Conceptul Rolls-Royce Vision Next 100 și viitorul luxului absolut: fără volan, dar în confort suprem într-o mașină fabuloasă

de Mircea Meşter
Joi, 16.06.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un interior care seamănă cu un lounge perfect, exterior pe care ar fi invidios chiar și Batman, materiale ultraexclusive, un asistent personal care ia locul volanului și motor electric. Acesta este viitorul transformat într-un concept Rolls-Royce: Vision Next 100.

Centenarul BMW, care este sărbătorit cu fast de bavarezi în acest an, e motivul perfect pentru ca și restul mărcilor din Grupul BMW să beneficieze de o atenție sporită din partea constructorului. Iar din această atenție se nasc idei fascinante, cum ar fi Rolls-Royce Vision Next 100, un concept futuristic care ne oferă posibilitatea de a privi nu doar în viitorul mărcii de lux britanice, ci și în viitorul industriei auto în general.

De altfel, numele "Vision Next 100" este laitmotivul acestui an la BMW, după ce marca germană a dezvăluit în martie un concept denumit identic. În plus, Mini are la rândul său propriul concept Vision Next 100, acesta fiind prezentat astăzi, alături de fratele mai mare și mai luxos semnat de Rolls-Royce.

Viitorul luxului absolut

Conceptul păstrează caracterul unic al modelelor Rolls-Royce, dar îl așează într-un context al viitorului în care mașinile nu au nevoie de șofer, oferă posibilitatea de a rula cu emisii zero și vin cu soluții novatoare dedicate pasagerilor. În cazul lui Vision Next 100, acest context este ilustrat practic printr-o caroserie coupe care amintește prin apariție de efectul vizual al unui Batmobil.

Roțile de 28 de inch sunt ascunse pe jumătate de "brațele" caroseriei care înlocuiesc aripile clasice, iar habitaclul este înconjurat de sticlă neagră, accesul fiind realizat prin uși care se deschid vertical.

În interior, conceptul desenat de Rolls-Royce regândește caracteristicile clasice ale unei mașini, semănând mai degrabă cu un lounge ultraelegant în care pasagerii sunt întâmpinați de un spațiu concentrat 100% pe confort. Dispar toate elementele care compun ADN-ul actual al unei mașini - volan, pedale, comenzi - și apar o canapea și un display OLED care găzduiește un asistent personal botezat Voice of Eleanor care are capacitatea de a învăța cutumele posesorului și de a acționa mașina autonom în consecință. Practic, singurul element analog rămas ca legătură între prezent și viitor pe conceptul britanic este ceasul poziționat în mijlocul planșei de bord transformată în spațiu de comandă. Evident, apropo-ul transmis deloc subtil de designerii Rolls-Royce este legat de viitorul autonom al mașinilor, unul în care volanul va fi inutil și în care mașinile se vor transforma într-un mijloc de transport care va avea rolul de a asigura condiții înalte de transport individual. 

Lemn de Makassar și Spirit of Ecstasy din cristal sculptat manual

Normal, Rolls-Royce nu renunță la caracterul exclusivist al mașinilor sale nici pe conceptul Vision Next 100.

Interiorul este ornat cu piele de înaltă calitate, cu inserții din lemn de Makassar și oferă o podea acoperită cu mătase împletită, material regăsit într-o versiune moale și pe canapea. Simbolul Rolls-Royce, statueta Spirit of Ecstasy, face și ea parte din peisajul estetic al conceptului britanic, iar în acest caz este produsă din cristal sculptat manual și este luminată LED din interior. O altă parte a caracterului Rolls-Royce, bagajele de lux oferite la prețuri care rivalizează cu cele ale mașinilor premium, sunt și ele parte a conceptului. Portbagajul este însă transferat în zona laterală a mașinii.

Așa cum îi stă bine unei creații care anunță la nivel conceptual următorii 100 de ani ai mărcii, Rolls-Royce Vision Next 100 oferă sub capotă un motor electric despre care Rolls-Royce se limitează să spună că e o soluție normală atât timp cât "un motor V12 pe combustie e puțin probabil să mai existe în viitor".

Comentarii (6)

  • Interesant ce sa zic....
    11 2
  • carcotasu
    inteleg ca e un concept dar cu cauciucurile alea asa subtiri iti mai iei un trabant ca sa o traga .. dar din pacate asta e treaba cu conceptele si schitele: doar sa-ti ia ochii
    10 4
  • hmmm, parca prevad un film futuristic in care sa apara toate aceste trei concepte: click 2?
    2 2
  • Albastru
    Zici cai clocitoare
    8 6
  • Un "robot fabulos" poate, fiindca eu cel putin continui sa cred ca o masina poate fi numita asa doar daca-i CONDUSA efectiv de oameni.

    Altfel isi pierde nu doar sensul originar-etimologic, ci si dramul de "suflet" doar imaginat poate de noi, da-n orice caz preferabil sa existe-n mintile noastre.
    10 4
  • rolsu ăla pare coplet aiurea cu apărătorile alea la roți, de parcă ar merge numa pe drum ca-n palma... părerea mea. iar, motocicleta aia daca tot e fara cască să se ghideze pe drum după o urmă, eventual, altfel neprevăzutul e mare dom'le, deci e mai sigur cu cască , părerea mea. da să fie cască cu microunde :) al treilea concept pare in viziunea mea ceva jenant de penibil...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru