Audi a economisit 94.5 milioane de euro în 2020 mulțumită patentelor angajaților

de Florin Ardeleanu
Luni, 01.02.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În 2020, angajații Audi de la uzinele din Ingolstadt și Neckarsulm au înregistrat peste 15.000 de idei prin intermediul proiectului Audi Ideas Program. Dintre acestea, mai bine de 9.000 au fost implementate.

Încă din 1967, angajaților Audi li se permite să contribuie la dezvoltarea companiei prin propunerea de idei care ulterior pot fi implementate dacă se dovedesc viabile. Proiectul Audi Ideas Program, în forma sa actuală, există din 1994.

Anul trecut, angajații Audi care activează în uzinele din Ingolstadt și Neckarsulm au înregistrat 15.628 de idei prin intermediul acestui program. Dintre acestea, 9.265 au fost implementate și i-a permis producătorului german să economisească circa 94.5 milioane de euro.

Din această sumă, 7.8 milioane de euro s-au întors în buzunarele angajaților sub formă de bonusuri.

O astfel de idee strălucită le-a aparținut mai multor angajați ai uzinei din Neckarsulm, dar care a fost implementată mai apoi și la fabrica din Ingolstadt.

Mai exact, în cadrul departamentului de caroserii, acolo unde se asamblează modelul A6, un robot ia cadrul plafonului de pe un raft, îl așează pe caroserie și apoi sudează cele două părți între ele.

De multe ori, însă, robotul ia mai multe bucăți de metal odată și acestea nu pot fi procesate corect.

Astfel se pierde foarte mult material, iar costurile de producție cresc.

Angajații au propus echiparea robotului cu un senzor magnetic suplimentar. Cu ajutorul lui, aparatul recunoaște că piesele sunt dublate și le separă cu un jet de aer. În acest fel, capacitatea de producție a uzinei a crescut considerabil, susțin reprezentanții Audi.

Programe asemănătoare au fost implementate și la alte uzine pe care Audi le deține în lume. Spre exemplu, angajații uzinelor din Bruxelles, Gyor și San Jose Chiapa au propus circa 9.600 de idei în 2020.

via Audi

Comentarii (10)

  • Sindi Cat
    Oau, Fabrica in Bruxelles?!
    Cat or fi salariile acolo?
    6 2
  • inexorabil
    Degeaba! Dacă angajaţii cu intelect slobod nu descoperă şi cum să te ţină o baterie încărcată cât distanţa dintre Pământ şi Lună, atunci ei irosesc timpul şefilor, care, astfel, n-ar primi notă de trecere de la profesorii Ocultei. Sau ar putea să inventeze o metodă de aşa natură, încât, atunci când “electricele” se vor confunda cu o banalitate cotidiană, alde coca & piţi să nu fie tentaţi de ele (pe motiv de “0-100 wow” sau “v-max wow-wow”). Nu de alta, dar sigur ar crăpa Mafănikkk de obidă: “Cum adică, domn’e, hai, înţeleg în cazul Bembeului, dar în e-splendori trebuie permis accesul nu mai imaculaţilor, aşa, ca mine, care nu mănâncă şaorma la colţul străzii, nu locuiesc în garsonieră şi n-au rate la bănci. Subliniez: nu mai nouă!”.
    5 14
  • Edikkk
    Din cele 94 de milioane de euro doar 7,5 amărâte de milioane de euro s-au întors la angajaţi.

    Asta înseamnă să fii mafiot.
    5 6
  • @inexorabil
    alt comentariu cu valoare zero, macar ai mai eliberat presiune din cutia craniana, tot e ceva. dar mai indicat ar fi sa nu mai scrii aici pe automarket, ca presiunea aia oricum gaseste o gaura pe care sa iasa, chiar daca o sa-ti miroasa urat in camera o perioada, asta e, macar e de-a ta. ca altfel, ne deranjezi pe toti cu mirosul....
    12 9
  • Feed back-ul oamenilor din productie este incalculabil. Intotdeauna, cele mai bune concepte au si implicarea oamenilor de pe linia de asamblare, mai ales a sefilor de echipa, specialisti cu ani grei de experienta. Cel putin in ultimul stadiu, de rafinare a proiectului.

    Si mai mult imi place ca oamenii primesc bonusuri, deci nu doar sefii si firma profita de pe urma ideilor angajatilor. Plus isi consolideaza toata lumea locul de munca pe viitor.
    12 1
  • inexorabil
    Electrikkk, mie mi se pare că a fi mafiot necesită o singură “calitate” şi anume: să urăşti ghermanele “din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta” (Matei 12:30). Indiferent ce nick îţi/îşi alegi/e…
    5 7
  • 7.8 milioane amarate, dar asiaticii ce bonusuri dau mai edickk ?
    6 0
  • Edikkk
    Da, dle Dan grc... aşa este... dar trăim într-o lume a dictaturii acţionariatului.... unde restul (care nu sunt bogaţi) sărăcesc şi mai mult pe baza lăcomiei şi îmbogăţirii şi mai mari a bogaţilor.

    Ca şi chestia cu bacşişul făcut 50-50% cu propietarului de restaurant !

    În loc să meargă 100% la angajaţi, care patronul nu poate sau vrea să îi plătească decent.... bagă mâna şi patronul.... dar bagă adânc...

    Pentru că poate.
    2 3
  • @Edikkk
    Sunt curios ce ai face tu daca ai fi manager.
    Din fericire nu vei fi niciodata.

    Impartind bonusul la nr de idei rezulta ca o idee e rasplatita cu fix 500 euro in medie. E mult, e putin? Cred ca daca o idee e mai valoroasa bonusul e mult mai mare. Sunt firme care dau bonus 5-10% din valoarea economiilor facute. Pot iesi bani frumosi din asta.
    1 1
  • Edikkk
    Este clar că trebuie să câştige toată lumea, dar când unii câştigă sporuri groase de îşi cumpără vile şi maşini de lux şi restul, care au şi avut ideea, un 500-800€ .... parcă, parcă, mda.... managerii îşi fac lor şi restul să fie multumiţi cu o prăjitură.

    Aici discut de problemele capitalismului care ajunge azi să topească chiar şi pătura de mijloc.

    Pentru că pot. Dar undeva aceste discrepanţe, în care puţinii se scaldă în tone de bani şi restul se chinuie să îşi plătească chiria.... Nu?

    Sunt multe de vorbit....

    Nu vreau să o fac personală, că nu are treabă doar cu mine sau dvs, ci este vorba de o problemă globală.
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru