Poveştile Formulei 1: Copilăria lui Ayrton Senna

de Daniel Popescu
Miercuri, 18.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ayrton Senna a avut un handicap locotomor misterios, însă a dus o copilărie obişnuită presărată cu numeroase năzbâtii în Sao Paulo, un oraş unde era înconjurat de sărăcie.

Esential 1960 este anul in care s-a nascut Ayrton Senna
În 21 martie, Ayrton Senna ar fi împlinit 55 de ani. Aceasta este povestea primilor săi ani de viaţă. Fără karting, fără Formula 1.

Tu cât de multe lucruri îţi aminteşti din primii 4-5 ani de viaţă? Foarte puţine, nu-i aşa? Este perfect normal: undeva spre vârsta de 7 ani, toţi copii încep să manifeste ceea ce se numeşte "amnezie infantilă" şi uită anumite aspecte din anii precedenţi.

Totuşi, ştim că jumătate dintre celulele creierului uman se dezvoltă în primii 5 ani de viaţă, iar antrenarea acestora este esenţială pentru dezvoltarea viitoare a copilului. Cu alte cuvinte, un om se formează în bună măsură în primii ani de viaţă, în funcţie de mediul în care trăieşte, de educaţia pe care o primeşte acasă sau de modul în care interacţionează cu alţi copii.

Te-ai întrebat vreodată în ce condiţii cresc copii din ţările mai puţin dezvoltate şi cum reuşesc părinţii să-i educe pe cei născuţi în America de Sud? Să luăm un exemplu: Sao Paulo, un oraş cosmopolit, cu pături sociale diferite, în care bogaţii convieţuiesc cu săracii. Un oraş în care a văzut pentru prima oară lumina zilei şi Ayrton Senna da Silva.

Ayrton Senna a provenit dintr-o familie bogata

Context istoric: Sao Paulo, un oraş industrial

Începând din 1956, oraşul a cunoscut o puternică dezvoltare industrială.


La fel ca multe alte oraşe din Brazilia, Sao Paulo a fost fondat în 1554 de preoţi misionari sosiţi din Portugalia şi alte ţări europene şi a devenit gazdă numeroşilor exploratori veniţi să prospecteze interiorul ţării. După perioade dominate de frenezia pentru aur, zahăr şi cafea, Sao Paulo şi-a câştigat indepedenţa de Portugalia în 1822, moment din care oraşul a început să se dezvolte progresiv.

Începând din 1956, oraşul a cunoscut o puternică dezvoltare industrială datorită politicii lui Juscelino Kubitschek de Oliveira, unul dintre cei mai apreciaţi preşedinţi din istoria Braziliei. Strategia acestuia a generat o nouă pătură socială în Sao Paulo, formată în special din oameni de afaceri. Printre aceştia se număra şi Milton da Silva, proprietar a numeroase terenuri, dar şi a unei fabrici în oraş.

Naşterea lui Ayrton Senna

Ayrton Senna şi-a petrecut primii ani de viaţă la numai 100 de metri de Campo de Marte, o zonă în care familia da Silva opera un parc aeronautic şi primul aeroport al oraşului.


Statutul social i-a permis lui Milton da Silva să aibă parte de o viaţă semnificativ mai bună decât cea a celor mai mulţi locuitori din Sao Paulo. Este şi motivul pentru care al doilea copil al său, Ayrton Senna, s-a născut la maternitatea Pro-Matre din Santano, un cartier select din partea de nord a oraşului în care în prezent există nu mai puţin de cinci universităţi.

Împreună cu tatăl său Milton, dar şi cu mama sa Neide Senna da Silva şi cu sora sa Viviane, Ayrton Senna şi-a petrecut primii ani de viaţă în casa bunicului său din partea mamei, Joao Senna. Locuinţa acestuia era amplasată la intersecţia străzilor Aviador Guilherme şi Gil Santos Dumont, la numai 100 de metri de Campo de Marte, o zonă în care familia da Silva opera un parc aeronautic şi primul aeroport al oraşului, construit încă din 1922. Mai târziu, avea să împartă camera cu fratele său mai mic, Leonardo Senna.

Ayrton Senna, impreuna cu tatal sau

Probleme locomotorii în primii ani de viaţă şi porecla Beco

La vârsta de trei ani, Ayrton Senna avea probleme chiar şi cu urcarea scărilor din casă.


După ce a învăţat să meargă şi să vorbească, Ayrton Senna s-a făcut imediat remarcat.
Era un băiat atletic, care obţinea performanţe importante în gimnastică şi alte sporturi, însă în acelaşi timp era privit drept un ciudat de către prieteni pentru că avea o coordonare slabă a mişcărilor locomotorii.

La vârsta de trei ani, Ayrton Senna avea probleme chiar şi cu urcarea scărilor din casă. Îngrijorată de situaţie, familia l-a dus la spital pentru a-i efectua o electroencefalogramă (EEG), însă toate analizele au indicat faptul că este perfect sănătos.

Părinţii lui au decis să-l poreclească Beco, cuvânt care în limba portugheză înseamnă alee, drum sau cale, în timp ce în limba spaniolă reprezintă o formă a verbului "becar", care insemana a "subvenţiona".

Ayrton Senna alaturi de tatal sau

A căzut din maşină şi s-a murdărit cu noroi

Portiera nu era închisă corespunzător şi s-a deschis, iar Beco s-a dezechilibrat şi a căzut în noroi.


Ca orice copil, Ayrton "Beco" Senna a fost implicat în numeroase scene amuzante, iar mama sa Neide Senna da Silva îşi aminteşte cu nostalgie de multe dintre ele. De exemplu, în timp ce se pregăteau să se urce în maşina familiei pentru a merge la ziua de naştere a unor veri pe o vreme ploioasă...

"Era plin de noroi. Beco a fugit înaintea tuturor, a deschis portiera, a intrat pe locul şoferului şi a început să se legene sprijindu-se de portieră. Dar portiera nu era închisă corespunzător şi s-a deschis, iar Beco s-a dezechilibrat şi a căzut în noroi. Viviane şi Leo (n.r - sora şi fratele lui Ayrton) s-au prăpădit de râs, dar eu nu m-am amuzat prea tare, pentru că a trebuit să-l duc în casă şi să-l pregătesc din nou", îşi aminteşte mama lui Ayrton Senna.

Ayrton Senna alaturi de mama lui

Mărul Albei ca Zăpada

A trebuit să plecăm la jumătatea filmului pentru ca Beco să mănânce un măr exact ca cel pe care l-a văzut în film.


Cu altă ocazie, Neide Senna da Silva şi-a dus toţi cei trei copii la cinematograf, la filmul "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici". Vizionarea a decurs bine până în momentul în care vrăjitoarea otrăveşte un măr pentru Albă ca Zăpada.

"Beco a spus că vrea acel mar. I-am şoptit că îl va avea mai târziu, dar după două minute a ţipat şi mai tare: "'Vreau acel mar!'. I-am spus să aştepte şi că după film îi voi cumpăra câte mere vrea. Bănuiesc că nu am fost prea convingătoare, pentru că a început din nou să ţipe: 'Vreau acel măr acum!'. Prin urmare, a trebuit să plecăm la jumătatea filmului pentru ca Beco să mănânce un măr exact ca cel pe care l-a văzut în film", povesteşte ea.

Petrecere de pomină cu necunoscuţi

Am mers de-a lungul străzii, am sunat la sonerii şi am invitat toţi copii care stăteau acolo la petrecerea mea.


La împlinirea vârstei de şase ani, familia a decis să organizeze o petrecere aniversară pentru Ayrton. Trecuseră deja doi ani de la ultima petrecere, întrucât viitorul pilot fusese pedepsit pentru diverse lucruri, însă mama sa a considerat că în ultima perioadă se purtase suficient de bine pentru a merita o aniversare mai specială.

"Mi-a spus că vrea o petrecere mare. Nu putea fi una mică, trebuia să fie uriaşă. I-am spus că poate invita pe oricine, iar copiii au început să sosească pe la 16:30. Erau tot felul de copii, de toate vârstele, iar Milton a început să-i numere, dar a renunţat când a ajuns la 30. Milton i-a învăţat să joace săritura broaştei a ieşit haos. După ce a plecat toată lumea, l-am întrebat pe Beco de unde erau toţi prietenii lui.

Mi-a spus cu calm că, de fapt, 'nu cunoşteam pe toată lumea. Am mers de-a lungul străzii, am sunat la sonerii şi am invitat toţi copii care stăteau acolo la petrecerea mea'", spune mama lui.

Ayrton Senna, impreuna cu mama si sora lui

Religios de mic copil

Dorinţa de a mânca "acum" mărul pe care tocmai îl vasese într-un film la cinematograf sau de a avea parte de cea mai mare petrecere aniversară demonstrează măcar parţial determinarea copilului Ayrton "Beco" Senna de a avea totul şi de duce planurile la perfecţiune. Părinţii săi îi inspiră însă şi pasiunea pentru religie, care avea să devină mai târziu o componentă majoră a vieţii sale.

"Dumnezeu să-l protejeze de toate pericolele pe care le-ar putea întâmpina. Aceasta este cea mai mare temere a mea. Vreau să-i mulţumesc că este un fiu atât de bun", spunea mama lui Senna.

Paşii care l-au dus spre circuitele de curse

De ce să mai continui ca şofer dacă acest tânăr este la volan?


Ayrton Senna a urcat pentru prima oară într-un kart la vârsta de patru ani, iar la vârsta de şapte ani a învăţat pentru prima oară să conducă un Jeep în jurul fermei familiei sale, reuşind să schimbe vitezele fără a mai utiliza ambreiajul.

Întrucât şcoala şi circuitul de curse de la Interlagos erau amplasate în cealaltă parte a oraşului Sao Paulo, familia Senna a angajat un şofer care să-l transporte pe Ayrton, însă de cele mai multe ori cel care se afla la volan era chiar puştiul, care voia să ajungă mai repede la destinaţie. De altfel, unul dintre şoferii angajaţi şi-a dat demisia din această cauză. "De ce să mai continui ca şofer dacă acest tânăr este la volan?", spunea el.

Ayrton Senna, pasionat de mic de curse

O perioadă, Ayrton a urmat în paralel cursurile de la şcoală şi cele de karting. A studiat la liceul Rio Branco, pe care l-a absolvit în 1977, la vârsta de 17 ani, cu gradul 5 în fizică, iar ulterior s-a înscris pentru trei luni la un liceu unde studia administrarea afacerilor. S-a retras însă după numai trei luni, întrucât cursele ocupau deja primul loc în viaţa sa: talentul şi performanţele l-au propulsat treptat în Europa.

A ajuns în Formula 1, unde s-a transformat într-un personaj extrem de controversat: geniu al pilotajului, Senna era considerat în unele cercuri drept un tiran arogant şi un fanatic religios. Indiferent de faima de care s-a bucurat în Formula 1, de banii câştigaţi şi de femeile frumoase de care s-a înconjurat, Ayrton Senna nu a uitat niciodată de unde a plecat, în ciuda faptului că a făcut parte dintr-o familie bogată a Braziliei. "Oamenii bogaţi nu pot trăi pe o insulă înconjurată de sărăcie. Respirăm acelaşi aer. Trebuie să oferim o şansă fiecăruia, măcar o şansă minimală", spunea Senna într-un interviu acordat în 1993, cu numai un an înainte de sfârşitul tragic.

Nu erau vorbe aruncate în vânt: după moartea sa s-a descoperit că, pe parcursul carierei, donase milioane de dolari pentru a ajuta copiii săraci din Brazilia. În 1994, sora sa Viviane a fondat Institutul Ayrton Senna, prin care până în prezent a sprijinit financiar peste 2 milioane de copii brazilieni.

Pentru toate acestea, dar şi pentru multe altele, muito obrigado, Beco!

O parte dintre copiii sprijiniti de Institutul Ayrton Senna

Comentarii (6)

  • Frumos...!! A avut talent de mic, dar si sustinere financiara din partea familiei.
    27 0
  • FIIND UN FAN AL SPORTURILOR CU MOTOR IN SPETA FORMULA 1 . ACEST PILOT PT MINE A REPREZENTAT VARFUL EVERESTULUI. DESI PANOPLIA CAMPIONILOR ESTE MARE NIMENI DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE NU VA ,,FI,, CA EL. CARISMA ,TALENT .DETERMINARE , FORTA = AYRTON SENNA.
    25 2
  • Inca o data se dovedeste ca aici, pe automarket F1, merita sa intru pentru ca am ce citi. Multumesc Daniel!
    9 2
  • Scorpionul.negru
    Ce soarta pe el.....pacat. Avea multe de aratat.
    5 0
  • Cand spui Senna, spui: formula1.
    3 1
  • Poate cel mai carismatic pilot al formulei1.nu ii iau din merite lui senna dar cred ca totusi f1 nu poate exista fara ferrari.iar schumacher a scos echipa de la mijlocul plutonului si impreuna cu jean todt au scris poate cea mai de succes perioada din punct de vedere al nr de spectatori si telespectatori.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru