Elon Musk: “Vom mări densitatea bateriilor cu 50% în cel mult 3-4 ani”

de Paul Cosma
Marti, 25.08.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elon Musk a spus că Tesla este capabilă să producă baterii cu o densitate cu 50% mai mare în “probabil 3-4 ani”. Producătorul american de mașini electrice este așteptat să prezinte un progres semnificativ în dezvoltarea tehnologică a bateriilor în data de 22 septembrie.

Adunarea Acționarilor, dar și “Battery Day” – eveniment catalogat de Elon Musk drept “unul dintre cele mai importante din istoria Tesla” – au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus și reprogramate pentru luna septembrie.

În mai puțin de o lună, pe 22 septembrie mai exact, constructorul american va veni în fața acționarilor și a clienților cu noutăți privind dezvoltarea tehnologică a mașinilor și bateriilor.

Înaintea acelui moment, șeful Tesla a scris pe Twitter că producătorul american este capabil să producă baterii a căror densitate de energie să fie cu 50% mai mare.

Elon Musk susține că acest lucru se va întâmpla în “probabil 3-4 ani”. Creșterea densității energetice a bateriilor ar însemna automat și o creștere la nivelul autonomiei.

Partenerii de la Panasonic au transmis recent că densitatea bateriilor pe care le furnizează către Tesla va crește cu 20% pe parcursul unei perioade de dezvoltare de 5 ani.

Via Reuters

Comentarii (17)

  • io v-am zis sa mai asteptati un pic si va veti lua peste putin timp o masina electrica care sa merite, nu ca astea de acum care au autonomie mica si timp de incarcare urias.
    No, acum si Musk va zice acelasi lucru.
    Atentie cu electricele de acum ca nu le veti mai putea vinde in veci decat pe cativa firfirei.
    11 10
  • motorul pe benzina/motorina isi traieste ultimele clipe, cel putin pe masini de pasageri
    13 14
  • someone
    densitate cu 50% mai mult la aceeasi greutate si volum? atunci e excelent.
    dar daca te lauzi ca si celelalte start-upuri care vor [produce pick-upuri cu o autonomie de 1000km doar pt ca pun baterii de 150-200 kw pe ele, atunci astept bateriile fara materiale scumpe si integrate in sasiu a celor de la catl
    6 2
  • 50% în 3-4 ani ori 20% în 5 ani?! Unul din doi clar minte... de-ngheață apele, cu +/- 300% procentual
    ...Pe cine ați zice voi să cred totuși?
    Fiindcă nu doar simulez o dilemă, ba chiar Musk nu-mi mai pare un măscărici când privesc defilarea sutelor de sateliți Starlink lansați - coincidență stranie - în plină plandemie...

    În rest, mă abțin de la comentarii ref. la (semi)țeapa previzibilă încasată de eco-sectanți, care ar fi fost însă hiper-țeapă dacă nu era finanțată și din e-pomenile statale.
    16 6
  • @Kirotractor - Panasonic e doar unul din partenerii Tesla, ei au contracte si cu LG, CATL, cred ca au cumparat si niste startup-uri ce se ocupa cu dezvoltarea bateriilor
    8 8
  • Un detaliu foarte important care lipseste este la ce se raporteaza acel 50%.
    Pentru ca se poate raporta la volum, masa sau dolar.
    Cresterea densitatii bateriilor per dolar ar fi cea mai buna veste. O baterie de 5000$ ar deschide drumul compactelor de 20k euro si subcompactelor de 15k euro.
    Cresterea densitatii raportat la masa ar fi asa si asa. Bateriile sunt intradevar grele dar compenseaza prin scaderea greutatii trenului de rulare.
    Cresterea densisatii raportata la volum ar fi.. meh .. Nu e o mare problema volumul bateriilor pentru ca majoritatea stau sub habitaclu si incap fara probleme. Mai si ajuta la stabilitate pe deasupra.
    10 14
  • E usor sa arunci cifre asa ..De parca bateriile alea se fac din..apa. E acolo nevoie de materiale care nu se gasesc asa pe toate drumurile. In primul rand Ni (nichel), nu este un material foate rar dar nici nu-l (mai ) gasesti la toate colturile, fara Ni = "canci" cam orice baterie auto in acest moment , aceesta este materialul de baza la orice baterie si nu poti creste densitatea se pare fara ..ati ghicit..mai mult Ni. Si culmea este ca tot nenea Musk urla toata ziua dupa Ni pe la toti minerii din lumea asta ceea ce va duce cel mai probabil la o explozie a preturilor ale acestui metal . Fiindca pana acuma (ca sa stie si cei care tot asteapta reduceri de preturi) au mers pe stocuri de Ni vechi de ani de zile care se dadeau pe preturi de nimic, dar acum ..surpriza ..si-au dat seama ca cica se termina stocurile si cica vechile mine de Ni au cam inchis de mult , ca nu era rentabil (pe langa faptul ca toxic), iar sa redeschizi niste mine iti ia niste foarte multi ani. Ehh..dar lasa ca nu conteaza asta...masinile elctrice se vor ieftini oricum..nu conteaza nici-un alt argument logic ca nu se va intampla asta in urmatorii...50 ani !!
    14 2
  • Sa le faca din Li-Ion Iliescu. Asa o sa fie mai dense, cu 500%mai trainice,o sa reziste 120 de ani pe masina.
    13 3
  • ACE - Craiova
    Scrie clar in articol: densitatea energetica a bateriei!!!!

    Chiar ca este o veste grozava.

    BRAVOS TESLA - tu ai cele mai tari masini pur electrice din piata la aceasta ora si tot mai exista detractori!!!
    9 3
  • @ACE: Subscriu (de astă dată :-)) la sublinierea atributului *ENERGETICE*.
    Că altfel ar trebui revenit la plumb :-) pt. creșterea densității SPECIFICE a bacteriilor.

    Cam ai dreptate și ref. la avansul tehnologic Tesla pe felia BEV (zic *cam* fiindcă Kia-Hyundai nu-s prea departe de ei.)

    Ca să n-o mai lungesc, rămân la părerea că electricele NU se vor ieftini, dar prețurile lor vor rămâne aprox. la nivelul actual odată cu ieftinirea bateriilor pes kWh (deja constatată statistic)... dar și simultan cu scăderea spre dispariție a e-bonusurilor statale.

    În schimb, prețul curentului electric destinat e-mobilității va sări în sus, odată cu generalizarea contoarelor *dăștepte* care vor sesiza fără dubii alimentarea BEV-urilor -- read my lips... :-)
    12 4
  • Edikkk
    Elon Musk din poziţia sa, nu îşi permite să mintă

    50% în 5 ani este fezabil, dar Elon vorbeşte de baterie ca subansamblu auto, Panasonic doar la elementul de baterie !!

    Oricum cu 500 km reali range şi peste 1.000.000 km maşina electrică deja va bate orice maşină termică !

    Rămâne preţul care în 10 de ani va scade şi în maxim 20 de ani, va scade foarte foarte mult.
    4 10
  • Profu'
    Edikă, Edikă, ți-am mai spus și altă data. Lasă-l pe Musk și BEV-urile și mai deschide câte o carte. Va scădea se scrie in limba Română nu va scade. E așa greu să ții minte o regulă simplă?
    Poți să incepi să te dezvolți și să evoluezi cu lucruri simple, de exemplu gramatica și apoi să treci la lucruri mai complicate ca automobilele. Nu vrei să faci și tu impresie alta dacât proastă?
    11 4
  • Edikkk
    @Profu'

    pentru cei ca dvs, nu am de zis decât :

    Mintile luminate discuta idei.
    Mintile mediocre discuta evenimente.
    Mintile mici discuta oameni.

    cu adăugarea
    Minţile extrem de mici discută virgule, cratime.
    4 5
  • Edikkk
    deci dvs cu cei care v-au votat pozitiv, vă încadraţi la minţi extrem de mici.
    3 5
  • Multi il injura pe Elon Musk (din prostie/necunoastere sau reavointa - de cele mai multe ori) dar in realitate, cei mai multi detractori il invidiaza pentru rezultatele obtinute - e drept, in tara tuturor posibilitatilor!!!!

    In Romania il ingropa demult statul roman, cu toate afacerile lui (masini electrice, Space X, panouri solare, Powerwall, statii electrice Supercharger, etc)in timp ce SUA il admira si ii recunoaste meritele - pana la cel mai inalt nivel (Donald Trump).
    4 3
  • Inspectorul
    deci tu Ediche te consideri o minte luminata. Bravo mah. Ma intreb si eu ca idei poate avea unul care nu-si cunoaste limba materna? Si care in fata evidentei trece si la injurii in loc sa faca spasit un pas inapoi. Nu te mai baga in seama cu Musk. Pana una alta faci greseli gramaticale sistematice, ceea ce insemna ca n-ai prea trecut pe la scoala. Si ai pretentia sa discutam idei! Ce idei? Astea cu care te indoapa pe tine propaganda mainstream zilnic?
    5 2
  • Edikkk
    Oooo domnul Inspector şcolar !!!

    Vă rog, dar vă rog, luaţi-vă de mână cu dl Profu' !!

    Acolo la categoria : am găsit o virgulă, o cratimă, dar hai să încep cu acuze disproporţionate faţă de fapte, realitate.

    Vă rog chiar să daţi click pe user-ul meu, să îmi citiţi toate comentariile, puneţi note OBIECTIVE dpdv al limbii române şi faceţi media la final.

    Şi vă rog, vă implor, să îmi comunicaţi nota finală (gen de la 1 la 10).

    Mulţumesc foarte mult, anticipat.
    3 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru