OFICIAL: Sebastian Vettel se retrage din Formula 1 la sfârșitul acestui an

de Tiberiu Safta
Joi, 28.07.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastian Vettel, fostul campion mondial de Formula 1, și-a anunțat oficial retragerea. Pilotul Aston Martin tocmai și-a deschis cont pe Instagram pentru a-și anunța retragerea din competiție la finalul acestui sezon.

După o perioadă lungă de zvonuri, Sebastian Vettel a anunțat oficial că se va retrage din Formula 1 la sfârșitul lui 2022. Anunțul a fost făcut de către cvadruplul campion mondial pe noua sa pagină de Instagram, deschisă în această dimineață.

„Am avut privilegiul de a lucra cu mulți oameni fantastici în Formula 1 în ultimii 15 ani”, a declarat fostul campion mondial. „Decizia de a mă retrage a fost una dificilă pentru mine și am petrecut mult timp gândindu-mă la aceasta; […] îmi este foarte clar pentru mine că, fiind tată, vreau să petrec mai mult timp cu familia mea”, a mai adăugat pilotul german.

Sebastian Vettel a debutat în Formula 1 în 2007 pentru echipa BMW Sauber ca înlocuitor temporar pentru Robert Kubica în Statele Unite. Acolo a adunat primul său punct în prima sa cursă, iar câteva etape mai târziu a trecut la echipa Toro Rosso.

Talentul lui Vettel a fost confirmat în 2008, atunci când a obținut prima sa victorie la Monza pe ploaie, fiind singura victorie pentru Toro Rosso.

În 2009 a trecut la echipa mare, Red Bull, acolo unde s-a luptat pentru titlu împotriva lui Jenson Button și a terminat pe locul 2.

Primul titlu l-a obținut în 2010, reușind să-i învingă pe Fernando Alonso, Mark Webber și Lewis Hamilton în ultima cursă din Abu Dhabi. Vettel a dominat în 2011 pentru a câștiga al doilea titlu.

Cel de-al treilea succes l-a obținut în 2012 după o lungă bătălie cu Fernando Alonso, iar în 2013 a câștigat cel de-al patrulea și ultimul său titlu. În acel an, Vettel a câștigat 13 curse, dintre care 9 au fost consecutive, un record care rămâne în picioare și astăzi. De asemenea, Sebastian Vettel deține, în continuare, recordul pentru cel mai tânăr campion mondial din istorie.

Trecerea la epoca hibridă nu a fost una de succes pentru Vettel. El a părăsit Red Bull la sfârșitul lui 2014 după un sezon fără victorii și a trecut la Ferrari în 2015. La echipa italiană, Vettel s-a luptat pentru titlu în 2017 și 2018, fiind bătut de Lewis Hamilton.

Vettel a plecat de la Ferrari la sfârșitul lui 2020 și a trecut la Aston Martin, acolo unde este în prezent.

În total, Sebastian Vettel a obținut 53 de victorii, fiind doar în spatele lui Lewis Hamilton și Michael Schumacher la acest capitol. El a obținut 57 de pole-uri, 122 de clasări pe podium și, bineînțeles, 4 titluri mondiale: 2010, 2011, 2012 și 2013.

Deocamdată, Aston Martin nu a anunțat cine îl va înlocui pe Vettel în 2023.

via Formula 1

Comentarii (29)

  • Adrian Dumbraveanu
    Eu ma bucur, omul are familie si prioritatile se schimba in viata odata cu trecerea anilor plus ca a obtinut de toate si are pagina lui in istoria sportului. Plus ca in felul asta nu il mai injura si blameaza toti ratatii care nu au facut nimic in viata lor. Si comenteaza in fata blocului cu o punga de seminte intr-o mana si un pet de bere in cealalta.
    23 14
  • @Adrian Dumbraveanu
    Hmmmmm..."Plus ca in felul asta nu il mai injura si blameaza toti ratatii care nu au facut nimic in viata lor."- made in Costel
    O fi luat decizia asta probabil după ce s-a văzut în cursa din Franța, la ieșirea din ultimul viraj din cursă, cât de aproape era să-l pupe-n dos pe colegul de echipă ce nu l-a lăsat să-l depășească. :))
    13 29
  • Nu am fost fan Vettel recunos cat timp s-a luptat cu Ferrari, insa ptr simplul fapt ca il respecta pe Michael Schumacher m-a facut sa-l apreciez si sa-l respect. Si da, merita sa castige un titlu mondial cu echipa Ferrari, insa ca si Charles s-a faultat singur de multe ori si asta l-a costat.
    Si cand ma gandesc ca Mammilton vrea sa mai faca 100 de curse ....
    25 35
  • Cred că este cel mai bun lucru pe care putea să-l facă Vettel. Și mai cred că ar fi trebuit să-l facă imediat după ce a plecat de la Ferrari. Ar fi evitat dezastrul de la Aston și cei doi ani de chin.
    Păcat de el și de talentul său incontestabil. Păcat că, asemeni altor piloți celebri, a fost restricționat de un stil de pilotaj foarte specializat, căruia i-a dat de cap doar Newey.
    În rest, stimă și respect pentru un cvadruplu campion, al treilea din istorie în privința palmaresului.
    23 5
  • E o glumă, cum să se retragă un campion la anii ăștia. Mai ales cu atâtea oferte. Se bat atâtea echipe pe el și el se retrage, mare tragedie.De n-ar face și Hamilton la fel că dă faliment F1!
    8 29
  • @ DAV Le-a luat fraierilor de la Ferrari și Aston o „Căruță de bani”. Nici acum nu pleca dacă mai găsea fraieri! A fost alt german cu onoare care s-a retras după ce a ieșit campion, chiar având contract cu Mercedes. La Vettel nu e cazul.
    4 28
  • În ultima vreme...
    A cam luat discursul și temele globaliștilor și aberațiile utopice cu schimbarea climatică (vedeți declarațiile de la testul cu combustibilul "eco" făcut de curând). Din punctul ăsta de vedere...hai pa !
    11 29
  • @Sumi7
    Mi-e mila de tine si de cei care ti-au dat like.
    13 28
  • Oricum eram un pilot slab si prost crescut.
    15 31
  • M..E vettel
    Adios Trompetel!
    15 32
  • Campionul ăla "cu onoare", de care zici tu, s-a retras de frica presiunii puse de Lulu pe el ! Știa câte bătăi luase și câte urma să încaseze ! Mai lasă-mă cu onoarea nemților.
    6 22
  • Ar fi bine să vorbim de cursa care vine. Vettel e istorie de mult. Mai sunt câțiva care a mai păcălit unele echipe și le ia banii. Un om cu bun simț știe că „fiecare lucru la timpul său trebuie făcut”. Pentru cei care mi-au dat mânuțe roșii- La ce echipă să se ducă? Cine î-l mai ia? Repet, e istorie de mult! Adevărul doare uneori.
    7 31
  • De unde apare tentația asta de a comenta fără să stăpânești niciun limbaj de comunicare?
    OK, se retrage ratatul cvadruplu campion mondial Vettel. Tu când treci pe la școală?
    21 11
  • Artistule, cine a spus că nemții(toți) au onoare? Crezi că Vettel nu știa ce v-a face la Aston Martin? Și ăla care știa că-l v-a bate „LuLu” cum zici tu putea să ia banii de la Mercedes dar conștiința și onoarea este înțeleasă doar de cei care o au. Lulu NU!
    5 23
  • Probabil sunt și eu un „analfabet funcțional”!
    3 21
  • Agramat 100%. Nimic nu-ți iese.
    Vettel a luat titlul de 4 ori. Ferrari s-a chinuit să nu-l lase să mai câștige niciun titlu.
    14 9
  • M..E vettel
    Fanii fetitei sunt ocupati cu dislike-uri fara numar.
    Alonso a pierdut titlul in 2012 pentru ca Mumacher s-a dat la o parte sa treaca fetita. Cica merita un titlu cu fierari ... nu merita titluri nici cu RB. Mumacher si fetel au intrat intentionat in altii. De aici vine respectul si aprecierea lui Sumi7. Spune-mi cu cine tii si eu am sa-ti spun cine esti. Trisator la trisator trage. Aveti liber la dislike-uri..
    16 25
  • M..E vettel
    Se retrage sa-si pazeasca nevasta si sa creasca copii altuia... o fi el gay dar coarnele tot dor.
    10 25
  • Inca un pilot talentat care nu obtine rezultate din cauza masinii subperformante.
    14 5
  • De fapt trebuia să anunțe „Pentru la anul nu mai am contract. N-am reușit să mai păcălesc pe nimeni. MULȚUMESC FRAIERILOR!”
    6 17
  • Adrian Dumbraveanu
    Si primul comentariu s-a adeverit pe deplin daca te uiti la cele de dupa......:))))
    Am intrat de curiozitate ca sa ma conving de nivelul unora de pe aici.....
    12 3
  • Inexplicabilu
    Citind comentariile de mai sus, mi-am amintit vorbele lui Enzo Ferrari din documentarul despre anii 50 si pilotii Ferrari decedati in acea perioada: italienii pot ierta criminali, infractori, tradatori, pe toti cei care le fac rau. O singura categorie nu o vor ierta vreodata: pe cei care au succes!
    Vettel, ca si Alonso, Hamilton etc., vor ramane in istorie, in timp ce voi nu veti trece de nivelul tastaturii de care va folositi ca sa improscati veninul invidiei si frustrareaunei vieti marunte!
    17 6
  • Ave Cezar
    A fost campion de 4 ori fratilor, ca acum se vede ca un activist in mai multe domenii....asta e.
    Probabil ca daca avea masina sa se lupte la titlu, poate vorbea mai putin despre mediu, incalzire globala sau altele.....sau poate nu.
    Nu vad parearea lui Costel sau a exprimato sub alt nume.
    Cat despre cursa de la Hungaroring, Ferrari are prima sansa dar daca ploua in calificari se pot schimba lucrurile.
    12 0
  • @Inexplicabilu
    Înainte să scoți așchia din ochiul altuia, scoate bârna din ochiul tău! Altfel nu poți decât să aduci la cunoștință că deșteptul știe că e prost dar prostul se va considera mereu deștept.
    2 13
  • @Inexplicabile hai să-ți explic eu. Alonso și Vettel au venit la Ferrari cu speranța că pot repeta povestea Schumacher. N-a fost să fie, ghinion! Alonso a găsit o echipă care avea alt favorit, Massa, pe care îl găsise și Kimi „licențiatul”. Că de aceea l-au licențiat pe el și l-au păstrat pe favoritul Massa. Vettel în schimb de la început și până la sfârșit a fost tratat ca pilot1. A ratat deoarece nu rezistă la stres, este prea emotiv. Nu contează ce spunea Enzo, contează echipa. Echipa o vezi și tu ce face că doar nu ești cretin.
    6 14
  • @Sumi7
    Hamilton nu Mammilton. Iar Vettel a pilotat prost la Ferrari prin urmare nu merita nimic. Titlurile nu se dau pomana. Germanul a castigat ce merita sa castige.
    Recordurile exista ca sa fie depasite. Hamilton nu i-a facut nici un rau lui Schumacher. Asa cum a scris si Inexplicabilu aceste comentarii pline de venin arata cat de mici sunteti.
    11 10
  • Omu’
    Ce-i drept, Vettel a avut destule greșeli de pilotaj de-a lungul carierei, mai ales cât timp a fost la Ferrari (S
    6 4
  • Omu’
    Nu știu de ce Automarket nu mi-a generat și restul comentariului.

    Ce-i drept, Vettel a avut destule greșeli de pilotaj de-a lungul carierei, mai ales cât timp a fost la Ferrari (Sbinalla), dar este un pilot foarte bun, având 4 sezoane câștigate pe merit, zic. Din nefericire, ultimele sale 3 monoposturi au subperformat.
    6 4
  • Deci Vettel si-a facut cont de Instagram doar ca sa isi anunte retragerea, wow! :))
    N-am inteles niciodata de ce marile vedete trebuie sa vina cu astfel de discursuri lacrimogene, poetice, filosofice, de speaker motivational wannabe. Pe Vettel chiar nu il prinde rolul asta.

    Inainte sa aplaudam si sa venim cu elogii, hai sa ne amintim de acel Vettel din perioada tilturilor cu Red Bull, cum arata provocator degetul aratator pe podium, cum striga ca apucatul prin radio sa fie dat Webber la o parte din fata lui si in general ce atitudine trufasa avea, cum a inceput sa ia niste batai, cum a devenit environmentalist, meditationist, moralist, activist si multe altele. Si inca ceva, pentru cunoscatori: a inceput sa devina iubit mai ales de media britanica din momentul cand nu a mai reprezentat un pericol pentru Hamilton. Altfel, propaganda aia din vara lui 2020 ca "un cvadruplu campion mondial nu merita tratat astfel", era sa-l lase fara volan in F1 pe Sergio Perez, ca s-a dat lumea peste cap ca Vettel sa ramana in F1.

    Nu a fost vreun mare campion, cu toate titlurile lui, e o insulta ca are la fel de multe campionate si mai multe victorii decat Alain Prost. Cum e o insulta si ca Hamilton e la fel fata de Schumacher. Ultimii 12 ani de F1 au fost crunti cu astia doi supraevaluati luand majoritatea titlurilor.
    8 19

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru