Viitorul curselor din Australia şi Spania este în pericol

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 21.02.2011
Australia şi Spania susţin că vor renunţa la cursele de Formula 1 din 2015 şi, respectiv, 2012 dacă situaţia economică nu se va îmbunătăţi.

Viitorul Marelui Premiu al Australiei a devenit din nou incert în urma declaraţiilor făcute de Michael Danby, membru al Parlamentului, care susţine că evenimentul anual găzduit la Melbourne atrage pierderi foarte mari şi că populaţia nu mai este în favoarea găzduirii unei curse din Marele Circ.

"Poate că Marele Premiu a fost o idee bună în 1996, când a costat guvernul doar 1.7 milioane de dolari, dar odată cu scăderea numărului de spectatori şi factura de 50 de milioane de dolari plătită de contribuabili, guvernul ar trebui să taie costurile şi să renunţe la cursă. Pentru mine, totul indică faptul că Melbourne ar trebui să spună 'multumim pentru amintiri', dar să refuze reînnoirea contractului pentru Marele Premiu", a precizat el într-o şedinţă a Parlamentului.

Circuitul stradal Albert Park din Melbourne găzduieşte Marele Premiu al Australiei din 1996, iar înţelegerea va expira la sfârşitul sezonului 2015.

Între timp, şi Marele Premiu al Spaniei găzduit de circuitul de la Barcelona a devenit incert pentru sezonul 2013, după ce Artur Mas, preşedintele regiunii autonome Calunya, a dezvăluit că nu poate garanta desfasuarea cursei decât pentru sezoanele 2011 şi 2012.

"Continuitatea cursei de Formula 1 este garantată în acest an şi probabil şi anul viitor.

Sper să poată fi sprijinită în viitor, dar asta va depinde de evoluţia situaţiei economice şi de rezultatele obţinute în următorii doi ani. Cunosc valoarea găzduirii unei curse de F1 şi sporturile cu motor împing economia de la spate. Voi face tot ce pot, dar nu putem ascunde adevărul. Trebuie să reducem bugetul", a explicat el pentru publicaţia El Pais.

Problemele financiare din Australia şi Spania vin în contextul în care Formula 1 se îndreaptă tot mai accentuat spre ţările din Orientul Mijlociu şi Asia, India şi Rusia fiind ultimele două ţări confirmate în calendarul competiţional.

Via | Reuters | ESPNF1

Comentarii (6)

  • Popicul
    Bernie
    Bernie ar face bine sa schimbe politica in relatiile sale cu organizatorii locali sau ii impinge pe toti, organizatori si concurenti la ideile lui Montezemollo de a organiza o competitie paralela unde sa se imparta altfel veniturile din publicitate si drepturi de televiziune.
    9 0
  • oare ce urmeaza?
    asta ne mai trebuie? alte amanari? pana la urma se va ajunge la o formula 1 independenta daca o tine bernie la fel in continuare. naspha rau.
    3 1
  • Bernie pensionarul
    Nimeni nu neaga capacitatile lui Bernie de a scoate bani "din piatra seaca", insa se pare ca Formula 1 nu prea mai are de a face cu sporturile cu motor ci se pare ca a devenit doar o afacere. Cred ca a venit momentul ca F1 sa isi schimbe proprietarul!!! Un sport atat de iubit de o multime de fani, ajunge sa fie gazduit de tot felul de state care nu au niciun fel de traditie in motosport...DOAR PENTRU BANI!!!
    Bine ar fi daca Legea Invatamantului lui Boc s-ar putea aplica si lui Bernie...la 65 de ani, pensionarea :))
    4 0
  • toreador023
    concurenta face diferenta
    In ziua de astazi foarte multe tari doresc sa organizeze etape de formula 1, anume de la principiu asta cred ca pleaca Bernie, fapt ce il determina sa ridice stacheta, la fel ca in televiziune, cine plateste mai mult acela are cistig de cauza.....simplu, ce sa mai comentam....in ziua de azi criza stimuleaza concurenta si calitatea buna a serviciilor va face diferenta. Istoria nu mai conteaza....doar, "banii vorbesc", traim intr-o lume dura, asta e realitatea.
    p.s. nu accept acest principiu ....dar Bernie vad ca accepta. Jos dictatura!!...
    3 0
  • Cum se face ca doar cele mai interesante circuite au probleme (cele pe care se mai poate depasi cat de cat) iar cele proiectate de Tilke o sa invadeze campionatul tot mai mult.
    3 0
  • Oricum F1 va deveni un sport plictisitor, cand vad o cursa pe circuitele ca Singapore,Valencia si circuite dinastea noi iti piere cheful sa te mai uiti o ploaie daca mai apare mai infrumuseteaza cursa , totusi sa compare Bernie o cursa de la Barcelona cu una de la Valencia de exemplu total diferit ma rog astea le stim toti ce as vrea sa spun e ca totusi c-am toata lumea ar astepta ca Marele Premiu al Spaniei sa se desfasoare la Ricardo Tormo, circuitul care le are pe toate si nu unul expirat cum zic toti acolo se incheie Moto GP, F2 cursa de WTCC totusi un circuit cu nume iar Marele Premiu al Europei la Jerez , Valencia (unde se desfasoara Marele Premiu al Europei) e cel mai prost circuit ce lam vazut in viata mea , totusi consider ca chestia cu 2 mari premii in aceeasi tara e o dobitocie sa spui asa ceva nu poti sa vezi un calendar F1 fara Hockenheim , Nurburing (Germania) sau Jerez, Valencia ,Barcelona (Spania) pe circuite traditionale si care au loc depasiri .Acuma poate ca gresesc si eu pt nu stiu daca circuitele de mai sus isi doresc sa organizeze Curse de F1 dar cine nu si-ar dori .Se vede de ce MotoGP e mai spectaculos desi lupta pt titlu e fie in 2 fie in 3 (nu ca la noi in 4 sau 5) oricum cineva sa il impuste pe didactator ca deja neam saturat de el isi face bani si are 80 de ani si moare cui ii lasa....?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru