Strategia Ferrari din Abu Dhabi: Alonso a mizat pe ajutorul lui Massa

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 18.11.2010
Fernando Alonso a sperat ca Felipe Massa să-l ajute să câştige titlul mondial în Abu Dhabi, potrivit convorbirilor radio dintre spaniol şi inginerul său Andrea Stella.

Publicaţia italiană Corriere della Serra a publicat convorbirile radio purtate de Fernando Alonso cu inginerul său Andrea Stella în timpul Marelui Premiu din Abu Dhabi. Deşi nu au fost prezentate în timpul transmiei televizate a cursei, acestea demonstrează că Alonso a fost preocupat ca Felipe Massa să-l ajute să cucerească titlul mondial prin blocarea lui Mark Webber.

După ce strategia a eşuat, inginerii Ferrari s-au precipitat şi l-au chemat prematur pe Alonso la boxe, element care avea să joace un rol important în soarta campionatului, întrucât spaniolul a revenit pe pistă în spatele lui Vitaly Petrov.

CONVORBIRI RADIO INTRE ALONSO ŞI ANDREA STELLA

Turul 9: Ordinea în cursa este Button - Alonso - Webber - Massa.

Andrea Stella: Ai câştigat 3 zecimi în faţa lui Webber. Felipe se apropie şi el.

Turul 12: Webber intră la boxe.

Andrea Stella: Webber s-a oprit şi Vettel pierde teren în faţa lui Hamilton.

Fernando Alonso: Dacă vedeţi că Felipe îl poate depăşi (n.r - pe Webber) într-un tur, chemaţi-l la boxe.

Andrea Stella: Ne gândim la asta, concentrează-te pe Button.

Turul 14: Massa intra la boxe.

Fernando Alonso: Cum a mers cu Felipe?

Andrea Stela: A ieşit în spatele lui Webber.

Turul 15: Ferrari pregăteşte intrarea la boxe pentru Alonso.

Andrea Stela: Ok, intră la boxe acum.

Fernando Alono: Ok.

Andrea Stella: Vei reveni aproape de Webber. Eşti în frunte.

Turul 17: Alonso este în faţa lui Webber, însă în spatele lui Petrov.

Fernando Alonso: Care este situaţia?

Andrea Stella: Trebuie să depăşim monopostul Renault din faţă, nu se va mai opri la boxe. După aceea urmează Rosberg.

Turul 22: Alonso pilotează în spatele lui Petrov.

Andrea Stella: Ştiu că dai tot ce poţi, dar este vital să-l depăşeşti pe Petrov.

În cele din urmă, Alonso a petrecut întreaga cursă în spatele lui Petrov şi a terminat doar pe locul 7, insuficient pentru a câştiga titlul mondial, care i-a revenit în schimb lui Sebastian Vettel.

Via | F1Fanatic

Comentarii (8)

  • NeoGalaxy
    Baietii de la Ferrari au gresit pentru ca au alergat dupa 2 iepuri. Trebuiau sa nu fuga dupa nici unul si Alonso trebuia sa se concentreze doar pe locul lui. Locul 4 era perfect daca se tinea de el. Totusi cursa din Emirate a arat ceva interesant. Sa vedem daca anul viitor se va intampla la fel :P
    10 4
  • Asta e...
    ma mira faptul ca Alonso nu a fost lucid, asta nu-l caracterizeaza....momentul startului a fost decisiv, cind a pierdut pozitia in fata lui Button. presupun ca el dorea foarte mult si o clasare pe podium,. Poate si asta a influientat intrarea rapida la pit stop, nu neaparat numai Webber. Asta e...ce a fost, a fost.
    5 5
  • roger catre baza
    Cum domne', nu era vocea lui Domenicali... sau si mai si.. a lui Montezemolo??? Offff, eu aveam incredere in Miki...
    11 1
  • ctlnmihai
    bietul felipe....
    Deja nu -l văd bine nici în 2011.....
    10 2
  • mobius
    moment de istorie
    Eu nu cred ca Alonso si-a bazat strategia pe ajutorul lui Massa, si in general, s-a vazut clar in ultimile curse ca nu s-a bazat decat pe el. A spus-o clar in repetate randuri ca pentru a castiga titlul trebuie sa termine ultimile curse pe podium. Stia precis ce are de facut si nu cred ca nu a vrut sa castige al treilea titlu, de aceea nu inteleg atitudinea lui defensiva decat ca pe o dispozitie de la boxele echipei. Avand in vedere declaratiile lui Mosley (se pare ca el a dat semnalul), Horner, Button, de la sfirsitul sezonului, nu exclud manevre de culise, impuneri pe care Ferrari a fost nevoita sa le dea curs. Bernie Ecelstone a fost de multe ori in compania lui Vettel, iar FIA asa cum sezonul trecut a favorizat Brawn GP, sezonul acesta a favorizat echipa Red Bull (nu este numai parerea mea).
    5 13
  • ctlnmihai
    Unii fani Ferrari sau mai degrabă Alonso
    Să spui că Ferrari a pierdut campionatul datorită manevrelor Fia mi se pare destul de jenant când echipa ta a fost iertată după mascarada de la Hockenheim .şi mai devreme de acest eveniment i s-a permis să -şi modifice motoarele. Cât despre Bernie Ecclestone de vreo 3 ani încoace îl văd numai îmbrăcat în jachete Ferrari... la propriu...
    11 2
  • marian0904
    simplu
    Strategia Ferrari s-a limitat numai la ceea ce puteau face in cursa, urmarirea lui Web. Daca ar fi fost numai asta ar fi castigat. Simplu. Ceea ce i-a impiedicat sa-l depaseasca la puncte si pe Vet a fost (cred) starea motorului lui Alo care nu i-a permis decat sa incheie cursa in speranta ca Vet nu va termina cursa pe locul 1. Cat despre Massa . . .
    Oricum bravo Vettel!
    4 2
  • Strategie gresita
    Daca va amintiti fereri cerea introducerea celui de-al treilea monopost.
    Cursa se desfasura astfel: Masa acroseaza pe Weber iar al treilea pilot ferari ar fi acrosat pe Vettel, rezulta Alonso campion!
    9 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru