Adio, Rolls-Royce Dawn. Cea mai vândută decapotabilă a mărcii iese din producție după 8 ani

de Tiberiu Safta
Miercuri, 03.05.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Rolls-Royce a anunțat oficial că a pus capăt producției modelului Dawn, cel mai vândut model decapotabil din istoria mărcii. Astfel, Dawn este pensionat după o producție care a durat 8 ani.

În 2015, Rolls-Royce a introdus modelul Dawn, varianta decapotabilă a coupe-ului de lux Wraith. Pe parcursul celor 8 ani de producție, Dawn a obținut performanța de a fi cea mai bine vândută decapotabilă din istoria mărcii de lux britanice.

La momentul lansării, Rolls-Royce Dawn fusese creat special pentru a fi un model mai atrăgător persoanelor tinere, alături de Wraith, bineînțeles. Chiar dacă Dawn se aseamănă foarte mult cu Wraith, Rolls-Royce ne amintește că modelul decapotabil conține panouri ale caroseriei complet noi în proporție de 80%, față de cele ale coupe-ului Wraith.

De asemenea, constructorul britanic ne povestește și modul în care a fost dezvoltat Dawn. De pildă, în timpul dezvoltării, Rolls-Royce s-a folosit de un manechin cu o perucă lungă pentru a vedea cum afectează fluxul de aer confortul din habitaclu. Datorită acestor teste, Rolls-Royce a modificat unghiul montantului A în așa fel încât fluxul de aer deasupra acestuia să nu creeze disconfort în habitaclu.

Mai mult, Rolls-Royce Dawn a fost recunoscut și pentru nivelul său foarte mare de confort.

Marca britanică ne povestește inclusiv cum un jurnalist american ar fi condus un exemplar Dawn în timpul unui cutremur de 3.6 pe scara Richter. Șoferul nu a simțit deloc cutremurul în mașina sa și a aflat de eveniment abia după ce a citit despre acesta mai târziu.

La momentul lansării, Rolls-Royce Dawn a primit un motor V12 de 6.6 litri twin-turbo de 571 de cai putere. Astfel, Dawn avea nevoie de numai 5 secunde pentru a atinge 100 de km/h, iar viteza maximă era limitată electronic la 250 de km/h. Ulterior, modelul decapotabil a primit o versiune mai puternică, Black Badge. Deși avea același motor, acesta dezvolta acum 601 cai putere.

În prezent, Rolls-Royce se ocupă de dezvoltarea variantei decapotabile a lui Spectre, primul model electric din istoria mărcii. Cel mai probabil, viitorul model decapotabil electric va fi succesorul lui Dawn.

via Rolls-Royce

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru