Cea mai bogată ţară europeană în petrol este şi ecologică: Norvegia are 100.000 de maşini electrice pe străzi

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Sambata, 17.12.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Norvegia a ajuns la 100.000 de maşini electrice pe străzi şi speră ca în 2020 să atingă pragul de 400.000 de unităţi, deşi este ţara europeană cu cele mai mari rezerve de petrol, cu excepţia Rusiei.

Norvegia este recunoscută drept ţara care promovează cel mai mult achiziţionarea de maşini electrice, prin impunerea unor taxe usturătoare pentru cele tradiţionale.

În acest context, vânzările de maşini electrice au crescut într-un ritm spectaculos, iar în prezent pe străzile din Norvegia circulă peste 100.000 de unităţi. Cifra este cu atât mai importantă cu cât Norvegia are o populaţie de numai 5 milioane de locuitori, de aproape 4 ori mai mică decât a României.

"Flota prezentă reduce emisiile de dioxid de carbon cu 200.000 de tone anual. Chiar dacă maşinile electrice au o cotă de piaţă de numai 3%, am obţinut o reducere uriaşă. Până în 2020 obiectivul este să ajungem la 400.000 de unităţi", spune Christina Bu, secretarul general al Asociaţiei Norvegiene de Maşini Electrice.

Urmareste Automarket
Norvegia îşi propune ca începând din 2025 să comercializeze doar maşini electrice, iar Bu consideră că ţara împinge de la spate şi alte state să adopte măsuri similare pentru încurajarea acestor maşini.

"Norvegia inspiră şi alte tări pentru a implementa măsuri similare şi demonstrăm industriei auto cum să generăm cerere pentru maşini electrice", a adăugat ea.

Performanţele obţinute subt cu atât mai importante cu cât, cu excepţia Rusiei, care ocupă un teritoriu vast şi în Asia, Norvegia este ţara europeană cu cele mai mari rezerve de petrol, potrivit datelor oficiale ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Via EAFO

Comentarii (10)

  • imi vine sa ma duc in vacanta acolo doar ca sa admir electricele zburdand.
    9 6
  • E normal pt. ca isi si permit achizitia unei asemenea masini majoritatea acolo, au si unde sa o incarce si sunt constienti ca asta e viitorul asa ca au facut ei primii pasul catre viitor. Nu ii poti cere asta Romaniei sau Spaniei....
    13 2
  • Cum naiba au construit astia puncte de incarcare intr-o tara cu 4 milioane de oameni, imprastiati si izolati peste tot...
    6 2
  • Calcul dubios
    Totuși nu-mi dau seama cum au redus emisiile de dioxid de carbon cu 200.000 de tone cu flota de 100.000 mașini. Asta înseamnă că fiecare mașină ar emite 2 tone de co2?
    0 3
  • @Calcul dubios: uite un exemplu: daca mergi 20 km/zi cu o masina care emite 100 grame CO2/km, inseamna ca masina ta emite 2 kg CO2 pe zi, adica circa 700 kg pe an, adica circa 2.1 tone in 3 ani.
    4 1
  • Interesat de vazut cum arata teritoriile din china dupa ce se termina zacamintele pentru acumulatori.
    3 2
  • Calcul dubios
    @daniel.popescu
    Ai dreptate, eram prea optimist si aveam impresia că emisile de CO2 se măsoară în mg/km, nu g/km.
    1 1
  • AndreiRN
    Multi nu stiu ca fiecare Norvegian are $1 million in fondurile statului care provine de la vanzarea petrolului cel poluant. In Natura poluarea aerului nu cunoaste granite ci afecteaza o zona globala.
    E mult mai usor sa iei decizii cand ai $1 milion in banca.
    Mai ales ca acuma sa marit si dobanda.
    1 6
  • Bravo @andrrutza. Zici ca fiecare norvegian are un milion in banca? Dar de taxele pe care le platesc nordicii, nu stii nimic? De rata sinuciderilor ,iar nu spui nimic? Mai sa fie! Trebuie ca se sinucid din cauza milionului si alla ptelui si a mierii, care curg din belsug, acolo la ei. Dobanda S-A marit. In fine . Sarbatori fericite!
    1 0
  • @AndreiRN
    Ai uitat sa precizezi ca valoarea fondului depaseste in prezent peste 600 de miliarde de euro. Asta inseamna ca fiecarui norvegian ii revine peste un milion de coroane. Totusi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionati de Banca Centrala. Ei sunt destinati bunastarii generatiilor viitoare cica. Deci praf in ochi.....
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru