UPDATE 5: Kubica va lipsi întreg sezonul 2011 după un grav accident suferit în raliuri

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 06.02.2011
Robert Kubica a fost operat la umărul, mâna şi piciorul drept în urma unui grav accident suferit într-un raliu din Italia.

Robert Kubica a participat în acest weekend în Raliul Ronde di Andora, desfăşurat în apropierea oraşului italian Genoa, însă a suferit un grav accident chiar în prima probă specială a evenimentului.

Aflat la volanul unui model Skoda Fabia, pilotul echipei Renault a ieşit de pe traseu şi s-a izbit violent de un zid de beton de pe marginea drumului. Polonezul era conştient în momentul în care a fost scos din maşina avariată şi transportat de urgenţă cu un elicopter la spitalul Santa Corona.

Potrivit unor informaţii neoficiale, Kubica a suferit multiple fracturi şi traumatisme interne, iar unele publicaţii au avansat ipoteza că polonezul riscă să-şi piardă mâna dreaptă. Cu toate acestea, în acest moment nu există informaţii oficiale privind natura exactă a rănilor suferite de pilotul echipei Renault.

UPDATE 14:45

Tatăl lui Robert Kubica a precizat pe site-ul oficial al polonezului că rănile fiului său "arată urât", însă susţine că viaţa acestuia nu este în pericol. Potrivit unor informaţii suplimentare neoficiale, Kubica a suferit fracturi la ambele picioare şi la şold şi este în pericol să-şi piardă mâna dreaptă. Spitalul în care este internat va publica mai multe amănunte despre rănile sale la ora 17:00, ora României.

UPDATE 16:30

Potrivit ultimelor informaţii, Kubica a lovit zidul unei biserici, iar o parte din bariera de protecţie a acesteia a penetrat maşina în partea dreaptă. Acest lucru ar explica motivul pentru care polonezul s-a rănit pe partea dreaptă, şi nu pe partea stângă, acolo unde este poziţionată uşa maşinii.

Renault a anunţat oficial că Robert Kubica este operat în prezent în urma rănilor suferite la umărul, mâna şi piciorul drept, confirmând astfel speculaţiile lansate anterior de presa italiană.

"După numeroase verificări medicale în această dimineaţă, Robert Kubica a fost diagnosticat cu multiple fracturi la umărul, piciorul şi mâna dreaptă. În prezent este operat la spitalul Santa Corona din Pietra Ligure. Robert a suferit un accident la viteză mare în această dimineaţă în timp ce concura în Raliul Ronde di Andora.

Daniel Morelli, managerul lui Robert, va fi disponibil pentru presă în faţa intrării spitalului la ora 17:30 (n.r - ora României)", menţionează Renault într-un comunicat de presă.

UPDATE 17:10

Potrivit BBC, Kubica a mai suferit un grav accident de maşina ca pasager în 2003, când a fost de asemenea operat la umăr. În urma acelui accident, el a rămas cu mai multe şuruburi de titan în umăr, ceea ce ar putea complica şi mai mult situaţia sa actuală. De asemenea, polonezul a fost implicat într-un accident şi la Marele Premiu al Canadei din 2007, fiind indisponibil pentru o cursă după ce a lovit violent zidurile de pe marginea circuitului.

UPDATE 20:00

Potrivit reprezentaţilor spitalului, medicii au exclus ipoteza amputării mâinii drepte a lui Kubica, chiar dacă a pierdut foarte mult sânge, însă operaţia rămâne dificilă şi se va finaliza cel mai devreme la ora 21:00, ora României. De asemenea, medicii au rezolvat problema hemoragiei interne şi au confirmat că viaţa pilotului echipei Renault nu este în pericol. În acest moment este prematur că medicii să dea un verdict privind perioada de recuperare pe care polonezul va fi nevoit să o urmeze.

UPDATE 00:00

Deși circulația sângelui în mâna dreapta a lui Robert Kubica a fost reluată în urma operației care a durat șapte ore, medicii au anunțat că va dura cel puțin o săptămână până când se vor putea pronunța cu privire la succesul operației, una extrem de migăloasă. În plus, conform declarațiilor medicului care l-a operat, Kubica nu se va întoarce în cockpit decât peste cel puțin un an.

"Leziunile la nivelul nervilor sunt cele care pun sub semnul întrebării recuperarea funcțiilor motorii ale mâinii drepte. Recuperarea va fi relativ lungă și va dura probabil un an. A venit aici cu multiple traume și cu multe răni conexe. Cea mai bună previziune a mea este că Robert se va întoarce la pilotaj într-un an. Dar piloții sunt de obicei pacienți foarte speciali. Aceștia se însănătoșesc mai repede decât pacienții normali" a declarat Igor Rosello, doctorul care l-a operat pe Kubica.

Robert Kubica a fost vizitat în cursul serii la spitalul în care este internat de Fernando Alonso, cu care polonezul este prieten apropiat.

Ceilalți piloți de Formula 1, printre care se numără Jenson Button, Rubens Barrichello, Heikki Kovalainen sau Timo Glock, i-au transmis polonezului de la Renault mesaje de încurajare.

  • "Eram în primii patru kilometri ai primei probe speciale. Mă uitam la notițe și nu am observat că mașina a derapat. Doar după ce mașina s-a lovit de zid l-am văzut pe Robert ținându-se de braț. După câteva momente, și-a pierdut cunoștința" - Jakub Gerber, copilotul lui Robert Kubica. Acesta a scăpat fără să fie rănit.
  • Robert este o persoană pe care o iubim cu toții. Suntem foarte triști și șocați deopotrivă. L-am lăsat să concureze în raliuri deoarece asta îi place să facă. Raliurile sunt vitale pentru Robert și pentru psihicul său. În plus, vorbim de o înțelegere reciprocă. Cu toții știam riscurile la care se supunea. Dar nu am vrut un pilot care să fie robot sau un om de birou" - Eric Bouiller, șeful echipei de Formula 1 Lotus Renault

UPDATE LUNI, 7 FEBRUARIE 10:00

Kubica este în comă indusă după operaţie, iar doctorul a detaliat natura rănilor suferite de pilotul polonez. Detalii aici.

Starea maşinii pilotate de Robert Kubica după accident:

 

Polonezul este un împătimit al raliurilor şi a participat la numeroase evenimente de anvergură de acest gen, iar în luna ianuarie a fost nevoit să renunţe la participarea în Raliul Monte Carlo din cauza faptului că Renault nu i-a putut pune la dispoziţie o maşină din principala categorie.

Kubica ar fi trebuit să revină în cockpitul monopostul Renault în sesiunea de de teste de la Jerez programată în perioada 10-13 februarie.

Vom reveni cu amănunte pe măsură ce acestea vor deveni disponibile.

Via | Reuters | AFP | BBC Sport

Comentarii (57)

  • Andrei
    Kubica
    Pacat de Kubica! F1 pierde un adevarat show-man! Sa speram ca totul va fi bine pentru el!
    55 4
  • salutare
    extraordinar de mult ghinion,poate sa aiba Kubica!Il vedeam sigur,ca pe un viitor campion mondial.Ar trebui,la fel ca in cazul fotbalistilor,pilotilor de formula1,sa li se interzica participarea la anumite competitii sau pracyicarea unor sporturi cu grad de periculozitate,gen raliuri,motocros,etc
    Ar fi pacat sa se termione o asemenea cariera mullt prea devreme!
    41 1
  • Maşina Renault dădea semne de a fi bună. Anul acesta ar fi putut fi anul lui.
    32 1
  • Tracto
    doamne ajuta !
    Doamne ajuta sa revina in formula !
    46 0
  • Robert
    Eu nu cred partea cu posibilitatea amputarii, italienii sunt cunoscuti pentru exagerarile lor doar pentru a avea o stire cat mai bomba.
    In orice caz eu sper ca totul sa fie bine si Kubica sa isi revina si sa-l mai vedem in F1
    23 0
  • @Andrei
    sau @cupra_r
    am zis ca-ti voi da atitea negative cite si comentarii. Motivul e simplu, ceva din urma ai si te tin la ochi orice n-ai spune!!!
    5 16
  • cupra_r
    andrei
    andrei ma men!! eu m-am ofticat pt k am vazut negativ la comentul tau referitor la kubica!!! de aia m-am legat,nu de u!
    2 20
  • cupra_r
    pt andrei
    thanks man!!! nu de alta da ..chiar acum ma uit la DUMB@DUMBER
    1 20
  • Ciprian
    PAcat
    Pacat ca s-a intamplat acest lucru. A lovit zidul unei biserici din Genoa, deci una catolica, cum este si el. Hm. A avut si accidentul terbil din Canada. Dumnezeu vrea sa ii spuna ceva, fiindca totul are un rost, chiar daca uneori transcede ratiunea noastra. Dumnezeu sa il ajute!
    9 9
  • scuderia
    pacat...mare pacat. cum a spus cineva mai sus...anul acesta putea sa demonstreze multe. oricum dupa fracturile care le are mai bine de jumatate din sezon nu va participa. un pilot care ar putea profita de pe urma acestui accident ar putea fii hulkenberg. nu cred ca cei de la renault l-ar pune pe senna in masina cand un pilot de talia lui nico sa stea pe tusa. sau un heifeld. totusi sa speram ca starea lui nu este asa de grava precum se spune.
    13 0
  • Mavric
    Kubica
    Ma rog lui Dumnezeu sa nu pateasca omuletul asta ceva pt.ca F1 ar pierde un pilot de mare valoare! E o stire ce m-a lasat uimit si neincrezator pe moment lucru ce mi s-a mai intamplat doar la accidentul lui Massa si Schumacher(1999)...
    10 1
  • RaduFerrari
    Kubica
    mad79. Ferrari are stipulat in contract un paragraf unde pilotului i se interzice sa participe la alte competitii cu exceptia F1.
    7 1
  • Este foarte posibil
    să rateze debutul în noul sezon de Formula 1?

    Asta e din putul gandirii. Nu mai preluati toate prostiile unora sau altora. Generatia copy paste.


    Sa dea Dumnezeu sa isi revina si sa nu i se amputeze nimic. Corpul uman are capacitati nebanuite de refacere.
    10 6
  • RaduFerrari
    Kubica
    Va rata sigur tot sezonul.
    8 6
  • Robert Kubica
    Sper sa nu fie grav si sa se recupereze in totalitate. Asta e tot ce conteaza acum. Incerc un regret major..fara Robert pe grila, deschiderea sezonului va fi mult mai saraca.
    14 0
  • Kubica
    Mare păcat :(
    Îi urez să treacă cu bine peste această încercare grea, formula 1 are nevoie de un om de valoarea lui Kubica !
    10 0
  • @Sorin Blaj
    Operatii la mana dreapta si piciorul drept. Numai pentru recuperare va avea nevoie de saptamani sau luni bune. Hai sa fim seriosi, va fi o minune daca va fi pe grila de start in Bahrain.
    19 1
  • Kubica
    Am înţeles eu prost sau în filmuleţ au spus că i-a fost amputat un braţ? Este o certitudine sau o posibilitate? Ştie cineva?
    3 4
  • Doamne ajuta
    sa scape si fara traume grave ....ca din cate spun stirile e posibil nici sa nu mai urce in monopost anul asta
    7 0
  • Kubica
    Imi pare rau pentru el....dar la fel cum la Ferrari, Kimi nu primea voie sa concureze in raliuri, asa trebuia sa actioneze si Renault. Desi ii huleam la vremea respectiva pe cei de la Reanult ca nu-l lasa pe Kimi sa-si faca damblaua prin raliuri, ete ca stiau ei ce stiau. Cu siguranta Kubica nu va participa la debutul acestui sezon si mai ales, ma intreb daca va mai concura oare anul asta, intrucat la ce a patit, cam dificil. Pai ori este pilot de F1 ori nu mai este?? Nu poate sa fie si pilot de raliuri, atata timp cat are un contract cu o echipa de F1. Sa-si faca treaba unde este angajat, iar dupa retragere sa faca si raliuri. Stiu ca sunt cam dur cu el, dar cam asta este adevarul. Chiar are ghinion baiatul asta :| Anyway, insanatosire grabnica....
    9 3
  • nu cred ca i se v-a amputa mana. sunt doar zvonuri
    6 2
  • pe cei de la Reanult
    *pe cei de la Ferrari*
    1 2
  • Nuuu
    Asta e singutul pilot pe care il stimez la maxim ... nu se poate ... :((((((((((
    10 1
  • Daniel Popescu
    Dupa ce scrii o enormitate, mi te adresezi ca si cum eu as avea vreun dubiu cu privire la neparticiparea lui Kubica in 2011?

    Sau nu ai obiceiul sa citesti tot mesajul?

    Pastreaza-ti remarcile pentru tine si nu fi ipocrit. Tu ai scris in articol propozitia respectiva. Se pare ca esti singurul de pe aici care ai dubii cu privire la participarea lui Kubica, nu la prima cursa din 2011 ci la tot sezonul.
    4 10
  • Kubica..
    Pacat...asa se scrie istoria...sa speram ca isi va reveni complet...si peste un deceniu sa vb de campionul mondial Robert Kubica si nu despre marea speranta Kubica...
    9 0
  • RaduFerrari
    Kubica
    Karun Chandhok va lua locul lui Kubica in testele din Spania.
    2 1
  • Bernd
    Daca se reface fizic, va reveni cu siguranta in lupta pentru victorii in Formula 1.
    4 0
  • Roxana
    R.K
    latest news spun ca operatia va dura pana la 20:00, ora Romaniei, deocamdata medicii au reusit sa-i opreasca hemoragia interna, iar bratul drept nu i-a fost amputat. R.K ramane totusi in coma indusa. Sa speram ca vom primi vesti si mai bune. Conteaza sa se faca bine omul!
    9 0
  • mobius
    revenire grabnica
    Daca accidentul este doar atat de grav pe cat se prezinta, este greu de precizat daca Kubica va mai putea participa la F1 in acest sezon. Nu are importanta cine ii va lua locul, eu sper temporar, important este ca F1 va fi mai saraca fara Kubica. Sunt socat, mai mult decat am fost la Schumacher si la Massa. Doresc, pentru el si famile in primul rand, pentru F1 si pentru noi iubitorii F1, ca stirile aparute sa fie exagerete, sa se insanatoseasca cat mai repede cu putinta, pentru ca se pare ca multora ne-ar place sa-l vedem campion mondial. Intr-adevar are mult ghinion, in primul rand pentru ca a suferit acest accident, dar si pentru faptul ca in acest an se pare ca Renault a reusit o masina de top.
    12 0
  • scuderia
    din 4 in 4 ani. pacat
    6 0
  • Kubica - prostie? drog?
    Omul asta nu e la prima faza..de acest gen....cand esti in F1...top of the all races.....te risti de nebun..pt ca nu te poti abtine.....si iti risti...pe niste sporturi ...care clar nu te ridica la cer..decat spiritual.....ii fraer..a muncit atat sa ajunga unde este si cine este..si se risca...asa de lejer....pacat...Ii fraer..
    4 13
  • kubica
    a fost facut un anunt de catre manager ca a scapat cu mana de a fi amputata dar recuperarea maini nu se stie, sa de-a Domnul sa fie bine
    7 0
  • Sanatate
    Multa sanatate si sper sa revina in F1!
    5 0
  • kubica
    Totusi acuma echipa nu il poate opri nici cum sa aiba hobby-uri care sa ii puna in pericol integritatea fizica? Nu are ce cauta in raliuri el, oricand se poate intampla un accident, si isi bate joc de munca echipei sale. Asa mare faraon ii acuma Kubica ca si-a putut impune in contract posibilitatea de a participa la nebunii de astea. Mai lipseste acuma ca in vacanta de la anul sa auzim ca face bungee-jumping pe undeva prin S.U.A pe la Marele Canion. Pacat ca o sa piarda curse bune, deoarece cred ca masina Renault este reusita anul acesta.
    3 8
  • accident
    kubica a avut inclusiv hemoragie interna severa, care cu greu a fost oprita, leziuni interne, cred ca pe la 22.00 o sa avem o imagine cat de cat a ceea ce are saracul om, eu zic sa ne rugam si noi sa fie bine, cat de pilotat ,, as vreau eu si poate si alti, numai bine
    5 0
  • Păcat
    și eu spuneam că este posibil ca Renault să fie peste Mercedes anul acesta... dar nu fără Kubica. Restul piloților Renault sunt mediocrii.
    Fără Kubica nu cred să facă mare lucru.
    Dar este posibil să mă înșel... total...
    5 1
  • Robert
    Robert Kubica o sa se refaca insa 100% ca nu o sa fie pe grila de start la debutul F1 in Bahrain.
    Sincer sper sa-si revina 100% si sa poata folosii mana si intr-un viitor sa faca o revenire deoarece este un talent incredibil si ar fi o pierdere pentru toata lumea.
    3 0
  • este masina nu mai este PILOTUL...
    Renault au masina dar n-au pilotul..Oamenii care si-au ales sa practice sportul asta sunt dependenti de adrenalina. Kubica nu trebuie judecat. Personal inteleg dorinta polonezului de actiune, un tip hiperactiv nu sta sa inceapa campionatul. Din nefericire a avut nesansa.
    7 0
  • NeoGalaxy
    Beyond My Fear
    II doresc o insanatosire grabnica si sper eu fara urmari. Nu cred ca mai este si altceva de spus.
    10 2
  • clau.dios
    mda
    F1.com a anuntat ca Robert Kubica nu va putea participa in sezonul 2011 al Marelui Circ, polonezul urmand sa fie inlocuit de Romain Grosjean sau Bruno Senna.
    4 0
  • Kubica
    poate va fi inlocuit de Kimi pana la urma. Nu cred ca Renault isi va permite sa inceapa acest campionat fara un pilot de valoare avand in vedere ca au un monopost promitator. Kimi, probabil si-a dat si el seama ca anul asta Renault are potential si poate vor ajunge la o intelegere. Teoria ca Robert sa mai revina anul asta, este departe de a fi realistica, cu toate ca toti ne dorim lucrul asta.
    2 2
  • clau.dios
    bravo..
    se pare ca medici au reusit s-ai salveze mina .....dar sunt rezervati in primele ore dupa interventie ....sper sa fie intrun ceas bun
    7 0
  • kubica
    hai stati calmi ca nu i`o mai amputeaza...ce usurare....lasa ca el e un pilot puternic si se face repede bine...Hai Kubica!!!
    9 0
  • Dumnezeu sa-i ajute!
    Sper sa nu ramana cu sechele, chiar daca ar trebui sa piarda cateva curse sau sa renunte la F1. Important este sa nu ramana cu vreun handicap!
    Kubica ma voi ruga pentru tine!
    12 0
  • Asta-i viata...
    Cu bune, cu rele, nimeni nu poate stii ce va urma. Acum imi pare rau ca nu exista clauze in contractele pilotilor prin care sa li se interzica participarea la astfel de evenimente. Dar, daca stau bine sa ma gandesc, daca e sa se intample ceva rau, se poate intampla oriunde pana la urma. Mi se pare putin nedrept pentru Robert, a muncit atata timp in F1 si nu a avut sansa sa prinda o echipa buna la momentul potrivit. Din punctul meu de vedere, citind ceea ce ati scris mai sus, eu cred ca Robert va lipsi in 2011 din F1, tocmai acum cand se pare ca Renault au progresat. Sper din tot sufletul sa se faca bine, sa se recupereze 100% si mai sper ca acest accident sa-i "arate"calea pe care trebuie s-o urmeze. Pacat...
    8 0
  • ctlnmihai
    Kubica
    important e să se facă bine deoarece are tot viitorul în faţă...mă refer la obţinerea victoriilor în F 1..
    5 0
  • bafta Kubica
    Dupa cateva zile de coma Hakkinen a castigat doua campionate mondiale. Sa speram ca Kubica o sa revina cat mai repede in monopost si sa arate ca este unul din cei mai valorosi piloti din aceasta generatie.
    9 1
  • Duarte
    Mclaren
    Hakkinen a stat 3 luni in coma.....nu cate zile...a fost un miracol si pt medici ca a putut reveni
    3 0
  • Nu imi vine sa cred pur si simplu ca o asemenea tragedie i sa putut intampla bietului Robert. Sper din adancul inimii sa treaca peste acest eveniment nefericit si sa nu ramana cu sechele. Acest om deosebit nu merita asa ceva forza ROBERT
    2 0
  • ctlnmihai
    Kubica
    kubica va rata tot sezonul spun medicii...
    1 2
  • Andrei
    Alonso in vizita
    Se pare ca Alonso s-a dus sa il vada pe Kubica. http://www.youtube.com/watch?v=hEe0084HoT4&feature=player_embedded
    5 1
  • Imi pare teribil de rau pt el. Cel mai important e sa se refaca complet acum. Renault cred ca ar trebui sa il angajeze acum pe Hulkenberg pt ca Senna sau grosjean nu mi se par capabili sa il inlocuiasca pe Robert cu succes.
    1 0
  • Accident nefericit
    Pacat, mare pacat, dar asta este viata. Stia caror riscuri se supune. Sper sa isi revina cat mai repede iar recuperarea sa fie deplina, pentru ca altfel nu cred ca mai putea pilota la nivel inalt. Totusi, sper din tot sufletul ca talentul enorm sau sa nu se iroseasca. Oricum, respect pentru pasiunea lui, chiar daca acesta l-a adus in starea in care este acum. Pana la urma s-a accidentat facand ceea ce ii place asa ca inca o data: Respect RK !
    4 0
  • ...
    Care cunostinta si-a pierdut-o Kubica, de la mare sau de la munte??:)):)):))... Mai oameni buni, ca vad mereu si la Tembelizor... Cand un om trece de la starea constienta la starea de inconstienta, se poate spune ca acea persoana: Si-a pierdut CONSTIENTA !!!!
    0 1
  • mircea
    @bozzo26
    Conform ultimei ediţii DEX,

    "A-și pierde cunoștința = a nu mai ști de sine, a leșina"

    O zi excelentă.
    2 0
  • ... si o scurta completare
    ... nu pot sa nu remarc fair play-iul majoritatii declaratiilor celor care au postat aici. Sper doar ca evenimentele negative sa nu fie printre singurele momente in care reusim sa comunicam serios si civilizat referitor la acest sport care ne pasioneaza pe toti. Numai bine!
    2 0
  • @Mircea
    http://dexonline.ro/definitie/constienta

    pacat in rest...riscurile meseriei
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru