Limita de combustibil in F1 incepand din 2013!

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 22.10.2009
Monoposturile de Formula 1 vor trebui sa consume o cantitate limitata de combustibil in timpul curselor incepand din sezonul 2013, potrivit unui proiect prezentat de FIA.

Pe langa calendarul provizoriu prezentat miercuri, FIA a dezvaluit si planurile sale de viitor in privinta regulamentului tehnic din toate competiile pe care le guverneava, implicit Formula 1.

Astfel, pentru ca sporturile cu motor sa devina mai prietenoase cu mediul inconjurator, FIA intentioneaza sa introduca incepand din sezonul 2013 o limita maxima pentru consumul de combustibil in timpul curselor.

Daca propunerea va fi adoptata, consumul de combustibil va deveni cel mai important factor pentru un motor de Formula 1, si nu puterea acestuia ca in prezent. Acest lucru ar genera o schimbare radicala pentru echipe, iar "inghetarea" motoarelor ar fi anulata pentru ca unitatile sa devina tot mai eficiente din acest punct de vedere.

"Sporturile cu motor trebuie sa treaca de la putere pe unitate la putere pe unitatea de energie ca baza pentru performanta motoarelor. Acest lucru ar accentua eficienta energetica si ar reduce emisiile de dioxid de carbon. Pentru ca publicul sa inteleaga usor acest concept de eficienta, este necesar sa limitam cantitatea de combustibil sau de energie consumata de un pilot pe parcursul cursei.

Din motive de costuri, tehnologiile ar putea fi limitate in functie de natura campionatului respectiv", se arata in comunicatul de presa al FIA.

Forul mondial considera ca sistemul KERS reprezinta un element fuindamental pentru viitorul Formulei 1. Totusi, FIA crede ca cel mai potrivit sistem pentru recuperarea energiei nu este cel pe baterii, utilizat in 2009 de Ferrari, McLaren, BMW-Sauber si Renault, ci cel bazat pe volantul motorului. Un astfel de sistem este dezvoltat in prezent de Williams, fara ca echipa britanica sa il fi utilizat pana in prezent.

"Sistemele de recuperare a energiei sunt fundamentale pentru viitorul industriei auto, inclusiv pentru hibrizi. Sporturile cu motor pot avea o contributie folositoare in ceea ce priveste dezvoltarea acestora. Tehnologii precum volantul motorului reduc dependenta de baterii", se mai precizeaza in comunicatul FIA.

Actualul regulament al motoarelor este valabil pana in sezonul 2012 inclusiv, moment in care expira si Acordul Concord semnat recent de echipele din Formula 1.

FIA a anuntat anterior ca incepand din 2013 regulamentul motoarelor va fi schimbat radical, acestea fiind primele informatii oficiale legate de acest regulament.

Via | James Allen

Comentarii (10)

  • Monoposturi ecologice...
    FIA ar putea sa incerce prin 2020 inlocuirea combustibilului ca factor de propulsare al monoposturilor, cu montarea unor catarge pe monoposturi astfel incat acestea sa poata folosi forta de propulsie generata de adierea vanturilor ... si uite asa se mai pot schimba si locatiile de desfasurare a curselor F1, cu locatii in zone de furtuni, uragane sau cicloane...!
    0 0
  • @hoyad - Monoposturi ecologice
    Foarte tare :)), mi-a placut gluma :)
    Dar sunt de parere ca totusi e o iniatiativa buna. Parca se tot plangea cineva ca nu-i progres cu inghetarea motoarelor
    0 0
  • grozav
    auzi limitare de combustibil in f1 :)))))) este cea mai tare faza
    0 0
  • @horted
    Mi-a placut remarca ta. Bravo Horica.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Prostii
    Ceea ce spune FIA este doar o tentativa de a manipula masele, nu are nici o treaba cu ecologia. Nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti dai seama ca CO2-ul este in cantitati foarte mari si problema nu sta in incetinirea producerii lui ci in cautarea unor metode de a-l folosi pentru alte procese. Glaciatiunea vine si nu exista nici o putere umana care sa opreasca acest lucru, iar asta stim cu totii. Natura nu poate fii stapanita, dar poate fii inteleasa, iubita si protejata.

    P.S. Pe viitor sigur vor exista curse cu masini (in diferite forme) alimentate energie solara, eoliana sau nucleara, dar asta nu inseamna ca Formula 1 trebuie sa fie una dintre ele. Toate sporturile sunt frumoase si toate au loc (sper sa nu aud iarasi nebuni cu joben discutand despre cat de extraordinar este acest sport. Extraordinare sunt doar fiintele umane, pentru ca doar noi ne putem depasii conditia umana).
    0 0
  • @WestMclaren...hoyad
    Probabil din neatentie ai crezut ca horted este una si aceeasi persoana cu mine (hoyad), dar iti multumesc tie si lui Cyrus pentru aprecierea comentariului meu (putin offtopic, dar nu am putut sa ma abtin...!) si nu ma supar defel...!
    0 0
  • @hoyad
    Ai dreptate,nu am fost atent. Scuze, dar chiar mi-a placut ce ai scris.
    0 0
  • guawar
    FIA...cine e asta?
    Sa ne mai scuteasca astia!!Probabil..din 2011 ..nu o sa mai privesc F1...deja devine cursa de biciclete sau trotinete..restrictii ..restrictii..restrictii...OMENIREA EVOLUEAZA....vreau un raspuns sau un motiv concret-aceste restrictii nu duc cumva la involutie!?..ca sa nu mai zic de spectacol!!Trebuia sa-i lase pe toti..sa-si puna ce motoare vor..ce rorti vor..si ce benzina si cata vor...duc dorul la F1 de pina in 2007..hmmm
    0 0
  • restrictii-2013
    n-am nicio indoiala ca tovarasii ingineri vor gasi resurse sa conceapa/produca motoare cel putin la fel de performante ca cele existente.Restrictiile,daca sunt bine gandite,stapanite,pot genera "explozia" altor tehnologii,nu cred ca vor merge forever cu actualele masinute:).Singura observatie ar fi ca termenul dat,2013 este usor optimist.Glumita lui hoyad e faina:)..cine stie..
    0 0
  • hoyad
    NOTA 10, PENTRU POSTARE
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru