Statistici pentru Marele Premiu al Australiei

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 25.03.2009
Va prezentam cateva statisitici pentru Marele Premiu al Australiei care se va desfasura in acest weekend pe circuitul de la Albert Park.

Prima cursa a noului sezon competitional se apropie cu pasi repezi, iar pilotii, echipele, spectatorii si telespectatorii din intreaga lume asteapta cu sufletul la gura primele dueluri pe pista ale anului.

Pana atunci, iata cateva statistici legate de Marele Premiu al Australiei:

CAMPIONI:

La numai 24 de ani, Lewis Hamilton a devenit cel mai tanar campion mondial din istorie si al 30-lea pilot care castiga titlul in aceasta competitie. Englezul este al saptelea pilot care obtine trofeul suprem pentru McLaren. Campioana mondiala a constructorilor, Scuderia Ferrari, detine recordul in aceasta privinta cu 16 titluri mondiale. De asemenea, echipa lui Stefano Domenicali si-a adjudecat 8 titluri in ultimii 10 ani. Clasamentul este completat de Williams cu 9 titluri si McLaren cu 8.

VICTORII:

Fernando Alonso este pilotul de pe grila de start cu cele mai multe victorii, 21. Dublul campion mondial este urmat in acest top de Kimi Raikkonen cu 17 victorii, Felipe Massa cu 11 victorii si Lewis Hamilton cu 9.

Massa a castigat ultima cursa a sezonului 2008. Ultimul pilot care a reusit sa castige ultima cursa a unui sezon si prima cursa a sezonului urmator a fost Fernando Alonso, in 2005-2006.

MELBOURNE:

Castigatorul Marelui Premiu al Australiei a devenit ulterior campion in 8 din ultimii 11 ani. Ferrari este echipa cu cele mai multe victorii pe circuitul de la Albert Park (6), fiind urmata din top de McLaren cu 4 izbande. Ultimul pilot australian care a castigat Marele Premiu al Australiei este Alain Jones, la volanul unui monopost Williams in 1981. Mark Webber este singurul pilot care va concura in weekend in fata conationalilor sai.

DEBUTURI:

Sebastien Buemi, pilotul Scuderiei Toro Rosso, este singurul debutant in Formula 1 in acest sezon. Ultimul pilot elvetian care a concurat in Formula 1 este Jean Denis Deletraz in 1995, iar ultimul care a castigat puncte este Marc Surer in 1985. De asemenea, Brawn GP debuteaza in Formula 1 ca echipa, iar istoria Formulei 1 consemneaza doar trei echipe care au reusit sa castige prima cursa la care au luat parte: Alfa Romeo in 1950, Mercedes in 1954 si Wolf in 1977.

PILOTI:

Germania este cea mai bine reprezentata echipa din Formula 1, aliniind la start 5 piloti.

Este urmata dde Brazilia cu 3 piloti.

RECORD:

Jarno Trulli, pilotul echipei Toyota, va lua startul duminica in cursa cu numarul 200 a carierei.

Via | Reuters

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru