Toyota a fost exclusa din calificari!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 28.03.2009
Timo Glock si Jarno Trulli au fost exclusi din calificarile pentru Marele Premiu al Australiei dupa ce FIA a anuntat ca aripa spate a monopostului TF109 incalca regulamentul tehnic!

Comisarii de cursa de la Marele Premiu al Australiei au luat sambata seara o decizie drastica, dupa ce au inspectat monoposturile tuturor echipelor.

Acestia au descoperit ca aripa spate a monopostului Toyota TF109 incalca regulamentul tehnic, intrucat aceasta este mai flexibila decat prevede regulamnentul tehnic.

Potrivit articolului 3.15 din regulamentul tehnic, aripile nu trebuie sa aiba "niciun unghi de libertate" si trebuie "sa ramane imobile in legatura cu celelalte parti ale monopostului".

Decizia drastica luata de comisarii de cursa a fost explicata de FIA prin intermediul unui comunicat de presa. "Comisarii de cursa au primit un raport de la Delegatul Tehnic ca elementele superioare ale aripii spate ale monoposturilor cu numerele 9 si 10 (n.r - Jarno Trulli si Timo Glock) arata o flexibilitate extrema ce contravine articolului 3.15 din Regulamentul Tehnic al Formulei 1. Comisarii de cursa au ascultat explicatiile reprezentatului Toyota si au examinat monoposturile respective.

Opinia comisarilor de cursa este similara cu cea a Delegatului Tehnic, iar monoposturile contravin articolului 3.15 din regulamentul Tehnic al Formulei 1. Decizia comisarilor de cursa este de a exclude monoposturile 9 si 10 din clasamentul oficial al sesiunii de calificari".

In urma acestei decizii, Timo Glock si Jarno Trulli vor lua startul in Marele Premiu al Australiei de pe ultimele doua pozitii ale grilei de start. Glock obtinuse in calificari locul 6, in timp ce Trulli terminase pe pozitia a 8-a. Decizia comisarilor de cursa vine la numai cateva ore dupa ce Lewis Hamilton a fost retrogradat cu 5 pozitii pe grila pentru schimbarea cutiei de viteze. Cel mai probabil, pilotul echipei McLaren va porni acum in cursa de pe locul 18.

Toyota este si in centrul unui alt conflict in privinta respectarii regulamentului tehnic. Alaturi de Brawn GP si Williams, japonezii sunt acuzati ca nu respecta regulamentul in privinta deflectorului, un verdict final in acest caz urmand sa fie anuntat pe 14 aprilie.

Via | FIA

Comentarii (11)

  • regulament
    f bn in sfarsit sa trezit si fia!!!!mai au inca 2 monoposturi de exclus brawn si williams!!!alonso gogogogooo!!!!
    0 0
  • @FIA
    parca fia trebuia sa publice imediat dupa calificari greutatea masinilor ... inca nu vad nimic care sa semene pe niciun site
    0 0
  • grid
    inca nu a inceput cursa si avem spectacol:)
    0 0
  • and the show goes on...
    and on ... urmeaza alt protest al altei echipei pentru excluderea altor doua echipe ... Si abia acum formula 1 isi merita pe deplin binecunoscuta porecla: "Marele Circ" ! Clownii nu mai sunt furnizati de o singura echipa. Iar mizeriile care zboara sunt generale si imprastiate aproape egal in toate directiile... Da, regulamentul trebuie respectat, de aceea exista, insa valoarea unei echipe si a unui pilot ar fi normal sa se stabileasca pe pista. Este trist cit de mult poate degenera un sport atit de spectaculos alta data ...
    0 0
  • thomas
    imi pare rau ca trebuie sa iti spun, dar expresia "multi vad, putini pricep" este cit se poate de fundamentata ! Ai putea sa ne explici si noua, celorlalti useri, mai putin cunoascatori, care ar fi legatura intre Toyota si celelalte doua "monoposturi" pe care le doresti excluse pentru placerea ta personala ? Incomprehensibilitatea afirmatiei tale este exacerbata ... cel putin pe mine ma depaseste ... Si as mai avea rugamintea sa imi spui unde s-a trezit FIA sau cum sau de unde ai dedus asta ... multumesc
    0 0
  • nuante:)
    Noi vrem circ.Acuma, exista "viziuni" diferite.Unii vor mai mult vulg,sunt excitati la culme de polemici si retorici razboinice,altii,hai sa zicem,mai rafinati, se multumesc cu "tenta" sportiva,de pe pista si chiar de pe langa ea.Pana la urma,totul se rezuma la propria perceptie,si la ce stim noi sa sintetizam din fenomen.
    0 0
  • la naiba
    o da si acum bineinteles, hai sa ne bucuram cu totii ca e circ si scandal in F1, caci niciodata nu a mai fost ca acum. Si ce e asa de FOARTE BINE ca o echipa e exclusa din sesiunea de calificari? si ce dreptate sa se faca? vai, se incalca regulamentu tata, asta inseamna ca ofticosu roade osu si toata lumea e entuziasmata si asteapta si o bataie cu pumni si cu picioare ca sa fie tacamu complet.
    0 0
  • deja
    exista replica in legatura cu acest subiect [in legatura cu care circul nu e chiar circ]. Sa asteptam acea stire, ca sa vedem daca am dreptate. La fel cum asteptam si celelalte preview-uri care lipsesc, precum si o alta stire foarte interesanta din punct de vedere al continuari altui circ ...
    0 0
  • salutare
    mi se pare mie sau s-a implicat si gigi becali pe acolo de e asa scandal,numai dupa niste calificari amarate!?e foame mare de sponsori si un scandal mic atrage atentia asupra ta!
    au revenit si inconpetentii de la tvr1!
    0 0
  • TVR1 si FIA
    Dar pe Michi nu-l declara nimeni ca ilegal? Nu este exclus din TVR pe durata cursei (doar cele 2 ore, in rest poate sa faca ce vrea)? Ca am un feeling ca nu sunt singul care este enervat de acest personaj
    0 0
  • ...
    vrem circ (spectacol) dar acesta sa se desfasoare pe pista si nu in culise. insa acest nou regulament tehnic va cauza multa controversa de-a lungul sezonului.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru