Massa, cel mai bun timp in prima zi de teste de la Valencia

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 01.02.2010
Felipe Massa a stabilit cel mai bun timp in prima zi de teste de la Valencia si l-a devansat pe Michael Schumacher cu aproape patru zecimi de secunda.

Sapte echipe din Formula 1 au luat startul in prima sesiune de teste din aceasta iarna pentru a pregati in mod corespunzator sezonul 2010 al Formulei 1.

Pe o vreme frumoasa, dar relativ rece, Felipe Massa a dominat cea mai mare parte a zilei, iar in cele din urma a terminat pe prima pozitie a clasamentului dupa ce a fost cronometrat cu 1:12.574 in ultimele minute ale sesiunii. In plus, brazilianul a fost cel mai "harnic" pilot de pe circuitul de la Valencia, intrucat a parcurs nu mai putin de 102 tururi.

Marea surpriza a zilei a venit din partea celor de la BMW-Sauber, dupa ce veteranul Pedro de la Rosa a terminat pe locul 2 cu 1:12.784.

Asa cum era de anticipat, debutul lui Michael Schumacher la Mercedes GP a marcat un interes aparte pe circuit, iar germanul si-a facut aparitia pe pista in cursul dupa-amiezii, dupa ce l-a inlocuit pe coechipierul sau Nico Rosberg. Septuplul campion mondial a impresionat de la bun inceput prin timpii sai si in cele din urma a terminat pe locul 3 cu 1:12.947 dupa 40 de tururi, nu inainte ca un timp de 1:08:000 sa fie anulat din cauza scurt-circuitarii pistei.

Astfel, el l-a devansat pe Rosberg cu aproape o secunda si a demonstrat ca are inca abilitatile necesare pentru a concura la cel mai inalt nivel in Formula 1.

McLaren a terminat ziua doar pe locul 5 prin Gary Paffett, in timp ce Rubens Barrichello, clasat al 6-lea, a provocat singurul steag rosu al zilei dupa ce a oprit monopostul pe circuit.

Cel mai dificil debut in noul an l-a avut Scuderia Toro Rosso, care a pierdut cateva ore in urma unor probleme tehnice la cutia de viteze a noului STR5. Sebastien Buemi a parcurs 10 tururi in cursul diminetii si numai 8 in ultimele zeci de minute ale sesiunii, insa acest lucru a fost suficient pentru a-l depasi pe Robert Kubica, pilotul echipei Renault stabilind de altfel cel mai slab timp al zilei.

Iata clasamentul complet al primei zile de teste de la Valencia:

 Loc  Pilot  Echipa  Monopost  Timp  Diferenta  Tururi
 1  Felipe Massa  Ferrari  F10  1:12.574  
 102
 2  Pedro de la Rosa  BMW-Sauber  C29  1:12.784  0.210  74
 3  Michael Schumacher  Mercedes GP  W01  1:12.947  0.373  40
 4  Nico Rosberg  Mercedes GP  W01  1:13.543  0.969  39
 5  Gary Paffett  McLaren  MP4-25  1:13.846  1.272  86
 6  Rubens Barrichello  Williams  FW32  1:14.449  1.875  75
 7  Sebastien Buemi
 Toro Rosso
 STR5  1:14.762  2.188  18
 8  Robert Kubica
 Renault  R30  1:15.000  2.426  69
Taguri: Valencia, teste1

Comentarii (33)

  • ...
    Bravo Felipe. Totusi, mai important decat timpul lui Felipe este faptul ca monopostul a parcurs 102 ture. Sauber au facut o figura frumoasa astazi prin timpul lui Pedro si Schumacher (lupul) is back in business.
    0 0
  • da...
    doua motoare ferrari pe primele 2 locuri...frumos. oricum nu sunt chiar asa de importanti timpii. bv schumi. mai rapid decat rosberg. sincer nu ma asteptam. dar noh. bravo lui.
    0 0
  • Schumi
    Eu tin cu MS dar nu ma asteptam sa fie mai rapid ca Nico ami repede de primele 3 curse ale sezonului. Este intr-adevar talentat, dincolo de alte lucruri melacute din trecutul sau. Dar toata lumea le are. Sa fie o lupta curata si frumoasa anul acesta!
    0 0
  • salutare
    se poate observa din prima zi a TESTELOR(baga la cap NeoGalaxy,ca sunt teste),ca echilibrul intre echipele cu pretentii,este strans si se anunta un campionat foarte interesant.Daca stam si analizam si vedem temperatura aerului si cea a asfaltului de pe pista,vedem ca aceste conditii sunt cu totul speciale si ca nu ne vom confrunta cu astfel de temperaturi,pe nici un circuit,asta daca nu cumva in ultima zi de dinaintea sezonului adauga Bernie un nou circuit in padurile Scandinaviei:))
    0 0
  • Schumacher vs Rosberg
    Schumacher a fost mai rapid ca Rosberg pt ca a concurat in a doua jumatate a zilei, cand toti timpii au fost inbunatatiti. Totusi, putem spune ca este cel putin la fel de rapid ca Rosberg
    0 0
  • Massa
    Iar Massa se vede ca este flamand dupa curse :)
    0 0
  • teste
    ferrari, mclaren, mercedes confirma asteptarile, sauber surpriza, williams, renault si toro rosso in nota sezoanelor trecute.
    0 0
  • bravo felipe, bravo msc
    am incredere ca felipe va fluiera in campionat anul acesta, nimeni nu este la fel de rapid ca el in perioada asta. are o foame incredibila de victorie. Merita sa ia titlul alaturi de fratele Schumacher pe locul 2, iar la anul viceversa
    0 0
  • VOI ATI..
    ...remarcat ce slabi sunt timpii inregistrati de Renault!?asta chiar e motiv de ingrijorare,sper sa fie ceva pasager totusi!
    0 0
  • hai sa fim rezonabili
    Sunt cativa aici care se grabesc sa "proclame" campioni mondiali dupa prima zi de teste de iarna netinand cont ca mai avem un Red Bull si alti trei campioni mondiali care inca n-au testat. Pe langa asta, mai trebuie sa stim, sa putem face diferenta intre sesiunile de teste si cursele propriu-zise! Rezultatele testelor transmit niste semnale, nu certitudini! Iar cei care trebuie si sunt sa receptioneze aceste semnale si care pana la urma le transforma in certitudini sunt echipele tehnice, pilotii, nu noi. Entuziasmul este bun dar nu castiga curse:).Am mai spus, la Renault in afara de culoare nu am observat noutati, ar fi un argument..
    0 0
  • erata
    .."in masura"..
    0 0
  • X(
    si mp4-25 vad ca ii un esec, chiar daca nu la fel de mare ca mp4-24, dar nu se va bate pentru primele locuri. Indiferent ce scuze ar baga acuma Lowe sau Whitmarsh sa iti ia Massa aproape o secunda jumatate dupa ce no o mai condus in regim de cursa de mai bine de 6 luni II RUSINOS :( Nu inteleg ce a fost in capul lor cand in loc sa opreasca total dezvoltarea lui mp4-24 si sa se concentreze exclusiv pe mp-25 tot au pierdut vremea inbunatatind masina din 2009. Schumacher a facut doar 40 de tururi pe cand Paffet aproape 100 si tot i-a luat aproape o secunda. Sa le fie rusine la toti inginerii Mclaren, doi ani la rand sa faca o mizerie de masina. Bine ca eu imi mananc nervii pentru prostiile facute de ei.. da ce pazesc acolo din octombrie de nu au scos o masina super-competitiva X(
    0 0
  • fan schumi
    :) ce am scris acum de o ora... vine schumi si duce tot ..GO SCHUMI
    0 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    Pai acu' cateva zile iti doreai sa moara "capra vecinilor" de la Ferrari:)...eu iti spun sa tii aproape de Mclaren ca-si revin maine;)
    0 0
  • @diesel08
    Isi poate reveni datorita talentului lui Lewis, dar in nici un caz nu poate recupera 1,5 secunde fata de Ferrari :(( totusi Paffet a mai condus masini de Formula 1 plus ca in simulator el a petrecut cel mai mult de-a lungul anului. O sa fie cu minim jumatate de secunda mai lenti ca Ferrari si Mercedes... pacat :(
    0 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    Daca esti credincios si revii la sentimente mai bune si vis a vis de rivalii de "moarte", poate cine stie:)..
    0 0
  • :)))))))))))))))))))))
    revin revin doar sa mearga masina maine :))
    0 0
  • O Fi Ceva......
    MS are cota cea mai mica la castigarea campionatului. Aia de la pariuri stiu ei ceva.
    0 0
  • ctlnmihai
    Massa, cel mai bun timp in prima zi de teste de la Valencia
    Eu cred ca timpii celor de la Mercedes si Mclaren sunt mai aproape de realitate.in orice caz nu putem vorbi de pe acum de un campion mondial, deoarece zic eu se vor bate cel putin 4 echipe la titlu
    0 0
  • ....
    tulai astia mah...ce va impacientati... a fost doar o simpla zi de teste.a cum fanii mclaren in general spun ca masina lor este un esec. nu ai de unde sa stii. de unde stiti voi ce cantitate de benzina a avut paffet. de unde stiti voi ce cantitate de benzina a avut massa? de unde stiti ce cantitate de benzina a avut schumi. hai sa o lasam balta baieti. daca voi asa credeti inseamna ca sunteti slabi. @luchian da? dar ei de unde stiu? i-au montat la schumi un v10 in loc de v8 si noi nu stim? hai sa fim seriosi. pronosticuri se pot da dupa terminarea sesiunilor de teste. si cel tarziu dupa primele 2 curse.
    0 0
  • Mclaren_Mircea_1984
    Stai linistit prietene , habar n-avem de programul echipelor sau nivelul de combustibil , la teste conteaza kilometrajul efectiv parcurs crede-ma! :) adica fara probleme tehnice etc...
    0 0
  • @scuderia
    exact asa se prezenta Mclaren si in testele de la Barcelona de anul trecut. Erau cu o secunda jumate sau doua mai lenti decat masinile din fata, si exact asa a stat treaba si in prima parte a sezonului. Nu mi-s deloc dragi Ferrari, dar recunosc ca mam inselat in privinta stregiei lor. Au facut bine ca au oprit orice dezvoltare a F60 la sfarsitul lui iulie si sa se concentrez total pe F 10. Mclaren a pierdut vremea aiurea, pentru ca nu prea folosesc nimic din cele invatate cu m4-24 si dezvolatarea lui pana la Singapore in septembrie 2009. Poate maine Lewis demonstreaza ca totul a fost doar rezultatul lipsei de valoare a lui Paffet.
    0 0
  • @Jolerto
    Stiu asta ca normal nu ar trebui sa fie foarte relevante, mai ales chiar prima zi de teste, dar stii cum se zice: dupa ce te-ai ars odata sufli si in iaurt :) si suflu de numa pentru ca februarie anul trecut mclaren erau la fel de dezastruosi, lucru care s-a pastrat si in curse. Sunt extrem de nervos pentru ca ma tem sa nu fie aceleasi semnale ca anul trecut. Lewis chiar a zis, ca i-a pierit zambetul dupa primele tururi cu mp4-24, si ca si-a dat seama ca masina efectiv nu are suficienta apasare aerodinamica.
    0 0
  • nu inteleg
    mai Mircea nu te inteleg!il compari pe Paffet,un pilot de DTM,cu Massa un pilot de Formula1,si spui ca juma de secunda e mult???stai sa vina Button si Hamilton la volan si dupa aceea sa ne pronuntam!oricum anul trecut au venit de la 2 secunde fata de Brawn,asa ca 0.500 pe tur sau 1 secunda e un fleac in momentul actual de dezvoltare al masinii!!!
    0 0
  • @mad79
    Paffet a mai condus si in testele din decembrie si mereu in perioadele de teste a condus masina Mclaren. Eu imi doresc din tot sufletul sa ai tu dreptate si sa fie asa sa ai gura de aur cum s-ar zice :) Astept cu infrigurare timpii lui Lewis de maine.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @F10-A
    Distractiva versiunea asta, sa-l vedem maine pe Fernando la treaba, de abia astept sa vad B-ul la munca.
    0 0
  • NeoGalaxy-"A"-uri, "B"-uri:)
    pe Fernando miercuri:), iar versiunea "B"...inca se lucreaza:). E logic, pana nu stii precis cat si ce stie "A"-ul..:), cine stie, poate e mai buna ca "B"-ul..
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Diesel
    Maine testeaza tot Felipe? Mah sa fie... asta chiar nu o stiam :)
    0 0
  • @NeoGalaxy
    Se mai intampla :D Oricum decizia a fost luata ieri deoarece Felipe avea experienta cu F60 , pur si simplu pentru compararea carecteristicilor 2 monoposturi.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @F10 vs F60
    Nu cred ca tine de experienta, tine de accident. Comparatia F60 vs F10 nu prea conteaza dar un Felipe apt de condus zic eu ca este hotarator. Eu asa m-am gandit cand a zis Diesel ca maine conduce tot Felipe. Si pe site Felipe zice ca mai putea conduce inca 100 de tururi deci cred ca asta a fost strategia testului de astazi si probabil si de maine. Desi secondar ramane rolul de testare al masinii, evident.
    0 0
  • ora?
    La ce ora sunt testele de astazi? Ar fi prea mult sa intreb unde pot fi vazute?
    mersi
    0 0
  • teste
    Ora 10. http://www.f1-direct.com/include/livegp/we/temp/essais.php
    http://directo.thef1.es/tests/
    http://www.f1today.nl/live-update/2010/02/01/circuit-de-la-comunitat-valenciana
    nu stiu daca exista un streaming..
    0 0
  • erata
    ora 11, ora Romaniei
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru