Au început înscrierile pentru Rabla 2023: prima de casare, majorată la 7000 de lei

de Tiberiu Safta
Vineri, 24.03.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că au început, de astăzi, înscrierile pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Noutatea din acest an este prima de casare, care a fost majorată la 7000 de lei pentru programul Rabla obișnuit.

AFM tocmai a dat startul înscrierilor pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus din acest an. Astfel, sesiunea de înscrieri a început la ora 10.00 pentru persoanele fizice, juridice, UAT-uri și instituții publice. Cele două programe din acest an se vor desfășura în două etape. Prima dintre ele va avea loc în perioada 24 martie – 30 iunie.

Pentru programul Rabla Clasic din acest an, suma alocată pentru persoanele fizice este de 235 de milioane de lei. În cazul persoanelor juridice, suma alocată este de 130 de milioane de lei, iar UAT-urile și instituțiile publice au o sumă alocată de 27 de milioane de lei.

În cazul programului Rabla Plus, bugetul alocat persoanelor fizice este de 300 de milioane de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, bugetul este de 200 de milioane de lei. UAT-urile și instituțiile publice beneficiază de un buget alocat de 46 de milioane de lei.

Noutatea principală din acest an este majorarea primei de casare. Astfel, pentru programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7000 de lei pentru predarea unui singur vehicul uzat.

În cazul în care sunt predate două astfel de vehicule, prima de casare ajunge la 10.000 de lei.

Bineînțeles, la prima de casare se vor adăuga și ecobonusuri. Astfel, clienții primesc un ecobonus în valoare de 1500 de lei pentru o mașină nouă, al cărui motor generează maxim 120 de grame de CO2 per kilometru în regim WLTP. De asemenea, clienții mai pot primi un alt ecobonus, tot în valoare de 1500 de lei, pentru cumpărarea unui automobil nou cu motorizare GPL sau GNC.

Al treilea ecobonus disponibil, în valoare de 3000 de lei, este acordat pentru cei care doresc să-și cumpere o mașină nouă cu motor hibrid. La final, ultimul ecobonus, în valoare de 1500 de lei, este acordat pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani de la data de fabricație și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru programul Rabla Plus, solicitanții primesc ecotichete pentru achiziționarea mașinilor electrice, hibride plug-in sau pe bază de hidrogen. Astfel, cuantumul finanțării este de 51.000 de lei pentru o mașină nouă electrică sau pe bază de hidrogen, respectiv de 26.000 de lei pentru o mașină cu propulsor hibrid plug-in.

Cei care trimit la casare două mașini prin programul Rabla Plus primesc ecotichete cu sume mai mari. Pentru mașinile electrice și cu hidrogen, ecotichetul valorează 54.000 de lei, iar pentru mașinile PHEV, ecotichetul valorează 29.000 de lei.

Valabilitatea notelor de înscriere pentru ambele programe este de 120 de zile de la data emiterii.

via AFM

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru