Bentley sărbătorește 100 de ani de la primul său client

de Tiberiu Safta
Marti, 16.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul britanic Bentley sărbătorește, în această lună, împlinirea a exact 100 de ani de la primul său client. Primul Bentley comercializat a fost un model 3-Litre și i-a aparținut unui nobil din Londra.

Rareori se întâmplă ca un constructor de automobile să aibă ca prilej de sărbătoare împlinirea unui secol de la primul client. Însă cei de la Bentley au parte chiar de acest lucru, deoarece, în luna noiembrie, constructorul de mașini de lux sărbătorește exact 100 de ani de când au vândut prima lor mașină unui client. Britanic, bineînțeles.

Mașina era un Bentley 3-Litre și i-a aparținut lui Noel van Raalte, un nobil provenit din Londra. Automobilul, înmatriculat KS 1661, a fost achiziționat de către acesta la un preț de 1150 de lire sterline, ceea ce înseamnă echivalentul a peste 57.000 de lire sterline în ziua de azi. Această mașină a fost înscrisă și în competiții, fiind utilizată pentru ultima dată în 1931 la o cursă din Franța. De atunci și până azi, soarta primului Bentley vândut vreodată a rămas necunoscută.

Bentley 3-Litre a avut o caroserie din aluminiu cu elemente decorative din alamă. Cu acest model, Bentley a câștigat de două ori cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1924 și în 1927.

Noel van Raalte, care a concurat la Indianapolis 500 în 1915, a fost extrem de mulțumit de Bentley-ul său.

Într-o scrisoare adresată publicației Autocar din acea perioadă, acesta a lăudat performanțele, manevrabilitatea și eficiența mașinii. El a mai adăugat faptul că Bentley 3-Litre a fost cel mai bun automobil pe care l-a condus vreodată, dintre toate modelele și mărcile pe care londonezul le-a deținut.

Deși Noel van Raalte a fost primul client Bentley, el nu a fost primul care a primit o asemenea mașină. În august 1921, un alt Bentley 3-Litre a fost livrat către Ivor Llewellyn. Mașina acestuia din urmă are o valoare istorică, deoarece este cel mai vechi exemplar Bentley de serie care a supraviețuit până în prezent, fiind a treia mașină produsă vreodată de către constructorul britanic6

via Carscoops

Comentarii (2)

  • Cum nu se știe soarta?... a fost data la Remat pe un voucher de 3000 lei...doar dorim îndoirea parcului auto... și-a luat și omu un Sandero
    8 3
  • Mai degrabă a fost dat la Rabla Plus pentru o e-Dacie Spring la juma de preț (45 mii lei e-pomană plus 5,5 mii Rabla...)
    Serios acum, povestea-i mai lungă despre livrarea întârziată către playbou-ul Noel a primului Bentley 3-Litres produs, primul client propriu-zis fiind de fapt baritonul galez Llewellyn.
    P.S. Paleo-sportiva britanică cu 4 cilindri (nu prea nobilă configurație nici p-atunci) avea 1,8 tone și scotea 70 bhp - normal la rap. compresie de numai 4,3:1.
    D-aia băga doar 80 mph (129 km/h) -- O, tempora, dar rămâne interesantă coincidența performanțelor chiar cu Dacia Spring. :-)
    13 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru