McLaren speră să evite penalizarea lui Hamilton în Coreea de Sud

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 12.10.2010
McLaren este încrezătoare că Lewis Hamilton nu va suferi o nouă penalizare pe grila de start după ce a identificat problema la cutia de viteze.

Lewis Hamilton a fost nevoit să suporte o penalizare de 5 poziţii pe grila de start a Marelui Premiu al Japoniei după ce a înlocuit cutia de viteze înainte de calificări.

Chiar dacă a utilizat o unitate nouă în cursă, britanicul a avut noi probleme după ce a rămas în imposibilitatea de a selecta a treia treaptă de viteze. Potrivit primelor analize, cutia de viteze a lui Lewis Hamilton a înregistrat o defecţiune la "dog ring", o componentă care sincronizează trecerea de la o treaptă de viteze la alta.

"Suntem încrezători că problema poate fi rezolvată pentru Coreea de Sud fără o penalizare de 5 poziţii pe grila de start. Pentru ultimele 3 curse trebuie să ne asigurăm că vom avea o fiabilitate de 100%. Vom continua să forţăm dezvoltarea monopostului. Nu exista niciun motiv pentru care să nu luptăm pentru titlu în Abu Dhabi", a declarat britanicul.

Whitmarsh se referă la articolul 28.6 litera d din Regulamentul Tehnic al Formulei 1, care prevede ca echipa poate efectua modificări la "dog-ring" fără că pilotul să fie penalizat pe grila de start.

"La fiecare eveniment (n.r - un eveniment cuprinde, în acest caz, ultima sesiune de antrenamente, calificările şi cursa), sigiliile pot fi rupte o dată sub supraveghere în orice moment înainte de a doua zi de antrenamente, pentru unicul scop de a schimba raportul de transmisie şi "dog ring-urile".

Competitorii trebuie să anunţe delegatul tehnic al FIA privind raportul de transmisie pe care intenţionează să-l utilizeze în cel mult două ore de la finalul celei de-a două sesiuni de antrenamente", se precizează în articolul 28.6 litera d din Regulamentul Tehnic.

Pe de altă parte, publicaţia irlandeză Manipe F1 susţine că McLaren poate înlocui cutia de viteze fără ca Hamilton să fie penalizat pe grila de start. Sursa citată afirmă că Hamilton a utilizat în Japonia o cutie de viteze de rezervă care, potrivit articolului 28.6 litera a din Regulamentul Tehnic, poate fi înlocuită după încheierea cursei cu o cutie de viteze nouă fără impunerea unei penalizări pe grila de start.

"Dacă un pilot utilizează o cutie de viteze de rezervă va fi penalizat cu 5 poziţii pe grila de start pentru acel eveniment. [...] Orice cutie de viteze de rezervă [...] va fi necesară doar pentru participarea în evenimentul aflat în discuţie", se precizează în Regulamentul Tehnic al Formulei 1.

Noţiunea de "cutie de viteze de rezervă" a fost introdusă de FIA cu scopul de a reduce numărul unităţilor alocate de echipa pentru un pilot.

În mod normal, piloţii ar trebui să utilizeze o cutie de viteze vineri, una pentru calificări şi cursa şi să aibă încă una de rezervă. Totuşi, potrivit regulamentului, cutia de viteze de vineri joaca rol şi de cutie de viteze de rezervă, ceea ce înseamnă că dacă Hamilton a concurat în cursa cu cutia de viteze de vineri nu va fi penalizat pe grila de start din Coreea de Sud dacă utilizezeaza o unitate nouă.

Via | GMM | Manipe F1

Comentarii (3)

  • Niculae
    Am gasit ceva interesant... probabil ignorat de baietii de la Manipe F1:

    "http://formula1.automarket.ro/stiri/hamilton-penalizat-cu-5-pozitii-pe-grila-de-start-de-la-suzuka-33805.html"

    McLaren nu i-au schimbat cutia de viteze in timpul P1 sau P2 ci dupa P3... inaintea calificarilor care nu s-au mai tinut sambata. Dar oricum... dupa P3. Practic... cutia de vineri nu este cutia de vineri.

    Cel putin asa spun baietii de la McLaren, dupa cum puteti vedea in citatul de mai jos:

    " "În ultima sesiune de antrenamente am observat o presiune anormală a uleiului cutiei de viteze la monopostul lui Hamilton, pe care am crezut că am corectat-o înainte de sesiunea de calificări de sâmbătă după-amiază. "În această după-amiază, când am pornit de mai multe ori monopostul lui Hamilton în pregătirea calificărilor, am devenit conştienţi că simptomele erau mult mai rele decât am diagnosticat iniţial, iar mai târziu am luat decizia de a schimba cutia de viteze înaintea calificărilor şi a cursei de duminică. Prin urmare, Hamilton va primi o penalizare de 5 poziţii pe grila pentru cursa de duminică", a declarat un purtător de cuvânt al echipei McLaren."

    Practic, litera a, nu se mai aplica dar varianta oferita de litera d... este valabil. Exista si varianta de a schimba cutia de viteze cu treapta stricata cu cea care avea probleme cu nivelul uleiului, si aici nu este nici o penalizare.
    5 3
  • Stefan
    topurile mclaren
    O echipa de top cu masini de top si fiabilitate de top.Toate sunt de top.Pacat de Button.
    7 4
  • Niculae
    @Daniel: Haide sa-ti spun ceva comic... am avut dreptate. Evident ca nu ma puteam certa cu acei fani McLaren (care stiu totul, doar fac parte din comunitatea aia elitista), dar... sa vezi comedie... am verificat raportul oficial FIA :)))))

    "http://www.fia.com/en-GB/mediacentre/f1_media/Documents/jpn-race-report.pdf"

    Dar... ce stiu baietii de la FIA in comparatie cu fanii McLaren... niste diletanti astia de la FIA. Oare are curaj... cineva... sa-si ceara scuze? .... Nah... este prea ignorant.
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru