Cota de piață a mașinilor electrice, aproape 6% în România în primele trei luni ale anului: motorul pe benzină rămâne preferat de 65% dintre clienți

de Daniel Popescu, Foto: Nissan
Marti, 14.04.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile electrice au avut o cotă de piață de 5.7% în primele trei luni ale anului, în creștere de la 4.1% în perioada similară a anului trecut. Motorul pe benzină a fost ales de 65% dintre clienții de mașini noi.

Mașinile cu sisteme alternative de propulsie au parte de o creștere lentă, dar constantă, a cotei de piață în România, însă luna martie a fost mai degrabă una atipică din acest punct de vedere, potrivit celui mai recent raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Datele oficiale valabile pentru luna martie arată 316 mașini electrice și hibride înmatriculate și o cotă de piață de 4.8%, comparativ cu cota de piață de 6.4% din aceeași perioadă a anului trecut.

Mașinile cu motoare pe benzină au avut o cotă de piață de 61.1%, de asemenea în scădere de la 64% în martie 2019. Practic, un număr mai mare de clienți s-a îndreptat spre achiziționarea de mașini diesel, în condițiile în care cota de piață a acestui tip de motorizare a ajuns la 34.1%, în creștere de la 29.5%.

Chiar și așa, la nivelul primelor trei luni ale anului, datele nu s-au schimbat radical. Astfel, mașinile cu motoare pe benzină au avut o cotă de 64.9%, în timp ce mașinile diesel nu au atins pragul psihologic de 30%. În schimb, cota de piață a mașinilor electrice și hibride a ajuns la 5.7%, în creștere comparativ cu cota de piață de numai 4.1% din perioada ianuarie-martie 2019.

La fel ca în alte state europene, înmatriculările de mașini electrice și hibride sunt în creștere, în ciuda unor scăderi puternice a piețelor auto în ansamblu cauzate în special de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2.

Via APIA

Comentarii (40)

  • Mașinile mici sa vând cu motoare Otto...se pune fals problema cotei de piata a motoarelor Diesel atât timp cât majoritar mașinile mici sunt pe benzina iar cele mari pe motorina
    12 2
  • Dati rapid stiri si vesti bune cu masinutze cu baterii, ca acush-acush loveste napraznic Domnu' Kriză, si apoi CANCI cifre pe plus la cojile cu baterii. Macar fro 3-4 ani, asa... Cu autorul Domnului, pt totdeauna! :)))

    Zi de zi, DIESEL deasupra tuturor! :P
    7 9
  • M-am grabit si am uitat sa adaug inca ceva.

    Asadar, DIESEL-ul renaste din nou, revenind, inca o data, iarasi. :) O performanta remarcabila pentru cea mai buna tehnologie existenta la ora asta pe piata. Singura tehnologie care pune economia lumii in miscare, creand bunastare pentru toata lumea, inclusiv pentru electrificatii in cap. Diesel-ul e tot ce a reusit sa produca mai bun mintea umana in materie de locomotie pana la Anul Domnului 2020.

    Zi de zi, Diesel deasupra tuturor!
    7 10
  • inexorabil
    @PMC, puţine persoane mă ung pe inimă pe acest site. Tu eşti una dintre ele! Ce-i drept, în trecutul oarecum îndepărtat, apăruseră şi fricţiuni între noi doi, dar cred că le-am “surclasat” (ireversibil).

    Sigur eşti conştient că prezentul constituie doar partea văzută a aisbergului…Să ne pregătim, aşadar, să întâmpinăm un adevărat, bezmetic, înverşunat şi perseverent asalt (de fapt, ciclon) al e-trepidaţilor, care vor primi şi ajutoare “docte” (cică “solid argumentate”, adică “(uşor) verificabile”). La un moment dat, din cauza atâtor “scântei” iscate, va părea că s-a înfiinţat fierăria AM.

    În orice caz, n-am cum să nu preiau şi să nu propag mai departe ecoul axiomei tale: zi de zi, Diesel deasupra tuturor!

    PS. Pe firmamentul site-ului va străluci marea (re)confruntare Ahile vs. Hector. Răbdare (fără mască pe figură).
    7 7
  • @Inex: putem sa avem 1 mil de frictiuni. Nicio problema, atata timp cat discutam idei si nu ne atacam personal. Pentru ca putem sa gandim diferit, important e sa ramanem prieteni sau macar in relatii cat de bune posbil. Cum zicea Ratiu: "Voi lupta pana la ultima picatura de sange..." :)

    Eu nu sunt suparat pe cei care cumpara sau sunt fani electrice. Ma irita doar in momentul cand vor sa INTERZICA parerea altora, cand ceea ce vreau si imi place mie - DIESEL - ii incurca cumva pe ei. Cand incep, dintr-o data, din ratiuni de ideologie insuflata de presa si politicienii de stanga, incep asadar sa condamne ceea ce pana mai ieri era unanim acceptat ca fiind o solutie perfect prizabila, utilizabila si ravnita. Cand nu incap ei de mine, cu alte cuvinte, desi eu incap f bine de ei.

    Din partea mea, si am mai spus-o, sunt liberi sa-si cheltuie banii cum vor. Tot ce incerc eu sa fac e sa ii informez pe cei mai putin atenti sa nu cada intr-o capcana, din necunostinta de cauza. Cei care sunt perfect constienti si o fac "pe mana lor", sunt liberi s-o faca, si as sta cu placere cu ei la o bere sa radem copios eu de bateriile lor, ei de fumigena mea :))

    Bine... acum nici asta nu se poate, pentru ca ne toarna Vela laturi... aaa... ordonantze in cap. Dar despre asta... intr-un episod viitor. :)
    7 5
  • inexorabil
    Păi tocmai aceasta este problema, @PMC: în general, ei nu se mulţumesc să-şi consume damblaua “în banca lor”. Uită-te la…Electrikkk; nu poate sta liniştit până nu-şi aruncă “anatemele” asupra “poluantelor” şi “criminalelor” motoare cu ardere internă.

    De aceea, îmi ascut satârul şiiiii…

    Zdrang! Tai în două (acum şi sper să nu mă mai pretez) şopârla mistificării şi a imposturii…Cum? Aşa:

    În România, prioritatea socială (o exprimă însă numai patrioţii, adică persoanele de bună credinţă şi tributare analizelor lucide, gen doctorul în economie Ilie Şerbănescu) nu s-a schimbat şi nici nu se întrevăd semne că va interveni vreodată ceva “revoluţionar” : punerea pietrei de temelie a unui sistem capitalist veritabil, verificabil, NAŢIONAL, puternic (exportator) şi, nu în ultimul rând, (capabil de a fi) autofinanţator, care să activeze atât în industrie, cât şi în agricultură, recte IMM-urile;

    Doar acesta [excluzând, din start, orice arhitectură/structură corporatistă/multinaţională, alimentată de un centru de Putere hiperlegislativă, birocratică, socialistă şi…coordonatoare din umbră] ar asigura funcţionarea, menţinerea şi autoreglarea celor două sectoare stringente pe plan intern: educaţional şi sanitar. Fiindcă doar ai tăi (de-un neam, de-o limbă, de-un sânge) ar înţelege esenţialmente şi, deci, ar susţine (fiind, la urma urmei, personal şi direct interesaţi!), prin toate mijloacele şi metodele permise, imperiozitatea instruirii adecvate (neapărat şi invariabil în duhul Adevărului!) şi a sănătăţii de fier pentru toate categoriile implicate în propăşirea materială şi spirituală a ţării: pre-productive, efectiv productive şi post-productive! Nu cum tot auzim, în cea mai pură (a se citi: evoluată) limbă de lemn din istorie, recte cea euro-globalist-instituţional-managerială, pentru “aşii” căreia libertatea şi sensurile ei ontologice/praxiologice figurează doar ca branţuri în pantofi.

    V-aţi dumirit despre ce vorbesc eu aici? Despre statul naţional-ortodox! Care nu, nu-i afectează cu nimic pe concetăţenii de altă credinţă decât cea dreaptă şi/sau de altă limbă decât cea maternă, dar nici nu le îngăduie căi politice de afirmare şi/sau poziţii decizionale (cu atât mai puţin decisive) în ierarhia statului! Başca ar lăsa fiecărui locuitor dreptul absolut de trambalare între patrie şi străinătate până la saturaţie (inclusiv să aducă orice maşină bazată pe ICE ar pofti), ca să nu fie acuzate autorităţile de xenofobie. Dar să fie adoptat, la nivel politico-ideologic (cu repercusiuni automate în economie), vreun model “din afară” (oricât ar fi de “eficient”)…categoric nu! Niciodată!! Iar slugărnicia vădită faţă de Puteri străine (oculte sau nu) trebuie considerată trădare de ţară şi pedepsită exemplar, fără cruţare!

    Ei, ce rol joacă, în această ecuaţie a nevoilor noastre generale, aşa-zisa “protecţie a mediului” şi, prin urmare, “maşinile” electrice? Unul înţepenit ZEROVALENT! Şi nu, nu le-ar fi dispreţuită nicio libertate, mai ales că e-/eco-zombii nu pot socotiţi oameni liberi! Ei sunt victimele unei perversiuni propagandistice greu comparabile/egalabile în istorie, atâta tot. Iar experienţa ne arată, fără drept de apel, că nu pot fi recuperaţi lăuntric…De aceea eu, unul, am renunţat la orice fel de “terapie”. Nu-mi place să pedalez în gol, nu de alta. În schimb, îmi – repet – scot sabia. Nici războiul nu mă încântă, dar pur şi simplu nu mai merge altfel…Exceptând momentul curent, sper să n-o mai folosesc, rămânând în poziţia “en garde”.

    Concluzia nu lasă loc de echivoc: nişte moftangii, monşer! Facem abstracţie de…misiunea (cu substrat militar) pe care au primit-o unii “utilizatori”.
    4 7
  • @ pemece si inexplicabil
    Baieti, luati-va o camera! Apoi vorbiti si iubiti-va cat vreti.
    Diesel-ul a fost o inventie remarcabila, dar lumea evolueaza (ma rog, mai sunt si exceptii). In momentul de fata diesel-ul trebuie sa dispara de pe piata, din multe motive. Singurii care vor mai avea diesel vor fi cei care nu isi permit electrica sau nu vor benzina, pe motiv ca domle dai mai mult pe carburant. Pariu ca daca ati avea bani nu v-ati mai satisface reciproc pe forumul asta cum ca domle cat iubim diesel-ul. Nu este nimic de iubit la diesel, doar ca nu va permiteti altceva. Saraci si cu duhul si la buzunar.
    9 7
  • inexorabil
    Agent X, voi când mai primeniţi “textele” voastre invariabile??? Când nu dau rezultatele scontate tacticile de bază, atunci vă repeziţi la “rezerva în aşteptare”, recte vreo neobrăzare (homo)sexuală, directă sau aluzivă. Şi atunci mă întreb cine se confruntă cu carenţe intelectuale! Căci, în privinţa cuviinţei, nici nu se pune problema să discutăm.

    Başca totalmente putredă insinuare, care nu stă în picioare neam, cum că evităm…benzina. @PMC da, dar este dreptul lui, iar eu am mizat întotdeauna mai mult pe benzină, deci cine îndrăzneşte să nesocotească realitatea (atestată de arhiva AM) ?!

    Nu, lumea nu “evoluează”, ci se îndreaptă (cu paşi iuţi chiar) taman către…zorii istoriei, amintind şi repetând gestul nesăbuit al începătorului în păcat: “Tu, care ziceai în cugetul tău: *Ridica-mă-voi în ceruri şi mai presus de stelele Dumnezeului Celui puternic voi aşeza jilţul meu! În muntele cel sfânt voi pune sălaşul meu, în fundurile laturei celei de miazănoapte. Sui-mă-voi deasupra norilor şi asemenea cu Cel Preaînalt voi fi*. Şi acum tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului!” (Isaia 14:13-15).

    PS. Dacă am avea bani “să-i întorci cu lopata”, tot nu ne-am abate atenţia către glumele sinistre cu baterii, deci pică (zgomotos) şi această minciună sfruntată. Am alege nişte capodopere ICE, probabil cu motoare incorect politic de mari…Aha!
    2 6
  • Edikkk
    Oricum din greşelile care afectează viitorul enumerăm :

    1) cumpărat maşină scumpă dar locuit încă la apartament bloc fără loc de parcare dedicat
    2) cumpărat apartament fără 2 locuri de parcare dedicate pe apartament (2 locuri - el şi ea!!!)
    (parcarea să fie subterană este un plus!)
    3) cumpărat apartament sub 100 mp
    4) cumpărat apartament sub 4 camere
    5) cumpărat apartament pe vest
    6) cumparată maşină non EV / PHEV

    Dar noi suntem încă în sărăcie cu mentalităţi de sărăcie.
    Noi nu ştim ce înseamnă realitatea unei vieţi mai bune, mai normale.

    Dealtfel se vede

    România ţara cu cel mai mic NR CAMERE pe cap de locuitor !!!!
    România ţara europeană cu cel mai mic METRI PĂTRAŢI pe cap locuitor !!!
    România cu cel mai mic NR LOCURI DE PARCARE cap locuitor oraş !!!!

    Care este ţara cu cel mai mare NR CAMERE, MP şi LOCURI PARCARE cap locuitor? UK !!! MAREA BRITANIE !!

    UNDE ROMÂNII EMIGREAZĂ LA GREU !

    DE CE?

    pentru că.

    Înţelegeţi? Cum să stai la apartament de 2-3 camere (românii tâmpiţi care adună şi sufrageria la nr camere, în alte ţări se adună dormitoarele separat de sufragerie, dar la tâmpiţii de români) şi să îţi cumperi maşină de 70.000€ ???

    Şi fără loc de parcare dedicat subteran??

    Sau chiar dacă ai un loc, te căsătoreşti, soţia va avea maşină ca să ducă copii la şcoală - ce faci cu un singur loc de parcare ???

    Dar peştele de la cap se împute.
    Cât timp românii însăşi cumpără porcării numite locuinţe, vor avea calitatea vieţii de kk.

    Da, casă sau apartament cu minim 100 metri pătraţi şi minim 4 camere (3 dormitoare să fim clar înţeleşi) şi minim 2 locuri de parcare este o prostie crasă.

    Pentru cei care au bani.

    Şi apoi vine maşina.... minim PHEV dacă nu direct EV.

    Ca să ajung la final şi la ideea articolului.
    5 4
  • Edikkk
    Erată

    "Da, casă sau apartament cu minim 100 metri pătraţi şi minim 4 camere (3 dormitoare să fim clar înţeleşi) şi minim 2 locuri de parcare , vorbesc de cei cu bani - altfel este o prostie crasă. "
    5 3
  • Edikkk
    În 2-3 ani de zile, în Europa, când Tesla va produce model Y şi model 3 pentru Europa şi VW va produce ID.X şi Mercedes mai multe EQ X

    va începe schimbarea când maşinile termice vor fi date deoparte.

    Adaug că tot anul viitor va fi produs mai multe modele Renault E-Tech, cam scumpe, că sunt la început şi vor să ia banii pe dezvoltare, dar în 2-3 ani vânzările de PHEV şi EV vor creşte an de an până la eliminarea totală a termicelor.

    Dealtfel se vede puseul pozitiv al PHEV BMW.
    5 6
  • Edikkk
    Oricum model Y este cea mai avansată maşină tehnologică la ora actuală.

    Nici Mercedes EQC nu se ridică tehnologic la nivelul Tesla Y care este un exemplu de cum se construieşte o maşină modernă. Ca bază.

    Rafinamentul şi detaliul au fost mereu un plus pentru Mercedes şi Porsche dar totuşi.... numai pompa de căldură cu octo valva de la model Y arată cel mai bun sistem de gestiune a zonelor termice din lume !!
    Este o bijuterie tehnologică!

    Nu mai vorbesc apoi de zona de conducere autonomă...

    Da, calitativ nu se ridică la nivelul Mercedes, cred că nici nu îşi propun, dar Tesla sunt mulţi ani înainte faţă de EFECTIV DINOZAURII care produc celelalte maşini.
    3 5
  • Efectiv halucinant, ce masina ai Edikk ? Minciuna este exclusa, trebuie sa te straduiesti sa fii sincer.

    Vezi ca romanii din.UK stau inghesuiti cate doi-trei intr-o camera pentru ca altfel n-au cum sa plateasca chiriile foarte mari, in.special in Londra.

    Esti dedicat total.
    12 4
  • @@pemece: ok, sa dispara, sa-l taiem jos pe Diesel. O mica problemutza as semnala totusi domniei voastre: cu ce-l inlocuiesti? :)

    Uite ca o sa astept raspunsul asta. Si cand imi spui cu ce-l inlocuiesti, o sa-ti raspund si eu si o sa-ti dau dreptate.

    Pana atunci, DIESEL deasupra tuturor, zi de zi, asa cum am stabilit. :)

    PS: m-as fi mirat sincer sa primesc un raspuns fara atac la persoana. Ca atata pot verzii, watermelons... :)
    3 5
  • Rudolf D.
    Ce amuzante sunt comentariile unora! Foarte fain automarket.
    Pana la urma a remarcat cineva cat de mare e cota de piata a elctrocasnicelor? In procente sa zicem.
    6 0
  • Edikkk
    Dle PMC în Norvegia vor inlocui TOATE utilajele de şantier - buldozere, excavatoare, compactoare, stivuitoare doar cu versiunile FULL ELECTRICE !!

    Toate maşinile mici, marfă medii se pot trece pe full electrice. Şi mai ales autobuze.... chiar şi trenuri electrice cu baterii sunt în Germania.

    În ceva timp vor veni şi TIRurile full electrice.

    Nu există nimic din care să nu fie făcut electric.

    Cele care rămân înafară sunt transport maritim şi aerian.

    Dar întro zi sigur vor trece şi acestea la electric. Garantat.
    2 4
  • Edikkk
    La transportul maritim se pretează o baterie făcută de MIT cu metal lichid foarte mari şi amperi foarte mari, dar încă industria preferă ceea ce este vechi pentru că nu vor să investească...

    Dar eventual vor trece de la diesel la electric. Soluţia există deja azi, dar au o problemă inţială de cost.
    1 3
  • Edikkk
    Dle Dan Grc am maşină pe benzină cu stick dar în 1-2-3 ani o voi schimba cu minim PHEV garantat - eventual Renault Megane / Captur E-Tech plugin
    sau poate chiar full electrică dacă are un preţ bun şi duce 300 km.
    Voi trage clar şi de încărcare acasă pentru maşini electrice, momentan un încărcător apoi când va schimba şi soţia maşina vom mai pune o staţie de încărcare.

    Ideea de full electric e foarte bună, dar măcar full electric în oraş şi doar la drum lung pe benzină.
    1 2
  • fan skoda
    @Edikkk

    Hai ca esti tare aberant domn electrickkk !

    Deci, dupa ce ca umpli sectiunea de comentarii cu e-aberatii ca o sa faca, o sa drege, totul va fi e-aberant, masinile termice sunt poluatoare, emit nu stiu ce noxe, copiii mei, electrica nu stiu ce ,electrica e cea mai tare ( nu TDI ?) si alte frustrari si e-aberatii si e-ineptii si electrice. Si ca termicele sunt uzate morale si ca numai electricele si PHEV sunt bune. Am inteles ca esti fan electrice, da' opreste-te. Nici macar nu ai electrica sau PHEV.
    Deci ce naiba ?
    Am crezut ca esti un ecologist. De fapt, esti doar un electrizat.

    @PMC

    Este in ADN-ul verzilor sa atace la persoana. Pentru binele nostru, mai ales in aceasta perioada, ar trebui sa ignoram electrizatii f******i.
    2 1
  • @Edica: tovarase, tin sa te anunt ca inca exista tari unde locomotiva electrica e in uz. :) In anul Domnului 2020. Si nu pentru chestii gen "Mocanitza", atractii turistice. Nu, pentru transport.

    Deci stai pe pace ca o sa te afum voios pana cand cand o sa-mi dau obstescul sfarsit. Pentru ca asta nu intelegeti voi: for every action, there's a reaction! Daca voi sunteti asa isterici si guralivi, incercati pe toate caile sa interziceti solutiile bune, eficiente si economice existente la ora asta si sa le inlocuiti cu ceva scump si prost, ca asa va dicteaza voua gargaunii verzi din cap, asteptati-va sa va creati o armata de potrivnici care nici de-al dracului n-o sa renunte la masinile lor cu motoare mari Diesel si Otto.

    Eu de ex voiam sa imi iau pe benzina urmatoarea masina. Ma gandeam, am un Diesel, am zis ca as schimba, ca o viata are omu', ce dracu? Ei bine, isteria si incrancenarea voastra si a media impotriva Diesel ma face sa fac tot ce pot sa-mi iau un Diesel de 3 litri, si sa va afum pana va ia dreq. Si daca n-o sa mi-l permit nou, o sa mi-l iau SH, si tot o sa mi-l iau. Si ai sa vezi ca o sa-l conduc ani si ani de acum inainte, si n-o sa mi-l interzica nimeni. Asa sa-mi ajute Dumnezeu! :)

    Terminati cu interzisul! Lasati-i pe oameni sa-si faca liberi propriile alegeri. Si daca la un moment-dat, peste vreo 3 generatii (100 de ani) masinutzele teleghidate cu baterii vor deveni eficiente si la un pret decent, o sa fie adoptate de piata in mod natura, nu pentru ca v-ati trezit voi sa ni le varati pe gat.

    Zi de zi, Diesel. Deasupra tuturor!
    2 1
  • *Locomotiva cu aburi voiam sa spun. Sunt tari unde locomotiva cu aburi e in uz.
    0 1
  • Edikkk
    @Dan grc cei care sunt fără licenţă, master stau îngrămădiţi, cei care au meserii înalt calificate sau foarte bune (medii calificate dar foarte căutate) stau foarte bine la CASA LOR CU MULTE CAMERE ÎN UK !

    Şi chiar cei emigraţi şi mai necalificaţi, după 5-10 ani de muncă în UK îi vezi LA CASELE LOR, OK?

    Nu schimbă cu nimic, că britanicii în medie au cele mai multe camere şi mp pe cap de locuitor.

    Aştept să spui că au multe castele și cam nelocuite, da.... dar totuşi UK are mai mult de 50 milioane locuitori...

    :))
    1 3
  • Edikkk
    Dle Fan skoda, nesimţiţii care fumau în restaurante, pizerii, etc au tot fost, de nu puteai să te duci cu familia cu tot cu copii să mânânci o pizza ca fumau nesimţiţii !!!

    Şi cei care au militat împotriva fumatului în locurile publice erau văzuţi ca... Fanatici, tâmpiţi... CÂND DE FAPT ADEVĂRUL ERA INVERS !

    Aşa şi cu maşinile electrice şi dieselul GREEN... BLUE... ECO... RAHAT ŞI MINCIUNI !

    Că cei eco verzi etc sunt terorişti şi fanatici şi tâmpiţi când ADEVĂRUL ESTE EXACT INVERS ŞI AICI cei care preferă tehnologii care produc boli şi moarte doar aşa de plăcere (că bani are, dar vrea el V12) sunt cei de fapt de blamat.

    Cum ziceam, dacă cineva nu are bani, nu îl acuză nimeni, dar să ai bani şi să îţi iei maşină nouă veche şi poluantă pe deasupra şi să te mai şi lauzi - este prostie curată.

    Aveţi şi telefon fix acasă?
    1 1
  • Edikkk
    Da, există mocăniţa la muzeu şi de mers câţiva km de turism aşa....

    La muzeu sau ca ceva turistic arhaic îi este locul şi al autoturismului termic. La muzeu îi este locul, da.

    Sau să conducă pensionarii în viitor. Unde nu sunt bani, nimeni nu acuză.
    1 1
  • PeMeCenumaducecapul
    :))) omule, nu stiu pe ce planeta traiesti tu cu diesel power-ul tau. Masinile electrice vin tare din spate si nu ai ce sa faci. Camioane, dube, utilaje, etc (precum spunea Edikkk). Idea e ca, atata timp ca nu o sa iti permiti o masina electrica, neuronul ala al tau singuratic care inoata in motorina din capul tau nu te va lasa sa vezi alternativa. Sunt tari care interzic prin lege diesel-ul in urmatorii 10 ani. Clar, toata planeta e idioata, mai putin tu si iubitul tau Intotexoreabil. Sper sa nu faceti copii.
    2 3
  • fan skoda
    In prima parte chiar ai dreptate. Si eu urasc oamenii fumatori (fara suparare pentru cei care fumeaza, dar nu suport mirosul si nu sunt obligat sa ma intoxic cu fumul vostru scarbos. Daca voi sunteti "fara cap, ca sa nu zic ceva urat, si va intoxicati corpul, nu inseamna ca trebuie si eu sa ma intoxific). Aia chiar sunt nesimtiti ! De fiecare data cand ma duceam la restaurant se apuca unu de fumat. De fiecare data trebuia sa caut alta masa. Cand intram in restaurant mereu ma uitam ce mese sunt libere si cele din jurul ei sa nu aibe oameni cu pachetul de moarte pe masa.

    Sa sti ca s-au tot facut imbunatatiri si tot felul de sisteme anti-poluare.
    Da, asa este, tot polueaza, dar au evoluat. Sunt mult mai ecologice decat cele de acum 10-15-20 de ani.
    Tot polueaza, dar nu polueaza atat de mult ca cele vechi. Sunt mai putine noxe. S-au facut foarte multe imbunatatiri. Sunt mai curate.

    Depinde de om. Depinde ce isi doreste, de ce are nevoie, etc.
    Daca are bani, are mai multe optiuni.
    Poate vrea sportivitate, performante, poate vrea confort, poate vrea din ambele... ( Porche, BMW, Mercedes, dar in primul rand, Porche este axat pe ambele variante. Si lux, confort, si performante.)
    Sunt masini electrice, PHEV, care nu inteleg (nici eu, nici altii) pentru ce au fost facute.
    Este un videoclip pe youtube cu BMW Seria 5 PHEV. Prezentatorul a spus la sfarsit ca nu intelege pentru ce a fost facuta. Link-ul cu clipul:
    youtube.com/watch?v=oqrinYTQ2hU
    Merita vizionat !

    Daca are bani, si vrea V8, sau nu stiu ce, treaba lui.
    Si nu, nu este prostie curata. Deloc ! Asta a vrut, asta a ales. Ce sa zic...
    Si V8, 12, Diesel, astea, nu produc moartea. Nu stiu de ce crezi asta.

    Si sa sti ca masinile termice nu sunt deloc vechi. Adica, acum depinde de vechimea autoturismului.
    Dar nu sunt deloc uzate. Sunt foarte. Masina termica este foarte buna.
    Nu trebuie sa injuri oamenii care au cumparat ceva anume.
    Nu sunt minciuni. Diesel-ul chiar adevenit eco.
    Nu inteleg de ce acuzi oameni care au bani, dar isi iau masini termice performante, luxoase, etc.
    Aceste masini, pe care tu le injuri, sunt foarte bune.
    1 2
  • @pemecenuaicreier: tavarisci! Poti sa scrii 2 fraze fara sa jignesti? :) Pe aproape toata planeta tocmai ca O DUCE capul, spre deosebire de tine. Oamenii stiu ca masinutzele cu baterii sunt niste porcarii scumpe si proaste, de aia se vand doar exaltatilor ca tine.
    Baga-te in priza, sa te saturi de voltaj pana iti iese pe nas. :P

    In ce priveste oamenii care gandesc, dupa cum toata lumea poate vedea ZI DE ZI: Diesel, deasupra tuturor! :)
    1 3
  • inexorabil
    Dragul meu @fan-skoda, înţelegi truismul conform căruia e-/eco-zombii cărora li s-au răpit IRISURILE (scuze de pleonasm! – dar hiperbola îşi are rolul ei precis în logica frazei) nu pot fi ÎN VECII VECILOR (Amin!) readuşi în simţiri fireşti, semănate de Dumnezeu (ba încă din belşug) pe ogorul vieţii?...

    Haideţi să nu mai cărăm apă cu sita! Din simplul şi rezonabilul motiv că ne irosim timpul, energia şi nervii. De ce credeţi că a hotărât Domnul: “Adevărat grăiesc vouă: şi-au luat (n.m. : deja!) plata lor” (Matei 6:2,5,16) ? Păi de ce să venim şi noi cu osânda suplimentară??? EFECTIV (ca să-l citez pe Descreierikkk) şi-au exprimat opţiunea, în toată splendoarea ei inoperabilă. Este la mintea cocoşului că, dacă, prin absurd, i-am fi “meşterit” noi (în carne şi oase), atunci da, nouă ar fi trebuit să ne dea socoteală. Dar, axiomatic, Creatorul este doar Unul…Automat şi Dreptul Judecător.

    Drept magnum argumentum, ar fi nemaipomenit (de inspirat) dacă am imita “dialectica” Berlinului din timpul Războiului Rece (pe care am tot invocat-o, cu un scop limpede, dar nu ştiu ce s-o fi reţinut pe aici): noi, Vestul, cu ale noastre (în frunte cu atuurile numite libertate, individualitate, iniţiativă, creativitate, chibzuinţă, autocontrol şi conservatorism, chiar dacă excesul de libertate generează, inevitabil, rebeliune pe alocuri şi unele anomalii contra firii, precum libertarianismul, hipsterii şi “minorităţile sexuale”, dar asemenea derapaje pot fi, de obicei, controlabile de către majoritatea normală şi, din fericire, suverană), ei, Estul, cu ale lor, adică (neo)sovietice, “multilateral dezvoltate”, “către noi culmi de civilizaţie şi progres”, “fără clase exploatatoare” (sau “corupte”), “pentru bunăstarea tuturor oamenilor muncii”, “strâns uniţi în jurul partidului şi statului nostru” (substituenţii subtili, “în duh nou”, de mai târziu fiind “societatea deschisă” şi Turnul Babel hiperbirocratic, care îşi întemeiază ideologia perversă taman pe sistemele totalitare pe care aparent le critică vehement, precum am fost avertizaţi demult: “Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii. Nu este, deci, lucru mare dacă şi slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptăţii, al căror sfârşit va fi după faptele lor” – 2 Corinteni 11:14,15). Este drept că, precum în cazul respectiv, ei ne vor înconjura cu un “zid” (al propagandei, al intoleranţei, al dispreţului, al urii), nu invers. Dar tot ei vor dori să-l dărâme, ca să ne subjuge cu “inversarea extremelor” (adică Estul, de fapt Centrul – “iluminat” – care începe să se pretindă…Vest), mai exact cu mierea contrafăcută (nu materială, ci…umanistă, ecologistă, antiseptică) – un plan mai apropiat de succes decât veninul direct, tranşant. Mai au însă de lucrat (de fapt, nu ei, ci păpuşarii din umbră, alias stăpânii lor autoritari) pentru perfecţionarea acestei manevre odioase, care, într-un final, va vădi…trădători (dintre noi), recte suflete slabe, incapabile de perseverenţă, de anduranţă…

    Pare o concluzie foarte dură, dar vă asigur că este verosimilă…La urma urmei, de acest sumbru scenariu mă tem cel mai mult: “Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi” (Matei 24:24). Îmbucurător este însă faptul că pădurea care se leapădă de uscături (camuflate) va radia de viaţă adevărată (şi perpetuă!), va plesni de sănătate şi îi va binecuvânta pe cei ce-au îngrijit-o până la capăt…

    PS. Prăpastia de netrecut dintre NOI şi EI este că noi conducem, ZI DE ZI, maşini (care îşi merită atributul/calificativul de maşini), pe când ei se întrec în orgasme preponderent…teoretice (dacă or deţine “electrice”, în proprietate personală şi palpabilă, măcar 1 % dintre e-extaziaţii AM-ului). Păi, uitaţi-vă numai la neikkka de pe Dâmboviţa cum ridică Teslele sau Porsche Taycan în slăvi (dar numai “de pe margine”). Mă rog, şi eu mai “salivez” după un Mulsanne (pe care indiscutabil că nu-l voi procura vreodată), dar, totuşi! Mă limitez la ceea ce pot pilota EFECTIV (măi verikkkule) din domeniu (ICE). Prin urmare, cât de penibil poţi să accepţi să te arăţi?!
    Haideţi, mai uşor pe scări cu pianele, pardon, cu (e-)noţiunile; operaţi şi cu (e-)realitatea…Altfel, riscaţi să vi se impute (pe drept cuvânt) ceea ce mi se impută mie de când hău: logoreea! Başca (ce straniu!) vă simţiţi chiar mândri că e-mirajele sunt…scumpe (rău). Păi, tocmai acest aspect vă face să fiţi (nu doar să păreţi) nişte mucoşi închişi în casă (dar nu din cauza “ordonanţelor”), cu nasul turtit de geamul pe care se uită lung la defilarea alertă a “viselor”, acelaşi nas în care ei se scobesc de zor (a pagubă). Ahahahahahaha!
    2 3
  • @inexorabil, daca scrii comentarii mai lungi decat articolul in niciun caz nu pari mai destept. Si nici daca dai citate biblice. Inteleg ca nu prea ai viata sociala, esti singur si trist si imi pare rau pentru tine dar nu ne plictisi de moarte aici. Articolul este despre cota de piata a masinilor electrice si hibrid, nu ne intereseaza opinia ta despre diesel. Daca ai chef sa comentezi, fa-o scurt si la obiect. Sanatate si mai multa minte iti diresc.
    5 0
  • cititor
    Tara mi-ar placea sa existe un admin care sa nu mai lase dereglati psihic sa comenteze, mai ales comentarii interminabile fara sens si pe langa subiect...
    5 0
  • Prietene, nu stiu pe ce planeta traiesti tu si cu ce oameni te inconjori, dar realitatea este alta. Diesel este pe duca. Punct. Nu e niciun dubiu legat de asta. Si este pe duca pentru ca este depasit din orice punct de vedere si nu renteaza. Tare mi-ar placea sa ai argumente pentru aberatiile tale dar nu ai. Am de 2 ani masina electrica si nu pot fi mai incantat. Mai am 5 prieteni cu masini electrice, toti sunt fericiti. Nu mi-as lua diesel nici sa-mi dai bani, Doamne Fereste :)) In rest, daca n-ai fi asa imbecil si cu ideile tale fixe chiar ti-as face cadou o masina electrica ca sa te calmezi odata, dar la cata minte ai probabil ai vinde-o si ti-ai luat un Golf V TDI. Ca atata poti.
    0 5
  • @@PMC: hopaaaa.... am dat peste un electrificat in cap care regreta achizitia proasta facuta si incearca sa-i faca pe altii sa faca aceeasi tampenie monumentala, sa nu se simta singurul cretin de pe planeta.

    Tovarase, imi pare rau... daca nu ai gandit la timp, acum e totuna. :) Poti sa-i faci cadou masinutza cu baterii prietenului tau Edica. El o sa se bucure de ea si o sa puteti sta impreuna la cafele la incarcat, bucurandu-va cand mai apare cate o liniutza la baterie pe bord. :)))) Eu intre timp trec in tromba cu Diesel-ul meu eficient si puternic, care ma duce in siguranta, confort si viteza. :)
    2 2
  • fan skoda
    @Galga si @cititor

    Mie mi-a placut comentariul lui @Inexorabil. L-am citit pe tot.
    A fost interesant

    De la mine, @Inexorabil are manuta verde.

    Daca ati citi cu atentie, tot comentariul lui Inexorabil, v-ati da seama ca este un comentariu normal, mai lung, dar foarte normal.
    Doar nu va e lene...

    @Inexorabil

    Ai mare dreptate...
    Si, pentru @Electrikkk, Tesla este totul.
    Si mie imi place Taycan. Dar, imi place in sensul ca imi place design-ul (Mie mi se pare foarte frumoasa ca design. Parerea mea.), lux ( este foarte luxoasa) si performante ( 2.8 secunde 0-100 km/h si 260 v-max pentru Taycan Turbo S). Este o masina foarte buna din punctul meu de vedere. Pacat de greutate. 2295 kg. Ai si portbagaj pentru vacante.

    Dar nu pentru ca este electrica.

    @@PMC

    Gresit ! Diesel nu este pe duca ! Este deasupra tuturor ! Zi de Zi !
    3 4
  • inexorabil
    Doamne apără şi păzeşte, dar pseudofiinţele acestea jurate în venin, alias gurile de iad recognoscibile şi din spaţiu, nu-şi pot depăşi nicicum, niciunde şi nicicând condiţia şablonardă, bătută-n cuie (dar nu pe crucea creştină) ?!

    Nu mai încercaţi, măi bărzăunilor, să prostiţi militia – eu/noi sunt/em FIX pe subiect! Iar cu acest patos incurabil al mistificării nu vă urniţi din locul păcatelor în care sunteţi încremeniţi în osândă veşnică; mai aveţi să “adeveriţi” că eu cerşesc la colţ de stradă şi eventual se îndură doar câinii (propriu-zişi) de mine cu vreo bucată de pâine uscată şi mucegăită. Mărşăvia voastră nu cunoaşte limite!

    Nu, nici vorbă: toţi cei pe care nu puteţi voi, sub nicio formă, să-i “digeraţi” (deşi nu vă obligă nimeni şi pentru nicio raţiune s-o faceţi!!!) pentru “crima oribilă şi inadmisibilă” de incompatibilitate interioară cu voi nu sunt “psihopaţi” (sau orice alt epitet negativ din DEX vă cutremură de satisfacţie meschină să le lipiţi pe frunte).

    Şi când o să vă intre în craniile alea groase că a invoca “logoreea” şi/sau limbajul “non-tehnic” (sau că, vezi Doamne, n-ar fi “de specialitate”…dar ce, mă, cumva voi sunteţi absolvenţi eminenţi, “magna cum laude”, ai TCM-ului???) al “dujmanilor” voştri nu pledează pentru valoarea de adevăr a părerilor voastre?!?! Trucuri vechi, puişor! Dar voi, îndărătnici iremediabili, tot mizaţi pe ele, ca muta pe tulumba unui marinar. Apropo, nu mai degrabă în privinţa comportamentului vostru tipic s-ar putea contura nişte trăsături…patologice?

    AŢI PIERDUT (de câte ori să subliniez???). Toate bătăliile posibile (şi în viaţa aceasta, şi Dincolo). Mai bine luaţi-vă…cronometrul în primire şi împăcaţi-vă cu propria voastră…predestinare. Fiindcă orice om se naşte doar într-unul dintre cele două moduri posibile (şi definitoriu antagonice) : cu voia Domnului sau cu îngăduinţa Lui! Evident că slugile văzute/vădite ale întunericului (implicit, cele ale lui Antihrist) verifică doar a doua variantă. În cazul tuturor celorlalţi…suspans. Doar după învierea în acelaşi trupuri în care au vieţuit vor putea afla. Indiferent ce-ar face, ce-ar crede (despre ei înşişi şi tot ce-i caracterizează) şi ce-ar grăi până atunci.

    PS. N-aveţi nicio “electrică” (darămite cinci), deci nu vă mai cufuriţi pe voi! Minţiţi prea jalnic…Apropo, bag mâna nu în foc, ci direct în reactorul nuclear că, printre voi, colcăie…securişti get-beget, slugi devotate ale zeului eco-progresist, deşi singura culoare care contează pentru dânşii nu este cea politică, ci numai cea a bancnotelor…Fiindcă este ordin tunător din Noul Babilon: panteismul (culmea făţărniciei: cu piloni de susţinere high-tech!) să “contamineze” prostimea planetară la concurenţă cu (co)vidul – repet: Antihrist se va ivi pe lume sub chipul feminist al Gaiei (al cărei cult invariabil păgânesc “trebuie” ajutat să renască…).

    PPS. Să vă lămuresc eu ce fel de “off topic” practicaţi şi preţuiţi voi: faţă de…Adevărul veşnic viu. Hai pa! Nu uitaţi să-mi scrieţi din “Valhalla” sau măcar să mă onoraţi cu vreo ilustrată ceva.

    PPPS (sic!). Gâlgă?! Ha-ha-ha! Bună asta, @fan-skoda, m-ai amuzat copios (nu că aş fi “trist”, precum insinuează acea formă de viaţă clandestină, ocolită de taxonomie).
    2 5
  • fan skoda
    @Inexorabil

    Merg si niste glume pe #carantina.

    Electrizatii incearca sa faca cat mai multi oameni sa se alature e-conspiratiei.
    Ca sa nu cadem in capcana, trebuie sa "credem" in Diesel. :))
    Trebuie sa avem grija. Unii deja au cazut in capcana.
    Iar domnul @Garla nici nu ti-a citit tot comentariul, si deja te-a "atacat".
    1 1
  • Edikkk
    Să nu fii de accord cu fumătorii dar să fii de accord cu cei cu diesel este o contradicţie.

    Şi întrebare : ce vă face domnule diesel ??? Ce bine???
    Vă creşte 3 ouă??? Vă creşte altceva, sunteţi acţionari la Skoda ???

    Nu îţi place fumatul altora dar dacă te lasă în ceaţă un diesel cu fum negru obosit e bine ??!!

    wtf?

    :))
    1 2
  • fan skoda
    hmm...
    Se pare ca m-a atacat chiar sefu' e-conspiratiei.
    Iti refuz oferta de a ma electriza.
    Imi dau seama din comentariile tale, ca esti un e-frustrat.
    Esti frustrat din cauza ca Diesel-ul este deasupra tuturor, zi de zi, sau esti frustrat ca ai autonomie prea mica la electrica sau ca nu ai facut o alegere cu cap ? Sau pentru ca dureaza cel putin 1-2 sa se incarce ?

    Iti refuz oferta. Nu ma alatur e-conspiratiei e-frustrate.

    Toate diesel-urile noi sunt foarte curate. Daca nu erau curate erau retrase de pe piata.
    Sunt excelent de curate.
    Deh, ce sa inteleaga un e-frustrat care se inchina la Tesla. Si sa nu-ti faci chip la care sa te inchini, domn e-frustrat (@Inexorabil te rog, mai pune niste citate din biblie si comentarii lungi. Ca sa ne treaca nervii facuti de electrikkk)
    Hai sa nu mai lungim discutia
    Eu imi forjez diesel-ul, iar tu electrica. Stai, am uitat. Nu poti forja o electrica. Putine ating viteze mari, iar alea sunt foarte scumpe. Si chiar si asa, cu electrica, la viteze mari scade foarte mult autonomia, la fel si iarna. Hai, pa e-frustratule.

    O, stai inca ceva. Diesel-ul este foarte curat, nu scoate fum.
    Dar, deh e-frustatii vor sa creada ca doar minciuni care pentru ei este adevar.
    2 1
  • Edikkk
    Unul din paşii intermediari este negaţia...

    Îmi cer scuze, nu îmi face plăcere niciodată să jignesc pe cineva, dealtfel îmi cer scuze

    Dar dacă A este true şi B este true nu ai cum să zici că rezultatul C = A şi B să fie false.

    Nu poţi să fii de accord cu lege antifumat şi să nu fii anti diesel. Ca idee.

    Acum că partea cu maşina costă destul de mult (a doua mare cheltuială după casă, pentru 90% din cetăţeni) da, nu e că schimbăm diesel cu forţa azi pentru cine nu are prevăzut bani.

    Dar ca mentalitate cred că o putem face înainte de fapte, ca idee măcar.

    Scuze din nou şi o zi bună.
    1 2
  • fan skoda
    Se pare ca pe Automarket.ro, in sectiunea de comentarii este razboiul mondial al 3-lea dintre Diesel si electric.

    Razboiul Diesel vs Electric
    1 0
  • Edikkk
    Terminator 4

    :))
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru