Campionatul Mondial de Raliuri: Sebastien Ogier obține al șaptelea titlu de campion. Hyundai se impune în clasamentul pe echipe

de Cornel Șocariciu, Foto: RedBullContentPool
Luni, 07.12.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastien Ogier (Toyota) a câștigat Rally Monza, ultima etapă sezonului 2020 a Campionatului Mondial de Raliuri. În urma acestui rezultat, pilotul francez obține al șaptelea titlu de campion mondial. În clasamentul pe echipe, Hyundai se impune în fața Toyota cu un avans de doar 5 puncte.

La finalul săptămânii trecute, fanii motorsportului au putut urmări Rally Monza, ultima etapă a sezonului 2020 a Campionatului Mondial de Raliuri (WRC). Pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 a dat peste cap calendarul WRC din acest an, iar sezonul a inclus doar 7 etape.

Înaintea rundei din Italia, Elfyn Evans (Toyota) conducea în clasamentul general provizoriu cu un avans de 14 puncte în fața lui Sebastien Ogier (Toyota), respectiv 24 de puncte în fața lui Thierry Neuville (Hyundai). Și Ott Tanak (diferență de 28 de puncte față de Evans) avea o șansă matematică pentru câștigarea campionatului.

Etapa din Italia se anunța atipică, marea majoritate a probelor speciale fiind programate pe o versiune extinsă a circuitului din Monza (asfalt + porțiuni de macadam). De asemenea, echipajele înscrise în ultima etapă a WRC aveau de parcurs și o serie de probe pe drumurile de munte din apropiere de Bergamo (asfalt).

Condițiile dificile cauzate de ploi și ninsori au generat o mulțime de momente pline de emoții pentru fanii motorsportului. În prima buclă a zilei de vineri, Thierry Neuville lovește una dintre șicanele instalate pe circuitul italian și abandonează.

Astfel, belgianul ieșea din lupta pentru titlul mondial.

În ziua secundă, concurenții s-au mutat pe probele din apropiere de Bergamo, iar vremea nu a fost un aliat. Pe parcursul probelor, aceștia au pilotat atât pe ploaie, cât și pe ninsoare, iar alegerea anvelopelor a fost crucială. La jumătatea zilei, Elfyn Evans nu anticipează corect aderența drumului acoperit cu zăpadă și se oprește în afara traseului. Acesta nu poate reveni pe asfalt, abandonează și iese din lupta pentru titlu.

În același timp, Sebastien Ogier gestionează corect situațiile întâlnite, urcă pe prima poziție a clasamentului general provizoriu și reușește să construiască un avans bun față de ceilalți concurenți. Francezul reușește să păstreze avansul obținut și în ultima zi a Rally Monza.

Astfel, Sebastien Ogier câștigă ultima etapă a sezonului 2020 de WRC și obține al șaptelea titlu de campion mondial. Până acum, francezul își trecuse în cont patru titluri alături de Volkswagen și două împreună cu Ford M-Sport.

Ott Tanak (Hyundai) încheie pe poziția secundă în clasamentul raliului din Italia și urcă pe ultima treaptă a podiumului de final de sezon.

Locul al treilea al Rally Monza a fost ocupat de Dani Sordo (Hyundai). Elfyn Evans obține doar 3 puncte la finalul etapei din Italia (puncte obținute pe Power Stage) și încheie sezonul pe poziția secundă a clasamentului general.

Înaintea etapei din Italia, Hyundai conducea în clasamentul constructorilor (7 puncte în fața Toyota). În urma rezultatelor bune obținute de Tanak și Sordo, Hyundai își păstrează poziția în clasament și obține titlul constructorilor.

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general piloți

Loc Pilot Echipă Puncte
1 Sebastien Ogier Toyota 122
2 Elfyn Evans Toyota 114
3 Ott Tanak Hyundai 105
4 Thierry Neuville Hyundai 87
5 Kalle Rovanpera Toyota 80
6 Esappeka Lappi M-Sport Ford 52
7 Teemu Suninen M-Sport Ford 44
8 Dani Sordo Hyundai 42
9 Craig Breen
Hyundai 25
10 Sebastien Loeb Hyundai 24

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general pe echipe

Loc Echipă Puncte
1 Hyundai 241
2 Toyota 236
3 M-Sport Ford 129

Via | WRC

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru