Poveştile Formulei 1: fotbalistul Michael Schumacher ar fi putut să joace în Liga Campionilor

de Daniel Popescu
Miercuri, 08.01.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Michael Schumacher şi-a câştigat reputaţia în Formula 1, însă germanul joacă ocazional fotbal într-o ligă regională din Elveţia şi a refuzat la un moment dat o ofertă de a evolua în Liga Campionilor, cea mai importantă competiţie europeană intercluburi.

Esential 2008 este sezonul in care Michael Schumacher ar fi putut juca fotbal in Liga Campionilor
Michael Schumacher este unul dintre cei mai buni piloţi din istoria Formulei 1 şi deţine o mare parte dintre recordurile competiţiei, printre care se numără cele şapte titluri mondiale sau cele 91 de victorii acumulate pe parcursul unei cariere impresionante.

Germanul este recunoscut nu numai pentru performanţele sale de pe circuit, ci şi pentru modul în care înţelegea să-şi facă meseria, de la participarea activă la teste şi până la oferirea unui feedback esenţial inginerilor într-o perioadă în care tehnologia computerizată nu era încă atât de dezvoltată precum în prezent.

Formula 1 nu reprezintă însă singurul sport pentru care Schumacher a dezvoltat o pasiune. Pe timp de iarnă, acesta a făcut o tradiţie din petrecerea sărbătorilor pe pârtiile de schi, astfel că a ajuns chiar să achiziţioneze o cabană în staţiunea montană Meribel din Alpii francezi. Slalomurile de pe pârtie s-au oprit brusc la sfârşitul anului trecut, în urma unui accident în care s-a lovit puternic la cap, germanul fiind în prezent internat în stare critică într-un spital din localitatea franceză Grenoble.

Mulţi încearcă să explice pasiunea lui Schumacher pentru schi prin nevoia de adrenalină, însă fostul pilot de Formula 1 apreciază în egală măsură şi sporturile mai puţin periculoase, aşa cum este fotbalul.

Schumacher a practicat fotbalul inclusiv pe ploaie

UN NEAMŢ CARE IUBEŞTE FOTBALUL ENGLEZ

Rivalitatea fotbalistică dintre Germania şi Anglia este documentată încă din 1899, atunci când cele două naţionale au jucat patru meciuri amicale în cadrul unui turneu internaţional. Respectându-şi statutul de inventatoare a fotbalului, Anglia a umilit atunci Germania cu 13-2, 10-2, 6-0 şi 7-0, iar pe parcursul deceniilor care au urmat nemţii au devenit principalii adversari ai englezilor în fotbal, rivalitatea fiind apoi accentuată de evenimentele din Al Doilea Război Mondial.

Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe Michael Schumacher să fie un suporter fanatic al fotbalului englez, pe care îl urmăreşte mai mult decât pe cel din ţara sa natală. Crescut de mic ca fan al echipei germane Koln aflată la numai 25 de kilometri de Kerpen, localitatea sa natală, Schumacher a dezvoltat o pasiune pentru celebrul fotbalist Alan Shearer.

Inevitabil, pasiunea s-a extins asupra celor de la Newcastle, echipa pentru care juca Shearer la vremea respectivă.

După ce a ajuns la Ferrari, Schumacher a început să aprecieze şi Juventus, echipa italiană care foloseşte un echipament asemănător cu cel al echipei Newcastle: tricouri cu dungi verticale albe şi negre.

Lui Schumacheri-a placut atat de mult fotbalul, incat a inceput sa-l practice la nivel de amator

ACTE DE CARITATE ÎN FOTBAL

Urmareste Automarket
Schumacher nu este însă genul de persoană care se rezumă la urmărirea meciurilor echipelor favorite. Treptat, germanul a început să practice acest sport la nivel de amator şi, pe baza reputaţiei câştigate în Formula 1, s-a implicat activ în numeroase activităţi caritabile.

Pe parcursul celor cinci ani în care a câştigat tot atâtea titluri mondiale în Formula 1 pentru Ferrari (2000-2004), Schumacher a donat peste 50 de milioane de dolari în scopuri caritabile, cele mai mari sume fiind cele rezultate în urma unor meciuri de fotbal amicale.

Cel mai cunoscut dintre acestea este probabil "Meciul împotriva sărăciei" de pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid din luna decembrie a anului 2004. Atunci, Schumacher a fost singurul jucător care a jucat câte o repriză pentru fiecare dintre cele două echipe: la "Ronaldo şi prietenii" i-a avut drept coechipieri pe Ronaldo, Luis Figo, Iker Casillas, Roberto Carlos şi dublul campion mondial de raliuri Carlos Sainz, în timp ce la "Zidane şi prietenii" evoluau Zinedine Zidane, David Beckham, Raul sau tenismenul Rafael Nadal.

La Meciul impotriva saraciei, Schumacher a fost coechipier cu Ronaldo

FOTBALIST ÎNTR-UN CAMPIONAT REGIONAL DIN ELVEŢIA

La fel ca mulţi alţi sportivi, Schumacher a ales să locuiască în Elveţia pentru a plăti mai puţine taxe decât în ţara sa natală.

Rezident în ţara Cantoanelor din 1992, germanul locuieşte în localitatea Goland din cantonul Vaud pe malul Lacului Geneva, iar pasiunea sa pentru fotbal a fost speculată din plin de echipa elveţiană FC Echichens, care are stadionul la numai 25 de kilometri distanţă.

Schumacher a ajuns astfel să joace ocazional meciuri oficiale pentru FC Echichens într-o ligă regională numită "Asociaţia fotbalistică din cantonul Vaud" şi chiar şi-a trecut numele pe lista marcatorilor.

Iată unul dintre golurile marcate de el:

A REFUZAT SĂ JOACE ÎN LIGA CAMPIONILOR

În 2008, prestaţiile lui Schumacher din fotbalul elveţian au atras atenţia echipei Murata, campioana statului San Marino, care urma să joace în primul tur preliminar din Liga Campionilor, cea mai importantă competiţie intercluburi din Europa.

Nu cred că vom reuşi să-i aducem, dar ar fi o plăcere să putem conta pe ei. Ar fi ceva care ar da prestigiu clubului nostru şi statului San Marino.

Massimo Agostini
Antrenor Murata
Echipa a vrut să dea o lovitură de imagine prin recrutarea lui Schumacher în cele două meciuri cu campioana Suediei, IFK Goteborg, dar miza în acelaşi timp şi pe semnarea unei înţelegeri cu celebrul fotbalist Romario. Chiar dacă ambiţiile celor de la Murata păreau fanteziste, echipa reuşise cu un an în urma să-l convingă pe internaţionalul brazilian Aldair să joace împotriva finlandezilor de la Tampere.

"Nu cred că vom reuşi să-i aducem, dar ar fi o plăcere să putem conta pe ei. Ar fi ceva care ar da prestigiu clubului nostru şi statului San Marino. Prin urmare, vom încerca să-i aducem măcar pentru retur, întrucât trebuie să luăm în calcul şi birocraţia", preciza atunci Massimo Agostini, antrenorul echipei Murata.

În cele din urmă, Schumacher a refuzat oportunitatea de a juca fotbal în Liga Campionilor, fără să ofere o explicaţie pentru care a luat această decizie. Schumacher a continuat însă să joace fotbal la nivel de amator, în special atunci când a avut ocazia de a participa la acţiuni caritabile.

În prezent, "cariera" sa în acest sport depinde de modul în care va decurge starea sa de sănătate în urma accidentului suferit la schi, însă mai important decât fotbalul este acum lupta pentru supravieţuire pe care septuplul campion mondila de Formula 1 trebuie să o câştige.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru