Toyota nu exclude retragerea din Formula 1

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 30.09.2009
Un oficial al companiei Toyota a admis ca echipa japoneza s-ar putea retrage din Formula 1 la finalul acestui sezon din cauza costurilor ridicate de participare in competitie.

Consiliul de conducere al constructorului Toyota se va reuni pe 15 noiembrie pentru a stabili viitorul programului de Formula 1, bugetul alocat echipei urmand sa fie principalul subiect de discutie.

Presa internationala a speculat intens ca una dintre variante este ca Toyota sa se retraga complet din Formula 1 in urma rezultatelor modeste si a crizei economice. Desi presedintele John Howett a dat anterior asigurari ca acest lucru nu se va intampla, Tadashi Yamashina, seful echipei de Formula 1, a admis ca membrii consiliului de conducere al japonezilor sunt destul de reticenti la implicarea in Marele Circ.

"Trebuie sa transformam Formula 1 intr-o competitie in care nu avem nevoie de atat de multi bani. Trebuie sa luam in considerare diverse probleme luand in calcul legaturile cu compania-mama", a declarat Yamashina citat de publicatia nipona Yomiuri.

Toyota a devenit reticenta la programul de Formula 1 odata cu izbucnirea crizei economice cu un an in urma, intrucat echipa se afla inca in cautarea primei victorii de la debutul din 2002, in contextul in care bugetul anual alocat acesteia a depasit frecvent 300 de milioane de dolari.

Pe de alta parte, Toyota Racing a semnat Acordul Concorde prin care se obliga sa concureze in F1 pana in 2012, iar o retragere prematura din competitie ar avea ca efect o penalizare financiara majora.

Via | Reuters

Comentarii (3)

  • Toyota
    Nu cumva atat Toyota cat si BMW erau printre cei care doreau crearea unei competitii paralele? Asta din cauza faptului ca se doreau micsorarea costurilor in F1. Eu unul dau ca sigura retragerea celor de la Toyata din F1 ( nu poti pune pe liber un pilot ca Glock in contextul in care cei mai buni piloti din F1 sunt deja acontati si in plus Glock nici nu avea un salariu prea mare). Sincer sper ca din noile echipe Lotus, USF1, Campos, Manor sa cumpere Toyota, BMW sau chiar Torro Rosso pentru a avea o competitie cel putin la fel de echilibrata ca in acest an.
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Toyota
    Interesant punct de vedere. Toyota cu 300 de milioane si gramezi de ingineri... nu construieste o masina satisfacatoare... dar USF1, Campos sau Manor daca vor cumpara BMW sau Toyota vor scoate o masina extraordinara... totusi nu pot sa ma intreb cum s-ar putea intampla acest lucru. Evident scoate din discutie ipoteza ca Brawn GP, Ferrari si/sau McLaren vor darui echipelor de mai sus... planurile monoposturilor lor de anul acesta... Parerea mea este ca Manor, USF1 si Campos +/- Lotus se vor mandri cu prezenta lor pe aceste circuite dar de rezultate... poate vor visa in 3-5 ani. Poate.
    0 0
  • e greu cu "NeoGalaxy"
    Stiu ca esti "un foarte bun cunoscator ale fenomenului F1". Dar ideea era ca, dc noile echipe ar cumpara echipele constructorilor care renunta la F1 nu ar pleca de la ZERO cu proiectarea masinilor pentru sezonul 2010, ci s-ar folosi de ceea ce au dezvoltat pana in acest moment( Toyota, BMW) - as cum s-au folosit cei de la Brawn-.
    Dintre echipele acceptate de FIA ca debutante doar Campos - DALLARA cred ca ar putea produce o masina comparabila cu cele existente; si am vazut ceva interesant la USF1, restul (MANOR, LOTUS) sunt ZERO nu au nici o sansa in 2010.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru