PREVIEW Australia 2010: Cine va reusi sa invinga Ferrari?

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 25.03.2010
Red Bull, McLaren si Mercedes spera sa intrerupa dominatia aparenta a Scuderiei Ferrari inceputa in acest sezon.

Dupa cursa lipsita de sare si piper din Bahrain, fanii Formulei 1 spera ca Marele Premiu al Australiei sa readuca spectacolul pe circuit. Atmosfera generala de la Melbourne va fi una mult mai prielnica pentru sporturile cu motor, intrucat Formula 1 este foarte populara la Antipozi, iar sansele de a vedea o cursa plina de suspans sunt sporite de natura circuitului stradal.

In plus, Australia va demonstra daca Ferrari si Red Bull raman principalele candidate la titlul mondial, daca McLaren a reusit sa rezolve slabiciunile evidentiate in calificari si, nu in ultimul rand, daca Mercedes GP va fi capabila sa lupte victorie cu Michael Schumacher.

PREDICTII

Prima cursa a noului sezon a confirmat ca Ferrari, Red Bull Racing, McLaren si Mercedes GP sunt echipele care vor fi capabile sa lupte pentru titlul mondial in acest sezon. Principala intrebare pentru cursa din acest weekend este daca Red Bull Racing se va razbuna pentru problemele tehnice de la Sakhir si va reusi sa se impuna la Melbourne in fata celor de la Ferrari. Desi au avut la randul lor probleme la motoarele lui Fernando Alonso si Felipe Massa, Ferrari nu a inregistrat probleme tehnice in cursa.

Pe de alta parte, McLaren si Mercedes GP se numara printre echipele care au fost nevoite sa modifice designul dublului-deflector in perspectiva acestei curse in urma unei solicitari venite din partea FIA, la fel ca si Renault si Force India. Echipa indiana are la randul ei misiunea de a demonstra ca locul 9 obtinut de Vitantonio Liuzzi in Bahrain nu a fost o intamplare.

STRATEGII DE CURSA

Pneurile vor juca si in acest weekend un rol crucial.

Spre deosebire de anul trecut, Bridgestone ofera pilotilor pneuri soft si hard, de consistenta mai dura decat cele super-soft si medium. Teoretic, ambele tipuri de pneuri ar trebui sa ofere posibilitatea unor stinturi lungi, astfel ca strategiile de cursa ar putea fi diversificate.

CIRCUITUL ALBERT PARK DIN MELBOURNE

Melbourne

Spre deosbire de Sakhir, circuitul stradal Albert Park se preteaza accidentelor, asa cum a fost cazul si in anii precedenti. Zonele de esapare in afara circuitului sunt restranse, iar intrarea in anumite viraje se face prin franre agresiva, ceea ce va duce la cresterea spectacolului comparativ cu prima cursa. Astfel, in cazul unor accidente, aparitia safety car-ului pe circuit devine foarte probabila, iar diferentele dintre piloti se vor pastra in anumite limite.

Iata un tur virtual de pista pe circuitul Albert Park din Melbourne la volanul unui monopost Williams:

 

DATE CIRCUIT

 Lungime tur  5303 m
 Tururi parcurse  58
 Distanta totala  307.574 km

 

DATE TEHNICE

 Consum de combustibil*  2.36 kg / 5 km
 Timp pierdut din cauza benzinei  0.07 secunde pe tur
 Viteza maxima  303 km/h
 Viteza medie  225 km/h
 Temperatura ambientala  24 grade Celsius
 Temperatura pistei  32 grade Celsius
 Timp pierdut pe linia boxelor  17.9 secunde
 Lungimea liniei boxelor  280 metri
 Safety Car (medie)  1.5 pe cursa

 

REZULTATE IN ULTIMII 5 ANI

Trei dintre cei patru campioni mondiali prezenti pe circuit in acest sezon au castigat cate o cursa in ultimele cinci sezoane.

Este vorba despre Fernando Alonso, Lewis Hamilton si Jenson Button, in timp ce celelalte doua victorii au fost trecute in conturile lui Giancarlo Fisichella si Kimi Raikkonen.

 Sezon  Castigator
 2005  Giancarlo Fisichella (Renault)
 2006  Fernando Alonso (Renault)
 2007  Kimi Raikkonen (Ferrari)
 2008  Lewis Hamilton (McLaren)
 2009  Jenson Button (Brawn GP)

 

ALTE STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL AUSTRALIEI 

- In ciuda victoriei obtinute in Bahrain, Ferrari nu a mai obtinut niciun pole position de la Marele Premiu al Braziliei din 2008.

- Ferrari conduce in topul echipelor care au obtinut cele mai multe victorii la Melbourne. Calutul Cabrat s-a impus de 6 ori si este urmata de McLaren, care a triumfat de 4 ori.

- Mark Webber are sansa de a deveni primul australian care castiga Marele Premiu al tarii sale.

- Pilotul care a castigat Marele Premiu al Australiei a devenit campion mondial in 9 dintre ultimii 12 ani si, de asemenea, in ultimii 4 ani.

PROGRAM

Iata programul complet al Marelui Premiu al Australiei, cu mentiunea ca acesta este afisat pentru fusul orar al Romaniei:

 Eveniment  Ziua  Ora
 Antrenamente libere 1  Vineri, 26 martie  03:30
 Antrenamente libere 2  Vineri, 26 martie  07:30
 Antrenamente libere 3  Sambata, 27 martie  05:00
 Calificari  Sambata, 27 martie  08:00
 Cursa  Duminica, 28 martie  09:00

 

Comentarii (10)

  • Melbourne
    Sper sa nu-i invinga nimeni:). Treaba dificila pentru noile echipe, foarte probabil sa vedem safety car-ul la munca. Deci, la noapte avem treaba:)
    8 4
  • NeoGalaxy
    Eu as miza pe o dubla Ferrari, doar ca nu stiu ordinea pilotilor. De urmarit baietii de la Force India si cei de la BMW si Lotus :P Un posibil abandon al unor piloti concurenti cine stie :P
    6 7
  • ...
    @admin. da cel care a castigat la melbourne a castigat si campionatul. dar in 2006 prima cursa a fost castigata tot de alonso la bahrain. mai tineti minte calificarile din 2006? un neamt, un brazilian si un spaniol.. ca si acum 2 sapt:D
    7 2
  • ....Red Bull
    ...pai daca nu avea probleme cu bujia, se pare, Vettel era castigator!
    7 2
  • NeoGalaxy
    Daca romanii erau altfel, Romania nu era o tara bananiera. Din pacate... daca si cu parca.... sunt intr-o barca care se cam scufunda si noi odata cu ea.
    2 3
  • ctlnmihai
    Australia 2010
    Red Bull e echipa de batut nu Ferrari
    5 1
  • Melbourne
    Cursa de debut a anuntat un sezon interesant. Imi place statistica pt GP-ul Australiei, insa nu cred ca Mark poate castiga cursa din tara sa. As miza pe colegul sau care a aratat ca e in forma maxima si cu sete de victorii (pacat de bujia buclucasa). Red Bull, Ferrari si McLaren sunt deocamdata 3 forte, urmate de Mercedes GP.
    6 0
  • "Red Bull Racing se va razbuna pentru problemele tehnice de la Sakhir"

    Interesant .... Pe cine se va razbuna??? pe/pentru problemele tehnice??

    "O expresie demna de retinut"
    2 1
  • Sebi !
    Sebi Vettel a incercat si anul trecut sa castige cursa asta.
    Eu cred ca anul acesta nu-i scapa.
    Cine pleaca din pole are sanse sa castige, si cum Sebi este rapid pe un tur.........
    2 3
  • Cum cine? Vettel şi Weber, adică Red Bull!
    Corect, nu?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru