OFICIAL: Jean Todt este noul presedinte al FIA!

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 23.10.2009
Jean Todt a fost ales vineri in functia de presedinte al FIA, dupa ce l-a invins pe contracandidatul Ari Vatanen cu 135 de voturi la 49.

Federatia Internationala de Automobilism si-a desemnat vineri noul presedinte, dupa o domnie de 16 ani a lui Max Mosley. Preferatul cluburilor auto afiliate la FIA a fost Jean Todt, care a primit nu mai putin de 135 de voturi.

Contracandidatul sau, fostul campion mondial de WRC Ari Vatanen, a fost agreat de numai 49 de cluburi auto. Astfel, Todt a castigat detasat alegerile, primind girul a aproape 75% dintre cluburile auto care au avut drept de vot.

Succesul francezului se datoreaza cel putin partial sprijinului neconditionat oferit de Mosley inca dinainte ca acesta sa isi anunte oficial intentia de a candida la functia suprema in cadrul FIA.

Noul presedinte are dificila misiune de a gestiona Formula 1, pe langa celelalte competitii afiliate la FIA, dar si alte ramuri ce vizeaza protectia mediului inconjurator sau siguranta rutiera. Cea mai importanta competitie a sporturilor cu motor a fost bulversata in ultimii ani de numeroase scandaluri, care au debutat cu celebrul caz de spionaj la echipei McLaren impotriva celor de la Ferrari in 2007.

A urmat apoi scandalul Crashgate, cand Renault a regizat un accident in Marele Premiu al statului Singapore pentru a favoriza victoria lui Fernando Alonso. Pe de alta parte, echipele au fost la un pas de parasirea in corpore a competitiei la jumatatea acestui an, Ferrari&Co. fiind nemultumiti de regulamentele tehnic adoptate de forul mondial.

Desi este cunoscut in primul rand pentru performantele obtinute la Scuderia Ferrari alaturi de Michael Schumacher si Ross brawn, Todt s-a bucurat de succes si in alte competii. Nascut in 1943 in Franta, Todt a fost copilot in WRC si a castigat titlul constructorilor cu echipa Talbot Lotus, inainte de a se retrage din activitate in 1981.

Un an mai tarziu, Todt a fondat Peugeot Talbot Sport si a devenit directorul sportiv al echipei, castigand doua titluri mondiale la constructori si doua titluri mondiale la piloti, precum si patru Raliuri Paris-Dakar. Ulterior, a devenit director sportiv la Peugeot-Citroen, castigand cursa de 24 de ore de la Le Mans in 1992 si 1993.

In 1993 Todt a facut pasul spre Formula 1, reusind sa ii aduca la Ferrari pe Michael Schumacher si Ross Brawn.

Scuderia a obtinut sub comanda sa 13 titluri mondiale, dintre care 6 consecutive la constructori intre 1999-2004, dar si 98 de victorii. De asemenea, Schumacher a cunoscut gloria la Ferrari castigand cinci titluri mondiale consecutive intre 2000-2004. Totusi, aceasta perioada a fost marcata de numeroase controverse privind modul in care Ferrari a impus ordine de echipa in detrimentul aspectului sportiv al competitiei.

Todt i-a predat stafeta lui Stefano Domenicali incepand din 2007, francezul parasind complet compania in martie 2009.

Via | FIA

Taguri: FIA, Todt, Vatanen, alegeri

Comentarii (14)

  • .....
    F1 s-a dus pe P..A
    0 0
  • alegeri
    cred ca e bine ca a castigat un om care chiar cunoaste domeniul auto ff bine. eu ma bucur, poate se schimba si in F1 ceva, inspre bine.
    0 0
  • FELICITARI TODT !!
    Cu siguranta majoritatea echipelor vor avea asigurate viitorul in F1 cu TODT alaturi ( printre care stim noi care -cea cu un calutz :)))))
    0 0
  • alegeri
    asa e, poate mai e loc si de BMW ??/??//!@!!!!!!!
    0 0
  • nasol cred...
    Si asa erau favorizati Ferrari acum ca e si BOSS hmmmm.....sunt curios sezonul viitor cum va fi cu o conducere total Ferrari.....
    0 0
  • TOPLI
    Pai si RON DENISS de ce nu a candidat ca sa fie favorizari MC LAREN ? tot favorizati ferrari,,,,,,,,ce treaba are frate , eu sper sa aiba desi nu cred, din 2007 pana acuma s-au schimbat multe
    0 0
  • Jean TODT
    FIA nu se ocupa doar de F1.
    Alegerea este foarte inspirata. Are experienta in sporturile cu motor , si anii petrecuti la Ferrari il recomanda ca un bun manager. Mult succes.
    PS: oricine cred ca s-ar descurca mai bine decat Max sau Bernie.
    0 0
  • @bubulea
    Ron Denis a marturisit, ca nu va candida, deoarece in cazul in care va castiga, cu siguranta va favoriza McLaren. El macar o recunoscut.
    0 0
  • @alecstm
    ... pai bravos, si-a recunoscut lipsa de profesionalism :) todt a castigat prea multe trofee cu prea multe echipe ca sa-si poata da seama ca favorizarea ferrari i-ar aduce numai deservicii! si oricum, cei 2 nu sunt echivalenti, la urma urmei todt a fost un simplu angajat ferrari pe cand dennis este co-proprietar mclaren...
    0 0
  • ctlnmihai
    BurningFlame
    Lipsa de profesionalism din partea lui Ron Dennis??? Mai citeste si tu putin cv-ul lui Ron Dennis si pe cel al lui Jean Todt....
    0 0
  • BRAVO
    Forza Scuderia ! Forza Jean Todt !
    0 0
  • ceau
    cea mai proasta alegere!!!!
    0 0
  • mda "buna" alegere...
    poate incepand de anul viitor ferrari sa inceapa campionatul cu +50 puncte sau celelalte echipe de la -50. Om trai si om vedea cat va fi de impartial dar ... atatia ani in sanul ferrari nu cred sa nu lase urme. Parerea mea era sa se aleaga cineva neutru tocmai pentru a evita astfel de speculatii.
    0 0
  • Ptr admini
    Azi dimineata am citit pe un crol la Realitatea TV ca FIA intentioneaza sa investeasca 180 de mil. de euro ptr constructia unui circuit de F1 in comuna 23 August din jud Constanta.Asta ar fi o veste extraordinara ptr Romania daca informatia se dovedeste a fi reala.Va rog sa confirmati sau sa infirmati acest lucru din sursele dvs.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru