Rosberg a obţinut în China prima victorie din carieră în Formula 1!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 15.04.2012
Nico Rosberg a câştigat Marele Premiu al Chinei după ce a profitat de o strategie cu numai două opriri la boxe şi de o eroare la ultimul schimb de pneuri al principalului său rival, Jenson Button.

Nico Rosberg a fructificat la maxim pole position-ul obţinut sâmbătă pe circuitul de la Shanghai şi şi-a adjudecat prima victorie din cariera în Formula 1, oferind totodată şi prima victorie pentru Mercedes de la revenirea în competiţie în 2010.

Germanul, care a avut nevoie de 111 curse pentru o asemenea performanţă, a fost singurul pilot din frunte care a optat pentru o strategie cu numai două opriri la boxe şi, chiar dacă a pierdut timp preţios pe al doilea stint, a obţinut o victorie confortabilă după ce principalul său rival, Jenson Button, a pierdut peste cinci secunde la ultimul schimb de pneuri.

Performanţa lui Rosberg a contrastat puternic cu abandonul suferit de coechipierul său Michael Schumacher în turul 13 din cauza faptului că i s-a permis să plece de la boxe înainte ca unul dintre mecanici să monteze corespunzător pneului dreapta-spate.

În plus, Mercedes va fi investigată după cursă de comisari pentru că mecanicii i-au permis lui Schumacher să plece prea devreme de la boxe.

După ce iniţial părea favorit la victorie prin prisma timpilor foarte buni obţinuţi în al doilea stint, Button a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul doi. Promovat în lupta pentru victorie după ce a urcat pe locul trei la start, pilotul echipei McLaren a fost nevoit să-şi croiască drumul spre podium din cauza erorii de la ultima intrare la boxe prin câteva dueluri spectaculoase cu Kimi Raikkonen şi Sebastian Vettel, urcând pe locul doi cu numai cinci tururi înainte de final.

Plecat doar de pe locul şapte al grilei de start în urma penalizării suferite după calificări, Lewis Hamilton a progresat până pe locul cinci în primul tur, l-a depăşit spectaculos pe Kimi Raikkonen în pitlane când cei doi au intrat simultan la boxe, iar cu două tururi înainte de final a trecut şi de Sebastian Vettel în lupta pentru locul trei, după ce anterior a avut şi un nou duel cu Felipe Massa.

Campioana mondială Red Bull Racing a reuşit să limiteze problemele din calificări şi a terminat pe locurile patru şi cinci prin Mark Webber şi Sebastian Vettel, nu înainte ca australianul să-l depăşească pe german chiar în finalul cursei în urma unui duel spectaculos.

Performanţa lui Vettel se justifică prin strategia cu numai două opriri la boxe, care i-a permis astfel să câştige şase poziţii comparativ cu locul de pe grila de start.

Lotus şi-a trecut în cont locul şase prin Romain Grosjean, în timp ce coechipierul său Kimi Raikkonen a terminat doar pe locul 14 în ciuda faptului că ocupa locul doi cu numai câteva tururi înainte de final.

Fostul campion mondial a avut însă probleme cu pneurile şi nu a mai reuşit să ţină pasul cu rivalii săi, rulând cu peste şase secunde mai lent decât aceştia.

Williams a punctat cu ambii piloţi prin Bruno Senna (locul 7) şi Pastor Maldonao (locul 8), în timp ce Fernando Alonso şi-a adjudecat două puncte prin locul nouă. Ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Kamui Kobayashi, în timp ce coechipierul său Sergio Perez a terminat doar pe 11 după ce la un moment dat devenise lider înainte de efectuarea ultimei opriri la boxe.

CHINA - REZULTATE CURSA

 1.  Rosberg       Mercedes                   1h36:26.929
 2.  Button        McLaren-Mercedes           +    20.626
 3.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    26.012
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +    27.924
 5.  Vettel        Red Bull-Renault           +    30.483
 6.  Grosjean      Lotus-Renault              +    31.491
 7.  Senna         Williams-Renault           +    34.597
 8.  Maldonado     Williams-Renault           +    35.643
 9.  Alonso        Ferrari                    +    37.256
10.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    38.720
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +    41.066
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    42.273
13.  Massa         Ferrari                    +    42.700
14.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    50.500
15.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    51.200
16.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    51.700
17.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:03.100
18.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 lap
19.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 lap
20. 
Pic Marussia-Cosworth + 1 lap 21. De la Rosa HRT-Cosworth + 1 lap 22. Karthikeyan HRT-Cosworth + 2 laps 23. Kovalainen Caterham-Renault + 3 laps Fastest lap: Kobayashi, 1:39.960 Not classified/retirements: Driver Team On lap Schumacher Mercedes 16 World Championship standings, round 3: Drivers: Constructors: 1. Hamilton 45 1. McLaren-Mercedes 88 2. Button 43 2. Red Bull-Renault 64 3. Alonso 37 3. Ferrari 37 4. Webber 36 4. Sauber-Ferrari 31 5. Vettel 28 5. Mercedes 26 6. Rosberg 25 6. Lotus-Renault 24 7. Perez 22 7. Williams-Renault 18 8. Raikkonen 16 8. Force India-Mercedes 9 9. Senna 14 9. Toro Rosso-Ferrari 6 10. Kobayashi 9 11. Grosjean 8 12. Di Resta 7 13. Vergne 4 14. Maldonado 4 15. Ricciardo 2 16. Hulkenberg 2 17. Schumacher 1

Comentarii (35)

  • CURSA ANULUI 2012!!!!
    22 7
  • Felicitari Rosberg!
    Incep prin a spune ca-mi pare rau de Schumi,mi-a placut cursa facuta de Rosberg,si imi pare rau de greseala lui Alonso pe finalul cursei,atunci cand l-a depasit Perez,totusi ma bucur ca a terminat in puncte,chiar daca putea sa treaca de Maldonado in final.De altfel imi pare rau si de Raikkonen,nustiu ce s-a intamplat pe final...oricum,felicitari Alonso,ai terminat in puncte cu o masina foarte slaba,eu te sustin in continuare!!
    23 7
  • victorie
    bravo!!!
    Rosberg a pilotat super.Sa vedem ce e in bahrain ca sigur acolo castiga or Rosberg ori schumi.Poate isi revine si FERRARI si iese pe podium(macar).
    15 9
  • aoleonso
    mega-giga-ultra-fenomenalul-merituosul spaniolas a terminat cursa pe un mega-giga-ultra-fenomenal-merituos loc 9 .. sau 10 sau 11... ; nici nu mai conteaza ...
    29 34
  • aoleonso
    exista unii jucatori de biliard fenomenali care dau lovituri spectaculoase cu manta. Exista un pilot de f1 "fenomenal" care da lovituri spectaculoase de cursa cu safety car-ul (cursa trecuta, singapore stiti voi care, etc.)
    23 24
  • hellboy
    Felicitari pe jumatate Mercedes Amg
    O cursa superba facuta de Nico, care a stiut sa gestioneze cursa de la cap la coada.
    Pacat de Schumi, care avea sanse reale la un podium.
    Oricum, diferenta enorma de la final fata de Button, e irelevanta tinand cont de problemele britanicului si de faptul ca a fost prins in acele 'clinciuri'.
    Felicitari McLaren, care cred ca are cea mai competitiva masina.
    Tinand cont ca-s fan Ferrari, mi pare rau enorm de echipa broscarilor, care inca nu reusesc sa fie in fata.... (speram, speram...)
    18 3
  • da, e adevarat ca greseste mult, dar si pentru ca are mult curaj. Compenseaza insa prin viteza. In ciuda problemelor pe care le-a avut, mai mult sau mai putin din vina lui, este totusi pe primul loc.
    Alonso este mai lent dar compenseaza prin prudenta. De aceea cand vine vorba care piloteaza mai aproape de limita monopostului raspunsul este Hamilton.
    13 3
  • hellboy
    in cursa de azi poate ca nu afost masina asa de rea, ca si in cursele trecute de fapt. Alonso nu a reusit decat 5 sec in fata completului iesit din forma Massa. In curand vom vedea dueluri spectaculoase intre cei doi pentru locul 14. Si nu, nu din cauza masinii...
    5 12
  • Lewis Hamilton
    Este noul lider al clasamentului la piloti, asa ca imi permit sa va anunt ca "he is the fastest man on the track"
    24 39
  • @Sepang 2012
    OHO ce surpriza a scos din jobenul lui fermecat Brawn, ce bine s-a descurcat Rosberg toata cursa, bravo lui! Cea mai frumoasa cursa de pana acum, cel putin ultimele 10 ture au fost marcare de multe evenimente care mai de care mai interesante. Cea mai interesanta cursa din sezon pana acuma! Bravo Rosberg, pacat de Schumacher dar deh se intampla. Baietii de la Ferrari au avut o prestatie nu neaparat dezamagitoare ci foarte dezamagitoare, imi este greu de crezut ca varianta B a monopostului poate schimba ceva dar sa vedem cursa urmatoare acuma. Bravo Rosberg, a venit si prima ta victorie :P
    10 6
  • X_zone
    HAMI HAMI HAMI
    ciocu miiiiiccccccc mic mic mic, adevaratul campion a revenit, hamiltooooooooooooooooon top of the class, restul ...ciocu miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic, el este adevaratul campioooon, restul ...la cotet.
    17 59
  • X_zone
    HAMI HAMI HAMI
    apropos ...schuipimacher, acolo este locul tau, pe araturaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    9 52
  • aoleonso
    @AndreiF1
    care Sepang dude? La culcarica, esti ramas in urma cam cu trei saptamani....
    11 8
  • @AndreiF1
    A trecut ceva timp de la Sepang....McLaren 2012 Constructor's Champions!!
    7 9
  • andrey_1293
    China 2012
    Intradevar cursa anului pana acum. N-am crezut ca dupa un inceput asa de plictisitor o sa fie un final cu sufletul la gura. Felicitari Rosberg care desi nu e obisnuit sa fie pe locul 1 a gestionat excelent cursa; am cam dat cu pumnii si picioarele in masa cand a abandonat Schumacher - mare pacat, avea sanse reale la podium si cu experienta lui ar fi facut o cursa frumoasa, numi place postura in care se afla in acest moment - este ultimul pilot in clasament care are puncte, desi in calificari a mers brici; sa speram ca se schimba lucrurile peste o saptamana. Button frumoasa cursa si Hamilton la fel. McLaren masina sezonului pana acum, Red Bull - un rezultat acceptabil avand in vedere de unde au plecat in cursa; Alonso o cursa frumoasa si el cu dueluri incitante - Massa nu s-a vazut; Williams m-a surprins cat de mult a tinut de locurile alea 7 si 8; Sauber cred ca putea mai mult iar Kimi - in 5 tururi a pierdut 12 locuri, pacat, as fi vrut sal vad in puncte. Problemele cu pneurile s-au vazut la el mai mult ca la Vettel. Per total o cursa geniala, sa vedem Bahrain. Numai bine!
    18 1
  • o cursa remarcabila prin faptul ca nu s-a reusit sa se creeze ecarturi intre masini. Daca ne uitam la grila din calificari au fost foarte aproape si acolo. Deci daca vrem spectacol, nu avem nevoie de kers si drs, ci de a inlatura turbulentele aerodinamice. Astfel ramane depasirea doar in seama pilotului.
    8 2
  • spledin mercedes
    broavo mercedes ferrari prastie
    8 8
  • cursa "anilor" as spune ... printre cele mai palpitante din ultimii ... 5 ani ?
    14 1
  • pachetul ferrari+alonso -> prastie. Pentru ca nu poate nimeni garanta cat din fiecare e cauza. ... Dar stim ca adevarul e pe undeva pe la mijloc, iar rezultatul se vede.
    4 15
  • John Doe
    e un nene pe acilea care incearca sa ne convinga:
    1) cand alonso merge prost => masina proasta
    2) cand alonso castiga un loc 1, 2 => talentosus in ciuda masinii proaste

    Este insarcinat cu improscarea cu noroi in masina Ferrari cand o comite Alonso. Da-i bataii neamule, mai povesteste, cum e cu masina?
    10 8
  • Anti Jhon Doe
    john doe
    Ca iti place sau nu ..Alonso e e pe locul 3 cu masina pe care o are.Deci da tot ce poate si si arata ca are clasa de campion..asa ca ciocul mic si joc de glezna mai john doeca....john doe te cheama .....:))))))))))))))
    11 9
  • @Davidenko
    Sunt de acord cu Davidenko,McLaren or sa fie suta la suta campioni la constructori,cât despre campionul din acest an,mizez pe Button(fiindcă are cea mai buna mașina si este mai disciplinat decât Ham).Anyway,eu îl susțin in continuare pe Alonso care,chiar dacă nu a fost in fata a avut niște dueluri frumoase in timpul cursei.
    6 3
  • Simona
    hamilton e o muratura, a reusit sa faca o cursa chinuita!
    si mai visa sa castige locul intai :))
    90% din punctele pe care le are se datoreaza masinii!
    8 18
  • John Doe
    Alonso cu masina pe care o are (ferrari, intotdeauna masina de top) si cu tot sprijinul echipei a stat aproape, la 5 sec de Massa. Dezvolta deja complexul Perez, a gafat lamentabil cand il urmarea mexicanul. Punctele cu care face caragata sunt din accidentul de la cursa trecuta. Cand incepi sa castigi doar accidental cam e cazu sa pui manusile de pilot in cui ....
    5 10
  • John Doe
    doare nenea, doare? Te-ai simtit atins?
    4 9
  • Anti John Doe
    Deci mai Jhon Doe ..ca Jhon Doe te cheama ca pe cai..:))))....daca tu consideri ca Ferrari au acuma o masina de top inseamna ca tu traiesti in alta lume si eu te las sa visezi ...tocmai cu un Ferrari deloc performant Alonso face treaba foarte, foarte buna.Il tot bagi pe Perez in fata dar .....nu are rost pt ca Perez are o masina cu mult mai buna ca si Alonso.Perez e acuma cam ca si Vettel in anii trecuti deci....cu o masina buna orice repetent de pilot face treaba cum a facut si Vettel, care de exemplu anul acesta este si va fi varza pt ca nu mai are o masina performanta si ca atare poti sa faci o paralela intre Perez si Vettel. Eu iti doresc o noapte buna si sa gansesti de 2 ori inainte sa scri ceva...noaptea e un sfetnic bun.Somn usor.
    9 11
  • John Doe
    da de unde stii tu nenea care ce masina are, cat de buna e una in comparatie cu alta. Eu vad doar pachetul masina+pilot pe unde este. Si da, pachetul Alonso+Ferrari a fost prastie astazi, cam la fel de prastie ca si pachetul Massa+Ferrari. Buuna treaba....
    1 0
  • Luminea D C
    rusine
    Rusine MERCEDES,
    9 6
  • Luminea D C
    RUSINE
    Rusine MERCEDES, va faceti vinovati de TENTATIVA DE OMOR CU PREMEDITARE! Bravo Schumi, l-ai protejat pe Rosberg la start, slava Domnului, ca nu ai patit nimic in momentul in care ai fost sabotat cu prinderea rotii! Pleaca de la MERCEDES cat mai ai timp!
    10 8
  • Norbert Haug
    felicitari rosberg pt locul 1 ,dar si pt schumi care chiar daca a iesit din cursa isi pastreaza calmul ( poate aparent ), dar cel mai fericit dintre toti a fost NORBERT HAUG. bravo lor, sper sa mai castige multe curse ..........
    2 3
  • Ovidiu
    Mercedes
    Se pare ca sloganul Mercedes: " The best or nothing" a fost indeplinit , Victory or DNF !

    O fi fost mana echipei ? (gluma)
    7 2
  • John Doe
    dap, face alonso treaba muuulta cu umilul monopost. Cam la 5 sec de Massa. Unde mai pui ca Massa nu si-a revenit dupa accident. Tinand cont de asta, Ferrari au cea mai slaba echipa de piloti din toata istoria sa. Si rezultatele sunt in conformitate cu asta.
    2 3
  • un ferrarist inrait
    cine e cel mai bun?
    desi il contesta multi ,se vede mana lui schumi la dezvoltarea masinii(sa ne amintim de perioada 96-99 la ferrari) ,chiar credeti ca rosberg e mai bun ca schumacher ? poate desi ma indoiesc ,mai are f multe de invatat
    si sa nu uitam de eroul ultimilor 3 ani vettel care acum este batut constant de webber,asa ca fiecare pilot are meritul lui nu doar ceea ce vedem noi in weekend-ul unei curse
    5 0
  • John Doe
    "asa e"... Ferrari e masina de locul 24, dar cu iscusinta-i nemarginita il urca alonso pana haaat, pe 9. Tare...
    0 2
  • ham ham
    jOHN dOE
    JoHn, johN, esti nemarginit de "iscusit"
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru