BMW și Jaguar Land Rover pregătesc o extindere a alianței: cei doi constructori ar putea face schimb de motorizări

de Paul Cosma
Sambata, 20.07.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
BMW și Jaguar Land Rover sunt pe cale să semneze un acord prin care să împărtășească diferite motorizări, într-o mișcare menită să reducă nivelul costurilor cu dezvoltarea pentru ambele companii, potrivit unor surse citate de presa britanică.

BMW și Jaguar Land Rover au semnat de curând un parteneriat pentru dezvoltarea în comun a sistemelor de propulsie pentru mașinile electrice pe care le vor lansa în viitor.

Astfel, BMW va lansa anul viitor a cincea generație a tehnologiei pentru sistemele de propulsie electrice prin intermediul SUV-ului electric iX3 (foto)Ulterior, inginerii BMW vor colabora cu inginerii Jaguar Land Rover pentru îmbunătățirea acestei tehnologii în cadrul viitoarelor modele pe care le vor lansa.

Parteneriatul ar urma să fie extins, iar BMW și Jaguar Land Rover să împărtășească diferite motorizări “tradiționale”, conform surselor publicației Autocar.

Jurnaliștii britanici susțin că BMW va furniza motoare cu combustie internă către Jaguar Land Rover. Astfel, JLR ar urma să-și reducă investițiile în acest sens și să se concentreze pe dezvoltarea motoarelor electrice pentru BMW.

Colaborarea va avea loc în cadrul unei echipe comune de ingineri care va fi localizată la Munchen, însă producția efectivă a sistemelor de propulsie va avea loc la propriile unități de producție BMW și Jaguar Land Rover.

În plus, cei doi producători își propun să achiziționeze împreună materia primă necesară pentru sistemele de propulsie, cu scopul de a reduce costurile.

Pentru moment, BMW și Jaguar Land Rover nu au anunțat când vor lansa primele modele electrice bazate pe noul parteneriat.

Via Autocar

 

Comentarii (7)

  • inexorabil
    Înainte: repetiţia este mama învăţăturii.

    Astăzi: repetiţia este mama transformării garantate în zombi…
    4 1
  • inexorabil
    Păi, cum rămâne cu…Brexitul cel iminent? Eh, spre ocara mea, uitasem că, de fapt, Sfântul şi Suveranul Profit transcende graniţe, continente, confederaţii, guverne, culturi, ideologii şi, în definitiv, orice fel de piedici, de neînţelegeri…

    Banul înseamnă “limbajul comun”` care facilitează globalizarea, chiar şi dacă Zeus Profitus ar preţui…conservarea identităţii de limbă/neam/patrie. La urma urmei, patriot (sau suveranist sau “iliberal”) cu burta goală şi/sau neconectat high-tech n-ai să găseşti nicicum, niciunde şi nicicând…
    2 1
  • Nu este o colaborarea împotriva firii, LR a fost în curtea Bmw, înainte de a ajunge la indieni, mai degrabă cu Toyota a fost o surpriză.
    3 0
  • inexorabil
    Încerci să te minţi singur, Dane…Undeva în profunzimea minţii tale, realizezi şi tu că va rezulta orice altceva în afară de BMW sau JLR…Dar na! autoliniştirea (recte autoservirea cu “adevăruri” comode, non-agresive, protectoare) este incarnată în instinctul/blestemul nostru…adamic, deci, nu-i bai, de trei ori ura pentru colaborare (sau cooperare? – nu mai ştiu nici eu; m-a zăpăcit “statul de drept” cu “reconceptualizarea” şi ”recontextualizarea”).
    2 1
  • În privința electricelor, nimeni nu are tradiție, mă refeream la motoarele clasice, Bmw va avea motoarele lor, iar JLR motoare de Bmw :).
    1 0
  • inexorabil
    Şi îţi place o astfel de “corcire” ?!

    Ştiu, ştiu, nu-mi spune: GM este mult mai “precoce” la capitolul “interşanjabilitate” tehnică…Iar faptul că acest proces se desfăşura (doar) între diviziile aceleiaşi companii nu constituie o justificare…morală.

    Măcar că astăzi ştim un aspect: “corporate engines”…Toată lumea se aprovizionează din aceeaşi bancă de organe, iar performanţa individuală (a unui model) se explică prin suma şi senzaţia de monolit a tuturor factorilor constitutivi, nu prin particularităţi de marcă, precum altădată, chiar dacă, axiomatic, nimeni nu confundă…emblemele. Pe de altă parte, costurile suferă mult visata “reducere”, motiv pentru care dosurile celor din conducere capătă proporţii :) În atare condiţii, gravitaţia acţionează cu şi mai multă convingere, în scopul “lipirii” de scaune a pomenitelor zone anatomice.

    Ehei, Dane, am atins punctul sensibil, nu? Recte câştigul personal al tuturor celor implicaţi în “colaborare”. Bietul Fusione a murit cu sufletul greu, neîmplinit, că nu s-a ales cu avantajele pe care le generează (ceea ce deja a devenit o…cutumă auto) acest tip de interacţiune, chipurile, inginerească.

    Apropo, la un moment dat eu am crezut (bătând aluzii pe AM) că se va produce o apropiere între BMW şi…FCA, în ideea că italo-americanii vor să se înfrupte din tortul “premium” al münchenezilor, iar aceştia, la rândul lor, ar fi interesaţi să valorifice coroana SUVo-citadină a lui Jeep…S-a întâmplat ceva oarecum similar, dar cu Land Rover pe postul lui Jeep. Probabil fiindcă, în privinţa interioarelor lui LR, BMW putea, până deunăzi, doar să viseze! Nu mă refer la calitatea materialelor/finisărilor, ci la imaginea în ansamblu. “Dar Cullinan?”. Nu-i hărăzit impactului de…masă. LR le-ar garanta nemţilor semnătura inconfundabilă a design-ului englezesc şi, totodată, o gamă de preţuri mai prietenoase cu prostimea planetară. Başca înţelegerea ar decurge mai uşor şi datorită politicii…fiabilităţii.

    Bine, bine, în principal “tehnologiile viitorului” le aduc, sub acelaşi acoperiş, pe cele două reputate grupuri. Dar, dacă există şi alte promisiuni, de ce să nu pună accentul şi pe ele?

    Normal că speculez…În lumea lui “orice este posibil”.
    2 1
  • pot face oricand schimb, ambele motorizari tin cat cele ala Daciei 1300, in jur de 100.000 km...
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru