Audi Sport Quattro Laserlight Concept vine cu faruri Laser-LED la Consumer Electronics Show din Las Vegas

de Mircea Meșter
Joi, 02.01.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Prezentat în premieră mondială anul trecut la Salonul Auto de la Frankfurt, Audi Sport Quattro Concept revine în atenția publicului în Las Vegas, la un eveniment dedicat iubitorilor tehnologiei de ultimă oră.

Rezervat în prima fază prezentărilor exclusive de gadgeturi și echipamente tehnologice de ultimă oră, evenimentul anual Consumer Electronics Show (CES), care are loc în Las Vegas, s-a transformat în ultimii ani într-o vitrină interesantă și pentru constructorii auto, care profită de prezența iubitorilor de tehnologie pentru a prezenta ultimele găselnițe în materie de sisteme onboard. Așa se întâmplă și în acest an, când CES va găzdui, începând cu 6 ianuarie, dezvelirea unor concepte prezentate în premieră mondială de marii producători auto.

În cazul celor de la Audi, noutatea absolută este de fapt o variantă îmbunătățită a lui Sport Quattro Concept, prototip prezentat anterior în toamna anului trecut la Salonul Auto de la Frankfurt. Deși este virtual identic la interior și exterior cu mașina pe care am văzut-o la Frankfurt, conceptul scos la lumină în Las Vegas vine cu o nuanță nouă, Plasma Red, și cu o găselniță interesantă la nivelul farurilor, care combină tehnologia matrix LED și cea laser într-o singură unitate optică.

De aici și sufixul Laserlight din nume, adăugat special cu ocazia CES Las Vegas.

Esential 700 de cai putere dezvoltă sistemul hibrid de sub capota lui Audi Sport Quattro Concept.
Conform germanilor, fasciculele LED asigură lumina pe faza scurtă, în timp ce faza lungă este acoperită de lumini laser. Acestea sunt mult mai puternice decât luminile LED, au o durată de viață mai îndelungată, consumă mult mai puțin și reușesc să ilumineze pe o rază de 500 de metri în fața mașinii.

Tehnologia farurilor laser nu este o noutate absolută, fiind anunțată încă din 2011 de BMW și montată în dotarea recent lansatului BMW i8.

Sub capota conceptului care va fi prezentat în Las Vegas se ascunde același sistem hibrid format dintr-un motor V8 twin-turbo de 4.0 litri cuplat cu unul electric. Acestea dezvoltă un total de 700 de cai putere care sunt transmiși tuturor celor patru roți printr-o cutie automată cu 8 rapoarte.

Mai mult detalii despre partea tehnică a conceptului Sport Quattro puteți citi aici.

Comentarii (9)

  • Ma bucur ca ati mentionat faptul ca nu este o inovatie Audi, desi ma asteptam ca Audi sa vina cu ceva nou in materie, data fiind obsesia lor pentru luminite, nu stiu, poate lumanari... sau ceva petarde in blocurile optice, ca tot e sezonul.
    8 7
  • LED-uri,Laser......oare ce urmeaza faruri cu plasma:))))))
    11 1
  • .... a "uitat" sa spuna si cat te costa sa inlocuiesti un far din asta
    probabil ca e mai bine sa cumperi o alta masina !!!!
    5 2
  • nea indarat
    Astia vor sa ne lase orbi,sa ne omoare...
    Nu vreau sa-mi imaginez cum e sa te intalnesti noaptea cu o masina care vine din sens opus,dotata cu astfel de lumini.
    3 9
  • mircea
    @nea indarat
    Toate aceste sisteme vin cu faruri automate care obturează lumina pe traficul din sens opus fără a fi nevoie de acțiunea celui de la volan. Atfel spus, tu nu ești deranjat absolut deloc de mașina care vine din față, pentru că fasciculul său de lumină e activ exclusiv în fața sa pe șosea atât timp cât senzorii "citesc" mașini din sens opus.
    11 1
  • Dacia Plant
    Fac pariu ca doar farurile laser sunt cat un Logan sau orice alta masina low-cost.
    6 3
  • @nea indarat - din fericire masinile astea nu sunt logane ... din mare fericire.
    5 4
  • sa vezi acu cocalarii cum or sa-si puna lasere de la talcioc pe tigai. serios vorbind tara geme iar baba se piaptana.
    4 1
  • Dacia Plant
    @mm: o sa fie lasere din vitan de vanzare la 50lei pt un far :))
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru