Perioada 2001-2006 a fost marcată de duelul cu Michelin, câştigat de japonezi cu scorul general de 4-2. În ultimii 4 ani, Bridgestone a fost unicul furnizor de pneuri din Formula 1.

"Din 2001 până în 2006 ne-am luptat din greu cu Michelin. Inginerii noştri s-au dedicat victoriei şi am învăţat foarte multe lucruri. Cea de-a doua perioadă că unic furnizor a fost caracterizată de lupte intense pentru titlu. Ne-am concentrat pe controlul calităţii şi pe furnizarea aceloraşi pneuri pentru toate echipele, ceea ce a fost un spectacol fantastic pentru fani", a mai precizat Hamashima.

Pe parcursul celor 14 ani de prezenţă continuă în Formula 1, Bridgestone a furnizat aproximativ 700.000 de pneuri în 242 de Mari Premii, obţinând în această perioadă 175 de victorii, 168 de pole position-uri şi 11 titluri de campioană.

PIRELLI, REVENIRE DUPA 20 DE ANI

Locul celor de la Bridgestone în Formula 1 va fi luat începând de anul viitor de Pirelli. Producătorul italian a efectuat deja mai multe sesiuni de teste cu noile pneuri, iar în următoarele două zile va participa la prima sesiune de evaluare pentru echipele din competiţie pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi.

Acestea vor reprezenta un prim antrenament real înainte de revenirea oficială programată pentru Marele Premiu din Abu Dhabi din martie 2011.

Ultima prezenţă a italienilor în Formula 1 s-a consemnat în 1991, la capătul a trei sezoane consecutive în care a obţinut o singură victorie. Pirelli a mai furnizat pneuri în competiţie în alte două perioade, şi anume 1981-1986 şi 1950-1958. În total, în cei 18 ani de prezenţa, Pirelli a furnizat pneuri în 200 de Mari Premii şi a obţinut 44 de victorii, 47 de pole position-uri şi 143 de podiumuri, câştigând 6 titluri mondiale la piloţi.

Via | Bridgestone | Pirelli

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru