California vrea să interzică maşinile autonome fără şofer: "Suntem îngrijoraţi de siguranţa în trafic"

de Daniel Popescu
Joi, 17.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autorităţile din California vor să interzică testele cu maşini autonome fără şofer, ceea ce ar afecta planurile Google şi ale marilor constructori de a dezvolta această tehnologie.

Producătorii trebuie să obţină mai multă experienţă în testarea vehiculelor fără şofer pe drumurile publice înainte ca această tehnologie să devină disponibilă publicului general.

Comunicat de presa
California este unul dintre puţinele state americane în care legea permite testarea maşinilor autonome fără şofer, însă acest lucru ar putea deveni istorie la începutul anului viitor.

Departamentul pentru Vehicule Motorizate din California (DMV) propune interzicerea maşinilor autonome fără şofer pe drumurile publice sub pretextul îngrijorărilor cu privire la siguranţa maşinilor autonome şi a publicului care imparete şosele cu aceste vehicule.

"Având în vedere riscurile potenţiale asociate cu dezvoltarea acestor tehnologii, DMV crede că producătorii trebuie să obţină mai multă experienţă în testarea vehiculelor fără şofer pe drumurile publice înainte ca această tehnologie să devină disponibilă publicului general", precizează DMV într-un comunicat.

În cazul în care legea va fi pusă în practică, maşinile autonome vor putea fi testate în California doar dacă maşinile vor fi dotate cu volan şi pedale şi vor avea la bord un şofer cu certificare specială pentru conducerea maşinilor autonome.

Practic, California vrea să se asigure că, în cazul unei erori a maşinii autonome, şoferul va putea prelua imediat controlul.

Adio taxiuri fără şofer?

Suntem extrem de dezamăgiţi că statul California vrea să limiteze potenţialul maşinilor care se conduc singure.

Google
Propunerea autorităţilor vine la numai o zi după ce Ford a primit acordul de a testa maşini autonome în California. O astfel de lege ar îngreuna planurile americanilor, dar şi ale altor producători precum Mercedes sau Tesla, de a dezvolta maşini autonome fără şofer. În plus, printre "victime" ar urma să fie şi Google, care testează de asemenea maşini fără şoferi.

"Siguranţa este cea mai mare prioritate a noastră şi principalul lucru care ne motivează să facem asta. Suntem extrem de dezamăgiţi că statul California vrea să limiteze potenţialul maşinilor care se conduc singure şi care ne ajuta pe toţi cei care locuim aici", a precizat un purtător de cuvânt al Google.

O astfel de lege ar împiedica practic şi lansarea unor taxi-uri fără şofer, însă producătorii auto au soluţii: Google a început deja să testeze maşini autonome fără şofer în localitatea Austin din statul Texas, care cel puţin pentru moment are o legislaţie permisivă.

Via Automotive News

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru