Codul Rutier a fost modificat din nou: șoferii nu vor mai fi amendați dacă țin telefonul în mână în timpul mersului

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 10.03.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii nu vor mai primi amendă pentru simplul gest de a ține telefonul în mână în timpul mersului, dacă acesta este echipat cu sistem hands-free, potrivit unui proiect adoptat de Parlament.

În vara anului trecut, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care șoferii nu mai au dreptul să țină telefonul în mână în timpul mersului, o astfel de abatere fiind sancționată de polițiștii rutieri cu 4 puncte de penalizare și amenzi de până la 1.160 de lei.

La aproximativ o jumătate de an distanță, Camera Deputaților a adoptat marți un nou proiect de lege care are ca noutate principală renunțarea la această prevedere.

Practic, în urma votului de marți, șoferii nu vor mai fi amendați dacă țin telefonul în mână în timpul mersului, în cazul în care dispozitivul este echipat cu sistem hands-free.

Parlamentarii au revenit practic asupra legii votate cu o jumătate de an în urmă sub pretextul că ținerea în mâna a unui telefon nu poate constitui motiv de sancțiune contravențională.

Astfel, prevederea actuală din Codul Rutier spune că "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video".

Acest articol a fost însă reformulat și, în varianta votată marți de Parlamentul, textul este următorul: "Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»".

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președinte.

De asemenea, proiectul votat marți prevede posibilitatea legală ca mijloacele de transport în comun precum autobuzele să poată circula pe linia de tramvai.

Via Profit

Comentarii (21)

  • Nicolae
    Ce tampenie! Pai toate telefoanele de acum au hands-free, nu?
    Ori ai mana pe volan ori pe telefon, nu se poate amandoua!!!
    38 5
  • someone
    oare cati senatori si deputati au primit amenda in aceasta 1/2 an de vor sa renunte deja la legea asta?
    sau ati uitat ca ati introdus-o nu pentru vorbitul la telefon, ci din cauza multiplelor accidente mortale si nu numai produse in timp ce soferii filmau live pe FB?
    ati luat o lege f buna, incompleta , dar curajoasa si buna, si ati dat-o de gard cu zgomot. sper sa nu se definitiveze acest proiect
    43 4
  • Clique
    Chiar ieri am observat pe cineva intr-o masina destul de scumpa, butonând telefonul în timp ce se deplasa și stăteam și mă gândeam, ai avut bani de acea mașină, dar de un amărât de hands free nu.. Foarte interesant..
    25 2
  • @Nicolae... cred ca încurci “hands-free” cu speaker...cel mai probabil e vorba de o casca bluetooth, casti cu fir, ori alt asemenea dispozitiv...
    6 4
  • @Clique... cam cum poți butona hands-freeul astfel încât sa suplinești un telefon?...in rest e clar ca nu ar trebui folosit la volan telefonul... am văzut femei care își prindeau oricum mâinile in volan, dar ele erau cu o mana pe tel și cu alta pe volan încercând sa parcheze ori sa facă alte asemenea manevre...
    12 1
  • @Nicolae Pai ai 2 maini. Una pt volan, cealalta pt schimbator/telefon. Daca ai automata, cu atat mai usor :))
    2 14
  • carcotasu
    Eu nu inteleg. Poti sa folosesti telefonul ca sa raspunzi pe hands free sau cum? Prima prevedere era foarte clara, nici aparat foto nu aveai voie dar acum?
    8 1
  • someone
    @ clique: e plina tara de astfel de soferi in masini scumpe, pentru ca toti ii vedem peste tot. problema nu e daca mai au bani de handsfree; problema e ca sant niste cretini semidocti care nici macar nu stiu ca au bluetooth la masina si pot vb ne mai fiind nevoie sa ridice mainile de pe volan. insa cand vrei sa FB in timp ce conduci, atunci handsfree, bluetooth sant degeaba.
    16 1
  • Daca esti sarac cu cazan de Jarmania 2010 normal ca nai sistem audio integrat si ti telefonul in mana.
    5 15
  • fan skoda
    Putini soferi respecta regulile de circulatie, chiar reguli banale...
    Sunt soferi cu Mercedes si BMW care merg cu telefonul in mana. Ori conduci, ori stai pe telefon. Din doua in una.
    13 3
  • @fan skoda... pai și ce “valuare” ai dacă conduci fără telefon in mana, dacă ai BMW și nu semnalizezi ... ce prestanța ai?... dacă ai mertan și nu te interesează ce semnificație are linia dubla continua...
    15 3
  • @Tony : mai incearca o data , poate reusesti sa scrii ceva inteligibil. Cand au scos nemtii posibilitatea conectarii telefonului la sistemul audio prin bluetooth ( probabil asta vroiai sa spui ) tu cel mai probabil nici nu stiai ce inseamna tehnologia bluetooth , de scris sigur nu stiai . Nemtii aveau aceasta tehnologie pe toate marcile lor de renume din anii 2000, in standard, stai fara grija , pana si eu am pe o Skoda din 2008. Nu am nimic cu tine sau cu masinile nemtesti , dar nu inteleg ...la orice subiect ..hop..apare unul ca tine si bate campii despre "cazanele" nemtesti . Culmea ...pe motive de lipsa de tehnologie acuma..!
    9 1
  • Foarte bine,s-a facut dreptate, sa tin cu o mana volanul iar cu alta sa butonez sistemul de navigatie infipt in bord de zici ca e ecran de cinema cum e la a class sau vw golf e voie,ba chiar navigatia imi distrage mai mult atentia. La noile masini trebuie sa intri in meniuri complicate sa directionezi aerul sau daca vrei sa dai drumul la incalzirea in scaun.Ps. Tin telefonul cu umarul la ureche cand conduc.
    6 5
  • Legiuitoru`
    Văicărelile, istericalele și maimuțăreala au ajuns sporturile preferate ale românilor.

    Codul Rutier în vigoare prevede că: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”

    În proiectul de lege votat de parlament scrie așa: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”.

    Adică (că vouă trebuie să vă traducă cineva) va fi permisă folosirea telefonului mobil și a diferitelor gadget-uri DOAR DACĂ sunt prevăzute cu sistem hands free.
    6 2
  • Acum cateva luni eram pe autostrada si am vazut o masina ca trecea de pe banda 1 pe 2 incet fara sa depaseaca ceva. Am crezut ca a adormit. Cand am ajuns in dreptul ei, o fata pe la 20 de ani scria pe whatsapp. Daca o oprea pute sa zica ca vorbea pe hands-free-ul de la telefon (Speakerul nu e clar delimitat ca inteles de handsfree).
    6 0
  • Legiuitoru`
    Mai explic odată: în timpul șofatului este interzisă folosirea telefoanelor mobile pentru convorbiri, redactare mesaje, filmări sau orice altceva.
    Cine dorește să efectueze o convorbire telefonică o poate face legal numai prin intermediul sistemului „fără mâini”.

    AM a început să publice fake news preluate de la Realitatea (experți naționali în așa ceva).
    9 0
  • vasile
    Indiferent cum va fi adoptata legea,se vorbeste la telefon sau se butoneaza telefonul ca si inainte de aparitia legii.Numai ca politistii nu sunt pe faza ca sa-i surprinda pe cei care folosesc telefonul si conduc in acelasi timp.
    2 0
  • Suntem condusi de niste RETARDATI
    7 0
  • @ Legiuitorul o diferenta mica in textul legii are implicatii foarte mari in realitate. Inainte specifica faptul ca daca tineai telefonul in mana erai pasibil de amenda, nu insemna insa ca nu poti vorbi la el (prin intermediul handsfree sau pe speaker).
    Acum spune ca este interzisa folosirea telefoanelor cu exceptia celor echipate cu handsfree. Pai asa cum cineva spunea mai sus, toate telefoanele au speaker (=handsfree). Dar desi au handsfree, cineva care scrie mesaje pe un telefon cu handsfree, conform legii noi, nu mai poate fi amendat. Pai e corect?
    6 1
  • @Green_Alex
    Legea folosește sintagma „dispozitive tip «mâini libere»”, adică trebuie folosit un dispozitiv separat de telefon.
    Specificarea „mâini libere” din lege tocmai asta arată: că atunci când șofezi trebuie să ai ambele mâini libere. Prin folosirea dispozitivului respectiv poți vorbi la telefon fără a-ți folosi mâinile.
    2 1
  • Pentru a afla ce înseamnă mâini libere e suficient sa scrieți pe google... oricum e clar ca hands-free nu este egal cu speaker ... de ce ar numi englezii aceeași funcție in doua feluri...oricum sunt curios dacă cineva are in meniul telefonului opțiunea “mâini libere” care sa activeze difuzorul...la iPhone spune clar... difuzor, in engleză speaker...deci speaker nu este egal cu hand-free... adică “mâini libere”
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru